icon

Aké sú výzvy a radosti s tromi deťmi?

lara306
19. sep 2024

Ahojte, v poslednej dobe sa neviem zbavit myslienky na tretie babo. Mame doma 4 a 2,5 rocneho a velmi by sme chceli skusit aj dievcatko, no mna zaujima. Ako to davate troj a viac matky? Casovo. Kolko casu realne venujete detickam osve, ze len ty a dieta? Taku tu 100% pozornost, ze sa dietatu fakt venujete naplno a ono si to uziva. Neviem si predstavit fungovat s tromi, mam dve ruky, dve deti, neciti sa vzdy jeden odstrceno/ukrateno? Aktualne napriklad uspavame vecer muz s jednym, ja s druhym v posteli a citame si. Dalsi vecer vymena. Ked volaco, viem ich naraz objat, pomojkat. Troch nevezmem naraz na ruky 🙂 Mozno su to pre niekoho blbosti ale pre mna je to dolezite. D.

lenkakravcova
24. sep 2024

@lara306 3 deti sú v pohode. To napcháš pri najhoršom aj do 5 miestneho auta (jedno dieťa na podsedáku). Aj rúk je dosť pri dvoch rodičoch. Ale takých 5 deti, to už musí byť náročné 😀 tam už ruky nestačia. Aj keď zase tam staršie už asi netreba za ruky držať. 🙂
Zvážte hlavne zdravie - vek. Inak myslím že v 3i sa 3 deti pomestia.

evkatk
24. sep 2024

Úžasné. Mala som ich tri, stále po 6. rokoch. Zdali sa mi to krátke intervaly na to, aby som sa maximálne mohla venovať každému dieťaťu, chodila do práce od 5. mesiacoch pri každom (MD bola len najprv 22 týždňov, pri 2. a 3. už po 26 týždňov), vždy mala v byte čistučko, koberce vyklepané a natepované každý táždeň, aj okná každý týždeň umyté, deti prezliekané niekoľkokrát denne, ráno o 7.30 ich nosila do jaslí, škôlky od 5. mesiacov a pri tom sa im maximálne venovala. Všetko sa to hravo dalo. Len deficit spánku ma drží doteraz. Spať som išla okolo 2. v noci a vstávala o 5. hod. Zvykla som si na 3 - hodinový spánok za celý deň. Celý deň len práca v zamestnaní aj doma. Ráno pri odchode z domu deti stáli pri dverách a ja som ešte skontrolovala, či je všetko úplne v poriadku, či niekde nezostal prach, nakrivo dečka, nedajbože nečistý pohár. Z absolútne čistého bytu sme odchádzali a bol to úžasný pocit po príchode do čistého bytu , mohla som sa venovať iba deťom. Asi 20 rokov to bolo perné. Keď najmenšia mala už 8, najstaršia 20, ja som mohla konečne niekam vyjsť a hlavne ostrihať ku káderníčke. Dovtedy som sa strihala sama alebo sme sa strihali vzájomne susedy. Ísť ku káderníčke bolo sebectvo, strata času, ktoré som mohla stráviť lepšie s deťmi.Nechty strihať nebolo treba, tie sa domácou prácou dolámali. Myslieť na seba, to by som si navždy znevážila seba. Manžel, ten pracoval vo vysokom postavení veľkej továrne a po práci sa venoval niekoľko rokov stavbe domu, potom chaty,... Ani ma nenapadlo žiadať ho o pomoc v domácnosti a s deťmi. No neľutujem Deti boli úspešné, na ZŚ a gymnáziách frčali na jednotkách, úspešné boli všetky aj na VŠ. Bolo to celé fyzicky namáhavé, no neľutujem, stálo to za to. Neboli také vymoženosti v domácnostiach pred 50. rokmi, neboli automat. práčky, myčky, atď. No nesťažovali sme si. Ak by som to mala znova prežiť, nič by som nemenila. Len nechápem, ako som to všetko mohla zvládnuť. Ćím viac deti, tým sú v rodine vzťahy úžasnejšie. A v starobe, odkázaní na permanentmé služby potomkov, aj 3 deti je málo.

zuzi0911
24. sep 2024

Mam tretie no s rozdielom 13 a 11 r ..čiže to je uplne iné...ale tak ono máš ešte mslicke deti ,čiže sa budú vedieť spolu zahrať....vieš si vymedziť čas keď bude bábätko spinkať, hrať sa s mladšími atď....ono keď ich budeš zapájať do chodu ...odsunutie nepocita,práve naopak ...
Do náručia sa zmesti aj 10 deti 😉

Buď chceš,alebo nechceš...ak chceš nehladas dôvody ....ak nechceš nájdeš milión dôvodov prečo nie ....

mia2906
24. sep 2024

@lara306 neviem či to tu niekto písal ale ja by som aj podľa toho sa riadila, či máte poruke babky, rodinu, tety atď 😁 pretože my s mužom máme len jedno ale niekedy máme toho toľko v práci že nemá kto ísť ani po to jedno do škôlky 😁nehovoriac keď je chory...ja nemôžem mať napr home officem...., plus máme radi každý svoj kľud, svoj čas, šport, takže sa často rozdeľujeme, chýba nám tu poruke rodina, preto nejdeme ani do druhého.

baska2705
24. sep 2024

My mame tri deti- skoro 7, 5 a rok a tristvrte. A citim sa veruze ustvana🙄 je to krasne ich sledovat spolu, to je moj hnaci motor dopredu. Ale cely nas svet sa toci na 100%okolo deti a domacnosti, na ine nezostava cas a energia. Mozno ked najmladsia podrastie do bude lepsie, alebo ked uz sa ja konecne dostanem do roboty to budem lepsie vnimat🫣 ale je to narocne obdobie. Urcite zavisi od povah deti vnimanie trojmaterstva, ale co urcite kazda mamina 3 a viac deti uzna je to, ze je to oooomnoho narocnejsie na operativu ako 2 deti, plus ze sa cely svet toci okolo deti, nemame ziadny cas sam pre seba ja ani manzel…

lusinka4
24. sep 2024

@lara306 Ahoj. Ja mám tri detičky (5, 3 a takmer 2 roky). Nikdy som si nedovolila povedať, že je to jednoduché, lebo nie je. Ale nemenila by som. Začiatky boli náročné, ale čím budú starší, tým viac to oceníš (vedia sa spolu vyhrať, viac si rozumejú vzhľadom k podobnému veku,..).
Čo sa týka obáv ohľadom toho, že máš len dve ruky, osobne som svoje deti nenosila naraz ani keď boli len dve 😉, túliť si viete aj tri naraz a so zaspávaním si tiež nájdete systém (keď máte muža každý deň doma je to len výhoda). My napríklad fungujeme tak, že jeden ide k starším prečítať knižku, porozprávať sa a pod, druhý ide uspať menšieho. Čítala som tu aj "problém" s autosedačkami v aute.. áno, nie každé auto je tomu prispôsobené, resp. zmestia sa takmer do každého, ide o priestor, ktorý im ostane na samostatný prechod..ale v pohode sme vyriešili aj toto a veru 7miestne auto ani combi sme kupovať nemuseli 🙂

Za mňa, ak to tak cítite, choďte do toho. Možno keby ste sa pýtali na piate dieťa, z finančného hľadiska je to už asi dosť náročné, ale tretie určite zvládnete. Držím palce, ak sa rozhodnete pre tretie, verím, že to bude dievčatko, avšak samozrejme, aj tretí chlapček má niečo do seba - každá kráľovná má troch synov 😉

doda3103
24. sep 2024

Ja mám 2deti starší bude mať v decembri 14r a mladšia tiež v decembri 6r. Tretie chceme už vyše roka a stále nič😭 my sme napríklad nechceli tak blizko vekovo aby som si užila každé jedno a tak to aj je. Na syna som mala dosť času a teraz aj na mladšiu a keby konečne prišlo 3babo aj to už by som si užila viac. Buď raz chces alebo nechceš😉

whiteroses68
24. sep 2024

Ja mám tri, s 2 ročným rozdielom.. pohoda...nevymenila by som ♥️ s troma to nie je také náročné ako z dvoma.. ale napr priestor v byte .. my sme synovi najmladšiemu nechali spáleň, a my rodičia sme v obývačke .. nechceli sme aby syn bol s dievčatami, raz by to tak či tam prišlo že by sme to museli riešiť tak sme to riešili hneď ..

elisebah91
24. sep 2024

@whiteroses68 ahoj zaujalo ma ako ste riesili obývačku. Píšem ip 😉

brona235
24. sep 2024

@lara306 my mame tri. Pocas dna sa im snazime venovat aj osobitne, ale nie na 100% a nie vzdy. Ale... zauzivali sme si, ze na meniny namiesto darceka ich bravame na rande. Bud obaja rodicia, alebo len jeden. Ako chcu. Vacsinou ideme do kina, potom na zakusok alebo zmrzku, alebo do mekaca. Proste ten den je len ich a vyberu si, co chcu. Nase deti to miluju... 🤷‍♀️😊

tanuuulka
24. sep 2024

@lara306 ahoj, mame tri a tiez sme sa rozhodli pre tretie, ked mali 4 a 2,5. Takze medzi prvym a tretou je necelych 5r. za mna super. Tretie prislo, ked uz boli prve deti vacsie a samoobluzne. Lubia sa velmi. Zda sa mi ti skoro rovnako narocne ako s dvomi. Najtazsi bol prvy rok pri dvoch detoch, lebo medzi nimi je iba rok a pol. Toto je cista pohodicka... 😊

elisebah91
24. sep 2024

Mám tri 7,5;5 2,5 roka..rozdiel taký akurát...a som spokojná...prišlo by mi to také suche len dvaja...ja som zo štyroch a keď si predstavím že mám len sestru bez ďalších súrodencov. Tak preto ,, suché,,.
Je to náročné ale vekom sa deti samé vyhrajú.
A ten 100%cas pre jedno...nieje vždy treba si ho hľadať.
Doobedu mám doma zatiaľ najmenšieho, okolo 13:00 najstaršiu keďže nechodí do družiny a stredná sa mi pýta sama so mnou na omše/akcie kde je len so mnou.
Ale nápad @brona235 sa mi páči a možno ho dáme do praxe..😉👍🏼

radka4
24. sep 2024

Mám 3 (16,6 a 2) niekedy je to ťažké, posledné som rodila ako 41rocna, ale zvládla som to aj to zvládam. Nepoviem že je to jednoduché, financne všetko zvládať, krúžky, venovať sa každému a aj ta 16 ročná stále potrebuje objať. Áno občas je to divočina, ale keď sme všetci doma pri stole je to obrovské šťastie, radosť a nemenila by som. Ako to cítiš tak sprav. Ja som tiež z 3 súrodencov a aj jednu detskú izbu sme zvládli a tu sme. Vyštudovaní všetci, rodinne založení a spokojní 🙂 je to o nastavení sa. A je v poriadku keď sme občas nahnevané, frustrované a nič sa nám nechce. Takze držím palce 🙂

simona92101
24. sep 2024

@lara306 mam 5r,2r a 9mesacneho...za mna masaker..

paulita
24. sep 2024

@lara306 Rozmýšľaš dobre a áno bude to náročné, veľmi náročné na 100% venovať sa iba jednému dieťaťu (iba ak budú 2 deti s niekým iným a túto pozornosť bude venovať len týmto 2 deťom)

kikuska_wedge
24. sep 2024

@lara306 vies co mam 5 deti z toho 3 mensie. Prakticke veci poriesim za pochodu a za tu lasku to stoji 🥰

zuzka6192
24. sep 2024

My máme 5 detí a neľutujem. Vekovo sú si veľmi blízki, chalpci majú 8,6,4,2 rokov a najmladšia princezná má 7 mesiacov. Je to ťažké, ale krásne. S 5 deťmi sa funguje inak ako s dvomi. Nemôžete im dať všetko, čo by ste chceli, ale to ani nie je potrebné. Pri 5 deťoch mám istotu, že ich nerozmaznám. Tým, že majú malé rozdiely, tak sa vedia výborne zahráť, pomáhajú si jeden druhému (ale sa aj pobijú a pohádajú, povedzme si pravdu). Je ťažké na každého z nich si nájsť 100 % čas, ale o to je to vzácnejšie a viac si ten čas užívame. Viac sa aj naušia samostatnosti, lebo inak sa to nedá. Na krúžky ich nevozíme, chodia na krúžky, ktoré ponúka škola (a mimochodom, aj do školy chodia sami, bývame na dedine). Manžel je z 8 detí a myslím si, že je úžasné mať takú veľkú rodinu. Ďalší súrodenec je najkrajší dar, aký môžete svojim deťom dať.

zuzka6192
24. sep 2024

A ešte som zabudla napísať, že aj pri 5 deťoch si stíham hrať na klavíri. Na prvom mieste musí mať mamina samú seba, inak to nefunguje.

milanemila
24. sep 2024

My mame 4,5r a 1,5r a do tretieho by som nesla. Jednak som chcela rodit do 30ky, co som stihla a jednak uz teraz ak sa chceme plnohodnotne venovat detom, mat s muzom aj nejaky spolocny partnersky zivot a este aj aspon raz do tyzdna cas osamote, tak mne tam proste to tretie dieta uz nikam nevleze bez toho, aby som nezanedbala niektoru z tychto veci.
Takto vo stvorici nam to ide spolu dobre a vsetci su viac menej spokojni, viem so starsou dcerou si spravit spolocny cas iba my dve, kedy sa jej na 100% venujem a prave vtedy mi vselico porozprava a tak. S mladsim som zas na 100% ked je starsia v skolke. Rovnako ak ich potrebujeme postrazit ked niekam ideme s muzom, tak 2ks su este take fajn cislo, ale neviem si predstavit babke hodit na krk 3 male deti 🙈 ja uz sa aj do prace tesim.
Bavili sme sa este mozno ked starsia bude mat tak 10r, ci este jedno babo, ale velmi rychlo sme to zavrhli, mne sa jednoducho uz pred 40kou nechce riesit plienky a vstavanie v noci atd a manzel je este o par rokov starsi odomna 🤷🏼‍♀️

marinka70
24. sep 2024

@lara306 ja mám dvoch chlapcov 8 a 5r a v júni sa nám narodilo dievčatko ..ja som vždy chcela 3 deti...aj my sme boli traja. Tým že najstarší má 8r tak už nepotrebuje toľko pozornosti, ani treba sa s ním učiť...ale dá sa to v pohode zvládnuť a hlavne musím povedať že dcérka je veľmi zlatá a dobrá...po chlapcoch čo sme riešili kolíky nosenie v nosiči lebo nechcel byť starší v kočíku bolo to náročné...a dcérka krásne v kočíku...ako ja poviem že si ju užívam ..lebo chlapci sú už viac-menej samostatný...doobedu sú v škole škôlke...a poobede sa im venujem ideme vonku hráme sa...všetko sa dá...

mariska1989
24. sep 2024

Nebuď si istá že vám výjde dievčatko . Tiež sme šli že do tretice chlapec a bum máme 3 dievčatá. Zvládanie to ok až na to že je rozdiel mať aj vekovo deti ty máš malé . Ja mám 13, 10 a 4 a tá 13 my sem tam s menšou pomôže samozrejme nezaťažuje ju vo veľkom len na chvíľu a to sa tiež vtedy schválne diva na rozprávky tak je kľud

7trisha7
24. sep 2024

Mame troch chlapcov, za mna tri deti horor. To som citala ze uz je jedno ci su dve ci tri.. no trt makovy😂 mame tak milion x menej casu a to mam muza co robi z domu, nejsom na nich sama nikdy, muz mi nechava cas pre seba atd.. ale je to deeeees, samozrejme som najvdacnejsia ze ich mam, su dokonali❤️❤️❤️💕 ale…. Pre mna su tri deti fakt horor no, respektive pre nas😅… ale viem ze su aj matky co maju napr 5 deti a su v pohode, takze… zalezi to od konkretnych rodicov asi😄 a venovat sa im poriadne je fakt zahul no, lietame jak blazni stale… a to mame pomoc ze mamca si ich bere ked ma volno - nebyt toho, uz sme v Pezinku🙂🙂

marylin84
24. sep 2024

@lara306 my máme tri deti, 14 rokov, 2,5 roka a 9 mesiacov 😜 chalani a posledne dievcatko, sme každý den vonku a stiham aj studium vs, je to niekedy ozaj náročné ale vsetko sa dá, ak naozaj chcete, choďte do toho

mudrmp
24. sep 2024

@lara306 Mam 3 deti-4r, 2r, 3 mesiace. Nemenila by som ani to,že sú tak po sebe. Staršie dve sa krásne zahrajú (aj pobiju), mam na tretie viac času ako keď som doniesla z pôrodnice druhé - vtedy to bolo náročné,lebo obe deti chceli iba mna.. teraz už sú staršie deti partaci a ja si užívam babo. Aj ked su situacie ked ma potrebuju vsetci..ale da sa to. Snazim sa urobit si domace prace a varenie vecer,ked zaspia. A cez den sa im venujem. Verim ze do buducna sa budu vediet hrat vsetci spolu, kedze je maly vekovy rozdiel. Je to narocne ale nemenila by som. Nikdy nevieš dopredu, aké to ďalšie dieťa bude,či náročné, nenáročné, či vôbec bude zdravé.. ale deti sú super, nenechaj sa odradiť. Keď máš priestor v bývaní a vies ich napchat do auta, šla by som do toho.

maaji
24. sep 2024

@lara306 ja by som radšej počkala stým vekovým rozdielom. Starať sa o tri maličké deti je masaker

zamanitka
24. sep 2024

@lara306 keď túžiš po 3tom - chod do toho. Nevravím, že to nebude zaberak. Bude ale budeš mat ďalšieho človiečika. Ďalší život, čo môže rast a tesit sa zo života.ja som túžila po 4tom - keď sa narodil mali sme 3 chlapcov 6, 5 a 2a pol- čiže 4 deti za 6a štvrť roka. Teraz ma najmladší 14 mesiacov a jasne, bol a je to zahul. Ale aj tak som stále veľmi rada,že ho mám. Inak dievčatko🙂 my máme 4 chalanov, tiež by sa hlavne mužovi páčilo aj dievčatko ale nevydalo 🙂 co sa týka času na ostatne deti, zase budeš na materskej, takže možno na nich budeš aj mať viac času ako keby si robila v práci. A oni si lásku a hry dávajú navzájom. Naši starší sa hrajú spolu a o mňa až tak nestoja. Takze tej nedostatky lásky sa neboj 🙂

domca2705
24. sep 2024

Ja som nad týmto ani neuvažovala. Všetky tri deti prišli tak neplánovane. Mam dvoch chalanov vo veku 8 a 10 a dievča vo veku 3 rokov. Keď sme mali chalanov bývali sme este v paneláku ale potom cez covid sme sa sťahovali do nového domu a ďalší rok sa narodila Karolína. Takže máme veľký priestor aj vnútri aj vonku. Blízko aj svokrovcov keby dačo. Veľkú rodinu. Obaja pracujeme. Ale mame čas aj na deti samozrejme ☺️.. Ja som veľmi rada ze ich mam. Už by som nič nemenila. 😊

zuzubartosova
24. sep 2024

@lara306 Máme 3 deti : 7- 4,5 a skoro 3 a nemenila by som, dala by som aj 10 detí 😉 Deti sa medzi sebou vyhrajú, Teba v podstate nepotrebujú a Ty si porobíš, čo treba a povenuješ sa, keď budeš môcť. Finančne- myslíš, že pred 20, 30, 40, 50- timi rokmi to bolo finančne výrazne jednoduchšie? Vymoženosti , aké máme dnes, ani neboli. Žena musela makať oveľa viac, než my makáme dnes a predsa bolo bežné mať 3 a viac detí. Deti nie sú náročné, záleží len na rodičoch, aké nároky majú oni 😉 Veľa šťastia pri rozhodovaní 🙂

deniska899
24. sep 2024

@lara306 ahoj ja mám 34r a piate na ceste,prvá ma 17 druhá 15 chlapci majú jeden 8 druhý 4r a o mesiac sa má narodiť plánované dievčatko 👸🏽🥰
Neľutujem nič.Venujeme sa všetci spolu sebe navzájom

any_soj
24. sep 2024

@elisebah91 my mame na panelak pomerne velku kuchynu (pri prerabke sme kupelnu zmensili na minimum a zvacsili kuchynu) ze okrem stola so stolickami a z jednej strany pohovkou alebo ako to nazvat, je tam aj klavir aj rebrina a este 6 rocny ma aj kde tancovat. Takze s navstevami sme v podstate vzdy tam. V obyvacke mame 2 kresla, hamak (to je nasa srdcovka, este ked sme ani nemali deti, pre nas skvely relax hoci aj len par minut v nom lezat, hojdat sa a povedzme citat), malicku citaciu pohovku pre deti a na spanie pre nas vyklapaciu postel (nova stoji 900€, mame z bazaru za 100) plus postielku prirazenu pre najmladsieho. Pod postelou, ked potrebujeme viac miesta pre navstevu, je 3-4 miestny gauc. Postel staci tak ako je dvihnut do steny, je to otazka par sekund. Ale vacsinou to nerobime, kuchyna je takym srdcom nasho bytu.