icon

Rizikové potraviny počas tehotenstva

7. sep 2025

Chcem sa len poradiť. Jedli ste v reštaurácii bežne jedlo ? Ja stále riešim len či je to dobre prepecene a hlavne aby syry neboli nejaké surové pretože mám zo všetkého strach a cítim že po tejto stránke si to neviem úžiť ako keby.
Na začiatku tehotenstva som si normálne myslela teda že len ovocie a zeleninu riadne umyvat, nejesť plesnivé syry a bryndzu a veľa rýb. Ale ako idem ďalším a ďalším mesiacom a začnem čítať obaly na potravinách tak sa mi ako keby zužuje to čo môžem jesť a mám z toho stres. Teraz nedávno som zistila že sa už ani parmezán nemôže lebo je z nepasterizovaneho mlieka čo som samozrejme ani nevedela. Takze v reštaurácii si vôbec nedavam cestoviny ani šaláty kvôli tomu. V kaviarni sa aj bojím si dať tortu lebo neviem aké mliečne výrobky použili do krému no proste to riešim cely deň a až doma kedy si kupujem tak 10 výrobkov dookola cítim take bezpečie.. v reštaurácii si keď tak dávam len vegetariansku pizzu pretože viem že syr je prepečený alebo niečo veganske inak mám strach..

Strana
z2
kacena4
7. sep 2025

kazde tehu som jedla vsetko doradu nic som nemenila na strave. toto je dnesna moda vela citat na nete a zbytocne sa stresovat... nie si chora si tehotna!

anonym_506d07
7. sep 2025

@anonym_autor nie, vôbec nie

autor
7. sep 2025
@kacena4

kazde tehu som jedla vsetko doradu nic som nemenila na strave. toto je dnesna moda vela citat na nete a zbytocne sa stresovat... nie si chora si tehotna!

@kacena4 ďakujem za odpoved. Priznám sa že som to nemala v pláne študovať. Tu som narazila na nejak diskusiu o listerii a toxo a od vtedy všetko riešim a bojím sa..

lasona
7. sep 2025

Ja som jedla vsetko, co nezjedlo mňa. Jedla som všetko,okrem surového mäsa...

petamich
7. sep 2025

Jedla som normalne doma, v restauracii, na hodoch, na jarmoku...co prislo a kde sme boli 🤷‍♀️ uprimne jemne to prehanas a nebola by si ani prva ani posledna, ktora si takto privodi nejake OCD, lebo fakt nie je v poriadku nedat si kolac v cukrarni, lebo si tehotna. A desat vyrobkov doma, to tiez nie je uplne okej.

autor
7. sep 2025
@lasona

Ja som jedla vsetko, co nezjedlo mňa. Jedla som všetko,okrem surového mäsa...

@lasona ďakujem za odpoved. Takze aj v reštaurácii si si dala načo si mala chuť okrem nejakých surových steakov a sushi áno?

gejb
7. sep 2025
@anonym_autor

@lasona ďakujem za odpoved. Takze aj v reštaurácii si si dala načo si mala chuť okrem nejakých surových steakov a sushi áno?

@anonym_autor obmedzila som len: surové mäso, surové ryby, bryndzu nepasterizovanu, majonézu, tiramisu, alkohol, tonik.
Inac som jedla všetko a všade, snažila som sa jesť veľa zeleniny....ináč žiadne obmedzovanie.

siska53
7. sep 2025

@anonym_autor Neriesila som. Ale ja teda bifteky nejem,.lebo maso mi nechuti. Jedla som, co mi chutilo.

autor
7. sep 2025
@petamich

Jedla som normalne doma, v restauracii, na hodoch, na jarmoku...co prislo a kde sme boli 🤷‍♀️ uprimne jemne to prehanas a nebola by si ani prva ani posledna, ktora si takto privodi nejake OCD, lebo fakt nie je v poriadku nedat si kolac v cukrarni, lebo si tehotna. A desat vyrobkov doma, to tiez nie je uplne okej.

@petamich áno máš pravdu ja si to uvedomujem preto som sa prišla sem poradiť.. nie je to možno 10 výrobkov - ale proste tam kde je mlieko tsk to kupujem len Rajo alebo tami lebo viem že je to pasterizovane. A nekupujem tie masové výrobky šunky atd. Len teda mäso ktoré sa priamo vari. A ostatne viac menej jem ale teda doma. V reštaurácii sa vždy bojím..

autor
7. sep 2025

A ten parmezán ste jedli aj keď je z nepasterizovaneho mlieka? Dakuejm za odpoved.

mullerova46
7. sep 2025

@anonym_autor syr nie je nebezpečný, aj plesnivy sa môže v malom množstve. Bryndza sa môže jesť pasterizovana, čili tiež môžeš a ryby neviem lebo na to mám alergiu a neriešila som. Nemusíš mať strach aj sa vyhnes surovím vajciam, mäsu a nepastwrizovanym mliečnym. Neboj sa a dopraj sene a dieťaťu pestrosť 🙂 ja som celé tehotenstvo jedla veľa ovocia a teraz syn miluje ovocie. Podľa mňa sa nauči dieťa na chute už v bruchu

minenkaa
7. sep 2025

Prosim ta v restike musí byt všetko z pasterilizovaneho mlieka a ak nie je musí byt upozornenie a v obchode je tak isto

autor
7. sep 2025
@minenkaa

Prosim ta v restike musí byt všetko z pasterilizovaneho mlieka a ak nie je musí byt upozornenie a v obchode je tak isto

@minenkaa áno to máš pravdu ale keď sa na to pýtam tak mi to nevedia povedať. A ten parmezán som kupovala v obchode. Pri zložení to nebolo napisane až dole pri upozornení že je z nepasterizovaneho mlieka tak som z toho dostala taký stres.. čo je zvláštne lebo všade inde to píšu priamo pri mlieku

denkabemommy
7. sep 2025

@anonym_autor nejedla som jedine plesnivé syry a nepasterizovanú bryndzu. Súčasne som zožrala asi tonu bryndzových halušiek v prvom tehotenstve. Mám 2 deti a obe žijú v plnom zdraví 🙂. Takže prestaň sa obmedzovať, dieťaťu by nič neurobilo ani keby si zjedla kúsok plesnivého syra či nepasterizované mliečne výrobky, je to len predchádzanie možnému problému - nemusí tam ten problém vôbec byť.

selena_luna
7. sep 2025

Ja som pri prvej dcerke velmi riesila jedlo, bola som potrate a naozaj som bola opatrna. Ale teda az takto nie. Len teda som sa vyhybala plesnivym syrom, pastekam, hribom, bryndzu len liptov a tak. Pred tehotenstvom si nemala problem s ppp?
S dalsimi tehotenstvami som sa uz viac upokojila a zvacsa jem vsetko co si mozem dovolit ako diabetik. Ale teda stale sa drzim odporucani - pasterizovane a dobre umyte. Ale uz si dovolim sampinony, aj dobre grilovany encian. Samozrejme, treba znizit rizika, mat napriklad salmonelu ako tehotna proste nechces, ale nenechaj sa tym uplne pohltit. Dolezitejsie je sa nestresovat, stres babatku a jeho mozgu skodi. Parmezan ti neublizi, ale surove vajcia nejedz. Asi tak. Drzim palce.

marianarem
7. sep 2025

@anonym_autor Riesila som pocas prveho, tiez som bola z toho strasne nervozna, no nakoniec to tehotenstvo ani neskoncilo uspesne. Potom som kvoli nejakym veciam musela ist na psychoterapiu a ta mi pomohla aj s tymto. V druhom (uspesnom) tehotenstve som sa vobec tak nebala jedla, len ozaj tie zakladne opatrenia som dodrziavala. Potom som bola za tu terapiu vdacna aj neskor po narodeni maleho, lebo tam su dalsie a dalsie nikdy nekonciace zdroje moznych strachov.

autor
7. sep 2025
@selena_luna

Ja som pri prvej dcerke velmi riesila jedlo, bola som potrate a naozaj som bola opatrna. Ale teda az takto nie. Len teda som sa vyhybala plesnivym syrom, pastekam, hribom, bryndzu len liptov a tak. Pred tehotenstvom si nemala problem s ppp?
S dalsimi tehotenstvami som sa uz viac upokojila a zvacsa jem vsetko co si mozem dovolit ako diabetik. Ale teda stale sa drzim odporucani - pasterizovane a dobre umyte. Ale uz si dovolim sampinony, aj dobre grilovany encian. Samozrejme, treba znizit rizika, mat napriklad salmonelu ako tehotna proste nechces, ale nenechaj sa tym uplne pohltit. Dolezitejsie je sa nestresovat, stres babatku a jeho mozgu skodi. Parmezan ti neublizi, ale surove vajcia nejedz. Asi tak. Drzim palce.

@selena_luna ďakujem za odpoved. Áno mala som problém s ppp aj keď nie nejaký vážny. Ale jedlo a priberanie to bol kolobeh veľa rokov. Ako som začala bývať s manželom tak to úplne odišlo a teda milovala som pred tehotenstvom jedlo a keď sme si niečo špeciálne varili a tak. Len teraz počas tehotenstva po prvom trimestri som sa začala strašne báť a znovu to prišlo. Inak si tehotenstvo užívam len toto jedlo ma trápi. Keď ma mala kopke strašne sa z toho teším aj ako rastie bruško kilá mi nevadia navyše. Len proste ten strach z jedla tam mám..
vajíčka surové nejem to som nejedla ani pred tým. Riadne vždy uvarim na tvrdo alebo keď robím praženicu tak ju riadne opeciem aby nebolo nič surové. Ovocie zeleninu riadne umývam. A teda kupujem lem tie pasterizovane výrobky len ten parmezán som kúpila asi jediný nepasterizovany čo som sa dozvedela až neskôr.

selena_luna
7. sep 2025
@anonym_autor

@selena_luna ďakujem za odpoved. Áno mala som problém s ppp aj keď nie nejaký vážny. Ale jedlo a priberanie to bol kolobeh veľa rokov. Ako som začala bývať s manželom tak to úplne odišlo a teda milovala som pred tehotenstvom jedlo a keď sme si niečo špeciálne varili a tak. Len teraz počas tehotenstva po prvom trimestri som sa začala strašne báť a znovu to prišlo. Inak si tehotenstvo užívam len toto jedlo ma trápi. Keď ma mala kopke strašne sa z toho teším aj ako rastie bruško kilá mi nevadia navyše. Len proste ten strach z jedla tam mám..
vajíčka surové nejem to som nejedla ani pred tým. Riadne vždy uvarim na tvrdo alebo keď robím praženicu tak ju riadne opeciem aby nebolo nič surové. Ovocie zeleninu riadne umývam. A teda kupujem lem tie pasterizovane výrobky len ten parmezán som kúpila asi jediný nepasterizovany čo som sa dozvedela až neskôr.

@anonym_autor to je ta zrada s ppp, ze sa takto vedia vratit. Vzdy si musis pripomenut, ze to tam v hlave niekde mas a caka to, aby prevzalo kontrolu. Ale zvladnes to, tak ako predtym si to zvladla. Jedlo je bezpecne, nemusis jest len 10 produktov. Uzivaj si babatko.
To s vajciami bolo obrazne, ze nieco je uplne riziko a nieco nie. ♡

lasona
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ano...úplne všetko...

lasona
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor sushi nejem vôbec, alkohol detto, jedla som aj encian, šaláty.....

tetapetra
7. sep 2025

Všetko, okrem surového mäsa, nepasterizovanej bryndze a alkoholu.

diewcatqoo
7. sep 2025

Jedla som aj parmezan, aj plesnive syry, aj ryby.. jedla som vsetko okrem suroveho masa, surovych vajicok a samozrejme ani srajdy ako alkohol, cigarety, energetaky a pod.

terry658
7. sep 2025

@anonym_autor očividne si tehotná prvýkrát. Rob to, v čom sa cítiš bezpečne a pohodlne. Ja teraz pri štvrtom už neriešim ale to asi aj tým že syry ani mliečne veci bežne nekonzumujem.

dzulli1980
7. sep 2025

Jedla som všetko okrem surového mäsa a nepasterizovaných potravín.

deti95060810
8. sep 2025

jedla som všetko - ešte aj huby čo som kdesi čítala žeby tehotná nemala
alkohol vôbec

rachel36a
8. sep 2025

@anonym_autor pokial mi nebolo zle, tak som jedla uplne všetko okrem surového mäsa, ale yo som nejedla nikdy a alkohol...a jedla som hlavne v reštauráciách a donáška, lebo starší bol na intraku a muz na tyzdnovkach, tak sa mi nechcelo pre jedného varit

kiki68
8. sep 2025

Normalne jedz, lebo inak skoncis u psychiatra s uzkostami. Nemusis sa bat, take nebezpecne to nie je

autor
8. sep 2025

Do pôrodu mi ostávajú ešte 3 mesiace tak rozmýšľam aby som to v pokoji zvládla že vyhľadam psychológa.. lebo asi keď už nástupim na materskú a budem sama doma tsk sa zbláznim.
Dnes som sa aj snažila užívať si jedlo ale po pár hodinách tie výčitky proste prídu a strach..

selena_luna
8. sep 2025
@anonym_autor

Do pôrodu mi ostávajú ešte 3 mesiace tak rozmýšľam aby som to v pokoji zvládla že vyhľadam psychológa.. lebo asi keď už nástupim na materskú a budem sama doma tsk sa zbláznim.
Dnes som sa aj snažila užívať si jedlo ale po pár hodinách tie výčitky proste prídu a strach..

@anonym_autor urcite skus. Alebo aspon maj nejaku zachrannu siet v podobe kamosky, ktorej mozes povedat vsetko. Neostavaj v tom sama.

princezna_bosorka
11. sep 2025

@anonym_autor jedla som normalne v restauracii, aj parmezan. Ak mas taketo stavy, hladaj si psychologa. Co budes preboha robit, ked sa dieta narodi?

Strana
z2