icon

Ako rozdeliť starostlivosť o rodiča medzi súrodencami?

Dnes o 18:37

Mama má 76 a býva sama asi 10 minút od nás. Ja mám muža dve deti prácu... a posledný rok mám pocit že mám ešte jednu domácnosť navyše.
Lekári lieky nákupy úrady odvoz keď niečo potrebuje. Všetko automaticky volá mne.
Mám ešte brata. Býva asi pol hodinu autom od mamy takže nie na druhom konci republiky. Keď mu poviem konkrétne že treba toto alebo tamto tak väčšinou pomôže. Sám od seba ale nikdy nič nerieši.
A toto ma asi štve najviac... že ja musím stále myslieť aj za neho čo by mohol spraviť.
Ako ste si medzi súrodencami rozdelili starostlivosť o rodiča aby jeden človek neťahal úplne všetko?

Strana
z2
anonym_7c061d
•
Dnes o 19:45
@anonym_645ea5

@anonym_7c061d Takze zena ma rodit v 20tke, necestovat, nestudovat, odkladat pracovny zivot, nemat zazitky, aby potom bola pripravena v 50tke nastupit na dalsiu "smenu' starania sa o rodicov? Takyto zivot si neprosim

@anonym_645ea5 presne. Takýto je život. Takto žijeme všetci. Dobre ráno.

minenkaa
•
Dnes o 20:04

Vsak sadni s bratom a striedajte sa po mesiaci

anonym_27a7c8
•
Dnes o 20:47
@janinah

Ved je to normalne,mama už mladnuť nebude. Spolieha sa na teba,meni sa na dieťa,aj to sa spolieha na mamu. Zavola tebe a ty to buď vybaviš alebo požiadaš brata. Tak brata žiadaj o pomoc castejšie,ale neťahaj do toho mamu.

@janinah mama by si mala hlavne uvedomiť, že má 2 deti a nie jedno, ktoré všetko odkrúti.

anonym_27a7c8
•
Dnes o 20:49
@janinah

A skus pouvazovat o prestahovani mamy k sebe napr.cez zimu. Jedna domacnost ti odpadne.

@janinah a prečo ona? Však nech si brat vezme mamu k sebe. Je takisto jej dieťa ako dcéra.

anonym_27a7c8
•
Dnes o 20:53
@anonym_7c061d

@anonym_autor snáď nechceš povedať ze máš ešte maličké deti. To asi ťažko, keď mama ma 76 rokov. Aj ty raz toľko budeš mat, a iste by si nebola rada keby sa tvoje deti na teba vykaslali a sťažovali ze sa "musia" o teba starať. Neskutočné.

@anonym_7c061d ona na mamu nekašle. Zjavne tu niektoré nechápete, že autorku štve to, že je na to sama a brat neprikladá väčšiu snahu v starostlivosti o matku. A to nie je spravodlivé. Ona môže mať tiež už dosť a cítiť sa jednostranne využívaná. Na tom nieje nič zlé, tiež má svoj život. Tak tu netreba moralizovať s toxickými výčitkami.

anonym_27a7c8
•
Dnes o 20:55
@anonym_a73464

@anonym_autor v mnohých rodinách na najlepšieho koňa najciac naložia. A neocenia to, nevážia si toho a tých nezúčastnených ešte chvália.

@anonym_a73464 áno, tak to je. Ale dediť sa hrabe prvý ten, čo o rodiča ani nezavadil. Alebo raz doviezol plienky a 10 rokov vyziapuje ako dochoval rodiča. Mnohé to však tu v diskusii nechápu.

anonym_27a7c8
•
Dnes o 20:57
@crazy_cat_lady

@anonym_7c061d to je co za predpotopny nazor? Ma este surodenca. Preco by mala vsetko zabezpecovat len ona? Ma deti, a je uplne jedno, ci su male, alebo vacsie 🤦

@crazy_cat_lady 👍👍👍tu sa v diskusii podľa odpovedí očakáva, že je jej povinnosť nechať si 💩💩💩 na hlavu a ešte sa poďakovať. Lebo však mamičkin synáčik nemusí a dcéra nech aj hlavu pod pazuchou ťahá a trpí, spolu s jej rodinou.

anonym_9451d1
•
Dnes o 20:59
@anonym_0be699

Ja som sa starala o oboch rodičov a predsa žena ma k tomu lepšie organizačné a empatickejsie schopnosti ako chlap.
Skús lepši režim tomu nastaviť alebo priamo s nim narovinu pokecat čo potrebujes a čo je schopný

@anonym_0be699 Prosim? Este mi povedz, ze je to geneticky dane a odpadnem🙄 hej, jasne, ona si moze ruky- nohy polamat a bracek riesi, len ked ho sestra zaukoluje. Lebo on je asi cudzi🤦‍♀️Boze myslenie ako v 19 st.

anonym_27a7c8
•
Dnes o 21:00
@anonym_473d29

@anonym_7c061d ako dlho si musela premyslat, kym si dosla k takej hluposti? Moja svokra ma 74 a nasa dcera 4. Nasa suseda ma 82 a akurat dnes oslavovali - vnucata dvojcata mali 3 roky.

@anonym_473d29 ona nepremýšľala. To je IQ húpací koník a veľmi oklieštené myslenie.

anonym_9451d1
•
Dnes o 21:01
@anonym_a73464

@anonym_autor v mnohých rodinách na najlepšieho koňa najciac naložia. A neocenia to, nevážia si toho a tých nezúčastnených ešte chvália.

@anonym_a73464 Presne. Mama je asi stara skola, vsak zena vzdy vsetko urobi a postara sa, tak to automaticky hadze na dceru. Co by synacika otravovala😏

anonym_27a7c8
•
Dnes o 21:04
@anonym_473d29

@anonym_autor pre mna je uplne normalne a prirodzene, ze matka sa s praktickymi vecami obracia na dceru a nie na syna, v preklade na zenu a nie na muza. Zeny vseobecne maju ovela viac vyvinuty zmysel pre organizaciu a praktickost. Matka predpoklada a spolieha sa, ze veci zariadis a co nezariadis, nadelegujes na brata. Nerozumiem, co ta tak strasne obtazuje, ked pises, ze brat urobi vsetko, co povies. To je problem dvihnut telefon a pivedat "Fero, mame kup karton mlieka a toaletakov a vyplat jej digi." Keby si mala sama matku plienkovat a krmit, tak su tvoje ponosy opravnene, ale dvihnut telefon a delegovat povinnosti dalej je problem?

@anonym_473d29 nieje pravda. Keď je chlap súci, vie čo má robiť. Aj prebaliť, okúpať, pedikúra, natočiť vlasy, ísť s matkou na opačný koniec republiky na vyšetrenie a zabezpečiť všetko okolo. Ranné cievkovanie, časová rezerva, myslieť na vyprázdňovanie, oprať, okná umyť. Všetko. Ale hlavne musí chcieť!

anonym_52d890
•
Dnes o 21:32

Ale my nevidime, ako je to naozaj... mozno je autorka prilis starostliva a brat to tak nepreziva... 76 rokov nie je vek, ktory by tak strasne vyzadoval dennu starostlivost... za normalnych okolnosti... mozno mama len "sikanuje" dceru a brat sa nenecha...

biba_18
•
Dnes o 21:43

nákupy raz do týždňa spolu s vašimi nákupmi, to až také obťažujúce nie je …
lekári -ty máš 7 dní na doprovod, brat má 7 dní na doprovod - prepočítaj si to koľko potrebuješ na deti a jednoducho zaúkoluj brata… detto úrady… pokiaľ vyslovene nie je na to zdravitne zle, nie je nutné skákať úplne okolo nej…
a skús sa s ňou porozprávať ako si to predstavuje do budúcna… či bude doma, alebo to bude riešiť inak alebo sa sama rozhodne ísť niekam do domova…

anonym_aeb66d
•
Dnes o 22:36

mala som to podobne ako ty, o rodiča som sa starala len ja.
Len môj rodič mal takmer o 20 rokov viac ako tvoja matka. Ja som aj hodila reč so súrodencami, samozrejme nikto nemohol, každý pracovne vyťažení, ďaleko dochádzať, benzín drahý - to dokonca tvrdil aj ten čo býval o 2 km ďálej od rodiča.
Po pohrebe mi súrodenec povedal že kto mi kázal sa starať , veď predsa ústavy existujú.

Strana
z2