Nevenujem sa bratovi. Som zlou sestrou?
Dobrý deň, prosím o radu. Mám 21 rokov, bývam s mamou, rodičia sú rozvedení, bola som jedináčik. Pred 3 rokmi sa mi narodil brat, ktorého má mama so svojím partnerom. A tu je ten problém - ja mám prácu, ktorá ma celkom vyčerpáva, pracujem na zmeny a mám počas voľna rada svoj kľud a ticho. Je pravda, že sa bratovi nevenujem, a to mi každý vyčíta. Stále dookola počúvam len, ako mám mame pomáhať, lebo som veľká sestra atď. Mám z toho dosť. Som hnusná, keď proste to beriem tak, že mám svoj život prácu a kým nemám deti, nemienim sa prispôsobovať a venujem sa v prvom rade sebe a počas voľna si riešim svoje? Je mi z toho zle,cítim sa ako sviňa, ale takto to cítim, že kým nemám ja deti, prečo by som sa mala jemu prispôsobovať? Chcem žiť svoj bezstarostný život a nie počas voľna riešiť jeho. Ďakujem za odpovede
@anonym_05eee4 nemá povinnosť mame pomáhať. Nepýtala sa na tento svet. Ak mame pomáhať nechce tak ma na to dôvod. Netušis ako bola vychovávaná,nevieš ako sa k nej mama správala. A aj keby to z tvojho pohľadu bola najlepšia matka na svete tak dieťa nemá povinnosť akokoľvek to rodičom vracať. je to len možnosť. Alebo ty si si snáď robila deti za tym účelom aby ti to vrátili? Bez ohľadu na to ako to samé cítia? Ak budú chcieť prídu za tebou. Samé. Bez pocitu POVINNOSTI to robiť.
@mizoko A mama ma povinnost u seba doma mat 21 rocnu dceru? Co sa nezbali a neodide. Ci do 30 u maminky vyuzivat mama hotel, ale ked mama chce pomoct , tak uz je zle? Toto su divne nazory.
Ja autorku z casti chapem. Mat 21 rokov a 3 rocneho surodenca, no neskakala by som meter dvadsat od radosti. Popravde, nerozumiem tomuto trendu, ked je medzi surodencami aj 20-rocny rozdiel. Berme to realne - uz ona sama mohla byt takemuto dietatu mamou, nieze sestrou. Je dospela osoba, ma svoje povinnosti, ma tiez pravo na oddych. Suhlasim vsak, ze treba sa aj premoct a v ramci budovania dobrych vztahov prejavit o brata aspon nejaky zaujem. Myslim, ze cas sa da najst, nikto nevravi, ze sa treba kazdu sekundu venovat malemu, ale urcite si nejaku pozornost zasluzi.
@cyneric A? Ked chce mlada byvat pod maminou strechou, nech neplace a nestazuje sa na MK , ale nech sa prisposobi zivotu kde zije. Ked sa jej nepaci dovi dopo. Nikto ju tam urcite nedrzi . Ma 21 rokov , ked sa tak stazuje, predpokladam , ze ma nasporene na depozit a jeden najom . Tak uz len zbalit veci a smelo dotoho.
Ked nedokaze byt financne samostatna, treba sklopit usi, prisposobit sa zivotu kde zije a neplakat. Je dospela moze si vybrat.
@lupajole Vy ste tu všetky menovite jedna za druhou matky roka, keď sa dieťaťu nepáči nech odíde, čo tam po tom že život ktorý žije som do veľkej miery ovplyvnila ja socioekonomickými podmienkami do ktorých som to dieťa priviedla na svet a spôsob akým som ju pripravila ma život, hračka je už moc veľká a nerobí mi radosť tak šup s ňou preč. Pretože dieťaťom vlastných rodičov prestaneme byť v momente keď odbije 18 rokov, samozrejme. To je mi nadovšetko rada “veď nech odíde”, pretože to jej určite za celú dobu nenapadlo a toto je revolučná myšlienka.
@lupajole Vy ste tu všetky menovite jedna za druhou matky roka, keď sa dieťaťu nepáči nech odíde, čo tam po tom že život ktorý žije som do veľkej miery ovplyvnila ja socioekonomickými podmienkami do ktorých som to dieťa priviedla na svet a spôsob akým som ju pripravila ma život, hračka je už moc veľká a nerobí mi radosť tak šup s ňou preč. Pretože dieťaťom vlastných rodičov prestaneme byť v momente keď odbije 18 rokov, samozrejme. To je mi nadovšetko rada “veď nech odíde”, pretože to jej určite za celú dobu nenapadlo a toto je revolučná myšlienka.
@cyneric A to kto napisal? Tam sa jedna o situaciu, ze mladej sa nepaci nejaka situacia nad ktorou tu vyplakava, tak ma moznost zbalit sa a odist. Kde vy zijete, ked si myslite, ze mam doma mat decko pomaly do 30 /ved chudatko nema vlastny byt/ a ked od neho nieco chcem tak sa mu to nepaci🙈🙈🙈 Toto by som teda ja ako matka nikdy netolerovalaa ani mne by to rodicia nikdy netolerovali. Kym som byvala u nich, prisposobovala som sa ich situacii. Keby sa mi nepacilo zbalim sa a idem a nebudem vyplakavat. A keby nemam kde ist, drzim hubu a krok🙈
@lupajole a ako vieš či mladá prispieva na domácnosť alebo nie?
@mizoko A co keby aj prispievala? Kym zije pod mojou strechou, bude sa riadit mojimi pravidlami, ked sa ti nepaci, mas moznost. A takto som bola vychovana aj ja. A tu som, s rodicmi mam uzasny vztah. A nikdy ma ani nenapadlo riesit, ci im mam pomoct s mladsim surodencom alebo nie. Autorka je obycajne sebecke decko, ktore nevie co od dobroty
@cyneric A to kto napisal? Tam sa jedna o situaciu, ze mladej sa nepaci nejaka situacia nad ktorou tu vyplakava, tak ma moznost zbalit sa a odist. Kde vy zijete, ked si myslite, ze mam doma mat decko pomaly do 30 /ved chudatko nema vlastny byt/ a ked od neho nieco chcem tak sa mu to nepaci🙈🙈🙈 Toto by som teda ja ako matka nikdy netolerovalaa ani mne by to rodicia nikdy netolerovali. Kym som byvala u nich, prisposobovala som sa ich situacii. Keby sa mi nepacilo zbalim sa a idem a nebudem vyplakavat. A keby nemam kde ist, drzim hubu a krok🙈
@lupajole má pomáhať v domácnosti,nie starať sa matke o decko ktoré si spravila vo vyššom veku a teraz s jej oňho nechce starať. A pokiaľ mladá prispieva na domácnosť a pomáha v nej inak tak nevidím dôvod robiť opatrovatelku. Keď si už stará na decko tak si ho nerob.
@cyneric A? Ked chce mlada byvat pod maminou strechou, nech neplace a nestazuje sa na MK , ale nech sa prisposobi zivotu kde zije. Ked sa jej nepaci dovi dopo. Nikto ju tam urcite nedrzi . Ma 21 rokov , ked sa tak stazuje, predpokladam , ze ma nasporene na depozit a jeden najom . Tak uz len zbalit veci a smelo dotoho.
Ked nedokaze byt financne samostatna, treba sklopit usi, prisposobit sa zivotu kde zije a neplakat. Je dospela moze si vybrat.
@lupajole keby jej mama nechcela aby tam bývala,tak nebýva, nikto ju nenúti a tak isto ani mladú nemôžu ,, nútiť,,
obe sú dospelé a je jedno ze jedno je dcéra a druhé matka maju sa rešpektovať a nie vynucovať si
O tom snáď nieje RODINA
@mizoko A co keby aj prispievala? Kym zije pod mojou strechou, bude sa riadit mojimi pravidlami, ked sa ti nepaci, mas moznost. A takto som bola vychovana aj ja. A tu som, s rodicmi mam uzasny vztah. A nikdy ma ani nenapadlo riesit, ci im mam pomoct s mladsim surodencom alebo nie. Autorka je obycajne sebecke decko, ktore nevie co od dobroty
@lupajole 🤣🤣🤣 teba mať za matku musí byť radosť. Čo sa vybijas na mne? Keď máš priveľa energie choď si zabehať ☺️ Normálne ti až žilka rupne lebo slečna sa ozvala že sa jej nepáči že sa má starať o mladšieho súrodenca. Byť ty mojou matkou a urobila by si mi taký cirkus ohľadom mladšieho súrodenca tak tresnem dvermi a už ma nikdy neuvidis 😎 urobiť si decko a potom sa oňho nestarat - mladá nie je povinná nahrádzať matku.
@lupajole má pomáhať v domácnosti,nie starať sa matke o decko ktoré si spravila vo vyššom veku a teraz s jej oňho nechce starať. A pokiaľ mladá prispieva na domácnosť a pomáha v nej inak tak nevidím dôvod robiť opatrovatelku. Keď si už stará na decko tak si ho nerob.
@mizoko A to vies ako? Ze sa ma starat o surodenca? Matka jej nakazala, ze sa bude o neho starat, lebo jej samej sa nechce? Ci len treba obcas pomoct? Lebo to su dve rozdielne veci. Ale zrejme ako ty, tak ani ja dotoho nevidime. A zbytocne sa tu budeme jedna s druhou dotahovat. Kazda mame na situaciu iny nazor, pritom ani jedna z nas nevie presne ako to tam u nich je.
@mizoko A to vies ako? Ze sa ma starat o surodenca? Matka jej nakazala, ze sa bude o neho starat, lebo jej samej sa nechce? Ci len treba obcas pomoct? Lebo to su dve rozdielne veci. Ale zrejme ako ty, tak ani ja dotoho nevidime. A zbytocne sa tu budeme jedna s druhou dotahovat. Kazda mame na situaciu iny nazor, pritom ani jedna z nas nevie presne ako to tam u nich je.
@lupajole presne tak 😁 ja som sa vyjadrila iba ku starostlivosti o mladšieho súrodenca. Sestra nemá nahrádzať matku. To je cele
@lupajole 🤣🤣🤣 teba mať za matku musí byť radosť. Čo sa vybijas na mne? Keď máš priveľa energie choď si zabehať ☺️ Normálne ti až žilka rupne lebo slečna sa ozvala že sa jej nepáči že sa má starať o mladšieho súrodenca. Byť ty mojou matkou a urobila by si mi taký cirkus ohľadom mladšieho súrodenca tak tresnem dvermi a už ma nikdy neuvidis 😎 urobiť si decko a potom sa oňho nestarat - mladá nie je povinná nahrádzať matku.
@mizoko 🤣🤣🤣🤣mne pride az smiesne taketo zabo-mysie vojny. Ja mat zase taku dceru ako je autorka tak sa zase zblaznim ja. Ver mi, ja mam 5 deti a vsetky su vychovane slusne a pomahame si medzi sebou ako vieme. Preto nastastie nemusim riesit takuto situaciu. A keby som musela, tak by mlada usla z domu sama . To mi ver🤣🤣🤣
@lupajole Však doteraz bola jedináčik maznáčik a teraz má aj súrodenca. Sa správa ako malé žiarlivé decko
@mizoko 🤣🤣🤣🤣mne pride az smiesne taketo zabo-mysie vojny. Ja mat zase taku dceru ako je autorka tak sa zase zblaznim ja. Ver mi, ja mam 5 deti a vsetky su vychovane slusne a pomahame si medzi sebou ako vieme. Preto nastastie nemusim riesit takuto situaciu. A keby som musela, tak by mlada usla z domu sama . To mi ver🤣🤣🤣
@lupajole pomáhate alebo ste nútení pomáhať? obrovský rozdiel
@mizoko Pokým žije v mojej domácnosti, platia moje pravidlá. Ak bude mať vlastnú domácnosť budú platiť jej pravidlá a hotovo.
@lupajole Inými slovami, dieťa je hračka na dobu určitú, keď sa vie o seba postarať papierovo tak neriešime v momente keď začne hrať inú notu než tú ktorú chcem. Rozumiem. A potom sa budeme čudovať o 20-30 rokov že prečo sa so mnou osamostatnené dieťa nechce stretávať, prečo nemám možnosť stýkať sa s vnúčatami, prečo sa o mňa v starobe nezaujímajú.
@sisska96 keď prispieva na domácnosť tak kde je problém, tiež vlastníkovi bytu ktorému platím nájom nie som dlžná aby som mu strážila deti s tým že “veď to nie je moja domácnosť”.
@lupajole Však doteraz bola jedináčik maznáčik a teraz má aj súrodenca. Sa správa ako malé žiarlivé decko
@sisska96 jasne rozmaznana princezna😄 Keby bola moja dcera, tak sama ujde cim skor odomna😄 Ale ja som prisna mama a nastastie moje deti a vlastne cela rodina aj surodenci medzi sebou su si napomocni🙃
@sisska96 jasne rozmaznana princezna😄 Keby bola moja dcera, tak sama ujde cim skor odomna😄 Ale ja som prisna mama a nastastie moje deti a vlastne cela rodina aj surodenci medzi sebou su si napomocni🙃
@lupajole áno ked ,,musia,,
U nás to funguje inak,pomahame si lebo chceme a nikto nieje nútení
No zienky uz sa nejdem dotahovat pekny den. Mam povinnosti , musim za detmi😄
venovať sa súrodencovi by nemala byť povinnosť ani niečo z donútenia, ale normálne z lásky venovať mu svoj čas, pohrať sa s ním, prečítať mu rozprávku, zobrať ho niekedy von, kúpiť mu zmrzlinu a nie ho ignorovať, ja som súrodenca nechcela tak kašlem na brata a je mi ukradnutý
dnes je sebecká doba, trend je myslieť len na seba, moje pocity, moje potreby, moje uspokojenie a náhodou sa prispôsobiť druhému, alebo urobiť niečo pre iného len tak nežistne a bez vypočítavosti čo z toho budem mať ja sa nenosí
mladá nieje cudzí človek, podnájomníčka ktorá prispela na nájomné a to je tak všetko čo sa od nej očakáva, ale je súčasť rodiny, tak by sa tak mala aj správať
Zdá sa mi skôr, že autorka zaujala postoj, "keď do mňa bude každý dr..ť, tak to nebudem robiť lebo to nie je moja povinnosť". Z tohto hľadiska ju chápem, ale je to jej súrodenec, mala by si k nemu budovať vzťah. Na jej mieste by som nastavila nejaký čas, možno pár krát týždenne pokočíkovať vonku, dá si tenisky a má to aj v rámci pohybu pre seba. A určite by nemala suplovať rodičov.
Ale inak autorka mimo toho či povinnosť máš alebo nie tak byť tebou pomohla by som ale v normálnej miere... Neodmietala by som to úplne ale aspoň čas od času pomohla... Bola som v situácii, že som mala 15 keď aa mi narodil.mladší brat a pomáhala som tak, že som sa s nim pohrala kým sa maam išla okúpať alebo som na neho dozrela, keď musela mama niekam ísť a podobne, občas som sa pohrala... No nebolo to, že by ma zneužívala ani nič podobné.. a teraz po 18 rokoch môj mladší brat dobrovoľne chodí k nám na týždeň aby mi pomohol s deťmi... A máme naozaj pekný vzťah.. takže za mňa takto
venovat sa v primeranej miere surodencovi je normalne a rovnako aj pomahat (aj strazenim) ak zijeme vsetci v spolocnej domacnosti
No, takto😂 Ste na mňa spustili..Chápem, že neviete celé pozadie. Aby som to uviedla na pravú mieru, mama nechce, aby som ju nahrádzla, väčsinou je s ním ona.Ide o to, že ja si k nemu neviem nájsť vzťah, je zlatý..Ale ide o to, že je veľmi hyperaktívne, živé a hlučné dieťa..Otvorene priznávam, že nemám nervy ani trpezlivosť. Čo sa týka odsťahovania, plat mám dosť dobrý, ale nemienim niekomu splácať hypotéku, jedine svoju, preto sa nechcem sťahovať. A čo sa týka pomoci, sem tam niečo spravím, ale je pravda, že málo a nevarím..Peniaze mama odo mňa nechce..Teraz dúfam, že sa zas do mňa pustíte, aká som rozmaznaná🙈
No, takto😂 Ste na mňa spustili..Chápem, že neviete celé pozadie. Aby som to uviedla na pravú mieru, mama nechce, aby som ju nahrádzla, väčsinou je s ním ona.Ide o to, že ja si k nemu neviem nájsť vzťah, je zlatý..Ale ide o to, že je veľmi hyperaktívne, živé a hlučné dieťa..Otvorene priznávam, že nemám nervy ani trpezlivosť. Čo sa týka odsťahovania, plat mám dosť dobrý, ale nemienim niekomu splácať hypotéku, jedine svoju, preto sa nechcem sťahovať. A čo sa týka pomoci, sem tam niečo spravím, ale je pravda, že málo a nevarím..Peniaze mama odo mňa nechce..Teraz dúfam, že sa zas do mňa pustíte, aká som rozmaznaná🙈
@anonym_autor tak si zjavne rozmaznana ak sa nechces venovag bratovi tak var upratuj per atd nech ma na brata priestor mama co ine dodat
@anonym_autor vieš bolo by fajn keby si tým pádom aspoň pomáhala mame nie je to jednoduché veru
NIe každý má vzťah k deťom, niekto nemusí malé deti ale s väčšími už vie, lebo sa s nimi vie "dohovoriť", tak odbremeň mamu od domácich prác, s malým si buduj aký taký vzťah, o chvíľu vyrastie a bude sa sním dať komunikovať, bude to iné.

@anonym_05eee4 nemá povinnosť mame pomáhať. Nepýtala sa na tento svet. Ak mame pomáhať nechce tak ma na to dôvod. Netušis ako bola vychovávaná,nevieš ako sa k nej mama správala. A aj keby to z tvojho pohľadu bola najlepšia matka na svete tak dieťa nemá povinnosť akokoľvek to rodičom vracať. je to len možnosť. Alebo ty si si snáď robila deti za tym účelom aby ti to vrátili? Bez ohľadu na to ako to samé cítia? Ak budú chcieť prídu za tebou. Samé. Bez pocitu POVINNOSTI to robiť.
@mizoko má povinnosť pokým žije u nej. Ak nechce nech sa zbalí a ide