Menší vekový rozdiel medzi deťmi
Dobrý večer všetkým!
Som neplánovane tehotná s druhým bábom, rozdiel medzi deťmi by mal byť takmer presne dva roky.
Vždy som snívala o dvoch detičkách, ale s vekovým rozdielom 4-5 rokov. Taký rozdiel sa mi páčil hlavne preto, že prvé je už samostatné, rozumnejšie, chodí do škôlky a tým pádom má mamička čas plnohodnotne sa venovať mladšiemu a takisto do tých 4 rokov sa mohla výhradne venovať prvorodenému.
Život to však zariadil inak, zjavne prerušovaný sex a abstinencia počas plodných dní u nás nezafungovala 🙈
Teraz mi je tak trochu smutno, že na toho môjho prvorodeného drobca nebudem mať popri novorodencovi toľko času a také dvojročné dieťa mamku este zrejme stále veľmi potrebuje 🥲 žienky čo máte deti po sebe s menším rozdielom, neľutovali ste alebo ste nemali niekedy pocit, že detičky o niečo ukrácate na úkor toho druhého dietka? Neviem sa toho pocitu už zopár dní zbaviť..
Ja mám medzi dcerkou a synom 2 roky a 3 týždne.Prvy rok a pol bol nesmierne náročný kedze syn bol kolikové dieťa ktoré spalo jedine v pohybe a aj to nie vždy.Proste len plakal a plakal,deň noc.A ráno podme ho venuj sa 2 rocnej dcerke.Ked si teraz uvedomim aka bola este malicka,2 rocne dietatko este velmi potrebuje mamu.No ona bola velmi chapava na svoj vek,so mnou kocikovala;ked som maleho hodinu uspavala pozrela si rozpravky.Nelutujem ten maly vekovy rozdiel,teraz maju 5 a 3 roky,vyrazne sa to zlepsilo ked maly presiel na 1 denny spanok,to uz zacal spat aj v noci lepsie,dovtedy som len uspavala a hojdala a kocikovala.Ked mal maly 2 denne spanky to som len tisila jedno ci druhe aby sa vzajomne nebudili lebo vzdy spalo len 1 z nich.Velmi zalezi ake bude babatko,moze byt kludne a dobre spat,no moze to byt aj urevany nespavec a to budes mat velmi tazke.Musi pomoct aj partner alebo rodina,inak sa zblaznis.
Teraz mam doma uz oboch skolkarov,vedia sa aj pekne prehrat ale aj natahovat ako psy 😀
My máme tri deti v priebehu dva a pol roka 😂 zvládneš.. niekedy ti odje*e dekel ale ked si predstavís že raz sa budu spolu hrať a budú parťáci ❤️ za mňa fajn ✨
Ze 2 roky rozdiel! Ja mam rozdiel 14 mesiacov a prve mesiace to bolo o drzku,nikto mi nepomahal a zvladla som to ja aj moje deti 😉
No bude to asi náročnejšie, ale bude to treba zvládnuť. Ja mám 10 a 14 rocné plánovane a 3 ročnú neplanovane, ale zamestná nás všetkých... (2 rodičov a 2 staršie sestričky)... do jej 3 rokov sme sa s mužom poriadne nevyspali 😑😑
Pred rokom by som bola napisala to iste co teraz pises ty a to do bodky. Neplánovane som otehotnela skor ako som chcela a rozdiel medzi detmi mam 2r +1m. Uprimne? Mladsi ma 9 mesiacov a zazila som si kadeco. Strasi syn bol na mna velmi naviazaný, urcite je z tych temperamentnejších a aktívnejších deti. Moju flustraciu citil uz pocas tehotenstva, bola som velmi unavena a vzdy ked som mohla, poprosila som manzela aby ho napriklad zobral na ihrisko. Uz vtedy nechcel reci o súrodencovi pocuvat, “babo nie”, schovával mi brucho ked som mu ukazovala ze tam ma bračeka. Zhruba vtedy zacalo obdobie vzdoru ktore sa strasne zintenzívnilo ked sa druhy syn narodil. Vyvrcholilo to toto leto kedy som uz bola z neho tak unavena a bezradná ze som si nevedela poradit. Tak som ho zobrala k psychologovi. Napadlo ma dokonca ci nema adhd alebo podobny problem. Prisli sme na to, ze hlavným problémom je nedostatok pozornosti a prichod sudorenca. Vraj ona ako psychologicka odporúča min 3,5-4 rocny rozdiel medzi detmi lebo citlivejšie deti to mozu brat velmi zle. Tak ako moj starsi. Takze prvy pol rok bol pre mna osobne hrozny. Prelom nastal asi na konci leta ked sa synov vzdor zacal zmierňovať. Dnes uz skoro ziadny nema. Jak mladsi zacal plazit, zacali sa hrat, obcas sa povadia o hracky ale viac menej konecne vidim ze sa maju radi, vyhľadávajú jeden druheho, starsi ho obijme, da mu pusu, kupat sa musia spolu. Na konci novembra bude mat starsi 3 roky, v stredu nastupuje do skolky a ja si konecne budem moct vychutnať mladšieho. Vyhody su jednoznacne to, ze mladsi ma neustale animátora v starsom synovi, hraju sa spolu, ja som skúsenejšia a nic ma neprekvapí a tak celkovo je s druhym dietatom menej starosti. Dufam ze som ta nevystrasila, drzim palce aby si to ty mala lepsie ✊✊ A ja citim v kostiach ze uz v nasej domacnosti svitá na lepsie casy 😅
@mamickatt Popytaj sa kludne aj v skupinke Mnohodetne rodinky, pohladaj skusenosti...
https://www.modrykonik.sk/group/1959/
Ďakujem každej za príspevok, ozaj už tie obavy opadli a začínam v tom vekovom rozdieli vidieť viac pozitív ako negatív 😊 plus sme sa s manželom dohodli že prvého pol roka pôjde na materskú so starším on, takže verím tomu že to bude fajn 🙂💪
Jezis tak to mas vyhrate, ked bude s tebou doma muz😂
@hederamonstera tak este sa na 100% z toho neteším, lebo čokoľvek si naplánujem dopredu, ono sa to zmení 😅 napr aj teraz s tým druhým tehotenstvom
Podľa mna je jedno či máš rozdiel 1 rok či 3 či 6 každý vek obnáša svoje 🙂
Vieš čo moja svokra má 5 deti a všetky po sebe rok po roku😂ja do teraz nechápem ako môže byť taká plná života ako je. Ma 55 rokov a poviem ti viac hyperaktivnejsiu ženu si nevidela😂neposedi ani chvíľu a obraca sa riadne aj pri vnúčatách keď ich treba postrážiť. Stále mi vraví že je to to najlepšie čo môže byť že už má deti všetky z domu preč veľké 30 ročne a kopu vnúčat odporúča to aj mne že si to vlastne všetko hneď po sebe "odbila". Za mňa určite nestresuj veď to pôjde ruka v ruke🤗🤗
Ahojky,ja mám 3 deti do troch rokov,a áno,je to náročné ale aj super, vyhrajú sa ti spolu 🙂
Ja mám presne dva roky rozdiel - obe narodené v apríli. Dokonca som s deťmi fungovala viac-menej sama - manžel chodil domov len na víkendy (práca mu to inak nedovolovala). Prvy rok bol trošku náročný - malému bábätku sa treba venovať, staršia už bola vo veku, kedy nechcela cez deň veľmi spávať. Zosúladiť ich bolo niekedy nemožné. Ale pre mňa bol základ večerný rituál - o siedmej do vane a spať. Po roku sa to zlomilo, mladšia už úplne inak reagovala na staršiu, už sa vedeli spolu prehrať. A teraz, keď majú 6 a 4, tak sú z nich parťáčky. Ale mám na to celé takú univerzálnu vetu, keď sa ma niekto pýta, ako som to zvládla - “keď musíš, tak musíš, nemala som čas uvažovať nad tým, že to nezvládam.” 😉
Ahoj. Ja mám deti s vekovým rozdielom 1 rok a 9 mesiacov. Neľutujem taký malý rozdiel. Žiarlivostné scény neboli. Myslím, že také malé deti to ani neriešia. Je to tak a hotovo. Sú dvaja. Pre mňa je menší vekový rozdiel super. Riešia veci spolu. Uvidíš, že aj keď to bude ťažké, budeš rada, že si to odbijete. Držím palce.
Moje deti maju rozdiel rok a 2 tyzdne. A nic by som nemenila je to super. Aj sa zahraju aj spolu spia jednoducho topka. Tiez prislo necakane a nakobiec nemozem byt stastnejsia. To ze pises ze sa dcerke nebudes venovat nie je pravda. Budete vsetci traja spolu nonstop.
Podľa mna je jedno aký je rozdiel medzi deťmi, keď je jedno z deti maly satan tak môžeš mat rozdiel aj 20 rokov medzi nimi 😂 ak máš obe deti v pohode, tak kľudne aj rok..
Ja mám do roka 2, a tu som😂 teraz majú 8 a 9 rokov, začiatky boli ťažké, žili sme sami v zahraničí, žiadna pomoc, ale teraz by som ich nedala za nič
Rozdiel 20 mesiacov
Neľutujem . Bolo to náročnejšie nakoľko dievčatá boli veľmi uplakane a takmer nespali ,ale nemenila by som...vztah majú krásny, sú ako jedna...žiarlivosť sme nepoznali ....staršia robila všetko somnou...
Zvládneš to...😊
Ja mam 3 deti a rozdiel 5 minút 😂😂😂
Za mna mensi lepsi
Neboj sa začiatky bývajú ťažšie ale keď budú väčší budú kamaráti a pomáhať si..zvládneš to
Ja mám rozdiel medzi najmenšími 1rok 4mesiece a neľutujem ani som nikdy neľutovala. Teraz majú 6,5 a takmer 8 a sú to skvelý partáci. Prvá bola náročná druhý za odmenu 🤣 teraz mame trochu už spomínaný problém jeden škola druhý školka ( odklad) ale čo rok je to lepšie. Držím palce a neboj sama na to prídeš ake je to super
Mat 2 deti s takym rozdielom je pohoda. Ale to zisitis ked budes mat trietie :D mam 3 (4,5 poton 2,5 a 2 mesiace ) a je to vcelku sranda. Kazde je o nieco ukratene a o nieco obohatene vdaka surodencom. Nelutujem
Mám 6 ročný rozdiel( takmer). Prvý syn žiarli aj po roku a trištvrte, akurat isiel do školy, keď sa druhý narodil. Čiže úlohy, vzdor, ziarlivost… vsetko je tak ako má byť.. nehovoriac o tom, ze sme uz viedli kludný spolocenský zivot a do toho prišlo bábo. Takze aj vacsi vekovy rozdiel má svoje neduhy. Pockaj 3-4 roky a máš pokoj a cas na seba. Chcela by som aj tretie, ale chcem si aj uzit zivot.
Máme medzi deťmi rozdiel 2,5 roka a teda máme čo robiť. Z dlhodobého hľadiska som rada, že je rozdiel takýto, ale momentálne mám sto chutí sa zbaliť a odísť preč 😵💫😀 Ja si ale myslím, že záleží aj od toho, aké náročné tie deti sú, máme v okolí podobné prípady a nemajú problém..
Mam rozdiel 1 rok a 9m, je to s dvoma ovela lahsie ako s jednym, aspon pre mna...tazsie bolo ist z 0 na 1 ako z 1 na 2 🙂
Ja som snívala, že budem mať jedneho chlapčeka. Mám dcérky dvojičky so 7 min. rozdielom. 😉
Je jedno aký je rozdiel, hlavne nech sú zdravé a šťastné.
Zvládnete to.My máme 3 detičky s vekovým rozdiel 1r.a 10 mes. A potom od strednej 2.5roka a neľutujem..nie je to vždy med lízať všetko ma svoje výhody a nevýhody ale z môjho pohľadu je lepšie mať menší vekový rozdiel ako ten väčší..Deti sa spolu vyhrajú a medzi našimi tou najstaršou a najmlašou je rozdiel 4.5roka ľúbia sa nadovšetko ale ona už má iné záľuby skôr sa vybavi s tou strednou, ale keď boli dve tak sa hrali spolu...a zabudla som dodať, že vždy je to ľahšie s dvoma a viac deťmi ako s jedným vlastná skúsenosť🤣
@cecilia29 my sme na tom nejako podobne 6ročné, 4 ročne a 20 mesačné ale nemenila by som...z vlastnej skúsenosti je to jednochšie s 2-3deťmi ako s jedným

Ja cakam druhe a ked sa narodi, bude medzi nimi rozdiel 14mesiacov.😩 zo zaciatku panika stres, tiez myslienky, ze sa uz nebudem venovat naplno prvemu…ale preslo. Venovat sa naplno dietatu aj tak nie je dobre. Uz sa tesim, ze si tie plienky, nocne vstavania, zuby odbijeme takto hned pri sebe a bude pokoj, dalsie deti uz urcite nechceme. A oni budu partaci, zahraju sa spolu (vyhoda pre nas, nemusime robit taky program), bude dobre. Urcite prve mesiace budu masaker ale uz sa na to psychicky pripravujem a nastavujem. A druhe uz nebude taky sok ako prve dieta. Vsak v podstate ono vacsinou len spi a papa a na nedostatok spanku som uz zvyknuta.
Bude dobre, mysli pozitivne☺️