Mám 14 rokov a chcem súrodenca

siblingslove
16. aug 2021

Ahojte <3 mám 14 rokov a strašne by som chcela ďalšieho súrodenca 😁 mám jendu staršiu sestru má 17 ale tá sa o mňa ani veľmi nezaujíma.. Neviete ako mám presvedčiť mamu nech mám ďalšieho súrodenca? Hovorím jej to už asi 2 roky a stále povie že uvidíme alebo nie :( . V domácnosti pomáham , snažím sa chodiť nakúpiť keď je mamine zle a vravím jej že jej budem pomáhať keď ho/ju porodí ale niako mi neverí :( otec by aj miminko chcel aj sestra ale maminu nevieme niako presvedčiť! Finančne sme na tom neni bohvie ako ale máme to čo potrebujeme !

dollyzv
16. aug 2021

Mamina má predpokladám vyšší vek keď máš 17rocnu sestru takže nemusí to byť pre ňu jednoduché,a zo zdravotného hľadiska ani bezpečné..a možno sa už na to necíti-male bábätko nieje ako bábika..je s nim veľa starosti,od finančných až po prebdene noci..to nieje že vy traja si poviete že chcete ďalšie dieťa ako čo sa bude variť v nedeľu na obed..druhá možnosť je že aj sama mamka by ešte chcela,ale príroda nedovolí..po 35ke je už len ťažšie otehotnieť..takže hlavne na ňu netlačte..je to na nej ako sa na ďalšie tehotenstvo,pôrod a starostlivosť o bábätko sama cíti..

kittykat22
16. aug 2021

@siblingslove kym ti mama zadovazi surodenca s kvalitami inymi ako vrieskanie a neohrabane hadzanie hrackami, tak budes mat ine zaujmy. Tvoj prispevok mi pripomina moje 8 rocne dieta ktore si nedokaze najst vlastnu zabavu, tak ma terorizuje svojimi nekonecnymi poziadavkami. Ty sa uz chod hrat niekde sama a daj pokoj.

karolin99
17. aug 2021

@kittykat22 ste normálna ? … 14 ročná si príde len pre radu, lebo by chcela súrodenca a pozrite sa čo píšete vy … “ty sa už chod hrať niekde sama a DAJ POKOJ” … sorry ale mna by sa toto dotklo …

katulastraka
17. aug 2021

@karolin99 prejavila sa frustracia z vlastneho dietata. Preto tak zareagovala. Slecna jej pripomenula jej vlastne dieta, ktoremu sa mozno neodvazi nieco take ako “daj pokoj” povedat, tak vyuzila prilezitost trosku sa vyventilovat. Snad to slecna pochopi, ze ten prispevok nemal nic docinenia s nou 🙂

anavianavi
17. aug 2021

Tiez som takmer cele detstvo tuzila po sudencovi, mala som len o 7 rokov starsieho brata, ktory sa absolutne neratal za surodenca. Viac deti vsak rodicia nemali. Zhrniem to tak. Rodicia maju dovody ako sa rozhodnu. Dieta je na cely zivot pre rodica a je to len pravo rodicov na take rozhodnutie. Zachvilu vyrasties a mozno cochvila odides z domu, napr. na vysoku skolu.Ked budes velka zariadis si zivot ako ti len bude vyhovovat.

amelie2017
17. aug 2021

Prepac, ale v zivote by som nemala dieta preto, lebo ho chce moja 14 rocna dcera. Ani 5, ani 10. Ale preto, lebo ho chcem ja. Ako si uz isto uvedomujes, dieta je zavazok na cely zivot a nie hracka na par rokov.

eva112014
17. aug 2021

@siblingslove
Ahoj, mamina nechce, lebo práve finančne ste na tom nie až tak dobre. A možno sestra ide na VŠ a mamina chce finančne aj jej pomôcť ako čoskoro aj tebe. Chce dať nejaký štart vám do života. A potom je tu v neposlednom rade aj jej zdravie. Ty odídeš do školy aj sestra, otec do roboty a kto bude s bábätko? V noci kto bude vstávať k bábätku? Tak ju do toho nenúť! Čoskoro budeš dospelá a môžeš mať vlastné bábätko.
Musíš si nájsť nejaké hobby a uvidíš, že na bábätko a toto celé aj zabudneš.

anjelicek26
17. aug 2021

Bohuzial toto nie je v tvojich rukach. Ked mamina nechce, nepohne s nou nic a robit natlak tiez nie je prave to "prave orechove", a hranici s citovym vydieranim. Mozno ma aj problemy s otehotnenim, cystami, je v prechode, mala par potratov, vies ty tieto veci? Ja by som take nieco mojmu dietatu rozhodne na nos nevesala, len povedala - ze uz nie... coskoro pojdete zo sestrou na vysoku skolu resp. zacnete samostatne byvat, prvy raz pracovat, aj tam budete potrebovat na zaciatok este financnu podporu rodicov, takze ta financna zataz sa zvysi... ano financna situacia rodiny sa da vzdy zlepsit, ak sa chce...ale ona evidentne ziadne dalsie babo nechce, tam je pre teba stopka, ze koniec. Mozes vyjadrit tuzbu, to moze kazdy. Kamoska nakoniec kupila dcere psa a postupne ju to preslo...teraz ma 15 (jedinacik) a to, ze sa jej rodicia o to druhe snazili celych 10 rokov s mnozstvom slz a bolesti... jej mozno ani nikdy nepovie. Nie je vsetko cierno-biele.

stanulienkat
17. aug 2021

@karolin99
@katulastraka Hádam si nemyslíte, že to naozaj písalo 14 ročné dieťa? Ak to náhodou aj písalo, tak si tu robí akurát tak srandu.

eva112014
17. aug 2021

@siblingslove A ešte ti to vysvetlím inak. Ty sa rozhodneš, že nepôjdeš na VŠ. A mama ťa do toho núti. Veď choď, ja ti pomôžem. Hej, možno s nejakou semestrálnou prácou, keď bude treba napísať. A ďalej čo?! Ostatné skúšky? A veď to máš len 5 rokov tú školu. A mama ti pomôže. Nemusíš toľko upratovať doma, keď budeš mať skúškové obdobie ....
Nútili by ťa i tak ísť do tej školy . Lenže nikto ťa nepočúva, keď hovoríš, že ty nechceš! Páčilo by sa ti to?

elementissa
17. aug 2021

Jasneeee, o 3 roky staršia sestra ti nie je dobrým súrodencom, o 14 rokov mladšie uvrieskane, ugrckane deculo by ti bolo, však? 🤭🤣🤣🤣 Počkaj 4 roky, sprav si vlastné a môžeš sa starať koľko chceš 🙂

mabenn
17. aug 2021

@siblingslove pokial sa o teba 17 rocna sestra velmi nezaujima a myslis ze by sa to male o teba zaujimalo tak si na omyle ..

spadnutaslivka
17. aug 2021

presne toto som mrnčala ja svojej mame, keď som mala 10. Vysvetlila mi, že než by dorástlo do veku, aby sme sa plnohodnotne hrali (čiže tých cca 6-7 rokov), ja už budem riešiť úplne iné veci a ani sa už hrať nebudem chcieť. Nepomohlo, nepochopila som to (v 10tich nevieš, čo riešia puberťáci :D ), ale súrodenca som nedostala aj tak. Teraz som veľká a chápem. Ale ty máš 14, takže to pochopíš ľavou zadnou. Tvoja 17-ročná sestra sa nechce hrať s tebou 14ročnou. Tak si vieš predstaviť, že ty sa v 17-ke nebudeš chcieť starať o 3 ročné dieťa....

ella_price
17. aug 2021

Dieťa nie je šteňa. Rodičia majú svoje dôvody prečo ďalšie dieťa nechcú/chcú a naozaj nepomôže ani to, keď im 14ročná capina bude každý deň vykrikovať, že chce súrodenca.

kristiii
17. aug 2021

@siblingslove keby si mala tak do 10 rokov, tak sa nad tvojím príspevkom aj pousmejem..ale máš 14, to už by si si mala uvedomovať, že mať bábo nie je ako kúpiť si hračku. Píšeš, že finančne na tom nie ste bohvieako. Príchodom bábätka sa príjem rodiny ešte viac zníži, zatiaľčo náklady porastú. Okrem toho, ty budeš mať za 2-3 roky možno sama frajera, o 5-6 možno aj vlastnú rodinu a tvoja mama sa bude musieť ešte ďalších 15 rokov starať o dieťa, lebo ty si chcela 🤦 Naozaj máš už dosť rokov na to, aby si si niečo takto vážne vymrnčovala

h2
17. aug 2021

@siblingslove Máš zidealizovanú predstavu. Ako keď niekto strašne chce psíka, ktorý bude jeho verný kamarát, bude ho ľúbiť a poslúchať a bude to nádherné. Nakoniec psík skončí v útulku, lebo nesplnil očakávania. Alebo keď nejaký jedináčik povie, že ľutuje, že nemal súrodenca, s ktorým by sa spolu hrali a boli by parťáci. Ale kto vie, ako by to v skutočnosti bolo, keby toho súrodenca mal. Aj Ty už máš sestru. Keby si ju nemala, hovorila by si si, že škoda, že nemáš staršiu sestru, ktorá by bola Tvoja najlepšia kamoška, zasvätila by Ťa do ženských vecí, ako móda, kozmetika, chalani 😃... brala by Ťa medzi svoje "veľké" kamošky, chodili by ste spolu na nákupy, alebo len tak blbnúť do mesta, do noci by ste boli tajne spolu hore a kecali o všetkom možnom... Krásna predstava, však? A máš takú sestru? Áno aj nie: staršiu sestru áno, takú, ako som opísala, nie. Rovnako by to bolo aj s Tvojou predstavou mladšieho súrodenca. Ja Tvoju mamu úplne chápem, že ak má dve deti vo veku 17 a 14, ďalšie už nechce. Ale keby si ju aj presvedčila, ona už nie je najmladšia, kým by otehotnela, mala by si 15, kým by porodila, mala by si možno 16. Kým by z mladšieho súrodenca bol aký-taký parťák, budeš dospelá.

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kvetinka75
17. aug 2021

nemôžeš od mamy žiadať súrodenca, len preto, že to ty chceš. Máš 14 tak si uvedom, že je to záväzok nie do dospelosti ale na celý život. Predpokladám že mama má okolo 40ky. Dosť vysoký vek na dieťa aj keď v dnešnej dobe je to moderné. Ste 2 sestry. Tvoja mama si tým prešla 2x. Toto obdobie už má za sebou a možno už chce mať trošku kľud aj pre seba, svoje záujmy alebo len obyčajný oddych. Neviem čo ťa vedie k tomu, prečo ju nútiš, pretože ako rovnocenný partner na hranie, kecanie, to nebude. Aspoň niekoľko rokov. Ak iba nemáš vyplnený čas a myslíš si, že súrodenec by ti zaplnil prázdne miesto, nájdi si radšej nejaké záujmy, čomu sa budeš venovať, alebo si zabezpeč psa ale určite nenúť niekoho do dieťaťa preto, že ty chceš súrodenca. Ty si nevieš predstaviť čo všetko to znamená pre rodiča. Nielen z mateiálnej alebo psychickej stránky. To, že ty jej budeš pomáhať OK (len aby ti to vydržalo) ale mať dieťa je aj o niečom inom a nie iba že niekto ho nakrmi, prebalí, pôjde s ním von.

kate211
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
h2
17. aug 2021

@kate211 A čo je také pekné na tom, že 14-ročná nechce vlastné dieťa? To je snáď normálne. Chcieť dieťa v 14-tich by bolo choré.

maris5
17. aug 2021

Chapem tvojej tuzbe. Mamina uz asi neplanuje dalsie dieta, tehotenstvo je velky zaberak na organizmus.
Nepomohlo by upokojit tvoju tuzbu keby si nasla v okoli nejaku susedku co ma babo a oslovila ju, ze by si jej rada pomohla? Kocikovanie, vidiet ako sa kupe a pod.

jaskolka
17. aug 2021

Úprimne, chápem mamu, že už neuvažuje o ďalšom dieťati. Bol by to veľký vekový rozdiel, ty možno teraz to tak nevnímas, vidíš súrodenca, že "mile rozkošné bábätko, živá bábika" ale gro by bolo na mame, a otcovi.Vynosit,porodiť, dojčiť, a 24 hodinový kolotoč okolo bábätka. Plač, rev, horúcky, zúbky. Zrejme už rodičia si chcú oddýchnuť, sú radi,že vy ste už samostatné, že môžu ísť na dovolenku, výlet niekam von, aby nemuseli riešiť, kam dat dieťa na stráženie. Ty odídeš na strednú, možno na vysokú, možno aj z domu. Čiže v podstate o4-5rokov už ani s tým vytúženým súrodencom nebudeš vôbec denne. Čiže hlavne slovo majú len rodičia. Ak oni nechcú, bohužiaľ, zmier sa s tým.

trema
17. aug 2021

Neboj sa, pojdes na strednu a budes mat ine zaujmy ako pomahat mame s malym dietatom 🙂 aj so sestrou si mozno budete blizsie, ked skoncite puberu

thoughtfulweirdo
17. aug 2021

Ahoj, ja by som ťa len chcela trošku podporiť, že nie je nič nezvyčajné túžiť po mladšom súrodencovi. Mala som 16, keď sa narodil môj brat a bola som asi najšťastnejšia staršia sestra na svete 😂 a napriek iným záujmom som sa o neho naozaj rada a dobrovoľne starala, kým som neodišla z domu. To len na margo niektorých komentárov. Rozhodnutie mať ďalšie dieťa je ale vždy výhradne na rodičoch a motiváciou nesmie byť súrodenec. Na ďalšie dieťa musia byť vhodné finančné, fyzické, ale aj duševné podmienky rodičov a pokiaľ ďalšie dieťa z akýchkoľvek dôvodov nechcú, tak nechcú a tam to končí. Ja si viem veľmi jasne predstaviť, že ti je to veľmi ľúto, ale toto je vec, s ktorou sa len musíš zmieriť. Nemôžeš to ovplyvniť, asi ťažko sa dá nájsť náhradné riešenie, takže ti zostáva len zamerať sa na pozitíva súčasnej situácie a ten kontakt s malými deťmi si nahradiť napríklad pri inom dieťati v rodine alebo mladšom súrodencovi kamarátky.

ankare
17. aug 2021

Koľko má mamka rokov?

kate211
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
basullinka
17. aug 2021

Musíš rešpektovať maminu, keď povie, že nechce. Tehotenstvo, pôrod a starostlivosť o dieťa je náročné. To, že jej chceš pomôcť je pekné, ale aj tak pomôžeš len do istej miery, to gro tak či tak ostane na nej. A nakoniec, rozhodnúť o počte detí vo vašej rodine majú právo len a len tvoji rodičia.

uzanka16
17. aug 2021

Netuším či máš naozaj 14 a či náhodou príspevok nebol vymyslený, ale ak je pravdivý tak ja takto k tomu. Od malička som túžila po súrodencovi. Mama aj chcela, ale oco nie, nevedela som prečo nechce, až keď som bola staršia mi mama povedala koľko mala predomnou potratov, nedarilo sa jej udržať bábätko, dokonca sa jej bábätko narodilo v 5.mesiaci a ešte aj po mne mala zas potrat a preto oco už o žiadnom dieťati nechcel ani počuť. Potom som to nejak už neriešila, tak budem jedináčik.a zrazu keď som mala takmer 14 sa mi narodila sestra. Otcovi vraj nechtiac ušlo a vyvádzal riadne keď zistil že mama tehotná, si to ešte pamätám. Mama mala 40 keď sa sestra narodila. Ja zas som bola najšťastnejšie dieťa na svete lebo som mala konečne súrodenca aj keď s takým vekovým rozdielom. Mame som taak veľmi pomáhala stále, že som bola skôr ako náhradná mama, akurát že som nekojila 😀 no mne to nejaká nevadilo že sa tak starám, lebo som bola šťastná že už nebudem sama. Kým bola sestra ešte malá bolo to fajn, lipla na mne, momentálne má už 18 no a je to úplne iné, má iné záľuby úplne, ani má tak často nechodí pozrieť, žije si svoj svet, má svoje kamošky, priatela, ale verím keď sa vyburi a bude mať vlastnú rodinu budeme častejšie spolu a lepšie si rozumieť. Mať až taký veľký vekový rozdiel nie je taká sláva tiež, ale aj tak som veľmi rada že ju mám. No a ak sa vrátim späť, taak mamina istotne vie presne prečo súrodenca pre teba už nechce, musíš to rešpektovať, je to len na nej.

miskakyska
17. aug 2021

tieto nekonečné temy raz 14,15,16,17 ročnej nudiacej osoby.... jako 6 ročný braček Ti už nestačí? finančné pomery nemáte bohvieaké,tak chcieť možeš 😀 😝 ty ho živiť nebudeš,takže sa mamke nekafri do plodenia súrodencov...o chvílku začne školička,ťažká nuda skončí...vydrž!!!!

miskakyska
17. aug 2021

@ankare zakladateľka sa nemože zhodnúť na tom,kolko má sama rokov,tak pochybujem,že vie,kolko má jej matka 😀