icon

Nevenujem sa bratovi. Som zlou sestrou?

9. okt 2025

Dobrý deň, prosím o radu. Mám 21 rokov, bývam s mamou, rodičia sú rozvedení, bola som jedináčik. Pred 3 rokmi sa mi narodil brat, ktorého má mama so svojím partnerom. A tu je ten problém - ja mám prácu, ktorá ma celkom vyčerpáva, pracujem na zmeny a mám počas voľna rada svoj kľud a ticho. Je pravda, že sa bratovi nevenujem, a to mi každý vyčíta. Stále dookola počúvam len, ako mám mame pomáhať, lebo som veľká sestra atď. Mám z toho dosť. Som hnusná, keď proste to beriem tak, že mám svoj život prácu a kým nemám deti, nemienim sa prispôsobovať a venujem sa v prvom rade sebe a počas voľna si riešim svoje? Je mi z toho zle,cítim sa ako sviňa, ale takto to cítim, že kým nemám ja deti, prečo by som sa mala jemu prispôsobovať? Chcem žiť svoj bezstarostný život a nie počas voľna riešiť jeho. Ďakujem za odpovede

smilingwoman
10. okt 2025
@anonym_06e449

Nie, nemáš suplovať matku, ale sem- tam sa s bratom pohrať je úplne normálne , nie ? Okrem toho , aj tebe mama pomáha tým, že u nej bývaš (píšeš o práci, predpokladám, že už naštudujes), tak pomoc od teba je na mieste tiež , nemyslíš ? Alebo sa odsťahuj, financuj sa sama a nemusis nic.

@anonym_06e449 súhlasím. Ak bývajú v spoločnej domácnosti myslím ze občas Hodinka dve pohrať sa by ju nezabila. A ja to úplne chapem ze unava a vlastný život atď. Ale bud by som sa odsťahovala a ked uz hovorime o vlastnom zivote platila si vsetko sama alebo občas pomohla. Polož si otázku: Keď budeš mat deti ty budeš očakávať pomoc od niekoho ? Aj ked ono pred tym nez ma clovek deti sam nevie to objektivne zhodnotit. Ti poviem ze ja nemám žiadnu rodinu po ruke a je to mega náročné. Bodla by mi pomoc hoci na hodinku dve občas 🙂 každopádne ja si neviem predstaviť mat malého braska a nepohrat sa s ním. Nevravím ze každý deň ale v vaše voľna určite.

ivik4
10. okt 2025
@smilingwoman

@anonym_06e449 súhlasím. Ak bývajú v spoločnej domácnosti myslím ze občas Hodinka dve pohrať sa by ju nezabila. A ja to úplne chapem ze unava a vlastný život atď. Ale bud by som sa odsťahovala a ked uz hovorime o vlastnom zivote platila si vsetko sama alebo občas pomohla. Polož si otázku: Keď budeš mat deti ty budeš očakávať pomoc od niekoho ? Aj ked ono pred tym nez ma clovek deti sam nevie to objektivne zhodnotit. Ti poviem ze ja nemám žiadnu rodinu po ruke a je to mega náročné. Bodla by mi pomoc hoci na hodinku dve občas 🙂 každopádne ja si neviem predstaviť mat malého braska a nepohrat sa s ním. Nevravím ze každý deň ale v vaše voľna určite.

@smilingwoman hodinka dve pohrat sa s tak malym dietatom by zabila aj mna 😆. Unavilo by ma to ako dostihoveho psa. Keby som ona tak radsej okna vydrhnem

zuzanita1609
10. okt 2025
@ivik4

@smilingwoman hodinka dve pohrat sa s tak malym dietatom by zabila aj mna 😆. Unavilo by ma to ako dostihoveho psa. Keby som ona tak radsej okna vydrhnem

@ivik4 niekedy sa čudujem,že si mamina,máš niekedy horšie myslenie ako ja a to matka nie som, podotýkam 😏.

ivik4
10. okt 2025
@zuzanita1609

@ivik4 niekedy sa čudujem,že si mamina,máš niekedy horšie myslenie ako ja a to matka nie som, podotýkam 😏.

@zuzanita1609 ale prosim Ta ty myslienka 😃. Stale dookola pisem ze nemam rada hranie . A co

zuzanita1609
10. okt 2025
@ivik4

@zuzanita1609 ale prosim Ta ty myslienka 😃. Stale dookola pisem ze nemam rada hranie . A co

@ivik4 aha, čiže akože "berte ma s rezervou" 😁😉

ivik4
10. okt 2025
@zuzanita1609

@ivik4 aha, čiže akože "berte ma s rezervou" 😁😉

@zuzanita1609 to je uplne jednoduche. Nenavidim hranie, zato sa velmi rada so synom ucim a chodime vela von. Zatial co moj muz sa s nim hraval akoby on sam mal 4 roky a ucenie nemusi. Ty milujes vsetko, alebo ? Ja niesom inak autorka ani zakladatelka diskusii na temu ; ako ma beriete ? Nepytam sa, nezaujima ma to. Sme tu cudzie osoby.

Autorku jednoducho chapem, tiez by som sa nehrala s dietatom ktore nieje moje a este ktore pisti za usami. Velmi mi to ubera energiu. Ty ju mozno nechapes, ja ano. Kazdopadne, nech sa odstahuje alebo pomaha doma nech ma na dieta cas matka

zuzanita1609
10. okt 2025
@ivik4

@zuzanita1609 to je uplne jednoduche. Nenavidim hranie, zato sa velmi rada so synom ucim a chodime vela von. Zatial co moj muz sa s nim hraval akoby on sam mal 4 roky a ucenie nemusi. Ty milujes vsetko, alebo ? Ja niesom inak autorka ani zakladatelka diskusii na temu ; ako ma beriete ? Nepytam sa, nezaujima ma to. Sme tu cudzie osoby.

Autorku jednoducho chapem, tiez by som sa nehrala s dietatom ktore nieje moje a este ktore pisti za usami. Velmi mi to ubera energiu. Ty ju mozno nechapes, ja ano. Kazdopadne, nech sa odstahuje alebo pomaha doma nech ma na dieta cas matka

@ivik4 nepomáha,ani neprispieva do domácnosti ničím, veď čítaj 😉. Je to iba dospelé decko, ktoré čaká,kým sa vydá za bohatého chlapa 😏. Popri tom,si nevie ani navariť jednoduchý obed.

ivik4
10. okt 2025
@zuzanita1609

@ivik4 nepomáha,ani neprispieva do domácnosti ničím, veď čítaj 😉. Je to iba dospelé decko, ktoré čaká,kým sa vydá za bohatého chlapa 😏. Popri tom,si nevie ani navariť jednoduchý obed.

@zuzanita1609 ja CITAM ,preto som jej uz x krat napisala nech sa bud odstahuje alebo robi doma co treba, nech ma brata kvazi z krku a venuje sa mu mama. Alebo nech ide byvat prec ked nieje ani toho schopna

cacianka
10. okt 2025
@cyneric

@lupajole Najlepšie sa vrátiť do doby feudalizmu a poslať ju obrábať pole, nie? A potom ešte ju vydať za suseda odvedľa nech jej aj pozemok padne do vena. Keby sa v tomto prípade hovorilo o mužovi a nie žene tak časť z vás by viedla úplne inú rétoriku, pretože synáčik nemusí vedieť ani prať ani variť, od toho tu je (predsa) žena.

@cyneric to už preháňaš. nikto ju nenúti makať , ale stále majú super tuper ženy plné ústa kompromisov, lásky k blížnemu, o spolupatričnosti, vzájomnej pomoci, budovaní vzťahov krížom krážom, o dopriatí súrodenca, o láske v rodine, ústretovosti a iné ezotericko-motivačné-všehomíru reči, a tu máme podporovať mladú babu ktorá si žije v mama hotely, neprispeje sama od seba k súdržnosti rodiny napr. prácami v domácnosti, trávením chvíľ s bratom. Nikto jej nekáže aby viedla na komplet celú domácnosť, aby vytriasla vrecká s výplatou do centu, aby varovala brata 24/7, ale nejaká snaha byť užitočná a nápomocná by veru mala byť. Všade tu na MK píšu ženy, že aj muž sa má podieľať, aj žena sa má podieľať, tak sakra prečo by mladá žena mala sedieť na riti ledva prstom pohnúť, lebo decko je cudzie ? Každý člen rodiny a najmä každý žijúci v spoločnej domácnosti by mal mať snahu spolupodieľať sa určitou mierou. Napr. aj zákon o rodine to píše, každý podľa svojich možností a schopností. v každej téme sa radí, ako treba aj mužov dostať do kolobehu domácnosti, tak prečo nie mladá žena ?
Ve´d aj ona tam žije, má strechu nad hlavou, tak má aj povinnosť prispievať ručne či finančne. Ak to nerobí, je lenivá lemra, vychcaný jedinec, ktorý berie iba benefity. A je fuk, že nechce byť žienka domáca, že v budúcnosti nechce deti, radšej nech nekričí hop, kým má iba 21 rokov. Komu sa nepáči, nech ide žiť inde a tam sa zariadi systémom "iba jááá" a čo len mne vyhovuje.

cacianka
10. okt 2025
@bluka2

@sisaka tiez mi ostala len sanka otvorena. U nas si pomahame vsetci automaticky, sme jeden tim

@sisaka
@bluka2 úplne stručne -spolupatričnosť a jeden tím 👍

cyneric
10. okt 2025
@cacianka

@cyneric to už preháňaš. nikto ju nenúti makať , ale stále majú super tuper ženy plné ústa kompromisov, lásky k blížnemu, o spolupatričnosti, vzájomnej pomoci, budovaní vzťahov krížom krážom, o dopriatí súrodenca, o láske v rodine, ústretovosti a iné ezotericko-motivačné-všehomíru reči, a tu máme podporovať mladú babu ktorá si žije v mama hotely, neprispeje sama od seba k súdržnosti rodiny napr. prácami v domácnosti, trávením chvíľ s bratom. Nikto jej nekáže aby viedla na komplet celú domácnosť, aby vytriasla vrecká s výplatou do centu, aby varovala brata 24/7, ale nejaká snaha byť užitočná a nápomocná by veru mala byť. Všade tu na MK píšu ženy, že aj muž sa má podieľať, aj žena sa má podieľať, tak sakra prečo by mladá žena mala sedieť na riti ledva prstom pohnúť, lebo decko je cudzie ? Každý člen rodiny a najmä každý žijúci v spoločnej domácnosti by mal mať snahu spolupodieľať sa určitou mierou. Napr. aj zákon o rodine to píše, každý podľa svojich možností a schopností. v každej téme sa radí, ako treba aj mužov dostať do kolobehu domácnosti, tak prečo nie mladá žena ?
Ve´d aj ona tam žije, má strechu nad hlavou, tak má aj povinnosť prispievať ručne či finančne. Ak to nerobí, je lenivá lemra, vychcaný jedinec, ktorý berie iba benefity. A je fuk, že nechce byť žienka domáca, že v budúcnosti nechce deti, radšej nech nekričí hop, kým má iba 21 rokov. Komu sa nepáči, nech ide žiť inde a tam sa zariadi systémom "iba jááá" a čo len mne vyhovuje.

@cacianka zhodneme sa v tom že sa nezhodneme. Nemá povinnosť starať sa o cudzie dieťa, napriek tomu že to je jej nevlastný súrodenec. Tak isto nemá povinnosť prispievať na domácnosť a hromadu iných vecí ktoré síce môžeme povedať že sú očakávané, ale to je predmetom slovnej dohody medzi nimi. 🙂

anonym_748d41
10. okt 2025
@cyneric

@cacianka zhodneme sa v tom že sa nezhodneme. Nemá povinnosť starať sa o cudzie dieťa, napriek tomu že to je jej nevlastný súrodenec. Tak isto nemá povinnosť prispievať na domácnosť a hromadu iných vecí ktoré síce môžeme povedať že sú očakávané, ale to je predmetom slovnej dohody medzi nimi. 🙂

@cyneric keď to chceš hnať do extrému že mladá nemá žiadnu povinnosť v domácnosti, tak rovnako aj matka nemá povinnosť ju vyživovať a zabezpečovať bývanie môže jej ísť zrušiť trvalý pobyt na obecný úrad a stanoviť termín dokedy sa má vysťahovať

Tak aj matka si povie že sa bude venovať sebe a svojej rodine a nemá povinnosť míňať svoje financie a čas na dospelú samostatnú dcéru, ktorá nič v rodine nemusí ani urobiť ani finančne prispieť.

cyneric
10. okt 2025
@anonym_748d41

@cyneric keď to chceš hnať do extrému že mladá nemá žiadnu povinnosť v domácnosti, tak rovnako aj matka nemá povinnosť ju vyživovať a zabezpečovať bývanie môže jej ísť zrušiť trvalý pobyt na obecný úrad a stanoviť termín dokedy sa má vysťahovať

Tak aj matka si povie že sa bude venovať sebe a svojej rodine a nemá povinnosť míňať svoje financie a čas na dospelú samostatnú dcéru, ktorá nič v rodine nemusí ani urobiť ani finančne prispieť.

@anonym_748d41 Ale to nie je predmetom diskusie, tu riešime či je niekto zlý súrodenec ak nemá potrebu sa venovať o dve generácie mladšiemu súrodencovi. To, že si niekto nerozumie s malými deťmi a nemá k tomu inklináciu starať sa a riešiť z nej nerobia “lenivé rozmaznané decko”. Môžu si vybudovať vzťah neskôr, možno vôbec; nie je to podmienka aby domácnosť ďalej fungovala.

zuzanita1609
10. okt 2025
@cyneric

@cyneric tak isto nemá povinnosť jej matka sa o ňu starať keď je dospelá. Nepáči sa? dvere sú tam 😏

lucia147852
10. okt 2025
@cyneric

@cyneric a matka nema povinnosť ju trpieť v byte, variť jej ani upratovať.

cyneric
10. okt 2025
@lucia147852

@cyneric a matka nema povinnosť ju trpieť v byte, variť jej ani upratovať.

@zuzanita1609
@lucia147852
Dámy, ale v tomto vám nikto neodporuje. Keď to matke neprekáža a vie sa zariadiť sama (čo by som dúfala že zvládne v jej veku), nemení to stále gro témy.

anonym_748d41
10. okt 2025
@cyneric

@zuzanita1609
@lucia147852
Dámy, ale v tomto vám nikto neodporuje. Keď to matke neprekáža a vie sa zariadiť sama (čo by som dúfala že zvládne v jej veku), nemení to stále gro témy.

@cyneric gro témy je že súrodenci majú vychádzať medzi sebou spolu, zaujímať sa o seba, tráviť nejaký čas aj spolu a nie sa ignorovať akoby to boli cudzí neznámy ľudia a tváriť sa že ja nemám povinnosť udržiavať kontakt so súrodencom lebo...a dôvody prečo

rodina nie je hotel kde máš kľúč od svojej izby, zabezpečené služby a o susedov sa nezaujímaš, maximálne sa pozdravíš ak ich náhodou stretneš na chodbe
rodina nie je o tom že každý sa stará sám o seba a zaujíma sa iba o svoje potreby a je sebec funguje iba sám za seba, zariadi sa sám a druhý ho nezaujímajú, ignoruje ich

rodina je o tom že vzťahy medzi sebou udržiavajú členovia rodiny z lásky a preto že chcú a nie či je to povinné

anonym_07aeaf
10. okt 2025

To nie je staranie sa o brata ..ale vytváranie si nejakého puta. Tým,že sa mu venuješ,hras sa s nim,okupes ho atď tým si vytvárate vzťah čo je za mna dôležité,aby súrodenci vychádzali spolu . Je mi jasné,že tento vekový rozdiel,je naozaj viac ,ale stále bude v tebe hľadať oporu a tou by si byt mala .
Ja mam brata iba o 5 rokov mladšieho ,alé neviem si predstavit sa mu otočiť chrbtom . Aj keď ja mam rodinu on je slobodný,kedykoľvek niečo potrebuje som vždy pripravená mu byť na pomoc,podporu .mame 30+)🙂 a aj svoje deti tak vediem . Maju predsa iba seba a vzdy štát pri sebe .

abbey1
10. okt 2025
@cyneric

@anonym_748d41 Ale to nie je predmetom diskusie, tu riešime či je niekto zlý súrodenec ak nemá potrebu sa venovať o dve generácie mladšiemu súrodencovi. To, že si niekto nerozumie s malými deťmi a nemá k tomu inklináciu starať sa a riešiť z nej nerobia “lenivé rozmaznané decko”. Môžu si vybudovať vzťah neskôr, možno vôbec; nie je to podmienka aby domácnosť ďalej fungovala.

@cyneric Prosím ťa, ty vieš, čo znamená pojem generácia? Ona má brata mladšieho o 2 generácie? Bože môj!

cyneric
10. okt 2025
@abbey1

@cyneric Prosím ťa, ty vieš, čo znamená pojem generácia? Ona má brata mladšieho o 2 generácie? Bože môj!

@abbey1 Ak má 21 tak patrí do generácie Z, tento rok sa meníme na z generácie Alfa na generáciu Beta takže takmer 2 generácie, rok sem rok tam. 🙂

abbey1
10. okt 2025
@cyneric

@abbey1 Ak má 21 tak patrí do generácie Z, tento rok sa meníme na z generácie Alfa na generáciu Beta takže takmer 2 generácie, rok sem rok tam. 🙂

@cyneric Ach Bože po druhýkrát. 🙂

anonym_748d41
10. okt 2025
@cyneric

@cyneric aj zo svojou babkou sa nerozpávaš, nezaujímaš sa o ňu, netráviš s ňou žiaden čas lebo je o 2-3 generácie staršia?
čo tak bratranci, sesternice, s tými už dupľom žiaden kontakt veď nikde nie je taká povinnosť?
ako nepochopím, žijú pod jednou strechou, vidia sa asi každý deň a tvrdý ignor lebo ona nechcela mať brata? viac lásky a pozornosti dá kolegom v práci ako svojmu bratovi?

zuzanita1609
10. okt 2025
@abbey1

@cyneric Ach Bože po druhýkrát. 🙂

@abbey1 nechaj tak ,ja som to už vzdala. Ak do budúcnosti majú takto fungovať rodiny,tak "poťeš košťe" 😏. Aj autorky mamine raz ",prdnú nervy" a potom pochopí,že chcela od nej až tak málo,ako sem tam sa venovať braškovi. No ale, neučíme sa na chybách ostatných,ale na svojích ☺️.

cyneric
10. okt 2025
@anonym_748d41

@cyneric aj zo svojou babkou sa nerozpávaš, nezaujímaš sa o ňu, netráviš s ňou žiaden čas lebo je o 2-3 generácie staršia?
čo tak bratranci, sesternice, s tými už dupľom žiaden kontakt veď nikde nie je taká povinnosť?
ako nepochopím, žijú pod jednou strechou, vidia sa asi každý deň a tvrdý ignor lebo ona nechcela mať brata? viac lásky a pozornosti dá kolegom v práci ako svojmu bratovi?

@abbey1 Generácie máme chronologické a samostatne genealogické…? Ja hovorím o tých prvých.

@anonym_748d41 Presne tak. V rámci rodiny sa nestýkame, nekontaktujeme a teda logicky netrávime spolu čas ani ako súrodenci, ale napriek tomu keď sa niečo (niekomu) udeje tak zakročia všetci. Nie je iba jeden druh rodiny.

majlo1234
10. okt 2025
@cyneric

@abbey1 Generácie máme chronologické a samostatne genealogické…? Ja hovorím o tých prvých.

@anonym_748d41 Presne tak. V rámci rodiny sa nestýkame, nekontaktujeme a teda logicky netrávime spolu čas ani ako súrodenci, ale napriek tomu keď sa niečo (niekomu) udeje tak zakročia všetci. Nie je iba jeden druh rodiny.

@cyneric povinna nie je, to sme si ujasnili. Ci je to ludsky ok, o tom by som ale pomlcala. Su rodina, rodina by mala drzat spolu, pomahat si. A urcite jej to neublizi.

kate12
10. okt 2025

@anonym_autor Neviem no my sme museli pomáhať mame so sestrou, oco chodil na týždňovky. Ja som mala 11 rokov a brala som ju von, aj keď sme išli s chalanmi ona chodila často s nami... Ja na tvojom mieste by som viac pomohla mame s ním nie nonstop samozrejme, ale možno ti mama potom ochotne postráži tvoje deti keď ich raz mať budeš a budeš to potrebovať 🤷‍♀️

majkamasar
10. okt 2025

Niesi povinna to robit. Aj ked obcas pomoct mame by mozno bolo fajn.

anonym_93e4a3
10. okt 2025

Ked sa mi narodil mladsi syn, starsi mal 16 rokov. Velmi sa tesil na brata a nemal problem ho postrazit ked skocim na nakup, alebo si nieco vybavit. Teraz ma starsi 24r a mladsi 8 rokov, normalne chodi po neho na aute do skoly a maju super vztah. Pritom mladsi bol narocne dieta, my sme sa vsetci traja pri nom doslova ze striedali cez den, lebo vyzadoval extremne vela pozornosti a to vsetko slo hladko, lebo vsetci zucastneni mali zaujem...

klementinka58
10. okt 2025

tu vidno krasnu ukazku dnesnych vztahov, vacsina komentov nie si povinna pomahat, co naozaj nie je 🙂 ale to druhe hladisko, rodina, empatia nula bodov

zenazaba
10. okt 2025

Nuz, si leniva hnida.