Zničila som si život štúdiom. Má niekto podobnú skúsenosť?
Isla som na bakalar, motom na magister, potom na doktorat. Veda v medicinskej/zdravotnickej oblasti. Nulove uplatnenie mimo akademie a vyskumu, a aj tam su pozicie extremne obmedzene a strasne zle platene. Na Slovensku ako aj v zahranici. Momentalne pracujem na pozicii uplne mimo oboru, na ktoru som prekvalifikovana, ale nic ine som po roku bez prace nenasla. Najhorsie je, ze nemam vyhliadky na lepsiu buducnost. Na ine studium nemam financne prostriedky, cas vratit nemozem, a realita je, ze "na papieri" neviem robit nic ine.
Este niekto?
no ved ten doktorat mala na plny uvazok, tym padom nemala cas na inu robotu
no ved ten doktorat mala na plny uvazok, tym padom nemala cas na inu robotu
@anonym_9e4d67 ale ved píše že to mala platené. Aj sa jej to nepáčilo či už finančne alebo z iného dôvodu načo to robila.
Mám bratranca ,, večného študenta,, má 36, a stále niečo študuje, a rodičia to platia. Ja čakám čo s ním bude aj sa oni pominú. Síce je konateľom sro ale v skutočnosti nikdy nepracoval. Treba dobrého sponzora.
@anonym_9e4d67 ale ved píše že to mala platené. Aj sa jej to nepáčilo či už finančne alebo z iného dôvodu načo to robila.
Mám bratranca ,, večného študenta,, má 36, a stále niečo študuje, a rodičia to platia. Ja čakám čo s ním bude aj sa oni pominú. Síce je konateľom sro ale v skutočnosti nikdy nepracoval. Treba dobrého sponzora.
@anonym_e1a4f9 Aj my mame v rodine takych, ze "studuju" aj po 30ke, a okrem toho si uzivaju mamahotel a hraju cele dni PC hry. To je zivot😄😆
@anonym_e1a4f9 Aj my mame v rodine takych, ze "studuju" aj po 30ke, a okrem toho si uzivaju mamahotel a hraju cele dni PC hry. To je zivot😄😆
@anonym_0bf82e moja teta má 75 a ujo 77 je to ich jediný žijúci potomok. Oni tu už dlho nebudú.
Teraz študuje prekladateľstvo, SVK so susednou krajinou. Teraz v dobe AI, a ked ani s predošlým štúdium nič nerobil.
ano, platene , na univerzite predpokladam, pocas doktoratu, ale po ukonceni si hlada pracu v obore a nic. a je frustrovana, ze si nemoze najst pracu v odbore, preto spatne lutuje. chapem to tak, nie ze ju to pocas toho nebavilo..
😲
@anonym_0bf82e moja teta má 75 a ujo 77 je to ich jediný žijúci potomok. Oni tu už dlho nebudú.
Teraz študuje prekladateľstvo, SVK so susednou krajinou. Teraz v dobe AI, a ked ani s predošlým štúdium nič nerobil.
@anonym_e1a4f9 Tak snad aspon nehnutelnost zdedi, lebo na svoju si ocividne nikdy nezarobi😃
@anonym_autor co ti vadi na tvojej skole, ze nemas uplatnenie, inak by ta praca bavila?
tak trosku aj ja som tak - 6 rokov vyska, ale problemove materstvo a dieta s diagnozami, takze ano, keby som sa mohla vratit v case, obetujem tie roky studia na vyske a venujem sa niecomu inemu
"... tak víš kam jeď, Bedřichu?! Jeď do Pelhřimova a prohlédni si krematorium. Ať víš, do čeho jdeš!"
@anonym_autor nic si si neznicila. Zdaleka nie vsetci pracuju v oblasti, ktoru vystudovali. Neboj, casom najdes nieco, co ta bud bude bavit, alebo aspon nebude vadit a prijem bude akceptovatelny. Ale zivot nie je len o praci ci peniazoch.
@anonym_autor tiez mam phd biologicke vedy, po skole som si rok hladala zamestanie v odbore, potom uz aj ako medicinsky reprezentant ale na tom som nemala dost obchodneho ducha. Zamestnala som sa mimo odbor, ale hanbila sa som priznat pred znamymi ze kde robim, bola to robota co by aj trenovana opica vedela robit, potom prisli 3 materske a po poslednej hned po nastupe ma prepustili, rusili celu pobocku. Opat rok bez prace, skusila som opat sa zamerat na pracu vo vystudovanom odbore a same zamietnutia. Opat som si nasla pracu mimo odbor ale taku s akou som spokojna. Za rok som sa dostala na vyssiu poziciu kde uz mam na starosti cely team a celkom dost zodpovednosti na pleciach. Ale stale ma to stve ze som stravila 9 rokov na Vs, isla som studovat to co ma bavilo a bavi aj teraz a stale mam take obdobia ze ma neskutocne stve ako to cele dopadlo
@anonym_autor presne môj prípad😵💫 študujem učiteľstvo, som bez prace. Počas leta som absolvovala 7pohovorov, kde bola stovka záujemcov. Hlavne, že v tv neustále počúvam:”nemá kto učiť.” 😵💫 navyše mame nový dom postavený, hypotéka, takže sťahovať sa za prácou u mňa neprichádza do úvahy.
Plateny postdoc, projekty? Neverim, ze sa nic nenajde. Tiez vlastny business/ consulting?
@anonym_9e4d67 Ja so v zahranici, a mam anglictinu, nemcinu a francuzstinu. Preto som si nasla poziciu inde, lebo aspon toto viem.
@anonym_autor Nezufaj,ved este si mozes najst pracu. Mne sa stalo nieco podobne. Po skole som robila roky v odbore. Potom prislo prepustanie. V okoli ziadna praca v mojom odbore, tak som robila nieco ine. Ucila som sa nove veci,studovala zakony,legislativu. Poviem ti uprimne,trapila som sa v tej praci,lebo som chcela robit vo vystudovanom odbore. Ale zaroven mi bolo luto opustit vtedajsiu pracu,kedze som do toho vlozila tolko casu a samostudia. Nakoniec som si po asi 5 rokoch nasla znova pracu v odbore a robim to dodnes. Takze hlavu hore. Raz najdes pracu a vsetko,co sa naucime navyse,je len plus pre nas. Si este mlada,nic ti neutecie a vsetko ma svoje dovody a vsetko je tak ako ma byt ❤️
@anonym_0bf82e Vzhladom na zivotne naklady ano. Vedecky pracovnik v Nemecku zarobi okolo 2500-3000 v cistom, a dve tretiny das len na existenciu.
@anonym_autor a koľko si myslíš, že priemerne zarábajúci Slovak dá na existenciu zo svojej vyplaty ? Spamataj sa a zrealni očakávania.
@anonym_autor a koľko si myslíš, že priemerne zarábajúci Slovak dá na existenciu zo svojej vyplaty ? Spamataj sa a zrealni očakávania.
@anonym_5647b6 V Nemecku vsetko minies a na SK ti ostanu po zaplateni najmu atd.tisice EUR😃
@anonym_5647b6 V Nemecku vsetko minies a na SK ti ostanu po zaplateni najmu atd.tisice EUR😃
@anonym_0bf82e čítam to úplne rovnako
Na Slovensku je inak celkom problém s doktorandami :D pretože univerzity ich naberú a potom ich vyhadzujú kvôli prestarnutým oddeleniam a ľudom, ktorí sú tam doslova zabetónovaní. Inak práve kvôli deťom je akademický svet celkom populárny.
Hovorte mi niečo... Mám VS, narodilo sa mi však dieťa ZTP. Všetko v háji. Som doma, životopis prázdny... S ružovými okuliarmi som si myslela,že sa možno budem môcť zamestnať ako učiteľka. Dorobila si popri deťoch DPS. Nestačilo. Nikto nemá záujem o učiteľa bez akejkoľvek praxe. Tiež s hrozným odborom. Tak som si podala ďalšiu prihlášku na externé štúdium. Sama,dve deti, krúžky,tréningy...a moja škola. Snáď si raz nájdem prácu, aspoň na polovičný úväzok. Zatiaľ sa nevzdávam a tie ružové okuliare mám stále na nose🤣
jasné že takých žien nájdeš veľa. Najmä matky na opatrovateľskom čo sa starajú o svoje ZŤP deti. Tie nemusia mať vôbec žiadne vzdelanie ku takej otročine . Diplom môžu rovno odovzdať.
@anonym_01ed04 hej už každé jedno dieťa ma nejaké vážne postihnutie… veď takých prípadov je minimum
Mame ta lutovat alebo preco to pises sem ? To si nevies s Phd zariadit zivot tak, aby si bola spokojna ?
@patrike Čuduj sa svete, PhD nie je garanciou na „zariadenie si života tak, ako chceš“. Tiež to tak mám. Počas štúdia som dostávala dosť vysoké štipendium a bavilo ma to, preto som sa na to dala, ale bolo mi jasné, že mi to nijako nepomôže uplatniť sa pracovne. A to pre mňa nie je miesto ani v tej vedeckej oblasti. Čo už, tak to tu funguje.
@anonym_e1a4f9 Ano, na plny uvazok so stipendiom, co v praxi funguje tak, ze normalne dostavas mesacne vyplatu, u mna to bolo 2800€ netto. Nie som “vecny student”, rodicia ma nijak nefinancuju asi od 25, aj teraz zarabam, ale vadi mi, ze nikdy sa nebudem mat “dobre”. Pokryjem si naklady na zivot, a to je vsetko.
Hovorte mi niečo... Mám VS, narodilo sa mi však dieťa ZTP. Všetko v háji. Som doma, životopis prázdny... S ružovými okuliarmi som si myslela,že sa možno budem môcť zamestnať ako učiteľka. Dorobila si popri deťoch DPS. Nestačilo. Nikto nemá záujem o učiteľa bez akejkoľvek praxe. Tiež s hrozným odborom. Tak som si podala ďalšiu prihlášku na externé štúdium. Sama,dve deti, krúžky,tréningy...a moja škola. Snáď si raz nájdem prácu, aspoň na polovičný úväzok. Zatiaľ sa nevzdávam a tie ružové okuliare mám stále na nose🤣
@anonym_2a2f68 sama, dve deti, externe škola, bez práce, jemine 😨 a z coho zijes? Podporuje ta niekto?
@anonym_autor robila som si anketu v robote raz v rámci srandy. Asi polovica ľudí nerobí to čo študovali (všetci vš a aspoň 1 jazyk). Máme tam napríklad aj jadrového fyzika 😁. Vidíš to moc čiernobielo. Keď si vyštudovala taký odbor, plus phd., tak hlavu máš dobrú, nemala by si mať problém nájsť si zamestnanie, aj keď nie v obore. A kľudne popri Tom stále môžeš skúšať sledovať voľné prac. pozície v tvojom obore a hlásiť sa na pohovory....
@anonym_e1a4f9 Ano, na plny uvazok so stipendiom, co v praxi funguje tak, ze normalne dostavas mesacne vyplatu, u mna to bolo 2800€ netto. Nie som “vecny student”, rodicia ma nijak nefinancuju asi od 25, aj teraz zarabam, ale vadi mi, ze nikdy sa nebudem mat “dobre”. Pokryjem si naklady na zivot, a to je vsetko.
@anonym_autor tak ešte raz, podľa toho čo píšeš, si to vedela ako to finančne chodí na išla si do toho s tým vedomím. Ak je to takto tak nechápem tvoje vyplakávanie.
Lebo v porovnaní zo ženami ktoré sem píšu že kvôli diagnóze dieťaťa nemôžu pracovať, a tituly sú im nanič, máš život ktorý si oni nemôžu dovoliť. Sama som chodila v rovnakých topánkach(len bez Phd) a viem z akého príjmu sme boli nútení vyziť.
Mas zle zmyslanie. Ja som so vseobecnou ekonomickou skolu (malo uplatnitelna slovenska univerzita), sla postupne cez pozicia ako manazer kvality vo vyrobe az neskor po ABAP developera v IT. Vs mi dala zaklady ako riesit veci (system, netodologiu a bla bla). Nikdy ma vyber nelimitoval. Zniceny zivot je, ked ti odtrhne vsetky 4 koncatiny pri nehode, kde zahynie tvoja rodina. Nie ked mas extra vzdelanie a od pohodlnosti ani netusis, do coho pochnut… drzim palce, nech sa najdes!
@anonym_2a2f68 sama, dve deti, externe škola, bez práce, jemine 😨 a z coho zijes? Podporuje ta niekto?
@anonym_68baaa beriem opatrovateľský na syna. Keby ex neplatil výživne, tak by sa to nedalo zvládnuť. Iba za nájom platím 450€.

Tak ja sa v tomto už strácam, raz píšeš že si nemohola pracovať full time tíme, potom že si mala full time v zahraničí