icon

Menší vekový rozdiel medzi deťmi

26. okt 2022

Dobrý večer všetkým!
Som neplánovane tehotná s druhým bábom, rozdiel medzi deťmi by mal byť takmer presne dva roky.
Vždy som snívala o dvoch detičkách, ale s vekovým rozdielom 4-5 rokov. Taký rozdiel sa mi páčil hlavne preto, že prvé je už samostatné, rozumnejšie, chodí do škôlky a tým pádom má mamička čas plnohodnotne sa venovať mladšiemu a takisto do tých 4 rokov sa mohla výhradne venovať prvorodenému.
Život to však zariadil inak, zjavne prerušovaný sex a abstinencia počas plodných dní u nás nezafungovala 🙈
Teraz mi je tak trochu smutno, že na toho môjho prvorodeného drobca nebudem mať popri novorodencovi toľko času a také dvojročné dieťa mamku este zrejme stále veľmi potrebuje 🥲 žienky čo máte deti po sebe s menším rozdielom, neľutovali ste alebo ste nemali niekedy pocit, že detičky o niečo ukrácate na úkor toho druhého dietka? Neviem sa toho pocitu už zopár dní zbaviť..

linda117
29. okt 2022

Ahoj my mame rozdiel 1,5 roka a je to super. Áno, niekedy plačú obe naraz a je to náročné, niekedy na seba žiarlia ale nikdy som neľutovala a každý deň mám slzy v očiach od dojatia, keď vidím ako sa ľúbia a aké sú pre seba dôležité 🙂
Rozumiem tvojim obavám ale každý vekový rozdiel má svoje plusy aj mínusy, treba sa na to pozerať pozitívne a tešiť sa🙂 ťažké chvíle vykompenzujú tie krásne a budeš mať dvoch parťákov. Držím palce 🙂

jurka2907
29. okt 2022

Ahoj všetko sa da zariadiť, ja mam vekový rozdiel presne 17 m a 2 dní. Začiatky boli úplne super, malinka spinkala, malý ju obdivoval..ja som si dokázala navariť, upratať,pohrat sa s malým.
Teraz je to horšie malý ma cez 3r a mala 20m.
Varím keď vstanem cca o 5tej, cez obed keď spia zas upratujem Majú dní keď sa malý chce hrať, miluje lego, mala mu všetko berie, on kreslí ona chce tiež ale vzdy to co ma on.Musim byt stále pri nich.. Teraz a to je náročné ale majú tak krásne chvíle, keď si podávajú hračky, pozerajú knizky, držia sa, na prechádzke keď ide auto tlači ju malý k plotu, drží za ruku a bozky pred spaním sú topka dňa 🤗
Každý vekový rozdiel ma svoje pre a proti.

zuzu11166
29. okt 2022

Ta musi byt velmi zufala,takto ta odpisat.
Ja som tiez nepostrehla,ze by si sa lutovala.fuuu ,si si dovolila dost,polozit takuto otazku.😅

fefka
29. okt 2022

Baby ja by som sa ani tak nebala naslednej starostlivosti, ako napr tehu popri malom babatku..
Ako sa da zvladnut toto ??
Teda
A. Ako zvladnut napr nevolnosti,prisernu unavu atd pocas tehu ked mate povedzme 8,10,12,15 mesacne dieta pri sebe...a popri tom upratovat, varit, pripadne robit okolo domu (zahrada,zvierata) .. ? Toto si neviem predstavit nejak ..
B. Nedajboze komplikacie a nejaka hospitalizacia pocas tehu a doma drobec co bez mamky ? Kojit, prebalovat, uspavat...ked tata musi chodit do prace lebo jediny prijem.. a ked babky su neni k dispozicii ...toto je druha vec co by ma desila ..
Nemam moc co kecat, mam rozdiel 8 rokov, ale keby som mladsia mozno dam aj tretie ale tohto spominaneho by som sa bala...preto by som cakala kym druhe odraste..ale potom uz zas cas bezi takze vlastne uz nebudem riesit radsej 🤦
Mali ste to niekto takto ?? (Cista zvedavost😇)

janka0215
29. okt 2022

@akbara77 na múdre reči sa autorka nepýtala. Chcela poradiť a info od báb, ako to zvládali. Podľa toho, ako správu napísala si je vedomá, že sa k dieťaťu dostali vlastným pričinením. Niektoré tu viete byť fakt hnusné. Skúste sa najskôr pozrieť do zrkadla a na vlastné životné chyby, kým začnete súdiť druhých.

slnecnica1990
29. okt 2022

Presne viem co citis...prve sa nam ťažko darilo, lekari nam pomahali....no a druhe ani nevieme ako....my sme sli naplno kedze nam lekari povedali že zanedbateľná sanca otehotnieť spontánne a tal ze ved co ked sa podarí,budeme radi,ak nie, mame prvorodeného...a hned v ten mesiac mi nedošli...ja som hovorila,ze prídu,len som prechladla atd,lebo krce ako svina ..muz sa len usmieval,doniesol mi test , ktorý ale ze hned bol pozitívny... medzi deťmi mame 13mesiacov....starsi budemat v decembri 2roky, mladsi bude mat v januari 1rok..je to obcas zahul, prve mesiace po porode hormony rozlietane,kojenie,venovat sa druhému aj babatku proste uplny mentalny kolaps som mala,ze som zla matka,ako som toto mohla dopustiť,ze sa neviem plnohodnotne venovať obom, co som toto ja chcela atd atd....ale potom som si uvedomila ked som videla tu lásku v ociach malého,ze ako lubi brata a proste došlo mi to, sme rodina...a ked sa budeme ny ľúbiť,oni sa budú tiež, kedze to budu vidiet ako ich lubime mi...mam na oboch cas, zahrame sa, s mensim som cvicila kedze sa plazil a nechcel liezt atd atd...da sa vsetko zvladnut..sme mami levice, tak hore hlavu,lebo padne korunka 😌😌😌😌 drzim prsty,uvidis,bude vsetko v najlepšom poriadku a svoje deti budes bezhranične milovat ci je medzi nimi 2roky ci 5.
Nemenila by som uz nic na tom, ako sa udialo..tak len tolko,ze bude to zahul, ale bude to najkrajšie obdobie..dve deticky ktore su odkazane len a len na teba a tym viac si ich mozes lubit den noc....

deniskap
29. okt 2022

2 roky nie je az take strasne,2-rocne dieta uz je sikovne,to zvladnes. Su aj mensie vekove rozdiely. Ja som otehotnela,ked mal maly 5 mesiacov,rozdiel medzi nimi 14 mesiacov. A dalo sa to. Nebolo to med lizat,ale vsetko sa da,ked si rozvehnes cas

sandra19860
29. okt 2022

Ja mám štyri deti vo veku 14, 10, 7, 6 rokov.
Najmladšie deti, ktoré mám tak je tam rozdiel rok a dva mesiace.

sonka_miro
29. okt 2022

Presme to iste som riesila cca pred rokom ked som ostala tehotna. Rozdiel medzi babami je 22 mesiacov, starsia je neskutocne naviazana na mna, vsetko len ja, tato malo co moze aj ked velmk chce, bala som sa ako to zvladnu ked budem v porodnici ake to bude ked sa vratim ci sa zladime a zvladneme to. Ale mala ma 3 mesiace da sa to v pohode a to sme sami na nich nakolko nam z rodiny nema kto pomoct. Urcite zvladnes a budes len rada ked trosku podrastu ako si budu rozumiet a budu partaci/partacky.

hederamonstera
29. okt 2022

@fefka akurat som to zazivala, maly ma 8 m a ja som mala mesiac hnusnu unavu a nevolnosti. Ale ked musis, tak musis. Nastastie moj maly je kludas, zahra sa aj sam, alebo staci ze len lezim pri nom na zemi😂 Podvecer zobral manzel maleho von a ja som trocha vydychla. Ale kedze som mala co robit, si tu unavu a nevolnosti tak nevsimala, az ked som si lahla. Ale uz nastastie presli a citim sa ako keby som nebola ani tehotna.
Ak by ma hospitalizovali, bude ma musiet zastupit manzel, inu pomoc nemame. Je zivnostnik, takze pohoda, financnu rezervu mame slusnu.
Ja si neviem predstavit mat pri tejto unave a nevolnostiach starsie dieta, za ktorym uz musim lietat a realne ho zabavat a este k tomu ma menej spankov ako moje male😁

ankare
29. okt 2022

Nerieš, už je aj tak neskoro. Je to tak, ako to má byť. Všetko má svoje výhody a nevýhody. Ja mám rozdiel medzi synmi 5 rokov a čo som sa ja doplakala kvôli tomu,že som mala málo času na staršieho a všetko sa krútilo len okolo mladsieho...
Deti budú partaci a ani sa nenazdas a budú sa spolu hrať.
Prajem Ti krásne a zdravé dietatko!
Držím palce!

nancy171
29. okt 2022

my sme sa o 2.babo zacali aktivne snazit, ked malo orve rok a mesiac. podarilo sa nam to az o polroka neskor. Me rozdiel 2roky a 1mesiac. Rovnako som rozmyslala ako budem mat cas venovat sa... (to matka, co si chce dat zalezat na vychove robi 🙂 Je to vporiadku. Velmi zalezi od toho ake mate prve dieta. Nasa prva je maly "agent provokater" akoze naozaj. aj specialna pedagogicka to povedala. proste ak mate prve dieta take normalne dieta na svoj vek aj v psycho vyvoji, bude to ok (prave to bude velka vyhoda mat ich takto v podobnom veku.
Nasa starsia vynikala od malicka inteligenciou (v roku a pol uz rozpravala v roku a tristvrte sama precitala celu abecedu, predstavovala sa bezchybne menom a priezvyskom... Ale v emocnejcrovine jej volaco chybalo. Vyslovene neslo o ziarlivost na sestricku. Tu chcela stale na ruky, len na seba upozonovala nervy drasajucim sposobom. Akoze v nasom pripade bol prvy polrok masaker (ale kamoska s rovesnickou nemala problem ako ja. Tak ti len chcem povedat, ze aj narocna povaha/osobnost sa bude formovat. po pol roku to bol vyrazny rozdiel k lepsiemu a po roku este viac. Ja som to riesila tak, ze som na isty cas najala pani, aby nam raz za 2 tyzdne upratala (rozumej prach, stekance na linke a pod) a ja som ten cas usetrila a bola s nimi von 3 hodky alebo navatlrila... odporucam ti nejaku dobu objednavat jedlo. Ja som bola sice po sekciach, ale aj ked budes behat ako srna, urcite ti to ulahci zivot, kym si nezvyknes na 2 deti. Odporucam hned obstarat dvojkocik ja som potrebovala spratny, lahko ovladatelny, komoaktny a zaroven nie skrupinku, kedze mam ozaj velke deti. kupila som pettite and mars - sport! ten pouzivam, ked idem po malu do skolky aj s druhou malou. inak mam aj valco snap 4 do ktoreho som si dala bloznu tasku(fusako tasku) namiesto hlbokej vanicky. Uzasne! odporucam. Vystriedala som asi 5 kocikov, poskusala skate, buggypod a kadeco, ale vyhovovalo len toto. Zaroven by ti velmi pomohlo, ak by si dala statsiu do sukromnej skolky (ak ti ju nezoberu do statnej). My sme dali nasu 2,5r. a bola tam "az" 3 dni (3 uzasne dni 🙂)) Ona stastna (strasne ma rada cim viac ludi a cim cudzejsi, tym lepsie) no a my sme boli neskutocne odbremeneni, lenze potom ochorela a kedze mladsia mala len 4-5mesiacov, doktorka nam neodporucila vystavovat ju takymto bakteriam... Tak mi cca 1-2x tyzdenne chodila taka stredoskolacka s tou starsou von. Aj to mi velmi pomohlo. Ano, bolo to to aj po financnej stranke vyssie vydaje, ale povedali sme si, ze pre pokoj v rodine a pre to moje odbremenenie to za to stoji. Potom som ani na muza nebola taka nervozna 🙂) a akoze ozaj sa oplatilo investovat do tychto sluzieb. (my nememe rodinu v okoli).
A teraz ma starsia 3r a mladsia 1r. hraju sa spolu, starsia dozera na mladsiu, nosi jej hracky, natiera kremik na zadocek, odhadzuje plienky ... (v tom lepsom pripade) a obcas malej berie hracky, strci do nej, tvar jej vymastila sudokremom vratane vlasov... :D no uzije si clovek, ale aj sa vela nasmejeme s nimi a teraz po roku mozem povedat, ze je to uz viac radostne ako starostne 🙂 vela stastia a tes sa! vobec to nie je take hrozne. "krasa je v oku cloveka, ktory sa pozera..." za tu "krasu" si dosad "narocnost". Hlavne neklad na seba prilis velke ocakavania No tak bude neporiadok, no tak budu zas cestoviny na obed alebo mrazene pyrohy, nezomriete 🙂

dominikamacakova
29. okt 2022

Ja mám rozdiel 1r a 4m a dá sa to. Síce nejaké traumy ostanú na celý život 😂

ajuscha
29. okt 2022

Medzi mojimi deťmi je rozdiel 15 mesiacov. Nemenila by som. Už sú na hranici dospelosti (syn 17, dcéra za pár dní 16), majú skvelý vzťah, keď boli malí hrali sa spolu, keď začali chodiť do školy, ťahali sa, nemusela som sa s nimi učiť, robiť si úlohy a podobne,lebo išli do školy rok po roku. Prvý rok po narodení dcéry bol náročnejší, ale ona bola našťastie dobré bábätko,tak sme to zvládli a dnes na to spomínam s úsmevom a naozaj nebanujem. Uvidíš,bude to dobré, všetky starosti pominú, keď sa ti ten drobec narodí,nebude kedy myslieť na obavy, ale sama zistíš, že sa ti nemohlo lepšie stať 🙏

dismonika
29. okt 2022

Ja mám 3 deti za 3 roky. Momentálne majú 6,7,8 rokov. Prostredné má VFA a u najmladšieho je podozrenie na ADHD. Kým boli úplne malí bolo to super - užívala som si to. Teraz je to o dosť náročnejšie. Ja sama som dosť chorá a mám čo robiť, aby som ako tak fugngovala. Najnáročnejšie je asi to, že treba sa s nimi veľa učiť a aj ja chodím do práce na plný úväzok. Skĺbiť nejako prácu, deti, školu a domácnosť.
Dva roky rozdiel je z môjho pohľadu úplne v pohode. Ja s bratom sme tak boli. Veľmi veľa závisí aj od detí. Najstaršie dieťa mám úplne bezproblémové, aj 10 takých by som brala. Nechcem tým povedať, že ďalšie 2 neľúbim, len mňa a okolie veľmi oberajú o energiu a nervy.

dzina007
29. okt 2022

Nie nimdy som nekuyovala a ak by som tym mala prejst znova isla by som cielene po malo vekovom rozdiele. Chalani maju rozdiel 15 mesiacov. Ked boli maly od cca 1r sa hravali postupne apolu. Teraz maju 8 a 9 a maju stale rovnake zaujmy hracky rmsice sa hasteria ale aj si rozumeju a maju jeden druheho. Niesu samo. Ak by bol rozdiel 5 rokov veru 5 a 10 rocny by sa spolu nehrali. Takto sa prehraju cele dni na vyletoch doma na ihrisku vsade.

lavanda84
29. okt 2022

No my máme 4 kúsky a najstaršia má 5,5 a najmenší 9 mes..je to často ťažké a jasné, že sa musia všetci prispôsobiť a nemôžme ísť napríklad bicyklovať hocikedy a podobne, lebo všetko treba viac plánovať..ale deti sa zbožňujú (jasné aj tlčú), ale podobný vek je aj veľká výhoda.. podobné záujmy.. sú partia..a čím ďalšie v poradí, tým zivotaschopnejsie,😁
Čiže je mi ľúto, že o niektoré veci ich asi ukratime, ale tá partia a spolupatričnosť I'm to hádam vynahradí..a oni ešte pýtajú bábo 😁 tak hádam im je s nami takto celkom fajn..asi tým až tak netrpia..

oskvarka
29. okt 2022

Ja mám 4 deti v rozmedzí presne 7 rokov teda každý má rozdiel trochu viac ako dva. Ako určite niekedy si človek povie že by toho času potreboval viac ale nemenila by som trochu ich to o čas ukracuje ale veľa im to dáva. A tiez ja som ten typ že to niekedy v niečom so starostlivosťou preháňam. Takto sú moje deti ochránené 😂

oskvarka
29. okt 2022

@lavanda84 wow super ja som tiež po tomto snívala ..pre nich bližšie ku sebe vekovo ale musí to byť náročné... Na bicyk odporúčam dvojmiestny croozer.

oskvarka
29. okt 2022

Inak deti sa prirodzene najlepšie učia od detí ktoré sú približne o dva roky staršie 😉...aj keď nie len to dobré 😁🤭...ale tak to už patrí k tomu

lulupulu
29. okt 2022

@akbara77 bože daj sa liečiť s tými tvojimi komentmi 🤦‍♀️

elizita
29. okt 2022

Ahoj,ja mám síce obe deti plánované a rozdiel 4r. Máš správny postreh,ideálny rozdiel neexistuje. Ako sa narodila mladšia,išlo to neskutočne celé rýchlo. Mám pocit,že som sa jedného dňa zobudila a zo staršej bola veľká baba. Tým,že staršia bola 4r jedináčik,zrazu dostala oveľa menej pozornosti a ani neviem ako a už nie je bábätko. Mladšia zas má oveľa menej z nás ako mala staršia v jej veku. Od malička sa musí jedna druhej prispôsobovať. Nedávno som stretla kamoša. Jeho mladšia mala teraz 3r, starší 4,5r,začali chodiť do škôlky. Doteraz boli obaja s mamou doma. A to mi prišlo krásne. Že sú akoby na rovnakej vlne. Verím,že je to zahul,ale ak si na plnom rodicaku,môže to byť krásne obdobie.

usmejsa
29. okt 2022

Medzi mojimi 15 mes rozdiel a super. Nedám dopustiť .pekne sa hrajú teraz už školáci ,ale pravda prvé roky boli narocne

janaspa
29. okt 2022

Dobrý deň, mám 3 deti, medzi najstarším a prostredny obaja synovia je rozdiel 2r a 4mes, a paráda. Starší vôbec neziarlil, práveže ho bolo treba odháňať, čo chcel toľko pomáhať. Veľmi rýchlo sa nastavili, že cez deň spali naraz. A to sme bývali v 1izbaku🙂 teraz sú už veľkí prichádza puberta,tak už sa i pobijú, ale stále je to v norme🙂

katika9145
29. okt 2022

😊my máme 4 deti, keď mal najstarší 5 a pol, tak sa narodila ta 4.najmladsia, tak poviem ti, je to niekedy psycho, aké väčšinou je to radosť, hlavne aby ti aspoň manžel pomohol a ide to, keď sú zdravé, všetko sa dá, naučia sa, že nie sú stredobodom vesmíru a krásne sa aj zahraju🙏

mamickatt
29. okt 2022

@katika9145 pomáhajú vám aj starí rodičia?

kiki234
29. okt 2022

@janaspa sihlasim, moj 1 rocny ako polricny presiel hned z 3 spankov na jeden dlhy denny spolu so svojou o rok starsou dcerou. Jednoducho vsetko spolu, idu sa naraz prebalit, naraz jest, naraz spat

janaspa
30. okt 2022

@kiki234 presne tak🙂

kiki234
30. okt 2022

@janaspa ja by som urcite nemenila je to takto super. Pamatam si ako som bola tehotna a vsetci ma strasili ake to bude tazke a nakoniec je to bomba 😀 ano prve mesiace asi do pol roka ked maly potreboval kazde 3 hod cecik a spat to bolo tazsie ale postupne sme si nasli cestu

mimi3008
30. okt 2022

My mame 2 rocny rozdiel, vyslo nam to tak, ako sme planovali. Starsi mal 3 roky v auguste, mladsi rok pred 2 tyzdnami. Je to narocne, ale krasne a spolu su uplne super. Uz zacinaju byt partaci, samozrejme so vsetkym, co k tomu patri - hraju sa spolu, aj si robia uz zle, beru si hracky atd. Svagrina ma tak prvych 2 s rozdielom necele 2 roky, maju uz 7r.a 5r.a su najlepsi kamosi. Ked som sla do porodnice s mladsim a vratila som sa, zrazu za tie 3 dni sa stalo zo starsieho o dost samostatnejsie dieta. A postupne sa aj nadalej osamostatnoval,aj pomahal s babatkom. Teraz niekedy ma ale take vrtochy, ze musim krmit aj jeho, ked krmim braceka, alebo mam prezliect aj neho, nie len braceka😆ja mu to neberiem, vien ze to dokaze aj sam, ale ked si to ziada, neodopieram mu to. A uz je to taku velky brat ochranca, strazi ho, ked mu robia zle ine deti (bratranci) alebo mu beru hracku, starsi to hned vybavuje🥰velmi sa lubia