icon

Otec zabúda, kde ukryl peniaze. Je to normálne?

7. okt 2026

Otec má 72 rokov a posledné mesiace sa mu párkrát stalo, že si doma niekam odložil hotovosť a potom vôbec nevedel kam. Nejde o veľké sumy, skôr pár desiatok eur, ale už sa to zopakovalo viackrát.
Vždy sa nakoniec peniaze našli na úplne inom mieste, než si pamätal. Inak funguje normálne, šoféruje, nakupuje, vybavuje si veci sám.
Neviem, či je toto ešte obyčajné zabúdanie vo vyššom veku? Alebo to už nejako riešiť?

anonym_b0815a
•
7. okt 2026

Je to v tomto veku normalne zabudanie. Mne sa stava to iste. Mam doma vacsi obnos penazi, ale mam ho na tom istom mieste, tak to nezabudnem. Ale stavalo sa to aj mojmu otcovi. Povedz mu, ze nemoze menit skrysu.

domkakvet
•
7. okt 2026

@anonym_autor je to v poriadku.

ivicatolic
•
7. okt 2026

@anonym_autor moja mama mala kamošku, tá mala mamu 92r. .....tetula raz schovala dôchodok , na ktorý čakala , pri bránke, od pani poštárky..... do smetiaka 😭 ešte že neišli v ten deň 👀👁️👀👍

charlottha
•
7. okt 2026

@anonym_autor podla mna vzhladom na vek je to uplne normalne. moj manzel uz teraz zabuda a to ma podstatne menej rokov :D

anonym_d6884f
•
7. okt 2026

@anonym_autor no ja by som až taká pokojná nebola. Podľa skúseností so seniormi v okolí, je zabúdanie peňazí najčastejšie prvotné a kritické varovné signály nastupujúceho neurodegeneratívneho ochorenia, ako je Alzheimerova choroba či iné formy demencie.
Pozorujte to, zatiaľ sa to nedeje často, ak je otec súčinný, možno by bolo fajn vyšetrenie.
Peniaze u seniorov sú naozaj veľmi častá záležitosť, ktorú riešia.

anonym_9dac1e
•
7. okt 2026

Ja by som to tiež nebrala až tak banálne a normálne… jasne, že každý občas niečo zabudne, ale cele to opakovane schovávanie si veci - pár desiatok €, ktoré naozaj skrývať netreba - na rôzne miesta a následne zabudnutie mi znie ako začínajúci problém, nechcem strašiť, ale u babky veľmi podobne začínala starecka demencia…

kofa77
•
7. okt 2026
@anonym_d6884f

@anonym_autor no ja by som až taká pokojná nebola. Podľa skúseností so seniormi v okolí, je zabúdanie peňazí najčastejšie prvotné a kritické varovné signály nastupujúceho neurodegeneratívneho ochorenia, ako je Alzheimerova choroba či iné formy demencie.
Pozorujte to, zatiaľ sa to nedeje často, ak je otec súčinný, možno by bolo fajn vyšetrenie.

@anonym_d6884f presne tak, zas na lahku vahu to nebrat.
dalsi krok bude, ak vas bude obvinovat, ze ste mu ich vy alebo niekto iny ukradol..

patrike
•
7. okt 2026

Prvy signal zacinajucej demencie, bude to len horsie. Ako pisu ini, scenar je vzdy rovnaky :
- nieco chyba
- ja som ok, zdravy, nezabudam
- "logicky" zaver : niekto mi tie veci ukryl / ukradol
- obvinovanie okolia, v tazsich formach volanie policie, podavanie trestnych oznameni, fyzicke a verbalne utoky (aj na blizku rodinu)

patrike
•
7. okt 2026

"soferuje, nakupuje". Ehm, Odporucam vysetrenie, lahko sa moze stat, ze mu ten vodicak vezmu. Nepodcenuj to, on moze zo zotrvacnosti jazdit zname trasy ale prva zmena prednosti alebo obchadzka ho rozhodia a sposobi vaznu nehodu.

patrike
•
7. okt 2026
@domkakvet

@anonym_autor je to v poriadku.

@domkakvet Nie je. Zacinajuca demencia.

janinah
•
7. okt 2026

Na jedno miesto by si mal davat peniaze,jedine,ze sa boji,ze mu ich zoberiete a to uz v poriadku nie je. Seniori dlho soferuju,vybavujú...otazka je ako dobre to este zvladaju. Minul senior pani vodička vošla do protismeru na frekventovanej križovatke,žiadna sranda tam vtedy byť.

anonym_d6884f
•
7. okt 2026
@kofa77

@anonym_d6884f presne tak, zas na lahku vahu to nebrat.
dalsi krok bude, ak vas bude obvinovat, ze ste mu ich vy alebo niekto iny ukradol..

@kofa77 presne tak, naša babka nosila peniaze stále v igelitke (nemala účet v banke) a stále tú igelitku nosila pri sebe a mala tam celoživotné úspory a stále chodila s tou igelitkou a bola v strese, keď ju musela na chvíľu pustiť z rúk a neustále ju kontrolovala a tak. Ona síce neobviňovala, ale poznám z okolia že presne, vyčítali seniori, že im rodinní príslušníci peniaze zobrali, schovali a tak.

kofa77
•
7. okt 2026
@anonym_d6884f

@kofa77 presne tak, naša babka nosila peniaze stále v igelitke (nemala účet v banke) a stále tú igelitku nosila pri sebe a mala tam celoživotné úspory a stále chodila s tou igelitkou a bola v strese, keď ju musela na chvíľu pustiť z rúk a neustále ju kontrolovala a tak. Ona síce neobviňovala, ale poznám z okolia že presne, vyčítali seniori, že im rodinní príslušníci peniaze zobrali, schovali a tak.

@anonym_d6884f ja som to zazila dvakrat, vsetky fazy. aj to nosenie starej zelenej socailiostickej stokorunacky zabalenej v kapesniku😲😀, aby jej nikto nevzal

anonym_356590
•
7. okt 2026

Peniaze mať na účte v banke a v obchode platiť kartou. Na výpise uvidí kde koľko minul.
Inak ich stratí, alebo mu ich niekto ukradne.

tulipanik12
•
7. okt 2026

@anonym_autor presne ako píšu vyššie, začínajúca demencia, moja matka pravidelne nemôže nájsť práve peňaženku a obviňuje nás, že sme jej ju zobrali a btw presne sa jej to začalo v 72 rokoch.
Teraz má 79 a už nemôže nájsť ani topánky, nabíjačku na mobil ..., ale ešte trafí sama do obchodu, na poštu aj si navarí 🫣

anonym_fa6cfe
•
7. okt 2026

Môj otec má 77 rokov a pamäť má výbornú. No pri mojej starkej takto začínala demencia. Najskôr zabúdala, kde dala peniaze a neskôr začala všetkých obviňovať, že jej tie peniaze ukradli. Určite to netreba podceniť.

anonym_ebcf1d
•
7. okt 2026

Je to zabudanie. Nech sa nauci davat veci na rovnake miesto. Kluce, peniaze,... a nech to nemeni.

biba_18
•
7. okt 2026

riešiť čím skôr. sú na to lieky. síce to nie je nezvratné, ale lieky progres vedia spomaliť ... ale treba začať hneď ...
a cvičiť, cvičiť ... sú rôzne postupy na tréning mozgu ...

patrike
•
7. okt 2026
@anonym_ebcf1d

Je to zabudanie. Nech sa nauci davat veci na rovnake miesto. Kluce, peniaze,... a nech to nemeni.

@anonym_ebcf1d Nenauci. Demencia je choroba.

anonym_5768cf
•
7. okt 2026

vzhľadom na vek - ok.
možno straší nejaká diagn., ale na sK to chceš riešiť kde. A ako. Lekári tiež len skonštatujú že to je normálne. ak nemáte známeho lekára v rodine tak sa k ničomu ani nedostanete.
ale však skúste - uvidíte

patrike
•
7. okt 2026
@biba_18

riešiť čím skôr. sú na to lieky. síce to nie je nezvratné, ale lieky progres vedia spomaliť ... ale treba začať hneď ...
a cvičiť, cvičiť ... sú rôzne postupy na tréning mozgu ...

@biba_18 A hlavne vysetrit, ci moze mat vodicak. Chodi na tie povinne prehliadky ? Kedy bol naposledy ?

anonym_53ff27
•
7. okt 2026

@anonym_autor
Moja mama dostala z predaja pozemku 2 000 €. Potom išla do nemocnice a keď sa vrátila, peniaze nikde. 😅 Začala potichu podozrievať opatrovateľku a vnukovi so ženou dokonca povedala, že ak tie peniaze nájdu, 1 000 € je ich.
Tak začala veľká domová pátračka. Prehľadalo sa hádam všetko, čo sa dalo – zásuvky, skrine, tašky… jednoducho celý dom hore nohami. 😂
Mama medzitým odišla do domova a ja som jedného dňa našiel 500 ×4€… založených v starej knihe, ktorú som práve išiel vyhodiť. 😍
Takže peniaze sa nestratili. Len si mama jednoducho odložila 2000€ na miesto, kde by ich nikto normálny nehľadal. Ani ona sama. 😂

sissy27
•
7. okt 2026

@anonym_autor mňa zaráža aj tá potreba schovávať si peniaze na rôzne miesta. Veď nejakú takú bežnú hotovosť mám v peňaženke, vyššie sumy v banke. A to, že si pravidelne nepamätá, kam ich odložil, by som rozhodne nepodceňovala. Niečo iné je raz za čas niečo zabudnúť, ale pravidelne?

patrike
•
7. okt 2026
@sissy27

@anonym_autor mňa zaráža aj tá potreba schovávať si peniaze na rôzne miesta. Veď nejakú takú bežnú hotovosť mám v peňaženke, vyššie sumy v banke. A to, že si pravidelne nepamätá, kam ich odložil, by som rozhodne nepodceňovala. Niečo iné je raz za čas niečo zabudnúť, ale pravidelne?

@sissy27 To su ludia, ktori sa boja zleho Zida v banke, ale v pohode peniaze a sperky vyhodia v igelitke z okna, ked im niekto zavola a chvilu im tlaci kalerab.

anonym_c5d88c
•
7. okt 2026

Ale on si tie peniaze "odlozi" alebo "schovava"?
Takto. Mam lahko po 30tke a toto robim cely zivot 😃 ze velakrat ked dostanem nejaku hotovost, niekde ju narychlo odlozim/polozim, pripadne strcim do hocjakeho vrecka, a potom zabudnem a neviem, kde tie peniaze su. Niekedy ich najdem o x mesiacov, ked po zime vytiahnem znovu prechodovu bundu a pod 🙃

Bola by som na pozore, ak:
- si peniaze schovava, lebo sa o ne "boji" (blby a zbytocny zvyk)
- to robi so vsetkym. Ak je to totiz zacinajuca demencia, nemyslim si, ze by zabudal len ohladom bankoviek. Ale vseobecne so vsetkym 🙂

biba_18
•
7. okt 2026
@anonym_c5d88c

Ale on si tie peniaze "odlozi" alebo "schovava"?
Takto. Mam lahko po 30tke a toto robim cely zivot 😃 ze velakrat ked dostanem nejaku hotovost, niekde ju narychlo odlozim/polozim, pripadne strcim do hocjakeho vrecka, a potom zabudnem a neviem, kde tie peniaze su. Niekedy ich najdem o x mesiacov, ked po zime vytiahnem znovu prechodovu bundu a pod 🙃

Bola by som na pozore, ak:
- si peniaze schovava, lebo sa o ne "boji" (blby a zbytocny zvyk)
- to robi so vsetkym. Ak je to totiz zacinajuca demencia, nemyslim si, ze by zabudal len ohladom bankoviek. Ale vseobecne so vsetkym 🙂

@anonym_c5d88c kamoškina mama mala takú mániu s taniermi ... s ničím iným nemala problém, len že jej taniere v linke niekto premiestnil 😒

simca06022011
•
7. okt 2026

tak urcite to treba sledovat, mozno konzultovat s lekarou ked budete ma cestu. Ale teda stava sa to aj mladsim ludom, ja hadam stale nieco hladam, najma ked fakt v zhone riesim veci, neico niekde necham, polozim, robim ine...

anonym_fe6ce6
•
7. okt 2026

ja stale nieco hladam a mam 44 🤐

anonym_3f6cf6
•
7. okt 2026

@anonym_autor Problém je len s odložením peňazí alebo zabúda aj iné veci? Nerozpráva tie isté veci viackrát? Moja mama to robí (70r), alebo sa pýta dokola jednu otázku, aj keď som jej už odpovedala. Ja mám strach ak šoférujú takíto starší ľudia, tam je aj reakčná doba iná.
Zmeny na mozgu vraj začínajú úž 10 rokov predtým než sa prejavia prvé známky demencie.

anonym_3cf7c3
•
7. okt 2026
@anonym_d6884f

@anonym_d6884f Presne tak, ak sa to stava opakovane, nie je to vekom, ale zacinajuci Alzheimer/demencia. Aj u nas sa to dialo...