icon

Bude sa stavba domu predražovať?

10. apr 2026

Planujeme stavat dom, ale ked pozeram co sa deje vo svete prepada ma smutok. Cenova ponuka co je dnes uz neplati o tyzden. Ako myslite, ze sa to dotkne stavebnictva?

anonym_f74cfb
10. apr 2026

ano, kazdy mesiac to bude drahsie a drahsie. A nielen v stavebnicstve

anonym_98b0c7
10. apr 2026

No bude to viac a viac ako vsade a vo vsetkom.

anonym_a69d4b
10. apr 2026

to je úplne na figu - všetko.
drahšie a drahšie.

lulana79
10. apr 2026

Lepšie to podľa mňa už nebude. Nás pri stavbe zastihlo všetko, čo mohlo; kríza, vysoké úroky, korona a teraz najnovšie cena polystyrénu. Je to des.

anonym_9113bb
10. apr 2026

Fakt si niekto mysli, ze hocico bude casom lacniet? Hocico, nie len v stavebnictve.

pinkgirl
10. apr 2026

Samozrejme že ceny budú už len rásť. Žiaľ, všetko ide hore od ceny práce, cez dopravu, po ceny materiálov.

anjelicek26
10. apr 2026

Lacnejsie nikdy nic nebude... ale za mna sa momentalne oplati kupit novsi dom nejakeho pariku po rozvode ako stavat nanovo, ale tak to je moj nazor... spolupracovat s bankou, pozerat ponuky, ak vas netlaci cas...

martinka13
10. apr 2026

Bude len horšie

klarissa25
10. apr 2026

Ja som neskutocne rada ze sme uz dostavali a ze uz aj byvame. Uz vtedy ked sme my stavali tak sa hovorilo ze vsetko je neskutocne drahe, a aj bolo v tej dobe. No ono to stale stupa. No urcite by som stavala hned ked mam tu moznost… neodkladala by som to

bykaterina
10. apr 2026

videla si niekedy že nieco islo dole ?

autor
10. apr 2026
@klarissa25

Ja som neskutocne rada ze sme uz dostavali a ze uz aj byvame. Uz vtedy ked sme my stavali tak sa hovorilo ze vsetko je neskutocne drahe, a aj bolo v tej dobe. No ono to stale stupa. No urcite by som stavala hned ked mam tu moznost… neodkladala by som to

@klarissa25 a kedy ste stavali?

klarissa25
10. apr 2026
@anonym_autor

@klarissa25 a kedy ste stavali?

@anonym_autor zacali sme v roku 2023

abab
10. apr 2026
@bykaterina

@bykaterina V 2008/2009 zleteli ceny o 30-40%. V 2022/2023 tiež trocha klesli.

vladdinka
10. apr 2026

bohuzial sa to tyka uplne vsetkeho, nielen stavby domov. 🙈

tilly
10. apr 2026

@anonym_autor jednoznačne to ide hore. Kvôli rope.
My staviame stále. To, čo sme postavili minulý rok, už tento rok nedáme. Stavebniny všetky hlásia nárast cien

tilly
10. apr 2026
@bykaterina

@bykaterina v 2022, keď začala vojna na ua vyleteli asi na pol roka ceny prudko. Neskôr klesli. Nie už na hodnoty, ako pred 2022, ale kto staval v 2022, staval najdrahšie.
To isté predpokladám teraz. Pár mesiacov bude draho a potom, dúfam, to zas trošku klesne.

anonym_5e5601
10. apr 2026

my ideme prerábať dom - z tých cien sa mi krúti hlava. Nám sa viac oplatí prerobiť ako postaviť nový, lebo sme kúpili starší v dobrom stave so super pozemkom blízko KE.
V Košiciach sú ceny abnormálne, nie len domov, ale aj bytov. Včera vybehol 30m2 byt za 207tis. Som zvedavá kto to kúpi..
ceny železa, betonu, škridle, plechov (strecha), reziva a všetkého ide hore o 7% minimálne. Takže dlho by som nečakala. Určite čím skôr staviať. Aj to, čo sa ti dnes zdá drahé bude o pol roka super cena

bykaterina
10. apr 2026
@abab

@bykaterina V 2008/2009 zleteli ceny o 30-40%. V 2022/2023 tiež trocha klesli.

@abab jezis vsak to ale cim bolo? ved to je 20 r skoro spat. Predajcovia skratka si nenechaju ujst zisk, a ked nieco stoji dlho na sklade da sa fáma že to nebude a ludia predaju aj to co by v živote nepredali. A ludia kupia co by v živote nepredali a pekne sa na tom nabalia.

bykaterina
10. apr 2026
@tilly

@bykaterina v 2022, keď začala vojna na ua vyleteli asi na pol roka ceny prudko. Neskôr klesli. Nie už na hodnoty, ako pred 2022, ale kto staval v 2022, staval najdrahšie.
To isté predpokladám teraz. Pár mesiacov bude draho a potom, dúfam, to zas trošku klesne.

@tilly klesli kvoli tomu ze isli uroky hore a sprisneli sa pravidla davania hypo, ale nebolo to nic co by stalo za rec s cenou nehnutelsnosti. A pocas korony kedze sa necestovalo tak sa prerabalo a islo vsetko hore. aj chaty co by v zivote nepredali boli zrazu lukratívne.,

tilly
10. apr 2026
@bykaterina

@tilly klesli kvoli tomu ze isli uroky hore a sprisneli sa pravidla davania hypo, ale nebolo to nic co by stalo za rec s cenou nehnutelsnosti. A pocas korony kedze sa necestovalo tak sa prerabalo a islo vsetko hore. aj chaty co by v zivote nepredali boli zrazu lukratívne.,

@bykaterina bavíme sa o cene materiálov, nie nehnuteľností. A ceny materiálov išli v 2022 hore kvôli vojne. Hlavne vtedy železo. Teraz zas polystyrén. Potom v 2023 klesli, lebo sa dalo dostať k materiálom, resp začali sa dovážať z iných destinácií

explorer666
10. apr 2026

Treba počkať mesiac - dva, hádam sa to trocha znormalizuke a ak nie, tak na koniec roka

zuzubb007
10. apr 2026

Čo sa týka materialov každý rok ceny rastú, tak isto rastie cena práce, čiže ak chce dakdo stavať tak hneď, čím neskôr tým to bude furt drahšie

tilly
10. apr 2026
@zuzubb007

Čo sa týka materialov každý rok ceny rastú, tak isto rastie cena práce, čiže ak chce dakdo stavať tak hneď, čím neskôr tým to bude furt drahšie

@zuzubb007 práca ide stále hore. Materiály idú hore dole podľa situácie.

zuzubb007
10. apr 2026
@tilly

@zuzubb007 práca ide stále hore. Materiály idú hore dole podľa situácie.

@tilly no ani nie robím v stavebníctve a posledné roky nešlo nič dole, každý rok sa navyšujú ceny

tilly
10. apr 2026
@zuzubb007

@tilly no ani nie robím v stavebníctve a posledné roky nešlo nič dole, každý rok sa navyšujú ceny

@zuzubb007 my staviame stále, komunikujem so stavebninami, viem ako sa hýbu ceny 🤷‍♀️.

bykaterina
11. apr 2026
@tilly

@bykaterina bavíme sa o cene materiálov, nie nehnuteľností. A ceny materiálov išli v 2022 hore kvôli vojne. Hlavne vtedy železo. Teraz zas polystyrén. Potom v 2023 klesli, lebo sa dalo dostať k materiálom, resp začali sa dovážať z iných destinácií

@tilly nešlo to kvôli vojne hore. Pozri si cenu stavebných materiálov na webke štatistického úradu
Dávno predtým to na islo hore