Bungalov alebo poschodový dom? Výhody a nevýhody
Ahojte, chcela by som sa poradiť 😊
S priateľom máme kúpený pozemok o výmere 577 m² (cca 20 × 30 m) a aktuálne riešime, či je pre nás lepšia voľba bungalov alebo poschodový dom. Radi by sme na pozemku mali aj priestor na parkovanie áut a vzadu menšiu záhradku – nemusí byť veľká, ale chceme, aby tam bol aspoň nejaký oddychový priestor.
Pozemok sa nachádza v novej štvrti, kde sa stavajú prevažne bungalovy, takže aj to trochu zvažujeme z hľadiska celkového vzhľadu okolia.
Vedeli by ste nám prosím napísať vaše skúsenosti, prípadne výhody a nevýhody oboch riešení? Čo by ste si vybrali na takomto pozemku a prečo?
Ďakujem veľmi pekne za každý názor 😊
Som urcite za bungalov, ale vas pozemok je strasne maly
ťažko radiť - ja by som chcela radšej bungalov a menšiu záhradu, ale zas ani schody nie sú zlé kvôli kondičke - len na staré kolená bývajú problém 😒
a niečo ako do L by ste nechceli?
na rozmer vášho pozemku by som viac zvažovala poschodový dom, aby mi ostalo viac na parkovanie ( čo je už dnes povinné tuším min 2 miesta preukázať), teraska, možno časom budete chcietť aj bazén o to m je aj rodinný dom, mať zelenú plochu/ záhradu. Dom by som ale naprojektovala, tak , aby dole okrem obývačku bola ešte aspoň 1 izba - či už ked budete satrší kvôli schodom ,a lebo deťom, lebo deti väčšinou sa mocú okolo rodičov . Poschodový dom ti umožní viac preistoru, oddeliť nočnú časť od dennej, jedinou nevýhodou sú schody... Bungalov pôjde na úkor pozemku.
Ja by som isla do bungalovu. Z dovodu, ze v okoli su len bungalovi a aj preto, ze mam poschodovy a viem co je to stale chodit hore dole 😅
Ked si postavite 200m2 dom - a to uz je dostatocne velky dom a sucastou moze byt aj terasa, tak ti zostane este viac ako 300m2 na parkovanie, zahradu a popripade bazen.
Ak bude dobry projekt aj bungalov bude fajn. Ale vsetko bude aj na ukor toho exterieru a zahrady.... ale vsetko sa da.
Zas ak je tam len bungalov a zrazu tam bude nejaka mohutna poschodova stavba-ale aj ta sa da prisposobit do znesitelnych rozmerov ze to nebude "kricat".
Mame pozemok v tvare L,ta dlha strana pozemku tak tam mame pristresok na 2 auta,hned vedla altanok a hned vedla malu sopu na naradie a pelety,aj sliepky.
Dom mame kocku,pred domom je predzahradka,mame tam posadene stromceky,zatial male a za domom je kusok na pestovanie,mame tam sklennik a tam pestujeme rajciny,papriky a ine.Tak isto aj bazen v zemi.Cely pozemok je oploteny betonovym plotom.A tiez mame okolo 700m pozemku.
radsej mensie izby v bungalove ako vacsie v poschodovom. mame poschodovy a schody ma otravuju, najma s babom/batolatom.
Mam pozemok 499 m2 vratane 40m prijazdovej cesty. A mam bungalov. Parkujem len jednym autom, ale naslo by sa miesto aj pre druhe, bez toho, aby si zavadzali.
Otazka je - zahrada - co tam vsetko chces? To, co by mne ostalo, aj keby som tam musela vopchat to druhe auto je pre mna este stale obrovska zahrada. Aj bezny nadzemny bazen by sa tam vmestil. Ale podla mojich skusenosti:
Bungalov - isla by som do neho opat. Ja tu uz planujem aj zostarnut, takze schody su no go. Aj teraz nabeham kilometre medzi dennou a nocnou castou, neviem si teraz predstavit behat po schodoch.
Vonku mam psy - maju dost priestoru, maju kde byvat, maju kde behat a to stale nebehaju po zahrade.
Zahradna cast - ja k tomu nemam vztah, tak si trava zije vlastnym zivotom. Staci to pokosit a mne to uplne staci. Mali sme aj bazeny, aj trampolinu, aj domceky pre male diticky, aj hojdacky - popravde - co je doma, to je nudne. A ked budete dochadzat, tak asi ani vela casu mat na uzivanie nebude. Mam terasu a ani to ma neberie.
Takze si sadnite, porozmyslajte kolko rokov tam chcete stravit, ci su/budu deti, zvierata, co na zahrade chcete - a podla toho sa rozhodnite. Kazdemu vyhovuje nieco ine.
v poschodovom dome s obytnym podkrovim bude na hornom podlazi v lete nasobne teplejsie, nez v prizemnom bungalove, kde tepelnu izolaciu tvori aj podstresny priestor. Schody vo vyssom veku budu problem, casto sa riesi dobudovanie kupelne na prizemi v v starsich poschodovych domoch, ked majitelia uz nevladzu po schodoch do kupelne. Bungalov bude mat pri rovnakom obostavanom priestore drahsie zaklady a strechu a potrebuje vacsiu zastavanu plochu. Parkovanie sa da vyriesit podpivnicenim bungalovu kam v pripade potreby vojde garaz pre min. dve auta.
@sarasarah Choď na modrastrecha.sk, vyhľadaj si diskusie podľa slov "poschodový alebo bungalov" a nájde ti desiatky diskusií. Nájdeš tam názory, skúsenosti a praktické rady pri výbere medzi bungalovom a poschodovým. Pozemok máš dostatočný aj na bungalov aj na poschodový. Záleží potom už len, aký veľký ten bungalov si predstavuješ.
Na začiatok si prečítaj tento článok a potom choď na tú modrú strechu.
https://inardex.sk/prizemny-alebo-poschodovy-dom/
Prípadne si ešte prečítaj aj tento článok o cene domu, aby ste vedeli, s čím môžete pri stavbe počítať:
@sarasarah na takom pozemku asi poschodovy. Ved urcite mate percento zastavanosti, tak si pozri, aky velky dom ti tam vyjde. A ja teda na rozdiel od inej prispievatelky tu, radsej vacsiu izbu v poschodovom ako kamrlik v bungalove.
Obrn sa, ze ti pri poschodovom vsetci budu otlkat o hlavu ako sa nachodis po schodoch a co na starobu 🙂
Ak bude dobry projekt aj bungalov bude fajn. Ale vsetko bude aj na ukor toho exterieru a zahrady.... ale vsetko sa da.
Zas ak je tam len bungalov a zrazu tam bude nejaka mohutna poschodova stavba-ale aj ta sa da prisposobit do znesitelnych rozmerov ze to nebude "kricat".
@maryetta
Bungalov je "super" napad na malych pozemkoch tak isto budes pocut suseda prdiet ked budes nalepena terasou na plote skoro to iste ako v panelaku😂
@maryetta
Bungalov je "super" napad na malych pozemkoch tak isto budes pocut suseda prdiet ked budes nalepena terasou na plote skoro to iste ako v panelaku😂
@anonym_04a1df tak minule som zachytila. Ze bungalov a malo to nejakych 80m2. Proste byt.
Kazdopadne kazdy ma ine poziadavky. Nepisala som ze je to super ale-da sa.
@maryetta
@anonym_04a1df Ak rodinné domy vytvárajú medzi sebou voľný priestor a na ich protiľahlých stenách sú umiestnené okná z obytných miestností, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako 7 metrov. Zároveň platí, že od spoločných hraníc pozemkov musia byť rodinné domy vzdialené viac ako 2 metre. V prípade stiesnených podmienok možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 metre, a to za podmienky, že v žiadnej z protiľahlých stien nie sú okná obytných miestností. V tomto prípade sa nevyžaduje dodržanie vzdialenosti 2 metrov od spoločných hraníc pozemkov. Ak je v takomto prípade už na susednom pozemku postavený rodinný dom na hranici, minimálny odstup stavby je 4 metre.
My máme len o niečo väčší pozemok. Máme poschodový dom, celý podpivničený.
Keby som mala znova stavať, ideme do bungalovu, ktorý tiež celý podpivničíme.
Keď boli deti malé, dosť to bolo odušu chodiť hore-dole po schodoch a teraz, keď sme starší a už to lepšie nebude, časom budú práve tie schody problém. Vidím to u mojich rodičov, ktorí si prerobili spodok domu tak, aby mali na prízemí kompletnú bytovú jednotku a po schodoch chodia čo najmenej.
Preto, ak ti môžem poradiť, skúste pohľadať dobrý projekt alebo si dajte urobiť na mieru na bungalov. Skúsený architekt určite poradí.
A prečo pivnica? Sčasti to môže byť aj garáž aspoň na jedno auto a sčasti vieš tam umiestniť technické miestnosti - kotolňu, sklad, práčovňu. A cenovo to nemusí byť až taký hrozný rozdiel - základy a spodnú platňu s izoláciami musíš urobiť tak či tak. Ak máš pivnicu, nemusíš mať záhradný domček na náradie, kosačku, sezónne veci, bicykle,... a tým pádom ušetríš miesto na pozemku a samozrejme aj nejaké tie financie na výstavbu záhradného domčeka (ak nechceš mať tie lacné domčúriky ako z rozprávky o troch prasiatkach).
Môj muž doteraz ďakuje strýkovi, že ho prehovoril na pivnice, je to nenahraditeľný priestor navyše. Mám tam práčovňu, kotolňu, letnú kuchyňu, manžel dielňu a sklad.
Ďalšie plus bungalovu je, že v streche si vieš vytvoriť priestor napríklad na šatník na sezónne oblečenie, knižnicu, prípadne sa dá urobiť galéria...
A ďalšia vec, prečo bungalov - ak sú všade naokolo bungalovy, poschodový dom nemusí esteticky zapadnúť do výstavby a môže pôsobiť ako taký kikirík.
Veľa šťastia pri rozhodovaní😉
@anonym_04a1df Ak rodinné domy vytvárajú medzi sebou voľný priestor a na ich protiľahlých stenách sú umiestnené okná z obytných miestností, vzdialenosť medzi nimi nesmie byť menšia ako 7 metrov. Zároveň platí, že od spoločných hraníc pozemkov musia byť rodinné domy vzdialené viac ako 2 metre. V prípade stiesnených podmienok možno vzdialenosť medzi rodinnými domami znížiť až na 4 metre, a to za podmienky, že v žiadnej z protiľahlých stien nie sú okná obytných miestností. V tomto prípade sa nevyžaduje dodržanie vzdialenosti 2 metrov od spoločných hraníc pozemkov. Ak je v takomto prípade už na susednom pozemku postavený rodinný dom na hranici, minimálny odstup stavby je 4 metre.
@done
Mas pravdu ale na Slovensku je na vsetko vynimka 😀
"Ochranná fólia/Mliečne sklo: Hoci fólia rieši súkromie, z právneho hľadiska to automaticky neznamená, že stavebný úrad povolí okno priamo na hranici. Fólia (alebo mliečne sklo) sa však často používa ako technické riešenie, aby sa predišlo námietkam suseda o obťažovaní pohľadom (podľa občianskeho zákonníka)."
Som urcite za bungalov, ale vas pozemok je strasne maly
@anonym_04e121 my mame necelych 6 arov a bungalov 5 izbovy garaz pre 1 auto. Este stavame altanok s grilom a stale ostana dost priestoru na travnik na vybehanie, nafukovaci bazen a vyvysene zahony na zeleninu. Cize podla mna nie je maly.
máme pozemok 19x30, bungalov. Vpredu máme parkovanie pre 2 autá aj záhradný domček, namiesto neho by mohla byť aj garáž. Na zadnej časti pozemku máme bazén, terasu, okrasné záhony, zeleninové záhony, skleník, vinič, prístrešok na drevo a stále dosť plochy na kosenie. Zhodli sme sa s mužom, že by nám stačil aj menší pozemok. Takže záleží od preferencií, čo chceš na pozemku robiť a aký veľký má byť dom. Určite si nakreslite obidve varianty v mierke, aby ste mali predstavu. Ja už som časť pozemku premenila na trvalkový záhon, lebo stále sa mi zdá, že je priveľa trávy.
Máme poschodový a nevadí mi chodiť po schodoch. Len podmienka bola, že dole bude jedna izba s kúpeľňou, keby niečo...
@done
Mas pravdu ale na Slovensku je na vsetko vynimka 😀
"Ochranná fólia/Mliečne sklo: Hoci fólia rieši súkromie, z právneho hľadiska to automaticky neznamená, že stavebný úrad povolí okno priamo na hranici. Fólia (alebo mliečne sklo) sa však často používa ako technické riešenie, aby sa predišlo námietkam suseda o obťažovaní pohľadom (podľa občianskeho zákonníka)."
@anonym_38e53a okna z neobytnych miestnosti tam byt mozu, kupelna, wc, komora, technicka miestnost, kuchyna do 12m2
My máme len o niečo väčší pozemok. Máme poschodový dom, celý podpivničený.
Keby som mala znova stavať, ideme do bungalovu, ktorý tiež celý podpivničíme.
Keď boli deti malé, dosť to bolo odušu chodiť hore-dole po schodoch a teraz, keď sme starší a už to lepšie nebude, časom budú práve tie schody problém. Vidím to u mojich rodičov, ktorí si prerobili spodok domu tak, aby mali na prízemí kompletnú bytovú jednotku a po schodoch chodia čo najmenej.
Preto, ak ti môžem poradiť, skúste pohľadať dobrý projekt alebo si dajte urobiť na mieru na bungalov. Skúsený architekt určite poradí.
A prečo pivnica? Sčasti to môže byť aj garáž aspoň na jedno auto a sčasti vieš tam umiestniť technické miestnosti - kotolňu, sklad, práčovňu. A cenovo to nemusí byť až taký hrozný rozdiel - základy a spodnú platňu s izoláciami musíš urobiť tak či tak. Ak máš pivnicu, nemusíš mať záhradný domček na náradie, kosačku, sezónne veci, bicykle,... a tým pádom ušetríš miesto na pozemku a samozrejme aj nejaké tie financie na výstavbu záhradného domčeka (ak nechceš mať tie lacné domčúriky ako z rozprávky o troch prasiatkach).
Môj muž doteraz ďakuje strýkovi, že ho prehovoril na pivnice, je to nenahraditeľný priestor navyše. Mám tam práčovňu, kotolňu, letnú kuchyňu, manžel dielňu a sklad.
Ďalšie plus bungalovu je, že v streche si vieš vytvoriť priestor napríklad na šatník na sezónne oblečenie, knižnicu, prípadne sa dá urobiť galéria...
A ďalšia vec, prečo bungalov - ak sú všade naokolo bungalovy, poschodový dom nemusí esteticky zapadnúť do výstavby a môže pôsobiť ako taký kikirík.
Veľa šťastia pri rozhodovaní😉
@anonym_161f28 s tou pivnicou suhlasim vsetkymi 10.
Autorka, my sme kupili hotovy dom (bungalov), pivnica bola nieco, kde sme museli urobit kompromis, ze tento dom ma vsetky potrebne aspekty, len pivnicu nie... Mame sice samostatnu technicku miestnost a odkladaci priestor pod terasou ale... Ak by som sla vyslovene do stavby domu (akehokolvek) (co by som teda nikdy nesla chceli sme kupit hotove, by sme nemuseli nic stavat 😃), tak podpivnicenie by bolo "must have".
Autorka, my sme kupili hotovy dom (bungalov), pivnica bola nieco, kde sme museli urobit kompromis, ze tento dom ma vsetky potrebne aspekty, len pivnicu nie... Mame sice samostatnu technicku miestnost a odkladaci priestor pod terasou ale... Ak by som sla vyslovene do stavby domu (akehokolvek) (co by som teda nikdy nesla chceli sme kupit hotove, by sme nemuseli nic stavat 😃), tak podpivnicenie by bolo "must have".
@anonym_29d6db len na juhozapadnom Slovensku je s podpivnicenim dost problem. Uz aj tak dost vysoka hladina spodnej vody sa navysila hlavne v minulosti po vybudovani priehrady Gabcikovo.
@anonym_29d6db To tvoje "must have" predraží v súčasnosti stavbu aj o 40 - 60 tisíc EUR. A ak je tam riziko spodnej vody, tak budú mať zadarmo v pivnici aj bazén.
Každému vyhovuje niečo iné.
Ja mám radšej poschodové domy, ale tie nie sú pre lenivých. Teraz mám 4 poschodia a pohyb po schodoch mám rada, takže mi to vôbec nevadí. Moji rodičia sa blížia k 80, majú poschodový dom a aj vďaka nemu celkom dobrú kondičku.
Ak bungalov, tak dobre premyslený projekt, lebo niektoré bungalovy sú strašné. Maličké izbičky, dlhé tmavé chodby, malé kuchyne, bez špajze, bez technickej miestnosti. Hrúza, to sú len samostatné panelákové byty... ja som tých domov videla možno aj stovky, poschodových, bungalovov. V poschodových je väčšinou viac miesta. Ja preferujem izby nad 14 m2, samostatné šatníky, špajze a minimálne 2x kúpeľňa a 2x WC v dome. Čo sa v bungalove dá len ťažko. Nechápem domy, kde je jedno WC a jedna kúpeľňa.
Teraz hľadám rozumný projekt bungalovu, lebo tam, kde chceme stavať, sa môžu len bungalovy a teda mám problém. Chcem rovnú strechu, lebo chcem zelenú strechu a fotovoltiku a tie bungalovy vyzerajú otrasne, chcem garáž a teda tie kúpeľne a potrebujem to zmestiť na 550m2 😅. Nemožné 🤷♀️
@sarasarah dam ti porovnanie nakolko sme mali velky dvojposchodový dom a ked bol moj syn maly, neznavidela som kazdy jeden schod 🙈🙈🙈 niečo si zabudla, stale hore dole. Ked uz za zacal batolit, tak pekne na rukach s nim, lebo nechcel byt dole a vsade so mnou. Snazila som sa kupovat veci 2x, ze na poschodie a prízemie 🤣🤣🤣. Ok uz ked sa naucil po schodoch konecne, tak ma na nenávisť voci schodom aj tak neprešla. A kupili sme bungalov. 120m2, terasa, bazen, 3 prakovacie miesta, zahrada taka mini, lebo Ved 600m2, zázraky nespravis. Vsetko mas po ruke, nelietas ako blazon hore dole. Ale nie je ti taky klud. Ked som bola na poschodi v bývalom dome, tak som mala klud, ked mali chalani aj kamosov. Teraz je vsetko tak pocut, ja tomu hovorim, ze nemam svoju zasivaren. Za mna bungalov stale ale vyhrava. Ale isla by som do L a asi trosku viac sa snazila oddeliť spaciu cas so spoločenskou. Akoze mame to aj tak teraz ale mam pocit, ze v tych L bungalovoch to maju lepsie.
@anonym_29d6db To tvoje "must have" predraží v súčasnosti stavbu aj o 40 - 60 tisíc EUR. A ak je tam riziko spodnej vody, tak budú mať zadarmo v pivnici aj bazén.
@anonym_90b9b0 samozrejme ze predrazi, preto sa dnes stavia rychlo a bez pivnic. A samozrejme ze ak si v oblasti rizik, tak nepodpivnicis 😃 predpokladala som, ze to su normalne fakty, ze pri riziku spodnych vod a blbych lokalit do toho nejdes, a tiez fakt, ze je to drahe 😉

to je dosť zlé keď si nevieš nájsť čo je pre teba lepšie...