Ako ste prežili prvý rok s dvoma deťmi?
Ahojte,
Mam doma 8mesacne babo a 3,5 rocneho ziveho syna. Je to masaker, obzvlast teraz v zime ked je 3mesiace prakticky furt doma.ond novembra stale chory,tyzden skolka 3tyzdne doma. psychicky som uz rozpoltena z toho mnozstva cinnosti co stale odsavat,prebalovat,davat pozor aby babo nezjedlo nieco,aby starsi mu neublizil lebo strasne ziarli a chce mladsieho vratit do bruska a pod, 1000x dvihat babo,nosit v nosici, pripravovať obed,ranajky,prikrm,prezliect po pokakani,do toho sa snazit venovat starsiemu aby nebol ukrateny, snazim sa nepustat rozpravky aby bol min screen time ale to sa neda pri dvoch ,ako to robite prosim? Aj ako uspavate mladsie ked mate doma starsie? akoze to je brutal ,vedela som ze to bude tazke ale toto? A k tomu dusivy kasel , striedavo kazdy mesiac,v noci nespim lebo odsvame s muzom jednemu druhemu,striedame sa... A do toho ma uz krize bolia, cize aj fyzicky zacinam byt odpalena a pritom cvicim jogu,je to tak tazke ze nechapem ako to dali tie minule generacie.
Prosim povedzte mi vas pribeh,tie co mate 2deti a najlepsie zive;) lebo to pochopia asi len tie,bez urazky;).
Chcem vediet ze to raz prejde a ze raz bude dobre...lento tento rok je masaker...
Dakujem z akazdy zdielany pribeh
@yoxinka len či ta s 5timi deťmi bola v klidku, aj keď mala len 2. Možno to bol tiež "horor". Teraz pri 5 už je jej to asi všetko jedno, vidi, že nejako prezili a ubehlo to, uz asi aj vie, ako je na tom s karierou,manzelstvom, fyzicky, asi tam nejaké vyrazne zmeny nebudu. Najvacsi rozdiel je z 0 deti na 1, ale to je ešte zena motivovaná, mladsia a ma čas všetko dostihat potom. Nejako si na tu rolu matky zvykne. Najtazsi je ale podľa mňa ten skok z 1 dieťaťa na 2. Pri druhom, ak je ešte kratko po prvom, tak chce všetko stihat, no to sa neda bez ujmy. Aj prvemu sa este treba venovat, fyzicky uz vycerpana, no druhé dieťa potrebuje tiež, aby bola plna sily, postupne sa karierne prepadava, ešte nie je stara, ale už nemá tolko čas sa o seba starat... Je to tazke, veľmi tazke.
@timulicek to ranne vstavanie. 😀 uplne si pamatam, ako mi odlahlo, keď sme o 7mej, osmej boli na ihrisku a tam už iné deti desiatovali. Taky ten pocit, že nie sme v tom sami. A do vecera dalekoooo a v noci sa človek aj tak nevyspi a ide sa odznova 🙂 Alebo keď sa človek dohaduje s niekym,kto ma deti a ten povie "my mozeme skoro", tak viem, že fakt mysli veeeľmi skoro
Ja mám 6 ročný vekový rozdiel a ide ma urvať niekedy, syn nechce byť ani v kočíku, ani v nosiči, spáva 20 minútovky a keď má zlý deň tak je len a len na rukách 🥴. Muž chodí domov neskoro večer takže poväčšine som na nich sama..no ale tak hádam to nejako dobojujeme 🤭 už je všade všetko sťahuje,otvára šuflíky,vylieva vodu zo stola tak to človek aby sa ani neotočil🫣 o chorobách ani nehovorím,to je vkuse dačo. Mám dni že si porevem ale potom to prejde..inak mne zaberá hudba.pustíme si hudbu zoberem detská tancujeme,skáčeme a hneď je nám veselšie 😉
@dagas a ked je maly stale na rukach neodchadza vam chrbat /krize?
Dakujem ze vase pribehy;)
@elzena2
Ona keď mala dve deti, ešte popri nich pár hodín do týždňa pracovala a dokončovala si doktorát ✌️. V klídku som myslela tak, že oni proste chceli veľkú rodinu, lebo obaja sú z veľkých rodín a im to proste takto dáva zmysel. Tie deti sú perfektné. Sú veľmi šikovné, talentované, každé má svoju oblasť záujmu, v ktorej sa rozvíja, majú kopec krúžkov, sú veľmi súdržné a keď do tej rodiny prídeš, cítiš tam úplný pokoj, radosť a lásku. Žijú fakt veľmi pekný a hodnotný život. Oni nemajú ani značkové veci, ani najnovšie mobily, ani nič, do čoho dnešný svet tlačí, ale sú úplne spoko. Poznám inak rodinu s 8 deťmi, VŠETKY deti majú vysoké školy a tie, ktoré o to mali záujem, precestovali svet. Chodili na brigády, zarobili si a šli. Dnes sú to lekári, učitelia, IT. Veeeeeľmi všetko ovplyvňuje nastavenie rodiny a postoj rodičov. Preto sa to nijako nedá paušalizovať. Každý príbeh je úplne iný.
@novyzivot123
Keď ti odchádzajú kríže, treba ísť za fyzioterapeutom (viem, že nemáš čas, ani ja som nemala až do momentu, kým mi nepraskla platnička a ostala som nehybná pár týždňov a zraaaaazu som mala kopec času) a treba cvičiť (viem, že nemáš čas, ani ja som nemala, ale musela som a tak som cvičila o 22.00, keď to inak nešlo). A ešte je fajn šatka, nosič - ale super by bolo, keby to niekto na tebe pozrie a nastaví ti to (v obchodoch, kde to predávajú ti baby poradia). Lepšie sa rozloží váha dieťaťa a tvoj chrbát nebude tak trpieť. Skús nad tým pouvažovať. Ale to cvičenie, pohyb a nejaká fyzioterpia je fakt super a môžeš predísť veľkému množstvu problémov.
@novyzivot123 ja len sucitim a držím palce. Jeden môj kamoš hovorí "sú zlé dni a potom tie horšie" 😀 my máme síce 4 ročný rozdiel, ale prvých 6 mesiacov mam totálne okno, v noci som spala max tri hodiny a googlila som, či sa dá zomrieť na nedostatok spánku. O pár mesiacov si už nebudeš nic pamätať ani ty, len to musíš prežiť.
Raz to bude to iné.. ale jar mnohé vyrieši..
@novyzivot123 ja mam medzi staršími 20mesiacov-bolo to veru náročné, ale môj najstarší bol ešte náročnejší takže pre mňa to bolo horšie s jedným dieťaťom. A tiež rada ze druhé mat až keď ide prvé do skolky-no tiež nie vždy výhra keď začne nosiť tie bacile domov.Tomuto sme sa aspoň vyhli ze ja som nevedela čo sú choroby kým nemal mladší 2.vydrzat prvý rok potom to už bude lepšie, vsetko jednoduchšie.ja som tiež len nosila ,naši neboli na kočík vobe.Teraz majú 9 a 10 a sú veľký partaci, ja by som toto rozhodnutie nemenila mat deti tak po sebe.vsetko prejde .a uspavanie-ja som nespavala staršieho-bude zaspal sam alebo nespal -po druhom roku už nechcel moc spavat, alebo sme ležali všetci traja.Ked sa narodil najmenší tak prostredny mal 3,5roka a to už bola aká malina 😀
A bolesťami chrbtice som trpela snáď 3-4roky pomohlo mi až cvičiť
Úprimne sa priznám, že keď vidím, koľko je starosti s jedným dieťaťom, tak ostávam pri jednom. A obdivujem všetky ženy, ktoré to dávajú. Tebe posielam veľké objatie a silu zvládnuť to. 😘😘
@novyzivot123 juj, malý vekový rozdiel "oDržku" 😔 skús poľaviť v narokoch. Objednaj obed. Keď deti spia, ľahni si aj Ty a kašli na upratovanie. Nech ide manžel s deťmi von.
Mysli na to, že je to len obdobie a bude lepšie.
Držím palce!
@novyzivot123 neviem či Ti to pomôže, ale mám rozdiel medzi deťmi 21 mesiacov...a bolo to miestami brutálne...teraz už majú 5 a 3 a ja práve sledujem ako sa spolu hrajú...a sedím...s kávou v ruke...hlavu hore 🖖
@dianka13888 moji maju 8 (chlapec, skolak) a 6 (dievca, skolkarka) a už sa spolu nehraju ;( už sú každý niekde inde, iné zaujmy, povinnosti. Myslela som, že to obdobie pride neskôr.
Ja by som nedala do skolky kým prejde toto chripkove obdobie. Ten týždeň v skolke za to podľa mna nestojí aby ste sedeli potom chorý doma. Radšej chodiť so zdravými deťmi von na prechádzky potom domov unavia sa a odpadne robota ohlasom hlienov a chorôb
@novyzivot123 no jasné.akurát minulý týždeň som bola tak seknutá že som sa nevedela ani zohnúť 😏🤦 a on sa už veľký narodil takže od zaćiatku nosím ťažšiu váhu 🫣 ale dcéra bola taká istá . Spätne sa čudujem ako som to dávala nosiť ju keď som mala 45 kilov 🫣
Dá sa to, je to o držku, ale dá sa to. Pokiaľ si nájdeš čas aj na jogu tak si na tom super, nájdi si vždy niečo pozitívne a pôjde to a prejde to obdobie.
@novyzivot123 ja ta chcem povzbudit..my mame 3 deti, v priebehu 4,5 roka, cize male vekové rozdiely. Teraz maju 9, 8 a 5r. Boli horsie dni, aj lepsie dni. No nic netrva vecne, vsetko prejde. O chvilu bude jar, budete moct byt dlhsie von a na jesen , v zime uz budu deti vacsie, zas to bude ine, v niecom lahsie. Ja som spokojna takto, nechcela by som vacsi vekový rozdiel. Zaciatky boli tazsie, ale
teraz je to uz fajn 🙂
@novyzivot123
Tiez mam dvojrocny rozdiel,tiez starsia isla do skolky az ako 4r. Bolo to velmi narocne,ale s odstupom casu ti teraz napisem,ze to bolo jedno z najkrajsich obdobi v mojom zivote.Hoci vycerpana,s muzom sme sa castejsie hadali,lebo obaja vycerpani,ale popri tom sme si ich velmi uzivali.Chceli sme chodit na vylety,ucit ich nove veci- nic z toho,rodinne vylety bol akurat tak stres a naucit nieco nasu starsiu ktora je tvrda palica,bol nadludsky vykon🙂)Tak som volila uplne najjednosuchsie cesty akosnto prezit a nejakym sposobom sa dokazat psychicky regenerovat.Chodili sme vela von,za kazdeho pocasia,ale len do lesa,kde som mensiu vypustila a zahrala sa sama a so vsetkym co nasla.Varila som jednoduche jedla,upratovala minimalne.
Ked boli chori,bolo to fakt tazke,ale nejak sme to zvladli.Aj telka bola,neboj nic🙂))
Ale boli sme spolu a dodnes na to pekne spominame.
Neboj sa,ono sa to casom velmi zlepsi,treba to vydrzat,hladat si sposoby ako sa aspon trosku psychicky odreagovat,mne pomahalo pri nich v lese len cumiet do stromov🙂))
A ked pride jar a bude teplejsie,bude to zas lepsie.
Drzim silno palce🙂
@novyzivot123 ja som to mala najhorsie pri prvom... bolo to riadne psycho... prvych 7 mesiacov hroza, vsetko hore nohami, nestihala som ani varit... vzdy som cakala na manzela ked pride domov. Tiez mame taky rozdiel cca medzi detmi... 999dni 🙂 ked som otehotnela s druhym, tazke tehotenstvo, bolo to este horsie. Uz som sa chystala na dalsie psycho ked sa narodi druhe.... ze ako to dam... my sme dokonca prveho nedali do skolky, aby nenosil domov choroby, takze obe deti doma. Nakoniec to nebolo az take psycho, bolo to tazke, ale museli sme... zvladat. Proste sme sa na to prichystali, ze to bude velmi tazke... ale prezijeme a bude lepsie.... ale teraz s odstupom casu musim povedat zlate krasne casy.... ked mama potom zacne chodit do prace a deti do skoly, tak to je ovela horsie... ovela tazsie a su dni ked padam na hubu, a cim Ti bude pribudat vek, tak je to horsie... ale vzdy zijeme s manzelom pre deti, to je udel rodicov, stale si hovorime, este cca 2-3roky a bude lepsie ;) kazdy den mi manzel hovori, ze ma obdivuje ako to zvladam, ze dakujem, ze ako sa staram o deti... ucim... ano mohla by som sa vykaslat a robit ako ini rodicia, ze sa uz nezaujimat, ale mne to neda... chcem ich naucit laske k uceniu, ku kniham, ku vedomostiam... a musim povedat ze to ide na urodnu podu a verim ze to aj bude nadalej pokracovat... takze vela sil a odhodlania Ti prajem... su tazke dni, ale ked vidis svoje deti, hlavne ked spia, tak clovek je stastny ;) je to tazka uloha, vychovat a starat sa o deti...
Ja ti odporúčam malého občas nechať otcovi alebo babke a ísť so starším sama niekam do cukrárne. Potrebuje čas s tebou, potrebuje vedieť, že ho stále ľúbiš. Aj tebe to spraví dobre. Mám rovnaký rozdiel medzi deťmi, akurát staršie dieťa nežiarlilo ale pomáhalo, čiže je tam veľa atribútov, ktoré mohol mať niekto iný inak. Každopádne druhá materská mi zbehla oveľa rýchlejšie ako prvá, a to ešte prišiel na dva roky aj Covid a všetky obmedzenia. Čiže z tejto pozície ti napíšem, že buď rada, že môžeš chodiť aj inde ako na prechádzku za dom s rúškom na tvári. Ale dali sme to, prechádzky do prírody boli super, aj keď sme tej socializácie veľa nemali. Za mňa horšie obdobie bol nástup do práce a celý ten kolotoč domácnosť a škôlka. To už je ale iný príbeh. 🙂 Netreba čakať na lepšie obdobie, skôr vyťažiť z tohto, čo sa dá,a čo ťa bude baviť. Najhoršie pre mňa bolo prvý rok uspávanie na striedačku, prakticky celý deň niekto spal, len každý v inom čase...ale to tiež celkom zbehlo. Bude lepšie, bude inak, to je život.
Ahoj, ja mam rozdiel 2,5r a starsieho som do skolky nedavala do 4. Viac stresu nez uzitku a boli sme proste donuteni sa zladit. Mensieho som uspavala doma klasicky kojenim, nosic. Horsie bolo uspat vacsieho..on si nevedel lahnut v tom veku. A ano fical aj telefon viacej v tom obdobi, prezili sme to..len kee uz su vacsi treba tomu povedat stop..a chodili sme aj v zime von aspon prechadzka po dedine, nakup, pekaren, starsi na odrazadle, von trebalo ist za kaZdych okolnosti, potom bol ovela klidnejsi a vedel sa aj lepsie zahrat ako ked cely den doma, proste je to dlho..mladsi bol vylucne nosicovy prvy rok a pol, dost to ulahcilo zivot, nemusela som ho riesit, venovala som sa starsiemu ale mladsi bol dost lahko udrzbovy. Nejak som sa nestresovala prikrmami, kojila som..vela a casto min prvy rok. Aj starsieho do 3,5r. Spavali sme spolu, rano sa dlhsie vyspali do 7, do 8..
Teraz maju takmer 5 a 7 a su najlepsi kamosi 🙂
Mám rozdiel dva roky. Staršieho som dala do škôlky až ako 4 rocneho, keď už mal aj mladší 2 roky (pár dní mu chýbalo). Ja som si totiž nevedela predstaviť ráno obliekať bábo a bežať do škôlky. Takto sme boli spolu doma, nenosila choroby, boli to náročné, lebo sú úplne opačne povahy, ale ja som to davala s väčším kludom ako pri jednom. Nebude obed o 12-tej? No a čo, tak bude o druhej... Neriešila som... Väčšinu roboty som stihla, keď cez obed spali... Za mňa to bolo oveľa narocnejsie, keď už mal aj mladší 3, obaja v škôlke a ja dosť v práci...
Ja som si našla sposob , keď som dávala spať malú tak som brala aj staršieho zo sebou , rozdiel je tri roky medzi nimi , tiež strašne žiarlil ale zapájala som ho do všetkého, a teraz budeme mať tretie a malá uz teraz žiarli a to má tri
@novyzivot123 drzim ti palce🙂 ja mám 6r.rozdiel, bola som pri mame a fajn časy to boli❤️.
Skús z niečoho poľaviť, navar na 2 dni pusti TV relácie, rozprávky vhodné veku. Mne deti pozerali a nemala som výčitky svedomia😁 starší dokonca eštej VHS kazety a potom DVD, obľúbené mali aj detské relácie ako Drobček, Gombik,...
@belllinka pre mňa sú prvé roky bábätká to najjednoduchšie. Dieťa len papka a spinká. Pri prvom to bolo náročné lebo som nevedela čo a ako, ale myslím, že teraz už štvrté pôjde tak ako tretie - ako po masle. Čo neznášam sú posledné tri mesiace tehotenstva. To je podľa mňa väčší masaker. A potom ešte obdobie keď sa dieťa učí chodí a chce na seba sťahovať veci, všetko si pcha do úst. Mimo toho je to OK. 🙂
@novyzivot123 dcera mala 2 roky, keď sa jej narodila sestra- takze do škôlky ešte nechodila a asi to aj bolo lepšie, lebo aspoň nebola stale chorá, najhoršie sa mi práveže zdalo obdobie do pól roka, potom sme mali nejaký systém- chodili sme doobedu vonku, mala spala v kočíku staršia pobehala- potom sme prišli- staršia išla spat, venovala som sa menšej- potom prišiel muž z prace, boli sme na to dvaja, je lepšie, keď ten rozdiel nie je veľký, lebo napr. teraz majú 7 a 5 a super sa vedia vyhrať sami. Ale- áno tie prvé 2 roky boli ťažšie. Ale teraz je to super 👍🏻 držím palce 👊🏻

@belllinka
A veď … nie je to v konečnom dôsledku jedno??? Ani ja ani ty sa tým ženám o deti nestaráme ani sa starať nebudeme. Nech sa každá zariadi ako uzná za vhodné. ✌️🤝