Aké štúdium je potrebné na kariéru učiteľa?
Ahojte, už dlhšie uvažujem nad zmenou práce. Mám VŠ vzdelanie II. Stupňa, odbor Účtovníctvo a auditorstvo, Bc. mám z odboru Účtovníctvo a Hospodárska informatika. Uvažujem nad prácou učiteľa, predmety Matematika a Informatika, príp. Anglický jazyk, alebo I. Stupeň ZŠ. V súčasnej práci som maximálne vyhorená, je tam extrémny tlak na výkon, robím cez víkendy, cez uzávierky niekedy od 9 rána do 10 v noci, extrém je aj do pol 3 ráno. Mám 2 deti, rada sa s nimi učím, mám pocit, že táto práca by mi mohla sadnúť. Som z Bratislavského kraja. Googlila som a podľa informácií by malo stačiť Doplnkové pedagogické štúdium externe. Aká je možnosť pre mňa zamestnať sa v školstve? Momentálne som zamestnaná v korporáte, pracujem tam už 11 rokov, angličtinu používam na dennej báze, bežná Business English, bola som na Work&Travel v USA. Pracujem na dennej báze s Excelom, kontingenčné tabuľky, základné tvorba queries/procedúr v SQL, pracujem na projektoch ohľadne robotizácie. Z tohto pohľadu mám pocit, že by som deti na ZŠ mohla niečo naučiť. Mám 35 rokov. Viete mi poradiť, ako do toho ísť? Podotýkam, že nižší plat nie je pre mňa prekážkou a akceptujem ho.
@anonym_7d14fe Suhlasim !!! Este ma rozosmial nadpis diskusie "kariera" v skolstve. Uprimne? Skor PAKÁREŇ školstvo.
@anonym_a4f275 😅 nadpis zmenil admin. Mala som niečo v tom zmysle ako začať pracovať v školstve. Bohužiaľ ja som si na odporúčanie rodičov zvolila nesprávny smer. Ja som chcela študovať buď psychológiu alebo učiteľstvo, ale ani s jedným moji rodičia nesúhlasili. Tak musím takéto dilemy riešiť teraz 🙈
V školstve je to všetko veľmi individuálne. Záleží od tvojej povahy, nastavenia, predmetu, ktorý učíš, typu školy, vedenia školy, rodičov, žiakov... 100 % tu platí, kto nezažil, nepochopí. Ja mám dve VŠ, desiatky ďalšich vzdelávacích programov, školení... Učím hlavný maturitný predmet, spolu mám 7 tried po cca 30 žiakov. Som aj triedny učiteľ. Voľný čas nemám žiaden, dcérke sa ani zďaleka nestíham venovať tak, ako by som chcela, viac je s babkou či s mužom (podotýkam, že muž je lekár - chirug a je viac doma ako ja, navyše ja pracujem aj doma). Okrem učenia riešim kopec administratívy, neustále vyrábame či prerábame školský vzdelávací program, učebné osnovy, učebné plány, pripravujeme testy na prijímačky, otázky na ÚFIČ MS + vsetko zvlášť pre žiakov s IVP (keďže majú rôzne formy, tak sa aj na viac foriem upravujú). Neustále vymýšľam, ako motivovať letargických a znudených žiakov k učeniu, vyrábam prezentacie, kvízy, píšem im poznámky a posielam... Do toho opravy desiatok slohov, diktátov, písomiek... Popri starostlivosti o domácnosť a dieťa sa mi podarí spať v priemere 4 hodiny denne. Takto fungujem už dobrých pár rokov. Priamu vyučovaciu činnosť robím denne v priemere 6 hodín, v práci som od 7.40 do cca 15.00. Ak sú porady či krúžky, chodím domov aj o 17.00. Domov prídem ohučaná, s migrénou, nechce sa mi odpovedať ani na základné otázky. Aj napriek všetkému toto všetko ale znášam lepšie ako mnohé iné učieľky. Mojou nevýhodou je (nevýhodou pre moju duševnú a fyzickú pohodu), že som pedant a poctivec + som veľmi empatická a vždy všetky problémy medzi źiakmi riešim ( je ich viac ako dosť). Ak si dočítala až sem, vedz, že školstvo naozaj nie je vhodné pre vyhoretého človeka. Tempo, akým konkrétne my fungujeme, je tempo vrcholových manažérov, ktorí musia byť neustále v pohotovosti (neraz som riešila problém aj v sobotu večer, komunikovala na všetky strany), pracujú pod veľkým tlakom, rýchlo a majú veľkú zodpovednosť.

Hm, v skole vyhoris este skor a uplne. 2 vlastne deti doma a 25 cudzich deti v triede, to bude ina zabava. Po 5- 6 hodinach v skole ti pojde hlava prasknut, budes ohucana, a jedine, po com budes tuzit, je pokoj a ticho na gauci alebo v posteli. Plat o nicom, jedine tie prazdniny - "dovolenka" su motivaciou. Dobre si to rozmysli. Vazne😉
@anonym_7d14fe Suhlasim !!! Este ma rozosmial nadpis diskusie "kariera" v skolstve. Uprimne? Skor PAKÁREŇ školstvo.