Strach o rodičov, keď žijú sami. Potrebujem radu!
Ahojte žienky, chcem sa s vami podeliť o jednu vec a zároveň poprosiť o radu.
Nedávno sme si v rodine prežili dosť ťažké chvíle. Náš blízky človek zostal po nešťastnom páde ležať doma sám a nevedel si zavolať pomoc. Ten pocit bezmocnosti neprajem nikomu.
Snažím sa teda teraz vytvoriť systém na privolanie pomoci, ktorý by mohol chrániť nielen mojich starých rodičov, ale aj iných seniorov, ktorí bývajú často sami doma.
Chcela by som vás veľmi pekne poprosiť – ak máte rodičov či starých rodičov, o ktorých sa takto bojíte, chcela by som vás poprosiť o radu a skúsenosti. Mám pripravený jeden veľmi krátky (2-minútový) dotazník, len o tom, čoho sa najviac bojíte.
Nedávam sem priamo link, aby mi to admini nezmazali ako nejakú reklamu. Ale ak by ste mi s tým vedeli pomôcť, nechajte mi tu prosím komentár alebo mi napíšte a ja vám ten link pošlem do súkromnej správy.
Každá jedna vaša skúsenosť mi neskutočne pomôže. Ďakujem krásne za váš čas! 🙏
@klaudia_ takto to vyzerá, hodinky a vysielač, vysielač je cez wlan pripojený bud ku červenému krízu alebo samariter bund. Hodinky musia byť na ruke a ked sa nieco stane tak senior seniorka musi stlačiť ten gombík na ruke a twn cez vysielač ptm volajú a sa pýtajúčosa stalo. A ked senior seniorka potrebuje pomoc tak prídu a maju kľúče od klienta. Či tam je mesačný alebo ročný poplatok to nvm. Ale tie hodinky už mimo toho vysielača nefungujú napr ked je klient v záhrade alebo v meste
@stellarstar dakujem velmi pekne, za info
@anonym_05b984 ustavy zfaleka nie su o tom,ze polozit starceka do postele a dat mu jedlo a plienku...infarkt moze rovnako dostat aj mlady clovek a odpadnut doma,to teraz vsetci mamw nosit hodinky? Nie som strikrne proti nim,skor proti tomu,ze dedko ma hodinky,keby nieco zavolaju nas a twda nemusime k dedkovi ist aj mesiac...do toho modusu to sklzne velmi lahko.
@janinah suseda mi takto skončila, hľadali ju po predĺženom víkende keď neprišla do práce ani nedvíhala telefón, bezpečnostné dvere mala zamknuté s kľúčom dnu, tak jej kolegyne zavolali hasičov, vošli cez balkón, našli ju sedieť v kresle, nevedela rozprávať dostala mŕtvicu, o pár dní zomrela
Susedka padla v zahrade a mala stastie-sused bol na dvore a poccul ju, preskocil plot a zdvihol, nic nemala dolamane, len sa nevedela vychabronit na nohy, ten sused ma 60.,ale presiel vojencinou😅dalsia si videla suseda odkvacnuteho v zahrade a isla im zazvonit, zavolali RZP a sused jej dakoval, nebavili sa desatrocia, ale mala aj tak mu pomohla.
@anonym_05b984 ustavy zfaleka nie su o tom,ze polozit starceka do postele a dat mu jedlo a plienku...infarkt moze rovnako dostat aj mlady clovek a odpadnut doma,to teraz vsetci mamw nosit hodinky? Nie som strikrne proti nim,skor proti tomu,ze dedko ma hodinky,keby nieco zavolaju nas a twda nemusime k dedkovi ist aj mesiac...do toho modusu to sklzne velmi lahko.
@janinah nemyslim si, ze by bolo nosenie hodiniek na skodu. Kedysi pre doktora niekto utekal do mesta aj hodinu tam a hodinu naspat a mohlo bty neskoro. Neskor utekali k usedovi, co mal telefon.... Teraz mame telefony vsetci. A ak su dostupne hodinky, ktore zavolaju pomoc rychlo, hlavne v kritickom momente mozu byt velmi napomocne. Tak, ako ma Iphone detekciu narazu... viem, ze nedavno v Prahe takto Iphone sam zavolal zachranne zlozky, ked jeho majitel nabural a sam volat nedokazal. Ved je to super, nie? Dostane sa k nemu pomoc skor. Ale suhlasim, ze by hodinky nemali byt na to, aby clovek sklzol k lahostajnosti.
pre mamu máme opatrovateľku na 8 hod., kamery nainštalované a objednali sme hodinky sos z unizdravu, mama je do určitej miery samostatná presuny zatiaľ zvláda, samozrejme že za ňou chodíme ale takto sa cítime v pohode aj my aj ona, ona nechce mať stále niekoho pri sebe sme radi že akceptuje opatrovateľku
@janinah ústavy nevylučujem, ale moja mama do DSS nepôjde, tým chcem povedať že nie každý starý človek chce ísť do DSS, mamu by to zlomilo, nemá rada okolo seba ľudí, je ťažký introvert, stále veľa číta a rada komunikuje telefonicky, ale narúšať jej súkromie si nedovolíme ani my deti, vždy vie kedy prídeme, čiže tieto pomôcky ako hodinky SOS, kamery a opatrovatelka na 8h veľmi nám psychicky pomáhajú
Mala som takto otca. vysoký vek - ale že ozaj vysoký dobre cez 90+ .
Do DSS sa mu nechcelo, opatrovať ho nemal kto - tak som mu pomáhala ako vedela. Doma rodina, postihn. dieťa a + ešte starý človek ktorý potreboval taktiež pomoc.
Niekedy som od únavy plakala. Škoda že som nevedela o tých hodinkách - pomohli by mi.
Mala som takto otca. vysoký vek - ale že ozaj vysoký dobre cez 90+ .
Do DSS sa mu nechcelo, opatrovať ho nemal kto - tak som mu pomáhala ako vedela. Doma rodina, postihn. dieťa a + ešte starý človek ktorý potreboval taktiež pomoc.
Niekedy som od únavy plakala. Škoda že som nevedela o tých hodinkách - pomohli by mi.
@anonym_2dbe01 no to je škoda, my sme takto mali svokra, dožil sa do 95 r. veľmi nám tie hodinky pomohli a kamery /spadol v 90 r., hneď ho brala sanitka, mohli sme takto chodiť do práce, len sme odbiehali v prípade potreby, chodil až do konca sám na toaletu to nám veľmi pomohlo, on nechcel ani opatrovateľku, tri sme mu vybavili ani jedna nebola dobrá, to bola škoda

@stellarstar Aj tak by ma to zaujimalo ako to realne funguje, vedela by si mi prosim poslať do sukromnej spravy? ak môžem pekne poprosiť? 🙂)
@klaudia_ takto to vyzerá, hodinky a vysielač, vysielač je cez wlan pripojený bud ku červenému krízu alebo samariter bund. Hodinky musia byť na ruke a ked sa nieco stane tak senior seniorka musi stlačiť ten gombík na ruke a twn cez vysielač ptm volajú a sa pýtajúčosa stalo. A ked senior seniorka potrebuje pomoc tak prídu a maju kľúče od klienta. Či tam je mesačný alebo ročný poplatok to nvm. Ale tie hodinky už mimo toho vysielača nefungujú napr ked je klient v záhrade alebo v meste