Dávate mladšiemu súrodencovi oblečenie po staršom dieťati?
Ako na to reaguje? Cíti sa nepríjemne? Ďakujem za vaše odpovede.
ano dávam, veci ktore nie su znosené alebo opotrebované , vysvetlím , že je škoda vyhodit, šetríme prirodu a za ušetrene peniaze môžeme ist na kolač, na vylet ...
môže si vybrat ...
su zvyknutí od mala ,takže to beru normálne
znosenejšie veci samozrejme na doma
jedine topanky a spodne pradlo, ponožky , tie má proste každy nové , tam sa nešetri na tomto ...
Poviem ti z osobnej skusenosti … bol medzi nami 9 rokov rozdiel a postava uplne ina … nenavidela som to, bola som uplne mimo styl …mimo toho, co sa nosilo. U mojich neteri to problem nebol, rozdiel 2 roky a znackove neutralne veci .. . Zalezi od samotnych veci … v akom su stave, styl atd. Mne sa pacia veci od Gap … neutralne … ani modne ani mimo … aj storocna mikina bude stale ok, kym nie je rotrhana. Samozrejme nemoze byt mladsie dieta len “donasac” . Od pripadu k pripadu …
Tak jeden z rozhodujúcich faktorov je vek. Inak reaguje 3 ročný a inak 13 ročný. Tato info chyba
Ja som bola mladsia sestra a NENAVIDELA SOM TO ked ma mama nutila nosit bratove skarede chlapcenske veci :( akoze nebolo to bezne ale obcas sa stalo napr zimny overal a pod (drahsie veci). Mohli by ste mi vysvetlovat do alelula o vdacnosti. ale zase mala som starsiu sesternicu a ked prisla taska oblecenia po nej, isla som sa zblaznit od radosti, nosila krasne smrcovne veci. Takze od pripradu k pripadu.
Detto vsetky bicykle a korcule a pod som mala len po bratovi-doteraz z toho citim krivdu. On vzdy vsetko nove a ja donasac. Keby to aspon neboli chlapcenske veci vsetko
Dcera nosi po starsom synovi, ale este to nevnima asi, aj ked ma len 2 roky a kazdu chvilu sa sama prezlieka do coho chce ona. :D neriesim.
@anonym_autor jasne, vybrali si co sa im pacilo, dokonca sa to rokmi vymenilo, kedze mladsi syn prerastol starsiu dceru 😀
Nedávam. Mám medzi dcérami 9rocny rozdiel, staršia je už dospela, mladšia ma iný štýl.
Jasné že áno.
Dcéry sú v krátkom časovom slede. oplatilo sa mi kúpiť drahšie, kvalitnejšie oblečenie. postupne znosili aj ďalšie dve.
Nevie sa dockat kedy dorastie a vzdy sa velmi tesi ked dostane nieco po bratovi. Najradsej ma tie najviac obnosene lebo ich pozna. Jasne ze mu kupujeme aj nove veci..
Áno dávala som, a nikdy nebol problém. Prečo by vlastne mal byť ? Prečo sa mal cítiť nepríjemné?
Aj zo sekaca , aj také čo som kúpila tu, aj také čo nosila kamoškyna dcera. Dokonca niektoré veci po mne a bratovi
Nechápem otázku
U nas nosi brat po sestre neutralne veci. Aj ja nosim po dcere, alebo ona po mne. Syn nosi moje tenisky, ja dcerine. Este aj babke sa ujde nieco. Aj muzove veci nosim. Cize sa to u nas toci. 😂😂😂 Nemame s tym problem, ak su veci v dobrom stave, nie vynosene.
Ano davala aj posuvala kamoskam aj dostavala od kamosiek.
Kludne som mohla kupovat nove, ale naco dalsie handry? Hned z nich vyrastli.
Neopreny, lyziarske veci....
@anonym_autor dávam a je mu to tri päť… úprimne, keby som mu dala aj susedove, ani si to nevšimne.. verím, že keď bude puberťák, už mu to jedno nebude. Potom ho budem podporovať v štýle, ktorý si vyberie a bude si môcť vybrať.
Sestra po sestre nosí tak 50/50. Práve preto, aby sa necítila ukrivdene, že nemá nové veci a je “len donášač”, tak kupujem nové aj jej.
@anonym_autor preco by sa mal citit neprijemne? Ako nechapem, ale ze vooobec. Mam 3ch, takze nosia po sebe. Ale uz nie vsetko sedi, jeden stihly, druhy pri sebe, treti spagetka, takze kupujem nohavice ale aj tretiemu dokupujem nove ci z bazara taku vetrovku a pod, ked po 2 su znicene.
Ja som to mala ako dievca po 2ch horsie...
Medzi dcérami mám 9 ročný rozdiel , čiže už skoro nič som nemala . Teraz je už mladšia vyššia od staršej , takze jedine staršia by mojla nosiť po mladšej 🤣. Nakoľko majú úplne odlišný štýl obliekania , tak ani to neprešlo .
@anonym_autor bežné mám veci od detí z rodiny koluje ich medzi sebou máme deti chlapcov dievča rôzne vekové kategórie občas dačo kúpime nové občas j zadruhej ruky úplne od cudzích ľudí nevidím dôvod prečo nie ani mala to tak nevníma a to už má 5 rokov .aj mi sme si ako súrodenci kolovali oblečenie prípadne mali oblečenie z druhej ruky alebo sekáče
Tie ktoré nechapete, pre o by to malo vadiť.... Ja mam o 2roky staršiu sestru, vždy ona dostala tie nove veci, nielen kupované, ale aj ručne strikovane, ja som na 90% dostala veci po sestre, nové sa mi kupovali výnimočné, aj to podľa vkusu mojej mamy, lebo co sa mne páčilo, alebo aké nosili rovesníci, bolo drahé /nevhodné, atď. Mne to vadilo. Tak som túžila aj ja dostávať nové veci, nielen sestra.
Jasne, že ako dospelá s 2 deťmi s malým rozdielom rovnakého pohlavia tomu rozumuem, ale pokiaľ mi to finančná situácia dovolí, určite budem viac empatizovat v tomto smere s mladším. Možno by aj mne bolo pomohlo, keby mama vysvetlí, že máme obmedzený rozpočet, že keď budeme viac míňať na oblečenie, nezostane na výlet ci zmrzlinu, a trocha viac flexibility a uznania pocitov, ale zväčša to bolo ze prečo vymýšľam, a prečo by som nemohla nosiť napr aj maminine 20rocne oblečenie, ktoré podľa nej bolo také isté, ako sa nosili vtedy.
Moje deti majú 3,5 a 2 roky, zatiaľ malému nevadí, a vlastne aj starší nosí veci po starších bratrancoch, ale dostávajú aj úplne nové oblečenie, alebo aj staršiemu kupujem z bazáru (zväčša také, ktoré vyzerajú ako nové).
Ak im to začne prekážať, budem sa snažiť robiť kompromis, aby sme boli všetci spokojní.
Áno, ja dávam. Aj po sestraniciach odnosia. Dokonca aj po bratrancoch dievčatá. Najmladšia miluje chlapčenské veci, také jej nekúpim , ledva čaká, keď pretriedim po staršej z tých chlapčenských ju mesiac nedostanem.
@anonym_autor ak tvoje dieťa reaguje zle tak si spravila chybu vo výchove. Nuž tvoja vec keď vychovavaš fajnovku.
Moje baby v puberte sa idú pobiť o veci po mojom bratrancovi. Všeobecne s nosenými vecami nemali problém
Mam 2r rozdiely medzi chlapcami, takze nosia po sebe.
Len ja mam problem niekedy, ze cie je to tricko...lebo pamatam, ked ho nosil starsi 😁
@anonym_autor Nie, keďže mám staršiu dcéru a mladšieho syna. No nerobila by som to ani keby bol starší syn a mladšia dcéra. Ja som dcéru do ružových šiat obliekala, bola ako bábika. No synovi by som to neurobila. 😂 Keby mám obe deti jedného pohlavia, áno, určite by mladšie nosilo veci po staršom. Nič zlé na tom nevidím. Aj prvorodenému dieťaťu som nekupovala iba nové oblečenie.
U nas nosi brat po sestre neutralne veci. Aj ja nosim po dcere, alebo ona po mne. Syn nosi moje tenisky, ja dcerine. Este aj babke sa ujde nieco. Aj muzove veci nosim. Cize sa to u nas toci. 😂😂😂 Nemame s tym problem, ak su veci v dobrom stave, nie vynosene.
@anonym_b828fc my aj vynosene, na zahradu napriklad. A to mame 4 deti, mali uz aj sesternicine a uz sa mi vratili, a zase som posunula sestre. V lete cakame piate dieta a malicke veci si zase od sestry zoberiem. Samozrejme, uz pretriedene. To je normalne po rokoch, ale take zaplatane teplaky u nas sa doderu na zahrade a nie je mi to potom luto, mozu sa deti vysantit.
U nás je starší syn, mladšia dcéra. Tá je vyslovene chalanisko zatiaľ, žiadne šaty sukne atď. Čiže keď synovi raz za polrok vytriedim malé veci zo skrine, položím pred ňu kopu a ona si vyberie, či chce niečo z toho nosiť. Väčšinou chce tričká a mikiny. Všetko nechávam na ňu, ona sa na tie veci vyslovene teší ešte vtedy, keď ich nosí syn. Nových vecí dostávajú obaja kopec.
Dcérine veci posúvam kamoškám pre ich dievčatá a tie ich teda nosia bez nejakej traumy 🙂
Nie. Veci z ktorych syn vyrástol som hned predala. Neznášam doma skladovať veci.
Áno, aj keď len pyžamká alebo legíny dcérke po staršom bračekovi, dcérka ma z toho radosť ☺️
@anonym_autor bežné mám veci od detí z rodiny koluje ich medzi sebou máme deti chlapcov dievča rôzne vekové kategórie občas dačo kúpime nové občas j zadruhej ruky úplne od cudzích ľudí nevidím dôvod prečo nie ani mala to tak nevníma a to už má 5 rokov .aj mi sme si ako súrodenci kolovali oblečenie prípadne mali oblečenie z druhej ruky alebo sekáče
@dory11 +dcéra strašne rada si vyberá keď kupuje zadruhej ruky na FB čo sa jej páči ukážem jej obrázky a vyberá áno nie ale časti beriem mix balíky potom roztriedime v rámci rodiny a veku detí ale má aj nové z obchodu

Bude sa cítiť tak ako sa budete správať vy. Keď zahanbujete niekoho za to že nosí veci zo sekaca alebo po starších surodencoch, tetach, ujoch tak sa bude cítiť zle ale keď sa k tomu správate s vďačnosťou že nemusíte kupovať zbytočne veci tak aj dieťa bude vďačné 🤷