Výber vysokej školy: Slovensko verzus Česká republika
Dobrý deň,ak by niekto vedel poradiť prečo Ano a prečo Nie🙂...dcéra by mohla ísť študovať do Brna na Masarykovu univerzitu-pravo(prijatá bez skúšok,spĺňa kriterium)...no a tu prichádza dilema.. študovať na SR alebo v Čechách...este premýšľa nad Trnavou a Bratislavou...ci si to zbytočné nestazi...typ je úcenlivy od ZS ide s priemerom 1,00..videli ste lepšie uplatnenie Vašich detí ,alebo Vás samich.Ďakujem.
Chapem,ze chces pre nu to naj,ale nech sa rozhodne sama.Neboj sa,tie " deti" maju dost info,diskutuju medzi sebou... Syna min.rok prijali bez prijimaciek do brna aj do prahy,na sk ani nedaval prihlašku.
@janinah ďakujem za reakciu...no lenže práve ani ona nieje 200 percent rozhodnutá...len do soboty musí podať do Brna prihlášku.. neviem ..ona tam vždy viacmenej aj chcela...a ma to takto ľahko na dosah ...a predsa je na vazkach
Chapem,ze chces pre nu to naj,ale nech sa rozhodne sama.Neboj sa,tie " deti" maju dost info,diskutuju medzi sebou... Syna min.rok prijali bez prijimaciek do brna aj do prahy,na sk ani nedaval prihlašku.
@janinah dcéra tiež vyberá, ktoré fakulty sú top? Dik
a co potom? lebo s ceskym pravom na Slovensku nie.
a co potom? lebo s ceskym pravom na Slovensku nie.
@anonym_5bfa8a ona advokaciu nechce....robia sa rozdielov skusky
ja som studovala pravo na Slovensku a uz by som to nespravila. uroven vyucby bola zufala, ale zas ja som uz dost rokov po, mozno sa to zmenilo. ale vyucba teoreticka, nic prakticke, ani jednu zalobu sme nenapisali, ziaden simulovany spor, pisanie rozsudkov-nic, vyucujuci nas brali ako otravny hmyz, internaty strasne.
ak si vyberie CR, domov sa nevrati. tam ziska kontakty, najde si tam pracu popri skole a rozdielove skusky sa jej robit podla mna nebude chciet.
ja som studovala pravo na Slovensku a uz by som to nespravila. uroven vyucby bola zufala, ale zas ja som uz dost rokov po, mozno sa to zmenilo. ale vyucba teoreticka, nic prakticke, ani jednu zalobu sme nenapisali, ziaden simulovany spor, pisanie rozsudkov-nic, vyucujuci nas brali ako otravny hmyz, internaty strasne.
@anonym_5bfa8a dakujem,štúdium práva celkovo by si už nestudovala,alebo by si šla kvôli kvalite napr.do Čiech?
@anonym_5bfa8a dakujem,štúdium práva celkovo by si už nestudovala,alebo by si šla kvôli kvalite napr.do Čiech?
@zuzulkika pravo by som studovala, ale nie na Slovensku. Isla by som cestou bud CR bakalar a master inde, alebo rovno mimo CR od zaciatku.
za mna je pravo velmi dobra skola, z tych humnaitnych podla mna najpraktickejsia, s najsirsim uplatnenim, ale treba na sebe makat od zaciatku.
Šikovný človek sa uplatní v SR či v zahraničí bez ohľadu na to, či bude študovať v BA na UK alebo v Brne. Šikovný človek sa uplatní, pretože je šikovný. Problém slovenských VŠ je často v tom, že štúdium je príliš teoretické a málo praktické.
Prihlášku nech si podá. Prihlášok si predsa môže dať koľko bude chcieť. A kam reálne nastúpi, sa rozhodne koncom prázdnin či začiatkom septembra. Takže ja by som ju ako mama podporila v tom, nech si prihlášky dá všade, kam by potenciálne chcela ísť a na finálne rozhodnutie má čas. To je dosť mesiacov na to, aby zvážila to množstvo faktorov.
Prihlášku dať môže.
My sme min. dávali prihlášky 2 X SK, a 2 x ČR. Za všetky sme zaplatili, 30e/ks/ČR, 90e/SK/ks.
Keďže bola prijatá na SK, na prijímačky do ČR ani nešla.
U nás je problém aj sociálny. 😢
@zuzulkika pravo by som studovala, ale nie na Slovensku. Isla by som cestou bud CR bakalar a master inde, alebo rovno mimo CR od zaciatku.
za mna je pravo velmi dobra skola, z tych humnaitnych podla mna najpraktickejsia, s najsirsim uplatnenim, ale treba na sebe makat od zaciatku.
@anonym_5bfa8a ďakujem pekne🙂
Šikovný človek sa uplatní v SR či v zahraničí bez ohľadu na to, či bude študovať v BA na UK alebo v Brne. Šikovný človek sa uplatní, pretože je šikovný. Problém slovenských VŠ je často v tom, že štúdium je príliš teoretické a málo praktické.
Prihlášku nech si podá. Prihlášok si predsa môže dať koľko bude chcieť. A kam reálne nastúpi, sa rozhodne koncom prázdnin či začiatkom septembra. Takže ja by som ju ako mama podporila v tom, nech si prihlášky dá všade, kam by potenciálne chcela ísť a na finálne rozhodnutie má čas. To je dosť mesiacov na to, aby zvážila to množstvo faktorov.
@melanta ďakujem,máš pravdu....
@anonym_5bfa8a ďakujem pekne🙂
@zuzulkika este sa moze ist pozriet, aky na nu spravi skola dojem. Brno je studentske mesto, zije to tam, su tam kancelarie advokatske-dolezite pre prax, pocas skoly, su tam korporaty.
a da na nejaky vnutorny pocit. BA by som nesla, ked uz, tak ta Trnava.
Urcite nech si tu prihlasku aspon poda. Neviem, ako je to na SK, ale viem, ze v Brne sa studenti zucastnuju pojednavani, casto v medialne znamych kauzach. A v Brne ma vacsiu sancu najst si popri VS brigadu v odbore. Tych advokatskych kancelarii tu je habadej, v jednej pracujem a na vypomoc berieme studentov od prveho rocnika. Casto sa stava, ze su s nami potom aj ako koncipienti. V Brne je kopa Slovakov, aj na prave. Studentsky zivot tu funguje dobre. A ako uz bolo spomenute vyssie - rataj s tym, ze ak tu dieta pride studovat, uz tu v CR zostane.
@zuzulkika este sa moze ist pozriet, aky na nu spravi skola dojem. Brno je studentske mesto, zije to tam, su tam kancelarie advokatske-dolezite pre prax, pocas skoly, su tam korporaty.
a da na nejaky vnutorny pocit. BA by som nesla, ked uz, tak ta Trnava.
@anonym_5bfa8a bola tam pozrieť...este vlani.. a dojem zanechal nanu dobry
este dodam, ze casto su studenti prava ovela viac spokojnejsi s vyucbou a pristupom ucitelov v Brne ako v Prahe na Karlovke
este dodam, ze casto su studenti prava ovela viac spokojnejsi s vyucbou a pristupom ucitelov v Brne ako v Prahe na Karlovke
a kde ju to viac taha?
a kde ju to viac taha?
@anonym_5bfa8a popravde si myslím,že asi skôr tam...len asi potrebuje aby človek jej jednoznačne povedal Ano;chod tam...malo si podľa mňa aj verí...ze co ak zistí,že ju to nebaví a ,že ako sa budeme nanu ako rodicia ,ktorí jej to platili pozerat.....toto je podla mňa ten zadrhel(neveriť si)...ale ona vždy,právo spomínala,takže ho aj chce aj sa ho boji študovať.Este jej z Masarykovej poslali možnosť študovať medzinárodné vzťahy,ale to ju nejak nelak🤷♀️
@anonym_5bfa8a popravde si myslím,že asi skôr tam...len asi potrebuje aby človek jej jednoznačne povedal Ano;chod tam...malo si podľa mňa aj verí...ze co ak zistí,že ju to nebaví a ,že ako sa budeme nanu ako rodicia ,ktorí jej to platili pozerat.....toto je podla mňa ten zadrhel(neveriť si)...ale ona vždy,právo spomínala,takže ho aj chce aj sa ho boji študovať.Este jej z Masarykovej poslali možnosť študovať medzinárodné vzťahy,ale to ju nejak nelak🤷♀️
@zuzulkika to je casta vlastnost sikovnych deti-neveria si. a potrebuje take rodicovske odobrenie, take nakopnutie. ak nebudete mat problem s financovanim, tak by som ju tam "nakopla".
Medzinarodne vztahy by boli ok, ale prave v spojeni s pravom, napr. z bakalara by sa malo dat na na magistra, ale k tomu potrebuje aspon dva cudzie jazyky na C2 a jeden - dva na nizsej..ale to je buducnost, uvidi, kde ju osud zavedie.
Za mňa určite prihláška mimo Slovenska a kľudne môže dať aj na Slovensku a nech sa potom rozhodne.
Nemá nad čím uvažovať, prihláška ešte nie je nijak záväzná. Nech si podá kam chce a podľa toho kam ju prijmú sa bude rozhodovať neskôr. Osobne by som sa ju snažila motivovať na Brno ak nie sú problém financie.
určite smer Brno, minimálne. Ak je výborná študentka poslala by som ju aj ďalej. Ja som síce opičia mama ale syn sa rozhodol pre zahraničie a ja mu krídla strihať nebudem... síce to bude ťažké pre mňa ale držím mu palce, o mesiac mu budú chodiť výsledky zo škôl 🙏
@zuzulkika urcite Brno alebo Praha. Uplne ine moznosti popri štúdiu. Ponúkajú rozne programy, co na Sk vobec. Bratranca si od 3 ročníka stiahla firma, vyberajú si z top 10 študentov z ročníkov na prax. A uz ho nikdy nepustila. Uz je akcionár a zije si svoj sen. Vybrali si ho pre vedomosti, nie lebo je to niekoho dieta ako na SK.