icon

Mám kúpiť starý dom alebo radšej postaviť novostavbu?

7. sep 2025

Ahojte, idem si sem po radu.
Máme v pláne kupovať dom a našla som starší dom v celkom dobrej lokalite. Páči sa mi prostredie, aj samotný dom má svoju atmosféru, ale problém je v tom, že má už 85 rokov a bolo by potrebné doň dosť investovať. Nie som si úplne istá, či by sa to oplatilo. Môj manžel ma od kúpy odhovára – hovorí, že je to mačka vo vreci a pri takom starom dome sa vždy nájdu veľké problémy, ktoré človek na začiatku ani netuší. On je skôr za to, aby sme išli do novostavby, prípadne dali postaviť vlastný dom podľa našich predstáv. Ja zas vidím výhodu v tej lokalite a v tom, že dom je hneď k dispozícii, zatiaľ čo stavba sa môže ťahať roky. Tak teraz váham – oplatí sa ísť do starého domu a riskovať možné skryté chyby, alebo je lepšie radšej investovať do nového, aj keď to bude drahšie a časovo náročnejšie? Budem rada za vaše skúsenosti, rady a názory.

Strana
z3
morpheuss
7. sep 2025

Ak si kúpiš starý dom, rátaj s tým, že ho musíš totálne rozkopať do holostavby, prerobiť elektrinu, kúrenie, atď... a dispozične si viazaná obmedzeniam existujúcej stavby. Manžel má pravdu, neoplatí sa to.

pribinak
7. sep 2025

100x radšej nový ako 85 ročnú búdu

anonym_7a29a4
7. sep 2025

Kúpili sme starý dom v krajskom meste, firma nam ho za 10 mesiacov prerobila, pristavila. Z povodneho domu vsak zostali len 3 obvodove mury, ostatné sa urobilo komplet nove. U nás vyhrala lokalita a vtedy aj výborná cena.

hopatko
7. sep 2025

Tiez raz tuzim po krasnom starom dome s atmosferou, ako pises, ale muz ma pravdu, je to macka vo vreci a hlavne cierna diera na peniaze. Novostavbu daj spravit firme a za 10 mesiacov viete byvat v novom, nechapem ake roky, vsetko sa da.

anonym_3b3704
7. sep 2025

Pokiaľ si ho nestaviate sami, aj novostavba môže byť mačka vo vreci. Vyhľadaj si na nete diskusie, ako majú ľudia problémy s novostavbami, pretože je tam niečo odfláknuté, teda skryté chyby. Takže závisí to vždy od konkrétnej nehnuteľnosti a firmy.

anonym_b3b86b
7. sep 2025

Nikdy,nikdy neprerabaj stary dom pokial ho nezburas len na obvodove mury.Ak mate financie stavajte novy.My sme prerabali a to je nervy.Len cakam kedy prehovorim muza aby sme to predali a isli.

maminkadeticiek
7. sep 2025

Urcite.Nemas anintusenia co je to dat dokopy stary dom.

michaela789
7. sep 2025

V rodine máme stavbára... Volajú ho, že má prerobiť/opraviť "iba toto" a kým sa k tomu dostane objaví 800 ďalších vád nadväzujúcich na seba. Z niekoľko tisicovej prerábky je zrazu niekoľko desaťtisícová len taký buchot. Nešla by som do starého domu...

eva_176
7. sep 2025

Aj my sme kupili starsi, 60r. dom, kvoli lokalite a cene,
Najali sme firmu, kt. nam ho tiez rozobrala len na 4 vonkajsie steny a vsetko nanovo postavila, a aj tak sme vysli lacnejsie akoby sme kupili novostavbu, a v horsej lokalite.
Ale boli v tom aj riadne nervy, manzel ich chodil aj kontrolovat a daval prerobit niektore veci ... ale to tiez moze byt aj pri tych novostavbach mozno, ze po par rokoch by sa ukazali aj prve chyby pri nespravnej a lajdackej praci.
Ale urcite je kludnejsie len sa snastahovat do hotoveho, ako riesit tu prerabku, to je kopec nervov 🙂
Ale aj tak som rada, kvoli tej lokalite, ze sme do toho isli

tilly
7. sep 2025

Starý dom len keď je výborná lokalita, kde pozemok alebo nový dom nezoženieš. My sme kúpili ani nie 30 ročný dom a komplet urobili. Rekonštrukcia stála viac, ako stavba nového domu, lebo je veľká rozloha toho domu, nový dom by sme určite nerobili tak veľký. Ale lokalita za to všetko stála v tej dobe.

kaca222
7. sep 2025

Som tím manžel. Tak starý dom jedine na zbúranie alebo kompletnú rekonštrukciu (čo môže byť ešte náročnejšie ako postaviť nový). Avšak ak je dobrá lokalita a cena, tak aj tvoja verzia môže byť rozumnejšia. V niektorých lokalitách prázdny pozemok nekúpiš

simsalabim
7. sep 2025

Ak je dom na super skvelom pozemku a nic podobne nezozenies bez domu, plus mas dost penazi, asi by som o tom uvazovala. Ale zburat a postavit novy.

nelca84
7. sep 2025

@anonym_autor jasne, ze kazdy ti napise, ze radsej novy. V podstate ano, novostavba ma vela vyhod az na to, ze novostavby, resp. stavebne pozemky su casto uplne na okrajoch obci, satelitoch odkial je vsetko daleko. Ja by som sa pozerala aj na toto. Ak je dobra lokalita, poradila by som sa s nejakymi odbornikmi, ktori trosku vedia odhadnut stav domu, nielen s laikmi, ktori vidia len stary dom a dalej nic...

snowflakenel
7. sep 2025

Prerabali sme.stary, nikdy viac.
Ked sme.ho preroboli,,tak sme.ho predali a.postavili radsej novy....
Prerabka stareho stala ovela.viac penazi, usiloa, nervov a vybavovaciek ako stavba noveho.

marsmykkok
7. sep 2025

Ja to jednoznačne nevidím, staré domy máš v centre dediny, teda dostupnosť na autobusy, vlaky, škôlka blízko, upravená cesta teda nepotrebuješ SUV, nové domy niekde na poli za dedinou, potrebuješ často SUV auto, deti nevedia samé chodiť na autobus a tak. A aj novostavba ktorú nestaviaš ty môže mať chyby a často má. Postaviť svoju novostavbu je zase náročné na čas a papierovačky a kým bývaš uplynie aj viac ako 5 rokov a je to dlhý a náročný proces, hoci výsledok najlepší že vieš ako si postaviš a máš bývanie podľa svojich predstáv. V starom dome robíš všetko dvakrát, má tiež svoje chyby, ale zase tá poloha je lepšia a môžeš v ňom okamžite bývať a postupne prerábať.

deninka233
7. sep 2025

Pri nehnuteľnostiach je vždy najdôležitejšia lokalita. My sme tak kupovali oba domy, či vyhovujú našim požiadavkam na lokalitu. Do pojmu “lokalita” sme zahrnuli: 1. susedia (akí, koľko) 2. stavebné uzávery, územné plány, možné budúce výstavby v okolí. 3. všetky tie dostupnosti, ale zároveň ticho pokoj, súkromie 4. možnosti do budúcna (následný predaj dakedy, alebo by sme to prenajali alebo čo). U nás takto vyhrala stará časť Rače a dedina pri BŠ obe celkom lukratívne lokality.
Samozrejme, všetko sa môže zmeniť, susedia umrú, odsťahujú sa, dojde nový starosta, zruší uzávery… preto vyberáme čo najdôslednejšie práve lokalitu, lebo na tieto externé zmeny nemáme veľký dosah. Všetko, čo vieš zmeniť sama (zbúrať dom, opraviť dom, postaviť dom, dispozície, počet izieb, veľkosti okien, orientácia na pozemku….) sú preto pri kúpe menej podstatné veci. Toto isté platí aj pri kúpe bytu, ale tak my sme kupovali domy.
Takže otázka nie je, či kúpiť starý dom alebo stavať nový, ale či je lokalita pre vás vyhovujúca na x desiatok rokov dopredu. Prinajhoršom vieš proste starý dom strhnúť a postavať dáku tú Ytongovú hrôzu. My sme chodievali do vybraných lokalít roky dopredu, v prípade BŠ napríklad 5 rokov, v prípade Rače cca 2 roky a mali sme vytypované ešte ďalšie, kam sme chodievali ale tie proste nevyhrali. Medzi inými napr. aj Bernolákovo.

marsmykkok
7. sep 2025

A ešte pri starom dome je neskutočne veľa peňazí čo ušetríš ak je udržiavaný v dvore a záhrade, lebo upraviť dvor a záhradu, urobiť oplotenie, chodníky, nasadiť stromy to stojí neskutočne veľa peňazí hoci sa to nezdá a preto často novostavby ani po 20-tich rokoch bývania nemajú oplotenie, chodníky, lebo je to finančne náročné a nemajú na to.

kiki68
7. sep 2025

Zalezi v akom je stave, steny, mozna vlhkost, stav rozvodov, vykurovanie, izolacia, okna, Strecha a krov, vela faktorov. Zase moze byt lepsi ako nejaka novostavba zlatana nie dobrou firmou. Ale rataj okolo 100 k na to, aby to bolo v pozadovanom stave na dobre a bezpecne byvanie.

anonym_91db4c
7. sep 2025

tam bude všetko staré, možno aj vlhké zospodu, išla by som do novostavby, alebo celé strhnúť ak je dobrý pozemok a urobiť si nízkoenergetický dom podľa svojich predstáv

sissy27
7. sep 2025

@anonym_autor stary dom je cierna diera na peniaze, za to co budete nonstop vrazat do rekonstrukcie a zit prakticky po zvysok zivota na stavenisku, mozete mat dva nove domy. Ked tak ho kupte kvoli pozemku, strhnite a postavte novy od zakladov - aj tak by to tak nakoniec dopadlo, ak by ste chceli rekonstruovat.

ewwe
7. sep 2025

urcite pozeraj hlavne na lokalitu, aky ma ten dom velký pozemok, susedov atd. tie nove domy su nasekane na seba, clovek tam nema sukromie atd. vsetko dobre zvaz, starý dom sa da zburat, prerobit, ale pozemok a jeho umiestnenie neprerobi nikto

mandzula
7. sep 2025

Zburat stary kram v dobrej lokalite a postavit novy dom. Mam tu cest so starym domom a dakujem pekne. Co vrtanie, to prekvapko, na aky material narazime, nenasli sme uz asi len tresku a bublaninu, inak mam pocit, ze je tam vsetko, co sa v tom case na stavbe vyskytlo.

luccija
7. sep 2025

@anonym_autor všetko záleží od peňazí.Kamaratka čo robí s realitami chcela dom v zastavanej oblasti kde každý druhý nebude stavať roky.Kupili starý dom s veľkým pozemkom, stromami, ale rátala s tým, že z domu zostanú len múry plus ešte pristavali.Treba si nájsť človeka čo tomu rozumie a nech sa pozrie na stav domu.Aj jedno aj druhé vieš prerobiť, postaviť rýchlo všetko je len otázka peňazí😉Lokalita má svoju cenu.
Neznamená to, že starý dom prerobis a veľa ušetris to vôbec nie.Musis mať všetko dobre naplánované nie dlhé prestoje, zajednanych majstrov atď...možno vôbec neprerabat, ale zbúrať a postaviť nový dom.Ak je pozemok vyhovujúci aj lokalita išla by som do toho

anonym_43c9ab
7. sep 2025
@marsmykkok

Ja to jednoznačne nevidím, staré domy máš v centre dediny, teda dostupnosť na autobusy, vlaky, škôlka blízko, upravená cesta teda nepotrebuješ SUV, nové domy niekde na poli za dedinou, potrebuješ často SUV auto, deti nevedia samé chodiť na autobus a tak. A aj novostavba ktorú nestaviaš ty môže mať chyby a často má. Postaviť svoju novostavbu je zase náročné na čas a papierovačky a kým bývaš uplynie aj viac ako 5 rokov a je to dlhý a náročný proces, hoci výsledok najlepší že vieš ako si postaviš a máš bývanie podľa svojich predstáv. V starom dome robíš všetko dvakrát, má tiež svoje chyby, ale zase tá poloha je lepšia a môžeš v ňom okamžite bývať a postupne prerábať.

@marsmykkok 5 rokov?a to či ide stavať developerský projekt😂2 m trvalo stavebné povolenie, dnes si už zaplatíš človeka čo to obeha za teba a živí sa tým.My sme si to obehali sami.Za 11 m sme sa sťahovali do komplet domu.Trava a plot sa robila popri bývaní.Dom máš hotový do roku, ak máš plán a nerobí sa svojpomocne týždne, mesiace po robote.

veklipo
7. sep 2025

My sme vybrali starý dom v krásnom prostredí a veľkým pozemkom. Bol za cenu malého nového v zastavanej časti s malým pozemkom.
Do domu sme ďalších 10rokov dali ďalších 120% pôvodnej kúpnej ceny, ale výsledok je skvely. Z dlhodobého hľadiska sme finančne určite nestratili.

andrejka1974
7. sep 2025

@anonym_autor my sme kúpili starý dom bol obývateľný od začiatku postupne sme si ho rekonštruovali sami vymenili sme okna dvere spravili dlažbu kúpeľnú novú kuchyňu elektrinu sádrokartón aké všetko spravil môj muž s deťmi takže nás to stalo minimum jedine čo sme si dali robiť firme tak bola nová strecha a betónový plot a teraz pristavujeme jednu miestnosť aj to si robí muž úplne sám všetko vie spraviť

katica06
7. sep 2025

Prerábali sme starý dom, ale ešte raz by som sa na to nedala, ale ani by som nemenila tento dom za iný. Vyhrala lokalita. Máme v ňom velký kus vlastnoručnej práce. Firma robila asi štvrtinu.
Ak ťa tam srdce ťahá, choď si pozrieť ten dom s niekým kto sa do toho rozumie aby si vedela na čom si. Uvidíš či sa dá zjednať z ceny alebo je tá barabizňa na zrútenie ...

anonym_9f3c08
7. sep 2025

Tak my sme si novostavbu napriklad dovolit nemohli 🙃 a potrebovali sme vacsie byvanie, tak sme prerabali stary dom. U nas ani ta lokalita nie je super, teda je, ale nemusel byt ten dom pri hlavnej ceste v rusnej obci. Stacilo by, keby bol o ulicu vyssie. Ale vsetko mame na skok do krajskeho mesta. Ja tuzim po novom stale, kde si to usporiadam podla seba, ale to je asi tak len sen a nim aj ostane. Ak Ti t vyjde na novostavbu, tak radsej tu.

nevenka
7. sep 2025
@ewwe

urcite pozeraj hlavne na lokalitu, aky ma ten dom velký pozemok, susedov atd. tie nove domy su nasekane na seba, clovek tam nema sukromie atd. vsetko dobre zvaz, starý dom sa da zburat, prerobit, ale pozemok a jeho umiestnenie neprerobi nikto

@ewwe my mame aj stary dom tak, ze su nasekane na seba, este viac ako tie novostavby 🤣

liusa82
7. sep 2025

my sme boli najskôr v takom dome z druhej svetovej vojny.Ale bol prerobený a prakticky na to sme sa dali akoby zlanáriť.Ale nikdy viac starina je starina aj keď je neviem ako prerobená.Všelijako to zospodu začalo mokvať,plesne,chladno tam bolo lebo zateplený nebol iba prerobený.. no proste nechce sa mi opisovať ake problémy tam boli lebo to by bolo na dlho a ako sa povie na povrchu huj a pod stolem hnuj 😁 počkali sme tých 5 rokov a potom sme išli predsa len do stavby ale taký ten drevodom sme si dali vystavať a celkom rýchlo to šlo.Takže ak už tak takto a veru nelutujem tu je úplne inak, útulne.Tam sa mi všetko hnusilo aj keď to bolo prerobené aj elektrika všetko tam bolo nové ale ako hovorim to už rokmi doslúži a starina je fakt starina.Nevieš ako to hnije od spodu keď to mám takto laicky napísať.A dnes máš možnosti a možností môžeš si dať vystavať aj modulový dom ženy ho tu dosť chvália čo tak bývajú nemusíš isť ani do dlhej svojpomocnej a drahej stavby

Strana
z3