Dostal sa senior zo zlomeniny krčka stehennej kosti?
Mali ste, alebo máte v rodine seniora 80+, ktorý si pri páde zlomil krčok stehennej kosti? Ako to dopadlo? Dostal sa z toho? Budem vďačná za každú skúsenosť.
@anonym_autor ja mám v okoli prípad kde v 85 zlomila krčok dnes má 92 a stále funguje.
@anonym_autor ahoj , babka si zlomila a už neodišla z nemocnice. To si asi počuť nechcela, ale my máme takýto príbeh za sebou . Predtým čiperná, hlavou na 100perc., na nič sa neliečia. Jedno spadnutie a život skončil
V nemocnici schátrala a už bolo
@anonym_851c57 To mi je ľúto. Ako dlho po úraze zomrela?
@anonym_851c57 To mi je ľúto. Ako dlho po úraze zomrela?
@anonym_autor pár týždňov od pádu, v nemocnici , operovali jej to hneď , ale schátrala nám tam úplne
môj otec nebol 80+, zlomil si krčok po špecifickom páde a tak cca 2 mesiace sa držal… fyzicky ale nebol na tom ok ani pred zlomeninou…
Ano. Ale vzala si ho domov jeho zena a na 100% sa mu venovala. Dnes je to 6 rokov, stale je v pohode. Aj jed samozrejme uz chodi s palickou.
Zalezi aj od stavu a kondicie pred urazom. Cim skor treba chodiť a cvičiť a nenechat to len na zdravotnikoch. Ja poznam v tom veku len 1 pripad a neskoncilo to dobre
No, my máme v rodine dva prípady. Obaja mali v tej dobe 80 rokov. Prvý, svokor, spadol, odmietal švagrovcom (tí u nich bývali) ísť do nemocnice, až na tretí deň. V nemocnici ležal pasívne, ani rukou nechcel pohnúť, úplne sa opustil. Do dvoch týždňov odišiel, bohužiaľ. O desať rokov neskôr sa to stalo mojej mame. Tiež na tej nohe chodila tri dni, tiež ju brat nevedel presvedčiť. Nakoniec zavolali mňa, to už ju asi naozaj bolelo, lebo zaľahla. Samozrejme, mala kopec rečí, ako nepôjde, ale nediskutovala som, zbalila som ju a šlo sa. V piatok večer ju prijali, v sobotu operovali, v stredu bola doma. Absolvovala aj kúpele. O tri roky neskôr ju bolel druhý kĺb, sama si pýtala výmenu. Má 90, je ako para nad hrncom, behá s chodítkom, vedú s otcom relatívne samostatnú domácnosť. Ja si myslím, že to v mnohom závisí od nastavenia toho človeka. Či bol/je aktívny, najmä mentálne, či sa vie zaťať.
Moja teta si zlomila v 88r, žila ešte cca 6m, nasledoval ďalší pád a mala byť ďalšia operácia,ale ona mala veľa diagnóz, doslova to vzdala. Zomrela 24.12. pár dní pred 89 narodeninami.
@anonym_autor 83 rocna s osteoporozou a dostala sa z toho. Bola operovana a hned z nemocnice isla do ineho mesta do nemocnice, kde mala rehabilitacie viackrat denne. A po navrate sme jej zaplatili aj ambulante cvicenia. Pokial to aktualne riesis, tak odporucam zacat zhanat cim skor rehabilitacie aj mimo bydliska
Fakt je to individuálne…. Známa mala veľmi komplikovanú zlomeninu a ona je živel, hneď všetko riešila. Snáď 78 ma a je v pohode. Na izbe som bola v nemocnici s pani po zlomenine krčka a operácii, hneď vstávala a chodila, museli ju brzdiť… svokra sa proste opustila a nechcela potom ani jesť, ostala ležať a po pár týždňoch zomrela, keďže preležaniny, ešte k tomu covid a proste nepohlo sa s nou…. Ten covid nemala na začiatku, ale rok 2024…
ono závisí aké ma človek pridružené dg. nasa babka je po páde už 15 rokov ok. aj ju operovali. ma tento rok 95.
Samozrejme, že má veľkú šancu sa z toho dostať. Závisí na pridružených diagnózách a na jej ochote rehabilitovať.
Je už týždeň po úraze a operácii a ešte sa nepostavila 😢
Držím palce🍀🫂
To sa nevie dopredu
Veľa ľudí je ok aj v takom veku a niektorí nie
@anonym_autor musí sa chcieť postaviť… mali ju stavať a aspoň trochu s nou chodiť. Najprv iba postavia a nechajú pár sekúnd stat, potom prejdú pár krokov. Môže cvičiť niečo aj v posteli. Musí rehabiltacna tlačiť do chodenia a poprosiť ošetrovateľov …
@anonym_autor a v akom stave bola pred urazom? Chodila, vedela ist schodmi, bola samostatna?
Muzova babka,mala 88/89 ked sa jej to stalo,zomrela vo veku 92 ale z ineho dovodu
@anonym_autor a v akom stave bola pred urazom? Chodila, vedela ist schodmi, bola samostatna?
@vler chodila s chodítkom
Pracujem v domove dôchodcov, takých prípadov máme x.y. je to 50/50 záleží od toho aký bol človek predtým, a vela aj od toho ako chce napríklad. Sú taký čo vyslovene už nemajú chuť a je veľmi ťažké eich presvedčiť sa aspoň postaviť z postele, a sú aj taký čo majú 90+ a v pohodicke to rozbehame, síce už chodia napr s rolatorom ale inak fungujú normálne ďalej.
@anonym_autor musí sa chcieť postaviť… mali ju stavať a aspoň trochu s nou chodiť. Najprv iba postavia a nechajú pár sekúnd stat, potom prejdú pár krokov. Môže cvičiť niečo aj v posteli. Musí rehabiltacna tlačiť do chodenia a poprosiť ošetrovateľov …
@oriesocek Presne tak. Po výmene kĺbu rehabilitačná chválila mamu (to už mala 83), že bola pri cvičení aktívna. To si ešte pamätala cviky po zlomenine. Takže poľutovať áno, ale postaviť na nohy.
Ona nemá vymenený kĺb, má klinec. Kričí od bolesti, keď ju chcú postaviť.
@anonym_autor Možno by prišlo vhod trochu prísnosti. Pri svokrovi som sa stiahla, bola som ohľaduplná, snažila som sa ho motivovať, ale... Na mamu som vyslovene vybehla. Síce mala námietky, ale jednoducho som to ignorovala a zorganizovala som prevoz do nemocnice. A aj teraz. Niekedy rázne, niekedy s úsmevom... Frflanie neberiem osobne. Vlani v lete znovu spadla, našťastie bez následkov. Ale doma zaľahla a bola schopná aj v noci budiť otca (alebo brata o poschodie vyššie, že ju treba otočiť). Pritom sme vedeli, že v nemocnici ju postavili na nohy. Tak som zase prišla, doniesla jej chodítko a donútila ju vstať z postele. Najprv frflala, ale teraz s ním behá ako Fittipaldi a pochvaľuje si to. Keby som ju bola priveľmi ľutovala, už by tu asi nebola.
@anonym_autor mysli jej to dobre, nema ziadne dusevne obmedzenie? Porozumie ak jej budu vysvetlene nasledky dlheho "nepohybu"? Dostava nieco na tlmenie bolesti, adekvatne stavu a operacii ktoru absolvovala?
94 ročna spadla zo schodov, este dva dni chodila krivajuc, kym sme ju presvedčili k lekarovi, operacia, vymena bedroveho klbu, ma 96, chodi bez problemov aj napriek niekolkym dalsim padom, otrasie sa a ide dalej, mozno je to aj alzheimerom, hned zabudne na pad a funguje dalej

@anonym_autor ahoj , babka si zlomila a už neodišla z nemocnice. To si asi počuť nechcela, ale my máme takýto príbeh za sebou . Predtým čiperná, hlavou na 100perc., na nič sa neliečia. Jedno spadnutie a život skončil
V nemocnici schátrala a už bolo