icon

Ako zlepšiť správanie staršieho súrodenca k mladšiemu?

26. sep 2025

Povedzte mi zeny, hlavne take deti ma zaujimaju, co maju medzi sebou vacsi vekovy rozdiel 5 a viac rokov.
Ja mam medzi mojimi 8 rokov rozdiel, 11 a 3 roky, ale teda uz nevladzem a neviem uz ako starsiemu vysvetlit ako sa ma spravat k mladsiemu.
Neustale do neho zabrda, potkyna ho, sače, hadže alebo kope napr jeho smerom loptu, len ci ho nahodou netrafi.
Ak sa mladsi nebodaj potkne, trafi ho, spadne, tak sa rehoce ako sialeny.
Nic nechce pozicat, nevie sa s nim normalne hrat, len stale nahanat, vymyslat, robit zle, skakat, stale sa vala po zemi, proste mozeme stokrat upozornovat, zakazovat telku, mobil, nic nepomaha…
Je to ziarlivost, je to vekom, alebo je to uz na psychiatra???
Ako to je u vas?

martinmmartin
26. sep 2025

doteraz bol stred vesmiru a prcek mu to ukradol.....
Musis ho presvedcit ze mu aj nieco dobre pre neho ten votrelec priniesol...

matematika - dve misky vah ukradol/dal . Ktora prevazi tak bude

anonym_b5af3a
26. sep 2025

U nas 7 rocny rozdiel, ale obe dievcata a starsia mensiu doslova zboznuje (plati to aj opacne, mensia starsiu doslova kopiruje uplne totalne vo vsetkom 😅, je ako jej tien doslova 😅), sprava sa k nej totalne ochranarsky, s laskou, hra sa snou (aj ked som myslela, ze uz fakt nebude), pomaha jej, niekedy ju za mna az prehnane obhajuje, ze ved je este mala atd. Takze ono je to velmi individualne..

anonym_b5af3a
26. sep 2025

Ale teda fakt mi nepride v poriadku to, ze ma vyslovene radost z toho, ked sa mu snazi nejako ublizit a ze sa rehoce, ked sa malemu nieco stane.

leaery
26. sep 2025

@anonym_autor Ja mám dvoch synov, rozdiel až 12 rokov ale tak v živote sa starší k nemu takto nechoval. Podľa mňa toto už žiarlivosť nie je ale skôr vedomé zákerné ubližovanie lebo 8 ročné dieťa by sa malo vedieť správať. So starším navštíviť psychologičku jedine. Môže to byť aj forma autizmu. Poznám to na príklade jednej známej

anonym_4c250c
26. sep 2025

11 rocny je dost velky aby pochopil ze neexistuje sa takto chovat k malemu chlapcekovi (kedze predpokladam ze to nezacalo vcera ale trva to dlhsie, tak take velke decko by sa nemuselo vyzivat v robeni zle v podstate este milemu zlatemu dietatu). A tesit sa ked sa mu nieco stane. Samozrejme, my netusime ako sa spravate k obom, ci aj 3rocny nie je rozmaznancek a ci ma hranice a starsieho neotravuje az "za hranicu". Toto je tak komplexna vec, ze to nikto spoza PC Ti neporadi.

veronikaszabova
26. sep 2025

@anonym_autor medzi strednym a poslednou mam 8r. Aktualne 2.5 a 11. Neexistuje, aby sa tak spraval k surodencovi. Praveze ju ochranuje. To, co popisujes, nie je vobec ok. Aby sa smial na tom, ze mu ublizi? 🤦🤦

euka210
26. sep 2025

@anonym_autor u nas je len 2r rozdiel a starsi po case ziarlil a robil mu zle a to nemal maly ani 1r...superili velmi dlho. Starsi chce pozornost, nic ine. Pomojkat, pohrat sa s nim.

veronikaszabova
26. sep 2025
@leaery

@anonym_autor Ja mám dvoch synov, rozdiel až 12 rokov ale tak v živote sa starší k nemu takto nechoval. Podľa mňa toto už žiarlivosť nie je ale skôr vedomé zákerné ubližovanie lebo 8 ročné dieťa by sa malo vedieť správať. So starším navštíviť psychologičku jedine. Môže to byť aj forma autizmu. Poznám to na príklade jednej známej

@leaery dieta ma 11, nie 8

denkabemommy
26. sep 2025

Mám s bratom 13r rozdiel a k tomuto celému ti poviem len jedno - zabudla si na to, že ten starší ťa stále potrebuje a dokonca viac ako kedykoľvek predtým. Začína puberta, on trpí.

anonym_b5af3a
26. sep 2025
@denkabemommy

Mám s bratom 13r rozdiel a k tomuto celému ti poviem len jedno - zabudla si na to, že ten starší ťa stále potrebuje a dokonca viac ako kedykoľvek predtým. Začína puberta, on trpí.

@denkabemommy A na zaklade coho si prisla k zaveru, ze starsieho zanedbava???

anonym_eeb635
26. sep 2025

- venovať sa osamote staršiemu. Iba vy s mužom a on.
- stále mu pripomínať ako ho ľúbite a ako je pre vás dôležitý
- neporovnávať ho s bratom v štýle: pozri aký si ty zlý a pozri ako sa “maťko” správa zlato. Alebo susedina anička pozri ako sa krásne hráva s mladším bratčekom a ešte aj s ním pomáha a ty nič”
- nezľahčovať, ak malý naopak jeho udrie alebo mu niečo zoberie. Ja mam so surodencom väčší rozdiel a poviem ti ako velmi ma vedelo vytočiť keď ten mladší súrodenec si mohol ku mne dovoliť “lebo veď je mladší, ešte nechápe, nechce zle atď”
- nenúť ho nech sa s ním hrá a o neho stará. 11r ma uplne ine zaluby ako 3 ročny. Ak sam nechce, povinnosť nemá.
Na druhej strane by som jasne netolerovala zámerné škodenie, potkýnanie, sácanie a podobne. Vy si poznáte dieťa, čo na neho platí. Má 11 a nie 5 rokov. Asi by som ho poslala vypratať celú garáž alebo mu zatrhla telefon, hry, telku na pekne dlhé obdobie.
Nežijeme u vás, nepoznáme všetky okolnosti, ale z toho čo píšeš si naštvaná na neho a hľadáš chybu len v ňom. Som si celkom istá, že robíte vy ako rodičia alebo súrodenec tiež také veci, čo nepodňecujú pekné správanie.

denkabemommy
26. sep 2025
@anonym_b5af3a

@denkabemommy A na zaklade coho si prisla k zaveru, ze starsieho zanedbava???

@anonym_b5af3a to treba na takúto otázku anonym?
Citovo zanedbané dieťa má prejavy ako to autorkine, snaží sa zaujať jej pozornosť, je jedno akým spôsobom, tým, že ublíži súrodencovi sa mu pozornosť dostane. Toto je druh žiarlivosti na mladšie dieťa. Otvor ktorúkoľvek knihu o výchove, od ktoréhokoľvek psychológa, nájdeš podrobné vysvetlenie 🙂 ale ešte dodám, aby nedošlo ku nedorozumeniu, citovo zanedbane sa môže cítiť dieťa, napriek tomu, že ho matka miluje najviac na svete ale nevie alebo nemá čas pochopiť jeho pocity/potreby 🙂

anonym_b5af3a
26. sep 2025
@denkabemommy

@anonym_b5af3a to treba na takúto otázku anonym?
Citovo zanedbané dieťa má prejavy ako to autorkine, snaží sa zaujať jej pozornosť, je jedno akým spôsobom, tým, že ublíži súrodencovi sa mu pozornosť dostane. Toto je druh žiarlivosti na mladšie dieťa. Otvor ktorúkoľvek knihu o výchove, od ktoréhokoľvek psychológa, nájdeš podrobné vysvetlenie 🙂 ale ešte dodám, aby nedošlo ku nedorozumeniu, citovo zanedbane sa môže cítiť dieťa, napriek tomu, že ho matka miluje najviac na svete ale nevie alebo nemá čas pochopiť jeho pocity/potreby 🙂

@denkabemommy Alebo dieta s psychickymi poruchami (poruchami osobnosti, poruchami spravania) ma taketo prejavy. Otvor si ktorukolvek knihu o vychove od ktorehokolvek psychologa.. Tento sa sprava ako maly psychopat.. Ma 11 rokov! Cize dost velky na to, aby chapal, co robi. A ma potesenie z ublizovania! Malemu bratovi! Nechcem si predstavit, co z neho vyrastie..

denkabemommy
26. sep 2025
@anonym_b5af3a

@denkabemommy Alebo dieta s psychickymi poruchami (poruchami osobnosti, poruchami spravania) ma taketo prejavy. Otvor si ktorukolvek knihu o vychove od ktorehokolvek psychologa.. Tento sa sprava ako maly psychopat.. Ma 11 rokov! Cize dost velky na to, aby chapal, co robi. A ma potesenie z ublizovania! Malemu bratovi! Nechcem si predstavit, co z neho vyrastie..

@anonym_b5af3a môžme sa tu baviť kľudne o sériových vrahoch, u drvivej väčšiny bolo citové zanedbanie zo strany matky(rodičov), takže ono to zo začiatku nie je psychická porucha, do tej to prejde až v neskoršom veku, viď taký z tých známejších Breivik. Takže naozaj stačí dieťaťu mentálna opora, aby z neho vyrástol normálny človek. O tom tu stále dookola píšem. Nik sa nenarodí ako zločinec 🙂

Mimo to, prosím ťa, naozaj otvor nejakú výchovnú knihu, o psychických poruchách sa píše v úplne iných knihách 😅🤦‍♀️.

denkabemommy
26. sep 2025
@anonym_b5af3a

@anonym_b5af3a ešte mi napadol prípad detí Thompson a Venables (nejdem popisovať, vygoogli si), taktiež žili v nie najideálnejších domácnostiach 🤷🏼‍♀️. Takže áno veeeeeeeeľmi dôležitá je emočná dostupnosť(podpora) rodičov.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
veselo_neveselo
27. sep 2025

@anonym_autor je to ziarlivost, a asi aj osobnostou, mozno tomu pomohla aj vychova.
Ako je starsi nauceny sa delit, pomahat, starat sa o slabsich, pridat ruku k dielu?
Tipla by som si, ze nie je a nikdy nemusel. Aj toto je prenho zrejme zmena, on s prichodom mladsieho asi musel rychlejsie "vyrast".

Tiez asi trpi, ze ma menej pozornosti, a vydobyja su ju takto.
Zacni travit cas len so starsim, robte veci co ma on rad, nech sa mladsi trochu prisposobuje aj starsiemu, aby pocitil, ze ma stale miesto v rodine. Potrebuje uistenie o vasej laske.

baskustek
27. sep 2025

Tak určite si nečakala, že budú super parťáci, keď si plánovala druhé s takým veľkým vekovým rozdielom. To bude až keď budú dospelí. Starší bol doteraz jedináčik a jeho miesto zaujal mladší súrodenec, tak je prirodzené, že žiarli. Obzvlášť chlapci v tomto veku nemusia malé mimina, ani malé deti, skôr vzhliadajú k starším. Skôr možno dievčatá majú viac také materinské ochranárske pudy k mladším súrodencom. Aj keď toto už je extrém. Nie je v škole šikanovaný, že si potom svoje komplexy zase on kompenzuje na slabšom jedincovi? Treba sa mu len viac venovať, robiť aktivity adekvátne k veku, zobrať na bike, na hokej, pumptruck, najlepšie bez menšieho a venovať čas len jemu. My budeme mať 12 ročný rozdiel, tak sama som zvedavá, ale ja mám dievča to staršie.

anonym_3c8bba
28. sep 2025

V horsom pripade mas doma maleho psychopata v lepsom je to len volanie o pozornost. Prejavoval sa tak aj v minulosti? Ma nejake problemy v kolektive alebo so spravanim mimo svojho mladsieho brata? Navsteva psychologa urcite neuskodi. A potom kombinacia tvrdej vychovnej ruky (doslova, sice v dnesnej dobe sa na dieta ruka nesmie polozit, ale za ublizenie bratovi by to veru odo mna schytal, nech si sam vyskusa, ako to je, ked niekto vacsi a silnejsi si vybija na nom svoje pocity) a viac pozornosti (najdite si len so starsim aspon raz v tyzdni nejaku spolocnu aktivutu)