Bude sa stavba domu predražovať?
Planujeme stavat dom, ale ked pozeram co sa deje vo svete prepada ma smutok. Cenova ponuka co je dnes uz neplati o tyzden. Ako myslite, ze sa to dotkne stavebnictva?
No bude to viac a viac ako vsade a vo vsetkom.
to je úplne na figu - všetko.
drahšie a drahšie.
Lepšie to podľa mňa už nebude. Nás pri stavbe zastihlo všetko, čo mohlo; kríza, vysoké úroky, korona a teraz najnovšie cena polystyrénu. Je to des.
Fakt si niekto mysli, ze hocico bude casom lacniet? Hocico, nie len v stavebnictve.
Samozrejme že ceny budú už len rásť. Žiaľ, všetko ide hore od ceny práce, cez dopravu, po ceny materiálov.
Lacnejsie nikdy nic nebude... ale za mna sa momentalne oplati kupit novsi dom nejakeho pariku po rozvode ako stavat nanovo, ale tak to je moj nazor... spolupracovat s bankou, pozerat ponuky, ak vas netlaci cas...
Ja som neskutocne rada ze sme uz dostavali a ze uz aj byvame. Uz vtedy ked sme my stavali tak sa hovorilo ze vsetko je neskutocne drahe, a aj bolo v tej dobe. No ono to stale stupa. No urcite by som stavala hned ked mam tu moznost… neodkladala by som to
Ja som neskutocne rada ze sme uz dostavali a ze uz aj byvame. Uz vtedy ked sme my stavali tak sa hovorilo ze vsetko je neskutocne drahe, a aj bolo v tej dobe. No ono to stale stupa. No urcite by som stavala hned ked mam tu moznost… neodkladala by som to
@klarissa25 a kedy ste stavali?
videla si niekedy že nieco islo dole ?
@bykaterina V 2008/2009 zleteli ceny o 30-40%. V 2022/2023 tiež trocha klesli.
@anonym_autor jednoznačne to ide hore. Kvôli rope.
My staviame stále. To, čo sme postavili minulý rok, už tento rok nedáme. Stavebniny všetky hlásia nárast cien
videla si niekedy že nieco islo dole ?
@bykaterina v 2022, keď začala vojna na ua vyleteli asi na pol roka ceny prudko. Neskôr klesli. Nie už na hodnoty, ako pred 2022, ale kto staval v 2022, staval najdrahšie.
To isté predpokladám teraz. Pár mesiacov bude draho a potom, dúfam, to zas trošku klesne.
my ideme prerábať dom - z tých cien sa mi krúti hlava. Nám sa viac oplatí prerobiť ako postaviť nový, lebo sme kúpili starší v dobrom stave so super pozemkom blízko KE.
V Košiciach sú ceny abnormálne, nie len domov, ale aj bytov. Včera vybehol 30m2 byt za 207tis. Som zvedavá kto to kúpi..
ceny železa, betonu, škridle, plechov (strecha), reziva a všetkého ide hore o 7% minimálne. Takže dlho by som nečakala. Určite čím skôr staviať. Aj to, čo sa ti dnes zdá drahé bude o pol roka super cena
@bykaterina V 2008/2009 zleteli ceny o 30-40%. V 2022/2023 tiež trocha klesli.
@abab jezis vsak to ale cim bolo? ved to je 20 r skoro spat. Predajcovia skratka si nenechaju ujst zisk, a ked nieco stoji dlho na sklade da sa fáma že to nebude a ludia predaju aj to co by v živote nepredali. A ludia kupia co by v živote nepredali a pekne sa na tom nabalia.
@bykaterina v 2022, keď začala vojna na ua vyleteli asi na pol roka ceny prudko. Neskôr klesli. Nie už na hodnoty, ako pred 2022, ale kto staval v 2022, staval najdrahšie.
To isté predpokladám teraz. Pár mesiacov bude draho a potom, dúfam, to zas trošku klesne.
@tilly klesli kvoli tomu ze isli uroky hore a sprisneli sa pravidla davania hypo, ale nebolo to nic co by stalo za rec s cenou nehnutelsnosti. A pocas korony kedze sa necestovalo tak sa prerabalo a islo vsetko hore. aj chaty co by v zivote nepredali boli zrazu lukratívne.,
@tilly klesli kvoli tomu ze isli uroky hore a sprisneli sa pravidla davania hypo, ale nebolo to nic co by stalo za rec s cenou nehnutelsnosti. A pocas korony kedze sa necestovalo tak sa prerabalo a islo vsetko hore. aj chaty co by v zivote nepredali boli zrazu lukratívne.,
@bykaterina bavíme sa o cene materiálov, nie nehnuteľností. A ceny materiálov išli v 2022 hore kvôli vojne. Hlavne vtedy železo. Teraz zas polystyrén. Potom v 2023 klesli, lebo sa dalo dostať k materiálom, resp začali sa dovážať z iných destinácií
Treba počkať mesiac - dva, hádam sa to trocha znormalizuke a ak nie, tak na koniec roka
Čo sa týka materialov každý rok ceny rastú, tak isto rastie cena práce, čiže ak chce dakdo stavať tak hneď, čím neskôr tým to bude furt drahšie
@bykaterina bavíme sa o cene materiálov, nie nehnuteľností. A ceny materiálov išli v 2022 hore kvôli vojne. Hlavne vtedy železo. Teraz zas polystyrén. Potom v 2023 klesli, lebo sa dalo dostať k materiálom, resp začali sa dovážať z iných destinácií
@tilly nešlo to kvôli vojne hore. Pozri si cenu stavebných materiálov na webke štatistického úradu
Dávno predtým to na islo hore

ano, kazdy mesiac to bude drahsie a drahsie. A nielen v stavebnicstve