icon

Som zlá matka. Kde robím chybu?

petra7825
28. mar 2022

Prosim pomozte, mam dve deti jeded zacinajuci pubertiak a jeden mladsi ale skolopovinny. Jedna sa hlavne o to starsie dieta. Mam pocit ze vzdy ked mu chcem spravit radost tak to skonci hadkou. Napr dnes som sa rozhodla ze si spravime pekny den a zoberiem ich navylet, dame si zmrzku, zajdeme do knihkupectva pozriet nejaku novu knihu….Vsetci sme sa tesili. Prideme do nakupneho centra a starsiemu sa roztrhne rusko. Ok nevadi kupime nove. Vojdeme do DM a on namiesto 50c ruska si vyberie to najdrahsie. A vznikne hadka preco mu ho nechcem kupit. Doma ma niekolko latkovych ale on chce aj toto lebo ho ma spoluziak. Vzdy chce vsetko a ja mu vysvetlujem dookola ze nie vsetko si mozeme dovolit.. a on stale svoje ze preco mu ho nechcem kupit. Ved toje iba 5 eur. Prva 5 minutova vymena nazorov je za nami. Mne zacina klesat nalada a radost z pekneho dna. Ideme do MC na zmrzku. On chce cele menu nie len zmrzku. A ja zase svoje. Prisli sme na zmrzlinu ved prave ideme z obeda. Samozrejme zase mu vysvetlujem ze nemozeme minut 30eur na jedlo ked sme sa dohodli ze ideme na zmrzku. Zase hadka nalada klesa. On nema radost zo zmrzliny lebo som mu nekupila aj hranolky a nuggetky. Ideme do knihkupectva. Uz mam naladu pod psa ze sa vylet zase nevydaril. Vyberu si knizky ktore sa pacia aj mne. Zrazu starsi syn zbada knihu ktoru ma vraj jeho spoluziak. Je to komiksova knika ktora je podla mna vekova a aj obsahovo nevhodna. Odmietam mu ju kupit. A zase sa hadame preco tu prvu mu dovolim a tuto nie. Vysvetlujem mu ze chcem aby cital kvalitne knihy a nie nieco co ho obsahovo neobohati. Odmietam proste platit 12 eur za knihu co precita za 2 dni. Tu prvu si on vybral a najskor sa z nej tesil kym nezbadal ten komiks. Nie sme chudobny ale ani bohaty a tak mu neustale vysvetlujem ze si musime vyberat na co pouzijeme peniaze. On akoby to nechapal a chce odo mna neustale veci ktore maju spoluziaci alebo niekde vidi. Dostava vreckove, samozrejme aj to ma podmienky aby to nebolo celkom zadarmo aby sa naucil hospodarit ale vzdy vsetko minie na hluposti. Mladsi si odklada a potom ked ma vacsiu sumu si kupi nieco hodnotnejsie. Neviem kde robim chybu a ako ho naucit hospodarit ale hlavne mat radost z veci ktore mu mozem dat. Proste nikdy nie je spokojny. Som z toho velmi nestastma. Aj ked mu to vysvetlujem a dohovaram. Mam pocit ze vzdy vsetku rafost pokazi sebe a aj mne. Keby nebolo mladsieho syna tak odidem domov uz ked sme boli v DM. Ale on si nezasluzi aby som mu pokazila radost koli starsiemu . Prosim poradte mi niekto kde robim chybu. Preco moj starsi syn je vzdy nespokojny a hlavne mi neustale vycita ked mu nechcem nieco dovolit. Ale on ide vzdy do extremu.

januska12323
28. mar 2022

Nechápem prečo s ním ideš do hádky, "výlet" neriešim to ti už vysvetlili, ale napr. tú situáciu s hrou, keď začal kaziť náladu všetkým rovno si ho mala otočiť do izby, zbytočne vysvetlujes on ťa vtedy nevníma. Keď sa budeš chcieť s nami hrať príď. Neviem čo budeš robiť keď bude naozaj v puberte.

travelllerka
28. mar 2022

Ja obdivujem tvoju trpezlivosť, ja by som celú akciu zrušila už po tom incidente z rúškom, dovidenia, ide sa domov. Nikde som si nevšimla, že by si bola zlá mama. Proste puberta

sense
28. mar 2022

Ja mam 9 ročnú à tiež by chcela všetko ale v obchode sa ne hádam a nedotahujem s nou... A nie nekúpim jej všetko čo si zmysli. Ona síce rusko nosiť musela veľmi krátko keďže u nás tak pri áno nebolo ale vždy sme mali zo sebou viac rusok à keď sa pokazilo mala druhé po ruke nebolo nutné kupovať. Keď ideme na zmrzlinu ale zrazu nechce zmrzlinu ale niečo iné, tak o. K bud alebo. Aj keď teda na zmrzlinu do mc do nechodíme tam je jasne žeby to pri zmrzline neskončilo. A co sa knižky týka ak si môže vybrať knižku tak je jedno kt chce, myslím ze tu si mu kľudne ten komiks dovoliť mohla lebo tu už nešlo o jeho voľbu ale tvoju lebo TÝ za knižku kt prečíta za 2 dní 12 EUR nedáš. Ale to je len môj názor, za jeden deň príliš veľa nie a hoci si na začiatku mohol vybrať knižku tak zrazu si ju už de facto vybrať nemohol Lebo s prvým výberom si súhlasila a druhým nie (ak sa bavíme o knihu určenú pre jeho vek, zariadenú v regáloch pre jeho vek)

Ale to z teba nerobí zlu mamu. Deti skúšajú a predsa pubertou sme si prešli vsetcia.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
andrejka1974
28. mar 2022

Jednoducho si na neho mäkká proste tvoj syn vie už manipulovať s tebou a musíš to zastaviť ináč to bude ešte horšie ak sa mu niečo nepáči alebo sa začne hádať jednoducho mu povieš takto sa správať nebudeš a proste ho buď vezmeš z toho miesta alebo mu povieš chod do izby ty si autorita a teba musí poslúchať

0silvia0
28. mar 2022

@petra7825 zvolni trosku v tom snazeni. Neboj sa priznat pred deckom mame budget 15 euro na osobu. Kto si na co minie, viac nebude mat. Ok, 5 eurove rusko? Nevyjde ti kniha. Nevadi? Super, za 10 euro si kup zmrzlinu, hranolky, nugetky. Este ti zostane na kofolu.
Takto im najlepsie ukazes hodnotu penazi. V knihkupectve si kupi knihu mladsi a starsiemu povies, nevadi, ukaz co sa ti paci, kupim ti potom na narodeniny/meniny/Vianoce.
Ja mam uz velke deti, ja na peniaze nepozeram, ked ideme sa niekam najest, ja som rada, ze niekto este so mnou ide do mc donaldu😁

moninah
28. mar 2022

@petra7825 ja ti poradit neviem, ale poznam viac dospelych, ktori proste s peniazmi hospodarit nevedia. A su to inteligentni ludia, zarobit vedia, ale gazdovat si s peniazmi nie. Tak mozno tvoj starsi je ten pripad. Cize vysvetlovat a snazit sa mozes (a asi aj musis), ale mozno na to proste on nema bunky.

dadis
28. mar 2022

Zbytocne hrotis a silou mocou chces, aby bolo len po tvojom. Suhlasim, ze ta caka peknych par rokov boja..cim viac si budes chciet nechat kontrolu nad synovym zivotom, tym to bude vacsi fight...ak ide o peniaze, mala si ist do kompromisov, ale vzdy respektovat volu syna...to rusko mu kupit alebo mu kupit jednorazove, ze po vyplate kupite drahsie, namiesto zmrzky len nugety alebo hranolky a cheese (ta ista cena ako zmrzlina) a do vyberu knih sa mu nestarat, len mu oznamit sumu, v ktorej sa moze pohybovat. Respektuj ho ako osobu, ktora vie, co sa mu paci a na co ma chut. (to ze ty predpokladas, ze po obede bude mat chut len na zmrzku je len tvoj vlastny predpoklad a kazis tymito predpokladmi svoje vztahy, zbytocne)

saja1
28. mar 2022

Podla mna nerobis ziadnu chybu. Proste ma taky vek. Mozno ja by som mu dovolila kupit komix, mozno ina mama by nekupila nic... proste kazdy mame tie hranice kusok posunute, ale myslim ze aj tvoje rozhodnutia aj jeho chovanie su v norme. Zachvilu uz s vami na vylet nebude chciet chodit 😀

bubalea
28. mar 2022

Nie si vôbec zlá mama. Takéto stavy má proste každé dieťa a niektoré proste nechcú pochopiť to, že si niečo nemôžte dovoliť a potom začnú s rečami a spolužiak to má - kamarátka a on nemôže. Ak to nebude chcieť pochopiť, tak chodievajte viacej mimo obchodov, niekam do prírody a tak a ty kúpiš bez neho čo uznáš za vhodné

prasiatko30
28. mar 2022

Nie si zla mama ale vela z tych situacii co sa vyhrotili boli aj z toho titulu, ze ty si povedala a ty si naplanovala - aspon to tak vyznieva. U mna napr s ruskami nie je problem - v taske mam vzdy balik rusok, cize roztrhne sa vytiahnem. Ak vies aky je syn - tak ich nechas pred obchodom a lenskocim akupim balik rusok bodka. Nie som zastancom mcdonaldu ale tak mozno jeden den za rok nezaskodi istna obed do Mc a starsi by bol mozno rad. A potom neviem ale ty si sama na deti? Mozno by si mala mat aj nejaky cas len a exkluzivne so starsim synom aj na taketo veci, pobehat po obchodoch a pozriet co sa jemu paci - a to neznamena, ze mu mas kupit vsetko na co on ukaze

martina1201
28. mar 2022

@petra7825 10 ročné deti sa porovnávajú a chcú sa vyrovnať kamarátom. Neviem aké vysoké má vreckové, ale pouvazuj nad tým, že mu vreckové rozdelis na časť, s ktorou bude disponovať on a časť s ktorou budeš disponovať ty v časoch keď im chces urobiť radosť nákupom, veci čo chce naviac zaplatíš z časti vreckového, s ktorým disponuje s ty. Alebo hneď po vreckovým mu povedz že teraz si môže kúpiť to čo chcel minulý mesiac a čo si mu nedovolila. A tiež sa nauč predvídať a dopredu dávať sumu ktorú na výlet môžete minúť na jedného. Ja stále beriem deťom aj sebe aj náhradné rúška ak by sa náhodou niečo stalo. Čo sa týka mekaca a zmrzky ak nabudúce bude chcieť naviac niečo tak namiesto hádok sa s ním dohodni že ak si kúpi menu nebude mať knihu.
Nie si zlá matka ale on je náročný a chce všetko čo ostatné deti majú. Treba dávať možnosti. A vždy len dve. Časom pochopí že je hlúposť chcieť mať všetko čo ostatní....

diamond007
28. mar 2022

@petra7825 začala som iba čítať úvod po MC a skončila... Na vine si ty! Ak nemáš na to, aby si mu kúpila niečo na výlete, tak ho nikam neber.
Veď peniaze sú len peniaze, či by ti chýbali 4€ za nové Rusko?. Jasné že chce byť v partii medzi kamošmi keď aj jeho kamoš má rovnaké. A s pubertiakov ísť na zmrzlinu do MC a nekúpiť mu tam niečo? Čo ja viem...podľa mňa riadne divne.
Ak by sme s deťmi nemali peniaze, tak nejdeme alebo vyberiem zmrzku mimo nakupneho centra a je po hádkach.

diamond007
28. mar 2022

@dadis nádherné napísané, konečne rešpektujuca výchova 🙏

lucia147852
28. mar 2022

Situáciu hrotis ty. Keď raz si mohol vybrať knihu, vôbec si nebrala ohľad na to, aku si vybral. Na zmrzku sa nechodí do Mc, je jasne že tam 10 ročný deckopubertak bude chcieť aj iné veci. Hovoríš o kompromise, ale syn nemal žiaden kompromis. Išla si len podľa seba. A ešte ho aj porovnávaš stále s mladším bratom. S tým okamžite prestaň. Ak toto robíš pred ním, alebo muzom tak, že to počuje aj on, tak si zarábas na riadny pruser. Takze pokial nie sú peniaze, never decká do obchodu. Pokial už na výlet idete kompromis, kompromis, kompromis. Hodnote peňazí ho naučíš tak ako pisala
@dadis.

vikss1
28. mar 2022

Zla mama nie si, no tie situacie nehroti syn ale ty. Ty chces aby bolo po tvojom, ak na zmrzku tak do normalneho stanku, kde nemaju nic ine. lebo je jasne, ze v mekaci bude vymyslat, no to by spravilo kazde dieta. A neporovnavaj ich prosim ta, to je najvacsia chyba

juliet86
28. mar 2022

@petra7825 skusala si validizovat jeho pocity? v zmysle. vnimam ze tebe sa velmi paci toto stylove rusko. velmi by si ho chcel. zda sa ti super lebo ho ma aj spoluziak. vidim na tebe ze sa ti paci. kazdopadne toto rusko je 10krat drahsie ako to co sa ti roztrhlo. ako navrhujes vyriesit tuto situaciu? v poriadku ak si teda vyberas to rusko zaroven si vyberas ze v mekaci si nedas nic lebo si si rozpocet na dnesny vylet minul. je to tak pre teba v poriadku? je tuzba vlastnit toto rusko silnejsia ako tuzba dat si zmrzlinu?

v mekaci. vnimam ze v mekaci sa ti jedlo paci a ze najradsej by si si dal vsetko z menu. velmi chces zjest dalsie veci z menu. mrzi ma ak si hladny alebo mas taku silnu chut. ak si das hranolky a nugetky dosledok tohto rozhodnutia bude ze uznnebudu peniaze na knihu. ako to chces vyriesit?

vnimam ze sa hnevas ze nemozes mat vsetko co chces.

f333
28. mar 2022

@petra7825 Z tvojho popisu mi vychadza,ze starsi syn je velmi ovlyvnitelna povaha a mentalne nezrely na svoj vek...Takze k nemu musis aj vychovne pristupovat....Zda sa,ze potrebuje vymedzitr prisnejsie hranice a ovela jasnejsie... a trvat na nich....a hlavne treba zinntenzivnit finacnu gramotnost tak,aby to chapal...
Cize mu jasne dat najavo, v akej soc.vrstve sa ako rodina nachadzate.. ze tak to proste je.. ze on v dospelosti moze to mat inak... zalezi aj na nom.ale teraz je to takto..Ano,bude sa citit zmäteny na zaciatku,mozno aj ukrivdeny.. Ale realitu treba vzdy detom vstepovat.
. Cize ukazat,ze ma 10 eur na mesiac... s tym musi vyjst.. ine nedostane.ak minie prvy den ci dni na zac.mesiaca, tak uz nebude mat ziadne... Cize naucit ho rozdelovat si financie.... ak to inak nepojde na zaciatk,tak davat dva eura na isty pocat dni. 3-eura....Chapes?

Co sa tyka nakupov,.nedebatit v obchod..aj v restike.. to co su za sposoby v takom veku? . To mal uz mat jasne dany mantinel vo vychove.... ze sa nevyjednava...a nerobi cirkus v jeho veku na verejnosti.. ....A inak, mekac nie je vhodny priklad pre decko ... co takto na zmrzlinu si vybrat dobru cukraren? Tam by nemal dilemu s hranolkami...
ved on sa chova ako 3 rocne decko.. ide cez blato .----- a naschval....Ja myslim,ze on ma nejaky problemn,s ktorym si nevie poradit Poznas jeho priatelov? Su z inej soc. a spol.vrstvy? Pretoze tam tiez moze byt problem,ked syn je nevyzretety na svoj vek a lahko ovlyvnitelny .. kamarat ma,aj on chce...
Takze aj u teba zmenit pristup vo vychove.... pretoze o nejaky rok ho uz nezvladnes .na jeho skodu....

dadis
28. mar 2022

@f333 Ups 🙃 Ty mas doma pubertaka? Tak to potom 99% deti je nevyzretych 🤭 @autorka je normalna mama, nerobi nikde chybu vo vychove, len zbytocne bazirovala pocas vyletu na veciach, kde mohli najst kompromis a boli z toho vyletu nakoniec obaja frustrovani...ciel je najst kompromis a nekazit si zbytocne vztahy, ked mozes zaroven vychovavat slusneho a ohladuplneho cloveka a v tej istej chvili si s nim ten cas aj uzit...lebo uprimne...o par rokov uz taketo mile vikendove vyletiky na zmrzku budu minulostou

f333
28. mar 2022

@dadis mam pubertalnu dceru....Ja som nepisala,ci matka je normalna ci nie.ale ze robi vo vychve syna chybu,to je naozaj moja mienka..
Ciel vychovy nie je najist komprmis.Ale pripravit dieta do zivota tak,aby vedelo zit v realite, nebolo labilne a agresivne.A ano,aby bolo slusnym clovekom.A to dosielime tak,ze my sami s aidem eprikladom anerobime cirkus na verenjnosti. Dieta velmi rychlo pochopi,co je vhodne a co nie...
Ano,treba si cas s deetatom uzit... ja si ho neskutocne uzivam...
Neviem ci ty mas pubertalne dieta... Moje bude o nejky ten cas uz maturovat... Aj ked skorej,ako ejbezny vek maturantov...... Ale stale nema poblem na tu zmrzku ist s nami rodicmi... Ci do restiky na obed,ci do kaviarne na caj a zakusok.. je to o vychve, co da didtatu pocit istoty, vidi vrodicovi prirodzenu autoritu.... Priridzenu.niue vynutenu hoci aj krikom ci vadenim ci nebodaj bitkou....
Je to o tom,poznat mentalitu a zrelost vlastneho dietata a tomu aj vychovu prisposobit ... Rodic nema byt kamaratom dietatu.ale prirodzenym vzorom a prirodzenou autoritou.. A naprierk tomu najblizsim clovekom,ktoremu doveruje a je rado v jeho spolcnosti,aj ked uz ma svoje zaujmy a priatelov.
Ale v 10 tich rokoch uz ma tie zvediet iste normy spravania sa...nie robit cirkus na verjnosti ako 3 rocne dieta,ze ja chcem..
A treba ,co da m autorke za pravdu aj vkus co satyka literatury pestovat v detoch. V10 rokoch rodic vybera vhodnost literatuty pre dieta..Ty nechavas svoje dieta mladistve kupovat si literaturu nevhodnu jeho veku?
Ale tu vt omto pripade je problemom to spravanie sa syna ... a matky ,ze snim tu ´hru´ hra.. cize dohaduje sa s nim na verejnosti,.,.. v tom je ta zla vychova...
Zijem v zahranici.. Este som nevidela ´domorodcov´,zeby deti sa im takto v obchodoch spravali, Ak,tak len pristahovalci z juz.krajin ,ci aj Polska .. to som videla to ano......Inak,tam malo deti chodi s rodicmi do obchodov..... ale do restik ano... A ked idu do cukrarene,tak predpokladam,ze na to maju financie,ze ak chce dieta nieco naviac,tak na to daju..Nie robit cirkus a divadlo potom v restike...
Chapes,co sa snazim tym napisat?

valdovalda
28. mar 2022

@petra7825 mam pocit, ze je to syndrom prvorodeneho. My mame doma tiez prveho ufrflaneho, vecne nespokojneho, protestujuceho, z nicoho sa nevie tesit, vzdy pokazi naladu. Mladsie je optimisticke slniecko, vsetko ju tesi, nadchne, je bezprostredna, da si vysvetlit a motivovat, to som u starsieho nikdy nezazila. Viem, je to psychicky narocne. Nas aj odmieta autoritu a diktovanie. Ma osem rokov ale mentalne mam pocit, ze ma 12.
Skus mu davat na vyber medzi dvomi moznostami. Pricom vyberaj tak, aby obe moznosti boli prijatelne pre teba aj pre neho. Ja som pristupila k radikalnemu kroku, ako ty napr. v Mekaci, vymyslal, nebudes mat ani zmrzlinu, kupim mladsiemu a odchadzame. V knihkupectve kupim mladsiemu, ty si pojdes vybrat do kniznice na vypozicanie. Bude to mozno krute, bude sa priecit, ale casom pochopi. Nedoprosovat sa, nevysvetlovat tolko, nediskutovat. Pravidlo bud- alebo. Bud bude iba zmrzlina alebo odchadzame bez nej. Bud bude kniha vhodna pre teba alebo ideme do kniznice. Vyberiem dve lacne ruska a z tych si vyber. Ma pocit moznosti vyberu ale iba v urcitych mantineloch

dadis
28. mar 2022

@f333 Je to uhol pohladu. Ja mam 2 pubertalne deti a teda cirkus v mcd nerobia, lebo sme uz parkrat isli iba na zmrzku a vybrali si ine. Aky cirkus? Spytali sa, mami a nebude vadit, ked si dam namiesto zmrzliny hranolky? To je cirkus? To je nedostatocna autorita rodica ci skakanie po hlave? A v 10rokoch som urcite literaturu dietatu nevyberala, milovali tieto vylety do knihkupectva. A to su moji knihomoli, teraz si syn kupuje najma mangu a ine japonske komiksove knihy. Aj sam komiksy kresli. Som rada, ze stale v tomto veku cita, vkus deti sa vyvija a ja ich vkus respektujem. A moji maju takmer 13 a 15 a teda ti poviem, ze ano, travime spolu cas, ale je to pre nas stale vzacnejsie niekam spolu ist, nez ked mali 10, to je snad jasne ze ked budu mat 18+, tak kazdy vikend do cukrarne chodit nebudeme.

valdovalda
28. mar 2022

@juliet86 to je krasne, ako z knihy, ktoru som velakrat citala. Obdivujem maminky, co to dokazu preniest do praxe, mna by je*lo

f333
28. mar 2022

@dadis Ano,je to uhol pohladu..Alöe aj sosbu interpretacie....Precitaj si pozorne,co autorka isala o sprvani syna v obchde....To bolo nieoc ine,ako ty popisujes u svojho dietata.. Tne jej syn s anepytakl,ci jej nebude vadit,ak si vyberie hranosly.namiesto zmrzliny.. On chel aj zmrzlinu aj hranolky...To je ten zasadny rozdiel..
Ako som pisala,´mekac´ ja nepokladam za vhodny objekt travenia casu srodinou u jedla.Aleka to inerodiny preferuju,jeto na nich.... Akokolek, 10 rocne dieta musi uz vediet, ci na to rodic ma ci nie. a rodic by s anemal strpnovat tym,ze ma prsne vypociutane finacie len na zmrzlinu.. a dohadovat sa v rstike s deckom,ci si moze da taj nieco naviac..
Co s atyka literatury, ja som nikde nepisala,ze rodioc s diedtatom nema chdit do knihkupectva.. Tamn si moze vyvat literaturu vhodnu jeho veku.Ak rodic usudi,ze ten comix je v poriadku o.k.ked usudu,ze nie. didta v 10 rokoch ma ve3diet,ako s ama sprvat ,ked rodic odmietne...
Ano, cxim su deti doepelejsie,je to vzacnejsie chvile spolus rodinou.To je uplne v poriadkku.To je zakonitost osamostatnovania. u nejd ev debate o to,ci 18 rocne ´didta´ bud ecasto chodit s rodicmi do curarne...Ale id eo to,ze 10 rocne dieta sa v nej nevie sprvaat na svoje vek a matka asi tiez..ked nepocita s tym,ze ak niekoho /aj vlastne dieta / pozvem do restiky,musim na to mat. ak len vypocirane financie na jednu konkretnu polozku,.a dieta je nezrele pochopit,ze na to rodina nema, tak su z toho konflikty na verejnosti .Aj vinou rodica.A to dvojnasobnou.

laila22
28. mar 2022

@petra7825 načo ide s Tebou pubertiak kupovať rožky? Moja pubiska zväčša čaká v aute a veru nenalakam ju ani na sladkosť. Keď ju už prinutim môže si vybrať čo chce, samozrejme nejde do extrémov. Možno je to u Teba stále tými zákazmi a príkazmi.. ja keď zoberiem dcéru do mekaca na jej obľúbený wrap, vždy chce aj zmrzlinu. Vieš čo, ja jej ju vždy kúpim. Nechodíme tam každý týždeň a ked chce menu a zmrzku má ju mať. Ja dám zväčša iba kávu, lebo zmrzlinova nie som. Minule chcela ísť nakupovať. Upozornila som ju, že oblečenia má veľa, ale môže si vybrať niečo čo potrebuje. Nové botasky, alebo jarnú bundu, že žiadne blbosti nekupujem. Tiež si občas vyberie nejakú blbosť s ktorou nesúhlasím, ale nikdy sa nebadane. Ja sa jej to snažím racionálne vysvetliť a ona zväčša pochopí. Ale vieš čo, niekedy jej tu blbosť kúpim, nejde na to vždy racionálne, lebo viem že s tej ,,blbosti,, sa ona dokáže neskutočne tešiť, ale to je už mimo môjho chápania. Ide o to, že ak chces tínedžerovi urobiť radosť, nemôžeš mu nútit to čo si ty myslíš, že je dobre. Občas urob ústupok pre pokoj v rodine.. Ešte posledný príklad. Chcela wansky.. Ako na môj vkus celkom drahé tenisky... Dostala na ne peniaze pod stromček od starých rodičov, tak sme šli vybrať, samozrejme sa jej páčili také na ktoré jej bolo ešte treba doplatiť 30€. Najprv som jej dohovárala, ale potom som jej doplatila, nech ma také aké sa jej páčia, proste nech má radosť. Nemám ich 10párov.. Ale sú situácie, kedy vie aj cúvnuť. Podľa mňa je to veľa o komunikácii.

laila22
28. mar 2022

@petra7825 ešte k tým knihám, nechám dieťa vybrať si knihu akú chce. Ako 10 ročná čítala už aj knihy pre staršie tínedžerky, ja som vždy dbala sa na na to aby to nebola nejaká kniha so sexuálnym opisom. Podľa môjho vkusu by som jej dala čítať Annu zo Zeleného domu. Kúpila som jej prvý diel a nechcela to čítať, nebavila ju tá kniha, i keď to bola moja najobľúbenejšia kniha v puberte. Dnes je doba iná, knihy sú iné.. Tým nehovorím, že majú čítať braky. Jej najobľúbenejšia kniha v 10 rokov bola napr. Odvážny bojko. Má všetky časti. A podľa mňa je to viac kniha asi pre chlapcov, ale vybrala si sama. A tiež sme koľko krát šli do kníhkupectva s tým, že iba jednu knihu si môže vybrať a niesla si domov tri. Treba vedieť občas cúvnuť zhodnotiť situáciu a nie iba ako ty nalinkujes a tak to bude. Tam potom nie je priestor na radosť.

juliet86
28. mar 2022

@valdovalda mne to do praxe pomaha preniest kurz filialnej terapie hrou ktory som absolvovala. lebo tam som si to priamo zazila aj s dietatom. viackrat

bodkolienka81
28. mar 2022

@petra7825 nemam este pubertaka, ale zda sa mi to vela "nie" na jeden vylet..
Ten neustaly boj a presadzovanie "Tvojej pravdy", Ta musi strasne vycerpavat..
Podla mna, rusko si mohol kupit z vreckoveho, mcd menu by som mu kupila, mohol byt hladny/ved aj my mame svoje dni..a komiks nech si vyberie podla seba, ale teda vo vhodnej vekovej hranici (krvak, porno, psycho je proste nie a nediskutuje sa o tom..)

luccija
28. mar 2022

@petra7825 nečítala som všetko stačí mi, že vidím, že má 10 r vtedy to začína .Neustály boj matka puberťák boli to hrozne 2 r ak by som povedala, že vonku svieti slnko povie mi, že prší🙂len z trucu stále oduta, nepríjemná, ukratena, všetci môžu.....v niektorých veciach musíš ustúpiť napríklad tú knižku, lebo bude mať pocit, že ho chcela stále riadiť, dirigovať....nbude to ešte ťažké tiež som musela zmeniť komunikáciu, ustúpiť dovtedy to bolo poddajne dievča, ale pubertou už má svoj názor a vždy opačný ako ja.Uz sa to zlepšilo snáď najhoršie máme za sebou.

luccija
28. mar 2022

@f333 ty si prepnuta prepáč...píšeš, že ....Co sa tyka nakupov,.nedebatit v obchod..aj v restike.. to co su za sposoby v takom veku? . To mal uz mat jasne dany mantinel vo vychove.... ze sa nevyjednava...a nerobi cirkus v jeho veku na verejnosti.. ....A inak, mekac nie je vhodny priklad pre decko ...
Ako ho môžeš nazvať nevyzretym?veď ma 10 rokov!
Podľa teba by malo dieťa iba prikyvovat a šúchať nohami čo mama dovolí?veď môže mať svoj názor nie?
Autorka ide do veku kedy kdekoľvek sme išli bola hladná...nie si zlá matka len už nebudeš o všetkom rozhodovať a deťom spraví dobre, keď majú aj oni nejaké slovo.Moja bola dovtedy ako plastelína spracovala si ju načo si chcela od detstva kľudne, pokojne dieťa žiadne vzdory pre mňa bola puberta šok.A sama som to hrotila...pokým som nepochopila nebol kľud stále ako pingpong a vždy ma vyprovokovala.musela som sa aj ja zmenit