icon

Nevenujem sa bratovi. Som zlou sestrou?

9. okt 2025

Dobrý deň, prosím o radu. Mám 21 rokov, bývam s mamou, rodičia sú rozvedení, bola som jedináčik. Pred 3 rokmi sa mi narodil brat, ktorého má mama so svojím partnerom. A tu je ten problém - ja mám prácu, ktorá ma celkom vyčerpáva, pracujem na zmeny a mám počas voľna rada svoj kľud a ticho. Je pravda, že sa bratovi nevenujem, a to mi každý vyčíta. Stále dookola počúvam len, ako mám mame pomáhať, lebo som veľká sestra atď. Mám z toho dosť. Som hnusná, keď proste to beriem tak, že mám svoj život prácu a kým nemám deti, nemienim sa prispôsobovať a venujem sa v prvom rade sebe a počas voľna si riešim svoje? Je mi z toho zle,cítim sa ako sviňa, ale takto to cítim, že kým nemám ja deti, prečo by som sa mala jemu prispôsobovať? Chcem žiť svoj bezstarostný život a nie počas voľna riešiť jeho. Ďakujem za odpovede

abbey1
9. okt 2025
@anonym_01fac3

Tak mamka si spravi "poskrabka" a ty ho mas vychovavat, lebo po 40.az tak nevladze... To je tvoja dobra vola, nie povinnost, ma krpca aspon s rovesnikom, ci 60.tnikom a onedlho bude chciet, aby si ho brala na prechadzky na inv. voziku.... ❓.... trhni sa, cim skor🤔

@anonym_01fac3 Ty si dobre mimo.

dory11
9. okt 2025

@anonym_autor nie nemáš povinnosť starať sa o súrodenca ani nič podobné rob ako chces ty ale toto od teba nikto nemôže požadovať
V prvom rade je to dieťa tvojej matky a ona sa mám starať

anonym_01fac3
9. okt 2025
@abbey1

@anonym_01fac3 Ty si dobre mimo.

@abbey1 kazdy ma nejaku kapacitu, tu jej vycerpava praca, vsak tu vzdy posielate zenske do roboty a krpcov do jasli, praca first, takze tato sestra tetaz nestiha, snad ma maly rodicov, nie? Ty mimoza

viestta
9. okt 2025

Dobre, brat je mamine dieta, nemusis sa o neho starat. Ale byvas v tej domacnosti, staras sa aspon o nu? Poupratujes, das prat, ozehlis, okna umyjes...? Alebo si riesis len svoje, servis mas kompletny este ti aj mama navari?

zuzanita1609
9. okt 2025
@anonym_01fac3

@abbey1 kazdy ma nejaku kapacitu, tu jej vycerpava praca, vsak tu vzdy posielate zenske do roboty a krpcov do jasli, praca first, takze tato sestra tetaz nestiha, snad ma maly rodicov, nie? Ty mimoza

@anonym_01fac3 a snáď má mladá slečna aj plat, čiže si môže dovoliť podnájom a ešte aj zariadiť si choď svojej domácnosti po svojom... navarí si,operie si so svojím kľudom a pokojom 😏.

deti95060810
9. okt 2025

však tvoj súrodenec má oboch rodičov nie? jedno decko hádam zvládnu.
či už ani to nie?

sense
9. okt 2025
@anonym_01fac3

Tak mamka si spravi "poskrabka" a ty ho mas vychovavat, lebo po 40.az tak nevladze... To je tvoja dobra vola, nie povinnost, ma krpca aspon s rovesnikom, ci 60.tnikom a onedlho bude chciet, aby si ho brala na prechadzky na inv. voziku.... ❓.... trhni sa, cim skor🤔

@anonym_01fac3 a potom aby nevyplakavala o desať rokov ako sa babka nechce starať o vnúča a nemá k nemu vzťah a mladá je na všetko sama

elzu
9. okt 2025

Samozřejmě, ze nemas povinnost starat se o sveho sourozence- obzvláště, když uz mas svůj vlastni život.

Ale… Neni ti lito, ze si spolu nebudujete vztah? Ze ten maly clovicek, ktery te urcite jako sestru bezmezne miluje a obdivuje, s tebou nema sanci travit cas, poznavat te, ucit se nove veci?

Nejde o povinnost, ale o vztah, ktery vam jednou zustane, az uz tady vasi rodice nebudou. A at chces nebo ne, zivot ti to pripravil tak, ze tady ted jednoho sourozence mas, i kdyz ses o to neprosila- a je to jen na tobe- protoze si dospela- jaky vztah spolu drive ci pozdeji budete mit. Povinnost vuci matce nemas zadnou, starat se o to dite nemusis, mame pomahat taky nemusis, ale zodpovědnost za vztah ke svému sourozenci - tu mas a je na tobe, jak se k tomu postavis.

kiki68
9. okt 2025

Fakt je, neni to Tvoje dieta, oni si ho spravili a maju sa starat. Toto je presne to “ dieta nam nebude kecat do mnozenia “, ale potom oni nemozu kecat do toho kontaktu. Ako pomohla by som, ale v nejakej rozumnej miere. Kamoska sa napr stara a rada, lebo podla nej nemoze za to, ze rodic je drblina. Takze si berie malu aj na prazdniny ( uz nebyva s rodicmi)

anonym_f1031e
9. okt 2025

@anonym_autor ty si jeho sestra, nie mama. Ty nemáš povinnosť sa mu venovať ak si unavená z prace a ako dospelá mas určite uz aj svoj život. No stále je to tvoj súrodenec a nejaky ten vzťah by si si s ním vybudovať mala.

anonym_01fac3
9. okt 2025
@zuzanita1609

@anonym_01fac3 a snáď má mladá slečna aj plat, čiže si môže dovoliť podnájom a ešte aj zariadiť si choď svojej domácnosti po svojom... navarí si,operie si so svojím kľudom a pokojom 😏.

@zuzanita1609 iste, ked ma 1100 moze dat 600€ na najom a do 30.takto len mastit kapsu prenajimatelovi, v 30.bude mat usetrenych 5000 a brata dost velkeho, aby mu prepisali byt, jej z kolaca dieru, pozname. Nehovorim, ze nepomoct, ale odtial- potial.

cyneric
9. okt 2025

Mne sa páči ako tu všetci hovoríte o osamostatnení sa, ako keby nájom pre bežného človeka nebol riadny zásah do rozpočtu ak býva sám. Možno si šetrí na hypotéku, nevieme v akej situácii sa autorka nachádza, či/koľko platí na domácnosť, ako sa zapája v rámci nej (pranie, upratovanie a pod).

Povinnosť súrodenca nie je starať sa o ostatných súrodencov, sú ľudia ktorí majú radi svoj kľud a na tom nie je nevyhnutne nič zlé. Najlepšie keď sa do toho primieša aj to naše “veď keď ty budeš potrebovať pomoc s deťmi kto ti príde na pomoc, si žena tak zapoj materinský cit niečo sa naučíš, veď treba budovať puto”, snáď je to aj v záujme starého rodiča vidieť svoje vnúča, nie? A potom to isté môže povedať staršie dieťa keď rodič bude mať 70r a bude s ním treba chodiť k doktorom, riešiť nemocnicu - “nepomohla si mi keď som ťa potrebovala, prečo by som mala pomôcť tebe”? A môžeme sa takto točiť do kruhu.

zuzanita1609
9. okt 2025

Tiež som najstaršia sestra dvoch mladších bratov.
Bola som už v puberte,keď bol najmladší na svete a vždy to bolo tak,že si najstaršia, pomáhaj! A aj ja som ",brblala",odvrávala,chcela svoj pokoj a kľud,mala svoje veci.Reku ",keď ste si urobili, starajte sa" (vtedy som skoro schytala po pysku od otca)🤭.A dnes poviem,že vďaka Bohu zato,pretože dnes by som varila párky v igelite ,dala by som prať biele prádlo s červenými osuškami😁. A hlavne,vzťahy sa tým budujú v rodinách medzi súrodencami. Tiež nevravím,že suplovať mu rodičov,ale už je sestra,už je to iné.

anonym_748d41
9. okt 2025

Lepšie bude venovať svoj čas, lásku a pozornosť opusteným psíkom, mačičkám, alebo sirotám v Afrike ako svojmu súrodencovi?

bielasovicka
9. okt 2025

Mama ma už asi dosť rokov na malé dieťa, a preto to nezvláda. Ale to si mala rozmyslieť ešte pred tým, teraz je už neskoro.

sisska96
9. okt 2025

Ja nechápem väčšinou komentárov. No a čo keď je to brat? Súrodenci sa nemajú pomáhať, či čo sú cudzí ľudia? Divný prístup

angeli121212
9. okt 2025

Povinnosť starať sa o mladšieho brata nemáš to bolo rozhodnutie tvojej mami a jej nového partnera ale ako člen domácnosti máš povinnosť pomáhať s chodom domácnosti ako upratovanie, varenie a pod. Podľa dohody

cyneric
9. okt 2025
@anonym_748d41

Lepšie bude venovať svoj čas, lásku a pozornosť opusteným psíkom, mačičkám, alebo sirotám v Afrike ako svojmu súrodencovi?

@anonym_748d41 Prečo nie? Dospelý človek sa snáď môže rozhodnúť či sa chce ísť venovať mladšiemu súrodencovi alebo hocijakú inú aktivitu. Aj venčenie psov z útulku. Keď chce pomáhať tak nech pomáha, keď nechce tak logicky pomáhať nemusí.

lupajole
9. okt 2025
@cyneric

Mne sa páči ako tu všetci hovoríte o osamostatnení sa, ako keby nájom pre bežného človeka nebol riadny zásah do rozpočtu ak býva sám. Možno si šetrí na hypotéku, nevieme v akej situácii sa autorka nachádza, či/koľko platí na domácnosť, ako sa zapája v rámci nej (pranie, upratovanie a pod).

Povinnosť súrodenca nie je starať sa o ostatných súrodencov, sú ľudia ktorí majú radi svoj kľud a na tom nie je nevyhnutne nič zlé. Najlepšie keď sa do toho primieša aj to naše “veď keď ty budeš potrebovať pomoc s deťmi kto ti príde na pomoc, si žena tak zapoj materinský cit niečo sa naučíš, veď treba budovať puto”, snáď je to aj v záujme starého rodiča vidieť svoje vnúča, nie? A potom to isté môže povedať staršie dieťa keď rodič bude mať 70r a bude s ním treba chodiť k doktorom, riešiť nemocnicu - “nepomohla si mi keď som ťa potrebovala, prečo by som mala pomôcť tebe”? A môžeme sa takto točiť do kruhu.

@cyneric Ako ju nezaujima surodenec a vadi jej, ze ma pomoct, mna by absolutne nezaujimalo, ci ma mlada na hypoteku, ci si setri peniaze….preco by malo? Chce mat klud? Nic jej nebrani zobrat si podnajom a zit svoj zivot , kde bude mat klud od kazdeho, keby aj na ukor toho, ze bude zit z vyplaty do vyplaty. Len kazda minca ma dve strany. Autorka sa viac neozvala, a nevieme nazor druhej strany

cyneric
9. okt 2025
@lupajole

@cyneric Ako ju nezaujima surodenec a vadi jej, ze ma pomoct, mna by absolutne nezaujimalo, ci ma mlada na hypoteku, ci si setri peniaze….preco by malo? Chce mat klud? Nic jej nebrani zobrat si podnajom a zit svoj zivot , kde bude mat klud od kazdeho, keby aj na ukor toho, ze bude zit z vyplaty do vyplaty. Len kazda minca ma dve strany. Autorka sa viac neozvala, a nevieme nazor druhej strany

@lupajole Som rada že si môj komentár prečítala v celej dĺžke, na konci som poznamenala že presne tento prístup môže potom dieťa uplatniť voči rodičovi keď bude potrebovať zdravotnú starostlivosť a očakávať že “veď dieťa sa postará”. “Veď mňa nemusí zaujímať že si stará a potrebuješ pomoc, ak potrebuješ starostlivosť tak si zaplať a výbav domov dôchodcov alebo najlepšie, presťahuj sa bližšie k nemocnici.” Neviem či má zmysel si zbytočne kaziť vzťahy s dospelým dieťaťom kvôli takýmto s prepáčením drobnostiam. Matka chcela druhé dieťa, má druhé dieťa, tak nech sa stará.

malinkajozka
Odpoveď bola odstránená
lupajole
9. okt 2025

Ja len jedno nechapem, ked si tu niektore zastavate mladu, ved nikto od nej predpokladam ani nechce aby sa o brata starala. Kde nato chodite? Za dalsie ked nechce a nepaci sa jej pomahat nech si zoberie nohy na placia a ide si po svojom kde bude mat od kazdeho svaty pokoj. Co to neurobi, naco caka? Vyplakavat na MK vie, tak nech dokaze zbalit veci, osamostatnit sa a zit si svoj zivot. Ani jej matky nieje povinnost aby ju tam mala. Je dospela, zaraba uz si mohla zit sama svoj zivot🙈Neviem naco cakas autorka prispevku. Sup nohy na plecia a najvyssi cas osamostatnit sa. Ved predsa nieje povinnostou tvojej matky, aby ta tam stale trpela.

cyneric
9. okt 2025
@lupajole

Ja len jedno nechapem, ked si tu niektore zastavate mladu, ved nikto od nej predpokladam ani nechce aby sa o brata starala. Kde nato chodite? Za dalsie ked nechce a nepaci sa jej pomahat nech si zoberie nohy na placia a ide si po svojom kde bude mat od kazdeho svaty pokoj. Co to neurobi, naco caka? Vyplakavat na MK vie, tak nech dokaze zbalit veci, osamostatnit sa a zit si svoj zivot. Ani jej matky nieje povinnost aby ju tam mala. Je dospela, zaraba uz si mohla zit sama svoj zivot🙈Neviem naco cakas autorka prispevku. Sup nohy na plecia a najvyssi cas osamostatnit sa. Ved predsa nieje povinnostou tvojej matky, aby ta tam stale trpela.

@lupajole Hovoríš to spôsobom, ako keby si nájsť dostatočne dobre ohodnotenú prácu ako mladý človek čo dokončil nedávno školu je úplná malina jahoda, nevieme ani v ktorom kraji žije, aká je dostupnosť bývania, ako by sa zmenilo dochádzanie do práce. To že človek dosiahne 18 rokov neznamená že je automaticky 120% finančne aj inak pripravený sa osamostatniť, my už nefasujeme byty iba za to že sme nastúpili do práce ako to bolo za minulého režimu a aj cenovo sa pohybujeme inak než to bolo v dobe keď sa osamostatňovali naši rodičia.

sisska96
9. okt 2025
@lupajole

@lupajole Presne tak

anonym_4896c4
9. okt 2025

Mas 2 moznosti - odstahovat sa a zit si zivot aky chces bez starosti o brata, alebo dospiet a prejst z modu jedinacika k pomoci v domacnosti. Brat ma 3 tak asi je v skolke. Nejaku hodinu postrazit alebo nieco pripravit ta nezabije, nakolko nefungujes ako samostatna jednotka - vari, perie atd sa robi v ramci domacnosti. V 21 by som ale volila prenajatie samostatnej izby v zdielanom byte, pripadne cely byt pre mna a domov chodila na navstevy a vtedy s bratom travila cas. Nebudem sa prisposobovat, radsej nech jem suche rozky cely mesiac, ale som panom mojho casu (ja som odisla v 18 😉, ale nie kvoli surodencovi … proste som sa nechcela prisposobovat domacim ritualom, len ja som sa odstahovala o 2000km dalej)

anonym_e1920c
9. okt 2025

A čo že nechceš sa moc venovať, veď máš svoj život
Aj keď medzi deťmi je menší vekový rozdiel tak nieeje nutnosť aby sa hrávali spolu
Takže nech mama je mama a ty ako sestra keď budeš chcieť tráviť čas tak budeš...ale hlavne myslím si ze až keď bude staršie tak to bude o inom
Medzi mnou a sestrou je 20 rokov tiež a máme super vzťahy a to nemusela nahrádzať matku

anonym_e1920c
9. okt 2025

Ato ani ja si neviem predstaviť ako mňa by niekto nútil v 20 tke sa starať o dieťa, ktoré nieje moje
Ok súrodenca mať rada to je jasné ale co viac ked dieťa je dieťa
Niektoré matky sa nevenujú ako by mali a je to ok
O otcoch ani nehovoriac
A nie to čakať od sestry čo ma svoj svet a je jedno že býva u nich, veď ona to dieťa si nerobila

mizoko
9. okt 2025
@anonym_05eee4

@anonym_autor keď sa budeš venovať svojmu malému bratovi pomôžeš tým mame, ktorá Tebe celý život pomáhala.

@anonym_05eee4 nemá povinnosť mame pomáhať. Nepýtala sa na tento svet. Ak mame pomáhať nechce tak ma na to dôvod. Netušis ako bola vychovávaná,nevieš ako sa k nej mama správala. A aj keby to z tvojho pohľadu bola najlepšia matka na svete tak dieťa nemá povinnosť akokoľvek to rodičom vracať. je to len možnosť. Alebo ty si si snáď robila deti za tym účelom aby ti to vrátili? Bez ohľadu na to ako to samé cítia? Ak budú chcieť prídu za tebou. Samé. Bez pocitu POVINNOSTI to robiť.

mizoko
9. okt 2025
@anickaaa6aaa

@anonym_05eee4 tak ale je povinnosťou rodiča sa postarať o dieťa, keď si ho už "spravili". nie aby sa súrodenec staral. tu sa nedivím ani. je tam veľký vekový rozdiel. nie každý musí mať super vzťah so súrodencami.

@anickaaa6aaa asi tak.

lupajole
9. okt 2025
@cyneric

@lupajole Hovoríš to spôsobom, ako keby si nájsť dostatočne dobre ohodnotenú prácu ako mladý človek čo dokončil nedávno školu je úplná malina jahoda, nevieme ani v ktorom kraji žije, aká je dostupnosť bývania, ako by sa zmenilo dochádzanie do práce. To že človek dosiahne 18 rokov neznamená že je automaticky 120% finančne aj inak pripravený sa osamostatniť, my už nefasujeme byty iba za to že sme nastúpili do práce ako to bolo za minulého režimu a aj cenovo sa pohybujeme inak než to bolo v dobe keď sa osamostatňovali naši rodičia.

@cyneric A? Ked chce mlada byvat pod maminou strechou, nech neplace a nestazuje sa na MK , ale nech sa prisposobi zivotu kde zije. Ked sa jej nepaci dovi dopo. Nikto ju tam urcite nedrzi . Ma 21 rokov , ked sa tak stazuje, predpokladam , ze ma nasporene na depozit a jeden najom . Tak uz len zbalit veci a smelo dotoho.
Ked nedokaze byt financne samostatna, treba sklopit usi, prisposobit sa zivotu kde zije a neplakat. Je dospela moze si vybrat.