Má zmysel dokončiť logopédiu?
Ahojte, som v 4. rocniku a študujem logopediu, no posledne dva mesiace mam take intenzivne myslienky a pocit ze mam skolu skoncit, ze to nie je pre mna. A teraz neviem ci to mam dostudovat iba kvoli titulu alebo skolu prerušiť? Pretoze skodi to mojej psychike a celkovo neviem ci to chcem robit, a cítim taky odpor voci tomu. Uz som sa radila aj so psychologmi ale ti mi nepovedia ako sa mam rozhodnut, pretože to je len na mne. A ja sa bojim urobit hocijake rozhodnutie, aby nebolo zle.
@laurah dokonči. Zvládneš to. Na tvojom mieste by som hľadala motiváciu, prečo dokončiť, nie či áno alebo nie. Ak máš financie, tak pokojne nejakého motivačného kouča alebo tak. V tejto dobe stále viac deti má problém s vyslovovaním hlások, všetci čučíme do obrazoviek, stále menej slov si hovoríme... Myslím, že to bude len horšie s deťmi. Nemusíš hneď pracovať v obore, napriek tomu po 10-15-20 rokoch môžete nastať v tvojom osobnom živote situácia, keď budeš možno potrebovať zmeniť prácu na niečo pokojnejšie, monotónnejšie dookola sa opakujúce a prejdeš z nejakého workoholického korporátu na... Logopédiu 🙂. A budeš robiť s malými hravými neposednými deťmi, zrazu v 50tke vyśkrtneš celá šťastná zo svojho života všetky tasky, forecasty, meetings, tabuľky, milestones,... A zrazu budeš celá rada, že si vtedy pred 20 rokmi nezahodila posledných pár mesiacov školy 😁. Držím ti palce, skús to dokopať, nikto predsa netvrdí, že hneď po ukončení školy sa musíš zahrabať celý život na logopédii...
@laurah ešte niečo, nepredstavuj si to tak, že existuje pre teba len jedna ideálna práca a všetko ostatné je zlé a zničí ti to život. Veľmi veľa závisí od kolektívu, vedenia, mzdového ohodnotenia, pracovného prostredia, atď atp. Ja napríklad som vystriedala 3 profesie, teraz robím úplne mimo obor, ale v skvelej firme. Ak by som si aj zvýšila kvalifikáciu, nezaplatia mi to (nie je to potrebné na mojej pozícii), takže druhú VŠ sa mi robiť neoplatí. Odísť od nich nechcem, lebo je tam super kolektív 🤷. Takže život nie je čiernobiely, neber to tak fatálne...
Radsej nie. Robila by si s detmi a mohla by si im nejak poskodit, ked mas uz teraz odpor.
Skola a vzdelanie je nieco co ti nikto nikdy nevezme... Uz si fakt len krocik od ukoncenia, ja som si v tom case hovorila, ze taku nehrali, aby ma vyhodili, alebo aby som to neukoncila, tiez som mala krizu... Nepracovala som hned v odbore, ale casom som sa k nemu vratila, aj ked trosku v inej forme...
Ukonci studium, medzitym, hladaj co by ta naplnalo a casom uvidis, mozno sa casom k tomu este vratis, mozno nie priamo, ale nikdy nevies co ti zivor prinesie, mozno sa ti to zide aj v tvojom sukromnom zivote 😉
Ahoj, neprecitala som celu diskusiu, ale z praxe a zivota ti mozem povedat (som logopedicka), ze to nie je lahke povolanie, aj ked krasne. Ziadna zlata bana ako niekto pisal. Kym si budes moct zalozit vlastnu prax, musis dokocit specializacne studium na SZU alebo v skolstve ziskat atestaciu... Ak ti to nerobi dobre (viem si predstavit preco), tak to nemusis robit alebo sa mozes kedykolvek rozhodnut zmemit oblast posobenia v logopedii alebo ist uplne inam.
Odporucam skolu dokocit, tak ako uz pisali ini - uz si pred koncom, moze ti to pomoct v buducnosti.
Je na naplnajuce, ked vyvodis prve R alebo ti nejaky autista povie otvor, ci navodis zvucny hlas... Praca s ludmi je vsak vycerpavajuca, najma v pomahajucich profesiach ako je logopedia, psychologia, ci zdrav.sestra.
Drzim palce, aby si nabrala sily na dokoncenie skoly a nech si najdes oblast, ktora ta bude bavit a budes spokojna!
Dakujem všetkým za odpovede a prajem pekne sviatky🙂
Naozaj to nechceš robiť? Ja som z Nitry a k logopedom sú šialené čakacie doby. Fakt chýbajú. Vyzerá to ako fajn práca, nie náročná, nemáš zodpovednosť, neriešiš psychické problémy alebo zdravotné problémy, ale zároveň pomahaš, veľa deťom pomôže už len to že pri cudzom človeku majú viac snahy, než pri rodičovi (to býva mne sa nechceeee, srandičky, a tak, poznám to na svojom)...ak pomôžeš dospelému, môžeš mať super pocit, že tomu človeku stúpne sebavedomie, určite sa mu zlepší pohľad na seba samého keď odstráni rečovú vadu. Mysli aj na budúcnosť, čo vystuduješ by ťa malo živiť a myslím si že toto nie je zlá cesta. Sú oveľa viac stresujúce zamestnania. K vybaveniu ambulancie nepotrebuješ prakticky nič. Už si rok na Mgr stupni strávila, škoda to zahodiť, aj keby si to nemala robiť. Ale keď nebudeš, vieš čo iné by si chcela? Ak áno, nepotrebuješ k tomu vzdelanie ktoré budeš musieť začať odznova?
laurah
Logopedi su vzacni.Kopec deti ma tazkosti s recou,hlavne predskolaci+mladsi,zhorsuje sa to viac v digitalnej dobe .Mozte pracovat na neurologii s ludmi po cievnych mozg.prihodach.Ale ked ste mali zdravot.tazkosti,je to na Vas,na zvazeni,ci to date.Ale uplatnenie by ste urcite mala.
Velmi ta prosim, z hladiska celospolocenskeho, urcite dostuduj. Logopedov je ako safranu, deti ktoré ich potrebuju je asi 95%. Katastrofa,! Je skor rarita najst cisto rozpravajuce dieta.
Chapem, ze si neista, to sa stava, aj v inych profesiach.
Ale ak skolu nedokoncis, nikdy nezistis, ake to je robit logopedicku. Skus, uvidis, ci ta to bude naplnat. Urcite budes velmi ziadana a uzitocna. Ma to buducnost.
Dakujem všetkým za odpovede a prajem pekne sviatky🙂
@laurah ono psycholog a zdravotna srstra rovnako komunikuju s klientmi. Nenas len strach, ze logopediu ako odbor nezvladnes? Ono vsetko pride praxou. Roznymi dalsimi kurzami. Logopediu vies krasne rozvijat roznymi smermi. Ak ta laja zdravotnictvo - logopedi su pri operaciach mozgu, pracuju s ludmi po cievnych mozgovych prihodach. Pracuju s detmi s tazkym postihnutim na rozvoji alternativnej a augmentativnej komunikacii. Pri praci s detmi je to vela o roznych hrach, cvikoch jemnej a hrubej motoriky. Logopedia nie je zdaleka len o reci. Ono to mozno este na skole tak nevnimas. Neskor v praxi pochopis ake mas moznosti, kam ta to bude tahat. A mozes mat odbor vystudovany, uz nemas vela pred sebou. A zaroven si spravit dalsi, ktory ta laka viac. A mozes to krasbe previazat.
Dostuduj, uz len rok a pol. Logopedov je ako safranu. Mozes sa po skole venovat niecomu inemu. Ale mas zadne vratka -logopediu. Alebo vyuzit znalosti na tvorbu nejakych logopedickych cviceni, logopedia online, vyskum, cokolvek... Pripadne sa venovat logopedii dospelych, ak sa ti nepaci praca s detmi. Inak prax je divna asi pre kazdeho, kto zacina, ja som mala tiez pochybnosti o svojich schopnostiach, aj na praxi, aj v prvej praci a niekedy sa este objavia, ked si neviem dat rady v novej situacii... Skus si najst v tej logopedii nieco, co ti dava zmysel, aby sa ti to lahsie dokoncovalo... Rok a pol je nic proti dalsim desatrociam, kedy budes pracovat, je fajn mat aj viac moznosti.
@lapersefona ano ale mam pocit, ze ina praca by mi sedela viac a preto mi je to luto, ze som sa asi zle rozhodla a ze som to zistila a uvedomila som si to az teraz. A chcem byt v zivote stastna a robit nieco co ma bavi a v com sa aj chcem zlepšovať a nie nieco pri com ked pomyslim na tu prácu tak mi je zle a mam uzkost. Mam pocit ze mne sa hodi praca kde az tak vela nekomunikujem s ludmi, nieco take manualnejsie mozno alebo odbor kde to nie je zamerane vyslovene na rec. Ale tak zas asi to zistim na 100% az praxou aj ked uz nejaku mam za sebou a tiez som zistila ze mi to úplne nesedí, respektíve mam z toho divny pocit. Cize cítim sa taka stratena no, ale dakujem za nazor, zatial pokracujem aj ked je to tazke bez motivacie.:(
@laurah - je to práca s ľuďmi, väčšinou s deťmi v úzkom kruhu. Dosť veľa detí má problémy s výslovnosťou, prácu budeš mať. Ak máš úzkosti a strach, pracuj s nimi, lebo ani manuálna práca nie je výhra.
@laurah kdybych byla na tvém místě - 4.ročník + nechuť k té práci v budoucnu, tak to udělám tak, že to s vědomím, že to NIKDY nebudu v životě dělat, dokončila. Vážně bych to dokončila jen proto, abych měla ukončenou nějakou VŠ a hledala bych si jinou práci. Dále bych se více profilovala podle toho, co mě baví a pokud by na to byla škola, začala bych ji třeba i dále (byť dálkově) studovat 🙂 Myslím si, že když to budeš studovat s tím, že to určitě NIKDY dělat nebudeš a fakt to studuješ jen proto, abys měla nějaký VŠ titul (a byla lépe uplatnitelná a ohodnocena na trhu práce), úzkosti ani stažené hrdlo tě trápit nebudou 🙂
Ďalšia snehová vlocka. Skonci to a buď ďalší zbytocny influenser 😂
@lapersefona ano ale mam pocit, ze ina praca by mi sedela viac a preto mi je to luto, ze som sa asi zle rozhodla a ze som to zistila a uvedomila som si to az teraz. A chcem byt v zivote stastna a robit nieco co ma bavi a v com sa aj chcem zlepšovať a nie nieco pri com ked pomyslim na tu prácu tak mi je zle a mam uzkost. Mam pocit ze mne sa hodi praca kde az tak vela nekomunikujem s ludmi, nieco take manualnejsie mozno alebo odbor kde to nie je zamerane vyslovene na rec. Ale tak zas asi to zistim na 100% az praxou aj ked uz nejaku mam za sebou a tiez som zistila ze mi to úplne nesedí, respektíve mam z toho divny pocit. Cize cítim sa taka stratena no, ale dakujem za nazor, zatial pokracujem aj ked je to tazke bez motivacie.:(
@laurah určite vydrž! Si mladučká, nikdy nevieš, čo v živote bude cakat mladé ambiciózne dievča. A máš velmi perspektívny odbor.
Ďalšia snehová vlocka. Skonci to a buď ďalší zbytocny influenser 😂
@barbie2023 Ty radšej nepoužívaj cudzie slová, keď ich nevieš ani napísať. 🤦
@barbie2023 Ty radšej nepoužívaj cudzie slová, keď ich nevieš ani napísať. 🤦
@anonym_fbd4eb úplne mi je to jedno ako sa táto " profesia " píše 🤦
Dobre si to rozmysli, či školu necháš a začneš od 1. ročníka novú VŠ. Alebo chceš zostať ako primitívna chudina bez vzdelania? Maturita už nie je vzdelanie, tú už môžu mať aj murári a stolári. Učňovky sú nahradené strednými odbornými školami, kde sa dá zmaturovať v akomkoľvek odbore. Ale s VŠ budeš stále so vzdelaním.
Ja som mala Bc ukončenú a ušla som ďalej s podobným smerom, ale na inú školu. Ta sa mi nepáčila, tak som štvrtý ročník opakovala ale úspešne dokončila školu. Čiže potom som sa vrátila na tu istú školu, kde som študovala Bc. a neolutovala som. Dokonca, zopár skúšok mi aj odpustili, keďže aj ten odbor bol podobný, k tým ostatným. Na tej starej škole mi potom ešte povedali, ze ak by som si to rozmyslela, do 5 rokov sa môžem vrátiť na školu tak, že pokračujem s štúdiume tam kde som som skončila. Možno by Vám pomôže aj rok odkladu, ale letný semester by som už ukončila, nech viete pokračovanie kde ste prestali, bez opakovana semestra.
@fion22 mozno psychológiu alebo zdravotnu sestru, niekde kde nebude taky tlak na rec. Aj ked viem ze da sa s tym pracovať s tymi myslienkami ze mozem byt logopedka aj ked mam sama mierne tazkosti s recou, ale je to tazke to nejak prekonať a veriť si.
@laurah pocuj ked mas problemi s recou ako si sa tam dostala? Beru 20 a na celom slovensku sa to da studovat iba v BA na UK. Dcera tuto skolu zavrhla kvoli tomu ze beru strane malo a ty si presla cez sito a spekulujes.
@laurah pocuj ked mas problemi s recou ako si sa tam dostala? Beru 20 a na celom slovensku sa to da studovat iba v BA na UK. Dcera tuto skolu zavrhla kvoli tomu ze beru strane malo a ty si presla cez sito a spekulujes.
@ivana11155 ano presla som ale ani neviem ako, asi som sa velmi snazila rozpravat dobre aby ma zobrali. A isla som tam preto lebo ma zobrali v BA a na psychologiu ma zobrali iba v trnave tak som si vybrala logopediu. Ale druhykrat by som si ju uz nevybrala, zial nie som spokojna a nesedi mi to.

@laurah Dobrý deň, Laura, ste už len malý krok k dokončeniu štúdia. Najťažšie predmety máte za sebou. Logopédov je málo, je to fajn zdroj obživy. Ak by ste nevládali z rôznych dôvodov pokračovať v štúdiu, tak len prerušte štúdium oficiálne pomocou žiadosti na študijnom. ❤️