icon

Ako zvládnuť reakcie dospievajúceho dieťaťa na mladšieho súrodenca?

3. júl 2025

Ahojte, moja dcéra má 15 a syn 5 rokov. Tým, že syn je mladší o 10 rokov tak je problém tam, že dcéra ho upozorňuje keď niečo urobí. Či uz jej niečo zlé alebo niečo čo nemá aj keď jej hovoríme s manželom, že na upozorňovanie sme my dvaja aj tak to robí. Niekedy mi povie, že keď to ja s manzelom nevidíme tak co ma robiť? Príde za nami a mi nič. Vždy ho upozorni alebo keď ju buchne ona mu to vráti. Ale ja uz nemam silu ju stále upozorňovať, niekedy jej poviem, že sa správa ako malé decko alebo jej poviem nech drží ústa. No potom je ona akurát na mňa nahnevaná keď jej niečo poviem. No ja už neviem ako ju mam donútiť byť ticho a ani mu to nevraciat. Není to uplne vždy že mu vrati alebo niečo casto.

1gramofon
3. júl 2025

Moja mama je tiež taká hlúpa ako ty, tiež som bola spratek a súrodenci má úprimne neznášali. Na základke mi docvaklo, že takto kamaráti nebudú a aj k súrodencom som začala byť normálna. Tvojmu decku to možno tiež docvakne, alebo si kamarátov nenájde pretože ho pri sebe nikto nestrpi.

talia16
3. júl 2025

Ja som to takto mala s nevlastným bratom on mal 5 a ja 10 a neustale som počuvala ,,veď on je malý! Ty si staršia, ustúp mu! Nechaj ho tak on je ešte dieta!” A ako ja som dieta nebola?! On k tomu robil take veci, že si zapalil koniec palice, keď sme mali opekať a potom ma s nou nahaňal, no rodičia narozdiel od toho aby mu na to niečo povedali, povedali mne ,,utekaj!”. Moja mama sa zrejme chcela zapáčiť novemu frajervi, takže som všetku bietu schytala ja. Akože v tom období to pre mňa nebola rodina, keď sa takto chovali, tak som radšej chodila k mojmu tatovi. Naštastie, keď už sme dospelí, tak sa mi všetci ospravedlnili a už máme dobre vztahy.

Myslim, že by bolo dobre sa s každym osobitne porozpravať a všimať si aj chyby, ktore robí syn, lebo podla vašej správy to vyzera, že mate zahmlené pred očami a ignorujete to, že v prvom rade on bije vašu dceru a až potom to ona vracia.

jankalukasova
3. júl 2025

Má sa nechať otĺkať a skákať po hlave, lebo ona je veľká a má mať rozum, lebo on je len malé decko. Tak? Nemá ho napomínať a v podstate vychovávať, že? A ideálne ho má cez prázdniny strážiť alebo v týždni vybrať zo škôlky, sem tam sa s ním hrať a tak. Lebo veď prečo by nemohla pomôcť?
Ja som od brata mladšia o 6 rokov. Presne som bola v situácii Tvojej dcéry. Ja som mohla byť akurát ticho... Lebo ja som veľká a mám mať rozum a v žiadnom prípade ho nesmiem vychovávať. Keď som ho potom brala z družiny domov, vybral sa na úplne opačnú stranu s tým, že on si môže robiť čo chce a nemusí ma poslúchať, nastúpil do električky, ktorá šla opačným smerom (hádaj, kto dostal vynadané?), hodil o zem školskú tašku a nechal ju tam, vraj ju mám vliecť ja. A áno, nechal by ju tam a áno, mama by prizabila mňa.
Svojich rodičov a aj brata mám veľmi veľmi rada. Máme pekné vzťahy a chápem, že to robili úplne najlepšie ako vedeli, že mama toho mala veľa a bola často vyčerpaná a frustrovaná ale pre mňa ako pre mladú babu, to bolo peklo na zemi. Nerob toto svojej dcére!

refly
3. júl 2025
@jankalukasova

Má sa nechať otĺkať a skákať po hlave, lebo ona je veľká a má mať rozum, lebo on je len malé decko. Tak? Nemá ho napomínať a v podstate vychovávať, že? A ideálne ho má cez prázdniny strážiť alebo v týždni vybrať zo škôlky, sem tam sa s ním hrať a tak. Lebo veď prečo by nemohla pomôcť?
Ja som od brata mladšia o 6 rokov. Presne som bola v situácii Tvojej dcéry. Ja som mohla byť akurát ticho... Lebo ja som veľká a mám mať rozum a v žiadnom prípade ho nesmiem vychovávať. Keď som ho potom brala z družiny domov, vybral sa na úplne opačnú stranu s tým, že on si môže robiť čo chce a nemusí ma poslúchať, nastúpil do električky, ktorá šla opačným smerom (hádaj, kto dostal vynadané?), hodil o zem školskú tašku a nechal ju tam, vraj ju mám vliecť ja. A áno, nechal by ju tam a áno, mama by prizabila mňa.
Svojich rodičov a aj brata mám veľmi veľmi rada. Máme pekné vzťahy a chápem, že to robili úplne najlepšie ako vedeli, že mama toho mala veľa a bola často vyčerpaná a frustrovaná ale pre mňa ako pre mladú babu, to bolo peklo na zemi. Nerob toto svojej dcére!

@jankalukasova Klobúk dolu že ste sa cez to preniesli...
Keď decko robí totálne naprieč, ale nesmiete mu nič povedať (to dieťa to dobre vie a ráta s tým) a zároveň ho musíte v zdraví dopraviť domov..... to sa vôbec dá nejako?

andrejka1974
3. júl 2025

Tak prepáč aby mladší mlátil staršiu a ona mu to nemá vrátiť však sa to potom ten malý nenaučí že to robiť nemá nech mu pekne vráti a je úplne normálne že ho ona upozorňuje že to nemá robiť však sa naučí chlapec poslúchať

nikpa
3. júl 2025

Takže sa ma nechat otlkat od 5 ročného súrodenca a byť ticho keď jej robí zle, áno?! Máš 2 deti, nie len to mladšie, tak sa tak správaj. Spamätaj sa.

maminkadeticiek
3. júl 2025

Ja si myslim,ze je to uplne normalne a prirodzene ze to robi.Obzvlast ked pri tom nie ste alebo ste a nereagujete.Ovela dolezitejsie je vsak dbat na to aby zvolila vhodny ton a sposob.Aby to nebolo sekanie a okrikovanie,ale laskavejsie sesterske napomenutie.Na toto sa zameraj.Nie ze vas supluje tam,kde by ste vlastne mali byt.Keby ste boli nemusela by to robit.

modrahruska
3. júl 2025

Nevidim jediny dovod, preco by starsia sestra nemohla upozornit brata ak robi nieco co nema 🤷‍♀️ To je co za hlupost? Dobre robi ak mu povie. Druha vec je ze vrati buchnutie. Ale podla tvojho popisu to robi preto, ze vy mu nic nepoviete a nechate ho aby jej robil zle. Som na strane dcery, treba riesit syna.

basulaak
3. júl 2025

Aspon dcera ma dost rozumu. Koriguje spravanie svojho brata ked z vasej strany absentuje alebo nieste prave pritomni. Mala by si sa jej podakovat. Podla mna ich vekovy rozostup ju k tomu plne opravnuje. Brala by som ju ako svoju pravu ruku a nie si z nej robila nepriatela vo vychove. Daj ego bokom, uz si velka…

oblecenie99
3. júl 2025

AKo prvé a aj posledné, čo mi napadlo po prečítaní tvojho príspevku: aspoň že tá Vaša dcéra to mladšie vychováva, keď už to rodičia nerobia.

sisaka
3. júl 2025

Mám deti s rovnakým vekovým rozdielom. Staršia dcéra bola pre syna autoritou, ktorá ho mohla vychovávať, to čo sa v rodine toleruje/netoleruje a aké mame hodnoty jej už v tom veku bolo jasné. Zvlášť keď ho mala na starosti tak ju musel syn poslúchať rovnako ako by poslúchal rodiča.
Dnes majú 17 a 27 a majú taký úžasný vzťah, že až žasnem - dcéra je pre syna mentorom, dôverníkom a zároveň aj kamaratkou, travia spolu veľa času, syn k nej chodi na prespavačky, pomáhajú si navzájom….
Ak budete uprednostňovať len jedno dieťa hrozí, že si nevytvoria pekný vzťah. Dcéra nemá 5 ani 6, má 15 a keď vidí, že sa brat nevhodne správa nemalo by jej byť bránené ho vychovávať alebo jej dokonca hovoriť, nech drží ústa. Fakt nechápem, prečo by brata nemohla usmerniť keď vidí, že robí zle, alebo sa nevhodne správa.

veronikakos
4. júl 2025

Aj ja som bola doma vždy tá čo má mať rozum, všetko si nechať. Dodnes mám zato ťažké srdce na rodičov. Necítila som sa ako ich dieťa. Preto sa snažím k môjmu najstaršiemu správať férovo a ako k dieťaťu. Aj keď je medzi ním a najmladším rozdiel 10 rokov.

ruxandra
4. júl 2025

A prečo ho tvoja dcéra nemôže vychovavat? Ved uz ma na to vek, tak prečo nemôže pomôcť tam, kde vy ste očividne zlyhali?
Fakt sa preber. Ved co z toho decka bude, keď udrie dcéru a vy vynadate dcére? Myslíte, ze on to nevidi? On to prave všetko vidí a zarabate si na obrovský problém. A vlastne aj jemu. Nikto nemá rád decka, ktoré si myslia, ze môžu všetko na svete.. a dcéra zase za toto nebude mať rada vás.
Je mi jej úprimne ľúto.. ukáž jej aspoň toto forum, nech vidi, ze to co robí je ok a ma od nas vsetkych podporu.

Prečo vlastne toto robíš svojej dcére? Ty ju vôbec nemáš rada? :(

feuille
4. júl 2025

No ja by som sa od žiadneho 5 ročného decka otĺkať teda nenechala. To už nie je 2 ročne bábätko ale pomaly školák 🙄 len by niečo urobil môjmu dietatu na ihrisku, by videl…

zuzubb007
4. júl 2025

Dcéra je skvelá robí to, čo by mali rodičia, hádam, keď jej 5 ročný streli nech mu aj ona ukáže, je to veľké dieťa nie 2 ročne čo nevie čo robí, nevychovavajte z toho chlapca rozmaznaneho fracka, v tomto prípade dcéra má veľkú pravdu

mimikarol
4. júl 2025

Bože to ako u nás keď som bola dieťa. O 5 rokov mladšia mohla všetko a ja som mala držať hubu (doslova) lebo rodičom vadilo počuvať ma keď mi niečo brala a zničila.
Super výchova autorka. Staršia dcéra vypadne z domu pri prvej možnej príležitosti a bude rada keď vás uvidí raz za rok

autor
4. júl 2025
@domkakvet

Tvoj pristup je spravny, aj ked je pre teba unavny, uz iba vydrzat, kym jej skonci puberta.

@domkakvet keď to myslíš vážne tak ďakujem aspoň niekto to berie tak isto

domkakvet
4. júl 2025

Ano myslim to vazne, akurat by som dodala, ze aj toho mladsieho treba napomenut, ale to som myslela, ze to tiez robis.

autor
4. júl 2025

Nechápem prečo by mala mať zlý vzťah s bratom, normálne si vedia povedať, že sa maju radi aj všetko. Veď je to obyčajne podpichovanie mladšieho súrodenca, veď tak sme to mali aj my ked sme mali mladšieho súrodenca. Ale neupozorňovali sme mladšieho skoro vždy ked nám niečo zobral alebo urobil čo nemal

autor
4. júl 2025
@domkakvet

Ano myslim to vazne, akurat by som dodala, ze aj toho mladsieho treba napomenut, ale to som myslela, ze to tiez robis.

@domkakvet áno robím ale nie vždy

bashawelle
4. júl 2025

Dve strany komentárov a autorka reaguje na ten jeden jediný, ktorý s ňou súhlasí 🤦‍♀️ sebareflexia nula, odpoveď ani na jednu otázku neprišla. Do 18 má slečna už len 3 roky, držím jej palce, tu je každá nádej na zmenu márna.

domkakvet
4. júl 2025
@bashawelle

Dve strany komentárov a autorka reaguje na ten jeden jediný, ktorý s ňou súhlasí 🤦‍♀️ sebareflexia nula, odpoveď ani na jednu otázku neprišla. Do 18 má slečna už len 3 roky, držím jej palce, tu je každá nádej na zmenu márna.

@bashawelle bola tu tema, ze ci je spravne, ked rodicia capnu dieta a nie jedna a tam su reakcie celkom ine, ze je to nespravne, tak rodicia nemozu a sestra ano? Tak ze som prekvapena z tychto komentarov.

zuzuliatko18
4. júl 2025

Mali sme v blizkej rodine pripad, ze vyrazne mladsi surodenec bol to chudatko, okolo ktoreho mali vsetci byt v pozore a merobilo to dobrotu.
5 rocny syn nie je taky maly, aby nevedel, co moze a nemoze a nedal sa vychovavat. Mna velmi irituje tento system, ze mladsie dieta je to, ktorymi sa ma vsetko prisposobit. Iste, su oblasti, kde.to inak nejde, ale starsi surodenec nie je povinny zbasat to, ze.mu mladsie ublizuje, Len kvoli rozdielnemu veku.

jablkovastrudla
4. júl 2025
@domkakvet

@bashawelle bola tu tema, ze ci je spravne, ked rodicia capnu dieta a nie jedna a tam su reakcie celkom ine, ze je to nespravne, tak rodicia nemozu a sestra ano? Tak ze som prekvapena z tychto komentarov.

@domkakvet ale rodicia maju riesit maleho surodenca ktory stale robi sestre zle a nie upozornovat dceru nech ho necha. Tiez mam dve deti,ale nehrozi aby mi mladsi syn robil zle starsiemu lebo mu to proste nedovolim. A to ma maly 1,5 roka a nie 5. Ved 5 rocne dieta uz chape ze ked niekoho udrie tak druheho to boli. A 15 rocne dieta je stale dieta a tiez by ma nebavilo nechat sa otlkat hlavne ked to rodicia neriesia.. A este ju upozornovat nech je ticho a nech sa nestazuje.

biba_18
4. júl 2025
@domkakvet

@domkakvet jasne že rodičia by nemali - a nemala by ani sestra - len tu je rozdiel - títo rodičia dovolia otĺkať jedného súrodenca druhým ...

som_realistka
4. júl 2025

Moja zlata, som dieta socializmu a u nas to bolo tiez takto urcitu dobu, krpan ma otlkal ale rodicia mi zakazali mu to vratit, lebo on je maly a urcite som to zvelicila, nastastie to raz videla babka, otcova mama, a ta mi povedala nech mu vratim aj stipanec aj buchnutie po ruke a kludne mu mozem dat na zadok ked ma kopne, lebo sa musi naucit ze kazda cin ma svoj nasledok, rodicom vynadala ci su normalni, ked nezakrocia a ze 4 rocny uz dobre vie ze druhym sa nerobi zle. Len pokracuj a tvoja dcera v lepsom pripade bude iba neznasat brata lebo ho evidentne uprednostnujete a ju mas za nic, v horsom pripade hned ako bude moct zbali svestky a uvidite ju prilezitostne aj keby byvala len o ulicu dalej.

domkakvet
4. júl 2025
@biba_18

@domkakvet jasne že rodičia by nemali - a nemala by ani sestra - len tu je rozdiel - títo rodičia dovolia otĺkať jedného súrodenca druhým ...

@biba_18 @jablkovastrudla autorka pise, ze upozorni aj mladsieho. Neviem, ci som sa vyjadrila dost presne, tak ze to zhrniem, maly buchne sestru, ktora ma 15, cize je prirodzene, ze ona mu to vrati, ale aj tak by sa to nemalo robit a ked ze obe deti su este deti, tak autorka upozorni, ze sa to nesmie, obe deti si vedia povedat, ze sa maju radi,co je dolezite. Samozrejme by sa nemalo upozornovat iba jedno dieta, ani nenechat aby sa tam vzajomne bili.

jablkovastrudla
4. júl 2025
@domkakvet

@biba_18 @jablkovastrudla autorka pise, ze upozorni aj mladsieho. Neviem, ci som sa vyjadrila dost presne, tak ze to zhrniem, maly buchne sestru, ktora ma 15, cize je prirodzene, ze ona mu to vrati, ale aj tak by sa to nemalo robit a ked ze obe deti su este deti, tak autorka upozorni, ze sa to nesmie, obe deti si vedia povedat, ze sa maju radi,co je dolezite. Samozrejme by sa nemalo upozornovat iba jedno dieta, ani nenechat aby sa tam vzajomne bili.

@domkakvet hore pise ze ked jej dcera aj povie ale a muzom to nevidia tak mu nepovedia nic. A este upozornuju ze na upozornovanie mladsieho si tam rodicia. Toto mi nepride ok. Ja tu neobhajujem bitie ale chapem dcerinu frustraciu. Mladsi si moze robit co chce ked ho rodicia nevidia? No neviem. Sama mam surodencov a mama nas nemala 100% casu na ociach. Ked som nieco spravila zle tak ma spucovala sestra alebo brat, obaja o dost starsi.

luccija
4. júl 2025

Často ten mladší súrodenec zapara len preto, že vie, že môže tak skúša.Vie, že mu to je odpustené mladší, on ešte nemá rozum...Daj mu pocítiť, že to sa nerobí.Ked stále počuje nezaluj atď. .tak jeho drzosť a sila len rastie.Moja mama mala takto mladšiu sestru ona musela byť zodpovedná šikovná a miláčik bol obhajovany.Nikdy nemali dobrý vzťah a tak aj jej sestra dopadla v dospelosti, že si myslela, že okolo nej sa bude točiť svet.Mama povedala, že sestre, keď sa nechcelo vyhovieť začala nasilu plakať a kričať na rodičov a vždy bolo čo si jej spravila?

biba_18
4. júl 2025
@domkakvet

@domkakvet upozorní mladšieho a ten dcéru aj tak bije ... celá tá výchova autorky je veľmi zvláštna, resp. to ako to podáva že sa to deje ... toto je príklad ako by sa to robiť nemalo - že jeden má ustupovať len preto že je starší, múdrejší, tichší, dievča, čokoľvek ...