Prečo sú ceny stavebných firiem tak vysoké?
Baby ja už fakt neviem, či som sprostá ja, alebo si zo mňa stavebné firmy robia srandu. Pozerám si ceny materiálu a normálne mi z toho vychádza, že postaviť dom predsa nemôže stáť 250 000 €. Jeden kváder stojí 2 €, tak dobre, povedzme že ich potrebujem 835, to je 1 670 €. Plech na strechu stojí 8 € za meter štvorcový, strecha má 170 metrov, čiže 1 360 €. Okná, dvere, nejaký betón, izolácia, káble, rúry, dobre, nech som štedrá, ďalších 20 –30 tisíc. Ale potom mi niekto pošle cenovú ponuku 250 000 € a ja sa normálne pýtam, že KDE JE TÝCH ZVYŠNÝCH 200 TISÍC?! Veď tí chlapi tam predsa neprídu a nevyrobia mi nový dom každý jeden deň odznova. Postavia ho raz, materiál nakúpia za veľkoobchodné ceny a potom si za to vypýtajú štvrť milióna. A keď sa spýtam, prečo to stojí toľko, tak mi povedia práca, doprava, stroje, projekt, statika, revízie, odvody, DPH, réžia, zisk… No dobre, ale koľko môže stáť všetko toto?! Fakt mi chce niekto povedať, že zvyšných 200 000 € sú len ruky robotníkov, ktorí pár mesiacov skladajú kvádre na seba? Lebo ak áno, tak som si asi vybrala úplne nesprávne povolanie. Ja nechcem nikoho uraziť a viem, že postaviť dom nie je ako poskladať legO, ale úprimne mi príde choré, keď materiál podľa môjho laického výpočtu vyjde na pár desiatok tisíc a zrazu stojí celý dom 250 000 €. Veď na čom tam tí stavebníci zarábajú toľko?! Prosím niekto, kto sa tomu fakt rozumie, mi to normálne vysvetlite, lebo ja sa nad tým už od rána rozčuľujem a čím viac nad tým rozmýšľam, tým menej mi tá cena dáva zmysel.
Tak tým tvojím rozpočtom si potvrdila, že si naozaj sprostá. To kde si vyhrabala tie ceny? Každá jedna položka je fakt na smiech.
@anonym_3b092b ale ved píšem že uz sme zacali sami, zaklady a dosku uz mame.
@anonym_autor
No tak šup. Nakup si kvadre a stavaj. A sa modli, aby si to stihla do zimy, lebo keď bude zima ako minulý rok tak si v riti a na jar začneš odznova.
@anonym_autor mňa by strašne zaujímalo, kde a ako si nabrala tých 835 kvadrov
vchodové dvere sme si dávali robiť pár mesiacov dozadu, najlacnejšie by vyšli 1200€ 🙄. Vnútorne dvere, ak by si šla do tých najlacnejších 90tok tak jedny cca 120-130€. Nikde nevidím zarátanie vypínače a zástrčiek, potrebné skrutky a pod - lebo neuveríš, ani tie nie sú úplne lacná záležitosť v množstve aké sa dáva do domu.
Tak tým tvojím rozpočtom si potvrdila, že si naozaj sprostá. To kde si vyhrabala tie ceny? Každá jedna položka je fakt na smiech.
@anonym_f83915 od rozpoctara stavieb, s dlhorocnou praxou
@anonym_autor mňa by strašne zaujímalo, kde a ako si nabrala tých 835 kvadrov
@anonym_58cfbc projekt staci precitat.
@anonym_58cfbc projekt staci precitat.
@anonym_autor a nesekla si sa tam o jednu nulu?
Sice si tiez myslim, ze to troska zlahcujes a ceny, ktore sem pridavas su o nieco vyssie, aj tak s tebou suhlasim, ze cena 250 000€, je sialena a prehnana, ako vlastne uz pomaly vsetko v tejto krajine pri nasich platoch 🥴...
@anonym_autor a nesekla si sa tam o jednu nulu?
@anonym_3b092b na malý základný dom netreba veľa kvadier - ak rátame cca bungalov 10x10, tak nesekla, len zabudla rátať s odpadom a zničenými kvadrami.
@anonym_3b092b na malý základný dom netreba veľa kvadier - ak rátame cca bungalov 10x10, tak nesekla, len zabudla rátať s odpadom a zničenými kvadrami.
@anonym_3a353c presne je to 10x9,5 tusim a niektore vnutorne priecky su sadrokarton, napr, medzi kuchynou a obyvackou a na kupelke a toalete.
@anonym_3a353c presne je to 10x9,5 tusim a niektore vnutorne priecky su sadrokarton, napr, medzi kuchynou a obyvackou a na kupelke a toalete.
@anonym_autor sádrokartón na kúpeľňu? Tak to ti robil pekný šuplikant 😅 jak asi budú držať kachličky na tom? 🤦♀️
@anonym_autor
Čo zahŕňa hrubá stavba?
Základy a základovú dosku
Nosné múry a priečky
Stropy
Strechu a krov
Komín, prípadne ďalšie konštrukcie
Čo zahŕňa dokončenie?
Okná a dvere
Elektroinštaláciu a vodu
Kúrenie a vzduchotechniku
Omietky, podlahy a obklady
Kúpeľne a kuchyňu
Fasádu, zateplenie a terénne úpravy
Príklad: Ak by celková cena domu bola 250 000 €, hrubá stavba by mohla stáť približne 75 000 – 100 000 € a dokončenie 150 000 – 175 000 €.
@anonym_autor veď postav si sama za tie sumy čo si napísala.
Orientačný materiálový rozpočet
Časť domu Materiál Úplné minimum
Základy betón, výstuž, štrk, hydroizolácia, debnenie 7 000 €
Podlahová doska betón, kari siete/výstuž, izolácia, fólie 5 000 €
Obvodové murivo cca 90 m² steny + rezerva 6 000 €
Vnútorné priečky pórobetón + lepidlo 2 000 €
Preklady, vence, železo, betón kompletný základný materiál 2 500 €
Krov lacné rezivo 4 000 €
Strecha plech, laty, fólie, skrutky, klampiarske prvky 3 500 €
Zateplenie strechy minerálna vata cca 200 mm + parozábrana 2 000 €
Fasáda EPS, lepidlo, sieťka, penetrácia, základná omietka 3 500 €
Okná najlacnejšie rozumné plastové 3 500 €
Vchodové + základné interiérové dvere 1 500 €
Elektroinštalácia káble, krabice, rozvádzač, ističe 2 000 €
Voda + odpady potrubie, tvarovky, základný materiál 1 500 €
Kúrenie základný materiál, rozvody 2 500 €
Vnútorné omietky/stierky materiál 2 000 €
Sadrokartón/strop + materiál 1 500 €
Komín lacný systémový komín 1 000 €
Drobnosti, kotvenie, PUR pena, lepidlá, pásky, spojovací materiál 2 000 €
Spolu približne: 53 000 € s DPH.
@anonym_autor Uplne uletene a zastarane. Okna na dom za 3500 ? Dvere vratane vchodovych na cely dom za 1500 ? Elektro 2000 ? Kurenie 2500 ?
Su uplne mimo realitu, spamataj sa !
Za 3500 okna tak akurat do panelaku na 3-izbak, nie na dom ...
Za 2000 kable a elektro nekupis atd.
@anonym_autor sádrokartón na kúpeľňu? Tak to ti robil pekný šuplikant 😅 jak asi budú držať kachličky na tom? 🤦♀️
@anonym_3a353c ako tebe drzia kachlicky na geberite schvanom pod sadrokartonom?
Aj za byt v Ba das 300k. Len ked stavias dom, tak to ide postupne a 300k sok sa rozlozi na viac platieb. Cenova spirala. Vysoke dane z prijmu, vysoke odvody, vysoka DPH, transakcna dan,... vysoke ceny paliv, vysoke spotrebne dane, drahe stavebne povolenia,... vsetko sa to nabaluje. Ale smeraci oslavuju, nakupuju,... a rozhadzuju, co vybrali na konsolidacii. Za chvilu pride dalsia konsolidacia a dalsia. Lebo politici vychadzaju z predpokladu, ze ako ludia nesomru a neprotestuju, tak vlastne suhlasia s vysokymi danami a ich rozhadzovanim. Tak mozu este viac zvysit a este viac rozhadzovat.
@anonym_3a353c Uplne normalne ako na kazdom inom materiali, ked sa dodrzia technologicke postupy.
@anonym_f83915 od rozpoctara stavieb, s dlhorocnou praxou
@anonym_autor A este robi alebo je na dochodku ?
@anonym_3a353c ako tebe drzia kachlicky na geberite schvanom pod sadrokartonom?
@anonym_autor netuším, mám ho na kvadre za 2€ kus 🙂.
@anonym_3a353c Uplne normalne ako na kazdom inom materiali, ked sa dodrzia technologicke postupy.
@patrike mne sa paci ako sa tu mnohe strapnuju 🙂 nemaju o tom ani paru a idu sa hrat na mudre s tym ze chcu este urazit 🙂 pritom sa strapnia iba.
@patrike mne sa paci ako sa tu mnohe strapnuju 🙂 nemaju o tom ani paru a idu sa hrat na mudre s tym ze chcu este urazit 🙂 pritom sa strapnia iba.
@anonym_autor v tvoje prvej vete v tomto príspevku máš kopec pravdy, si sprostá.
Ty pracuješ za “pán boh zaplať?” Stavbári/murari sú väčšinou buď zamestnanci, alebo živnostníci. Odvádzajú dane štátu, alebo sú zamestnanci a zarábajú. Sú to väčšinou muzi, živitelia rodiny. Snáď si nemyslíš, že pracujú zadarmo kadernicka si vypýta za jednu hlavu okolo 120€ (podľa služby, dĺžky vlasov) a to robí sama na seba, hodina prace….. murári (ak sú napr dvaja, robia na živnosť) si musia tak vypýtať, aby nepracovali len na dane. 🤷♀️ je to bežné. Alebo si to urobte samy (ty, muž), máte prácu zadarmo…🤷♀️
@patrike vidíš, že tu pani ide šetriť aj na obvodovom múre, tak asi aký postup ona dodrží. Sádrokartón za 1500€ do celého domu, tak určite použije hydroizolačný.
kde máš v tom rozpočte zarátaných robotníkov? Si myslíš že ti celý dom postavia dvaja za minimálku? Elektrikár, vodár, maliar, doprava každý deň čo budú na stavbe je tiež zadarmo? stroje, náradie, väčšie stroje ktoré sa požičiavajú sú tiež zdarma? Odvoz bordelu?
@anonym_autor v tvoje prvej vete v tomto príspevku máš kopec pravdy, si sprostá.
@anonym_3a353c pokracujes v strapnovani sa, si tu anonymne tak nam to je jedno, ale ty s tym budes zit nadalej ze vies ze trapna si🙂
@anonym_autor
Mas pravdu aj ja sa uplne strapnujem som architektka s vyse 20 rocnou praxou 😂
@anonym_3a353c pokracujes v strapnovani sa, si tu anonymne tak nam to je jedno, ale ty s tym budes zit nadalej ze vies ze trapna si🙂
@anonym_autor aspoň mi dom nepadne na hlavu 🙂
Ženy, muži.... schválne som išla pozrieť papiere, po starých rodičoch, kde sa im prerábala strecha, plech nový, laty nové, 2 hranoly sa menili, boli prehinité....plech 185m2 , cena za materiál bola 3800€, a takú sumu si zobrali aj za prácu, faktúra bola na materiál, robotu sme dohodli pomimo....bolo to 5 rokov dozadu 👀👁️👀
@anonym_autor Trapna je cela tvoja otazka, pristup a tie uletene ceny, ktore sem davas. Pytas sa "robia si z stavebne firmy srandu ?". Ja sa pytam "robis si z nas srandu ty ?".

posli nam fotku, ale tvoju prosim 🙂
ja by som si fakt rada pozrela osobu, co toto vyplodi 🙂