Strážia vaše väčšie deti menších súrodencov?
Zaujíma ma táto otázka ako to máte ostatné doma,strážia väčšie deti menších súrodencov?
V prvom rade sa snažím zaobstarať aby s menším sme boli ja alebo manžel,no občas sa nedá.Ja som ešte v skúšobnej dobe robím na jednu smenu.Manzel na tri smeny jemu sa smeny striedajú.Od zajtra sú deti doma zo škôlky a školy,akurát nám to vychádza že obaja máme rannú.Zajtra ten jeden deň bude musieť dcéra 13r byť doma s malým 4r.Minule jeden deň tak už boli a zvládli to v pohode.Vlastne od rána od 7 do 12tej.Potom dôjdem ja domov na obed a o 14tej manžel.
Sledujem dopredu kedy budú prazdniny a ako budeme robiť.Cez leto vychádza jeden celý týždeň čo bude musieť dcéra strážiť malého.Bohuzial babky nám nepomáhajú a my s manželom to lepime ako vieme.
Ano strazia😉a 13 r je uz dost na to aby zvladala
Tie dnešné babky sú úžasne 🤌🙈
Áno, bežne. Moje deti sú samé doma cca raz v týždni, keď mám dennú. Ráno vstanú, vychystaju sa do školy, staršia odprevadí mladšiu, staršia ide na bus do školy. Poobede po príchode zo školy sú doma samé cca 4-5 hodín pokiaľ sa nevrátim. Volajú mi ráno ako sa zobudila, potom keď už idú z domu, po príchode zo školy sa hneď ozvú. Obidve sú zodpovedné, na staršiu sa môžem 100%spolahnut. Majú 11 a 8
@tosomja velky rozdiel je nechat strážiť jedno alebo dve deti. Moji starší budú mať 13 a 14 a uplne v pohode možem malu 2,5 ročnú nechať s jedným z nich. Aj na pol dňa, keď musím k lekarovi, či vybaviť čosi...daju na nočník, pit jest, zahraju sa, aj prebalili keď bola menšia... Ale keď oni boli malí, ich som veru nemohla nechať hocikomu (rozumej ani mame, ani mojej sestre),ťažké je to s dvoma takými malými
Moja má 16 a absolútne odmieta postrážiť svojho 4 ročného brata ☹️.
V pohode,ja mam 12 roč. a 5 roč. a ak treba,občas ho tiež postarazi,ale poznám aj mamičky,čo nechajú doma 8 ročne s 1,5 ročným a nerobia si z toho ťažkú hlavu,dokona sú "hrdinky" 💪💪💪
Tento týždeň sme to s.manželom riešili tiež. Mám 12 ročnú dcéru, 8 ročného syna a 3 ročnú dcéru. Určite ste to ako my robili postupne. Učili sme ju na túto zodpovednosť postupne po polhodke, hodinke, dvoch... Ak treba, aby ostali sami dlhšie, dáme im IP kameru a checknem ich cez mobil. Pre starších súrodencov je to podľa mňa super skúsenosť, dobrý spôsob ako ich vychovávať k zodpovednosti. Ja som z piatich detí a nikdy som nebrala stráženie mladšieho brata ako suplovanie rodiča, tešila som sa z toho, že mi rodičia dôverovali. Samozrejme každý rodič si pozná svoje dieťa najlepšie, aj to koľko zodpovednosti dieťa unesie. Ja som bola prekvapená, že dcéra počas malej stráženia vyťažila maximum - starala sa o jedlo, pitie, WC ko, dala jej aj ovocný olovrant.... Je to asi tak, že čím viac dôvery do dieťaťa vkladáme, tak sa nám dvojnásobne vráti 😊.
Ake mile babky mate🙄 Jasne ze 13r.zvladne postrazit mensieho brata. Mna mal na krku starsi brat,ja som mala 4r on 14 a pohodka,zijem 😅Ked nemas na vyber...
Ja len trošku na odľahčenie: ja mám medzi dievčatami rozdiel 2 roky (9 a 7), ale keby mala niektorá strážiť, tak na mladšiu je určite väčší spoľah 🤣. Proste je v určitom smere zrelšia. 🤷🏻♀️
13 ročná kočka je už dosť veľká a ak je aj drobec v pohode a nerobí problémy, tak to sestra zvládne ľavou zadnou.
Ja som brata strazievala od mojich 11 rokov. Mamine som so vsetkym pomahala. Od kedy sa narodil, medzi nami je 6 rocny rozdiel. Ale to bolo "par" rokov dozadu, mamina sa mohla na mna spolahnut a za dalsie, babky tiez nepomahali a nasi museli pracovat na smeny, takze inak sa nedalo. Byt v tvojej situaci a som si vedoma, ze mam rozumnu dceru, preco by nepostrazila surodenca.
Zadovaž si domácu kameru a budeš ich moct kedykoľvek kuknúť či sú oky. Kamera je už od 30€ čo je nič. Potom si už iba stiahneš apku a naš ich ako na dlani.
Áno strážia... Mam 18r a 15r chlapcov a v poho strážia 5rocnu..... (aj keď boli mladší )
Podľa mňa všetko závisí od detí aké sú... Ci je staršie dieťa zodpovedne a mladšie ci posluchne staršieho súrodenca ;) ty musis vedieť ci im dôverujes...
Nie . Nezaťažuje svoje deti aby strážili moje dieťa. Oni by sa skôr pozabijali 🤫. No učím ich samostatnosti. .5 ročný už vie ostať aj sam doma, mam web kameru cez ktorú ho v prípade núdze sledujem a vie, že musí byť vždy v danej miestnosti. No ak by museli tak by nemali na vyber .
Ja by som sa bála, asi by som neurobila v robote ani čiarku. 4ročne je malé. Určite by som nenechala. Naši sa jašia, vždy je pritom nejaký úraz keď nezasiahnem. Poprosila by som blízku osobu. Alebo nasla opatrovateľku. Viem že kedysi sme bývali doma ...ale co si ja pamätám, ja som bývala vždy u babky ...
Úplne bez problémov, medzi mojimi detmi je 10 ročný rozdiel, dcéra staršia nemala nikdy problém ostať s mladším doma a postarať sa. Teraz majú 24 a 14 rokov, majú super vzťah a doteraz spomínajú na srandy, čo zažili, keď boli samy doma.
U nás od 12. rokov môžu deti oficiálne babysittovať , keď rodičia nemajú problém zveriť cudziemu 12 ročnému mimino, ja som nemala problém zveriť mojej dcére jej vlastného súrodenca. Pomoc pri starostlivosti o súrodenca nepovažujem za žiadne zneužívanie, v rodine si členovia majú vzájomne pomáhať a tak ako pomoc s upratovaním, nákupmi, záhradou atď. , ani pomoc pri strastlivosti o súrodenca nenazyvam nahradzovanim rodiča.
@pomantac odmieta? Tak to by si moja dcéra nikdy nedovolila, jedine, žeby už mala iné plany (napríklad určite by som netrvala na tom, aby ostala doma, ak mala Ísť do práce) My sme pre ňu tiež ako rodičia spravili veľa, veľa sme cestovali, chodili na dovolenky, dopriali jej krúžky, ake len chcela, tabory … by som sa pozrela na to, že by mi dieťa odmietlo pomôcť.
Jasné že áno. Keď ideme s mužom na nákup postráži 1,5h cca alebo keď ideme do metra. Nestrazil ju zas celý deň ale raňajky jej vie spraviť. Má vždy mobil aby sme mohli zavolať aj keď sme není tak dlho preč. Vonku ju bezne stráži keď varím a hrajú sa alebo idú na prechádzku za domami máme poľnú cestu a potom malý. Aspoň si buduje návyky na zodpovednosť
Určite to zvládnu sami...ja mam tiež 12 ročného syna,ktorý bežné stráži 5 ročného bračeka,ktorý je riadny živáň...majú medzi sebou krásne pevné puto...dokonca chodia aj sami vonku na školský dvor hrať futbal...tiež som nemala iné východisko a zvládame to spoločne!
Áno keď musíme k doktorovi alebo niečo vybaviť po úradoch 14 ročný postráži 3 ročnú
Môj 10r syn býva sam doma niekedy cez prázdniny tak 5-6hodin keď sme v práci ale s malým 4r bratom sú sami doma max 10min keď venčim psa pred bytovkou. Keď bude mať starší tak 13-14r potom možno by som ho nechala doma s mladším aj dlhšie ale skôr nie ako áno nakoľko malý je hyperaktívny, všade lezie skáče atd
Ja mám 3 deti 15r 13r a 5 r. A starší mi najmladšiu strážia. Keď sú prázdniny tak sú všetci spolu doma. Už sa mi raz stalo že najstarší bol chorý doma a aj najmladšia mi ochorel, tak boli spolu doma. Starká ich bola skontrolovať poprípade keď stali tak šli k starkej, ktorá býva na konci pozemku. Ale stalo sa že boli celý čas sami doma, kým som neprišla s práce.
Ja mám deti 11r syn, 9r dcéra a 6r syn.. stáva sa že muž musí ísť do Office (inak bežne robí iba z domu) keď som ja v práci a deti sú choré, alebo sú prázdniny, tak ich nechávam doma samé.. starší dajú pozor na najmladšieho úplne v pohode.. ja sa teda domov vraciam už doobeda, lebo mam len ranné zmeny, takže dlho takto nie sú.. ale ani to neberu ako povinnosť ale skôr ako prejavenie dôvery a tešia sa na to..
Paradoxne najviac sa viem spoľahnúť na dcéru, dievcata to zväčša proste majú v sebe, zodpovednosť, starostlivosť to majú odmala.. ona je mentálne na úrovni najstaršieho brata (to tak mala od narodenia) a preto viem že keď je doma dcéra tak bude všetko ok.. ale zase aj chalani sú zodpovednejsi keď doma nie som a vtedy sa ani nehadaju.. nemáme nikoho na pomoc tak si pomáhame ako vieme 🙂
Vo veku tvojej dcéry som dávala pozor pár krát na o 9r mladšiu neter a vždy som sa na to tešila.. dievčatá zväčša takéto úlohy plnia úplne zodpovedne a neberú to ani ako hádzanie zodpovednosti rodičov na ich plecia.. jednoducho majú to v sebe..
Pokiaľ to jej nevadí, nevidím vôbec problém v tom že bude s mladším súrodencom aj celý týždeň.. je to super že takto dokáže pomôcť..
Nenechala by som deti na par dni po sebe same
Poviem preco. Z hladiska bezpecnosti a z hladiska, ze dieta nevie castokrat reagovat primerane v krizovej situacii. Ak by nemohli alebo by nechceli stari rodicia riesila by som to nejakou kamoskou, susedou alebo slecnou na strazenie za poplatok. Ano mam pomaly 15 r a ked musi tak ostane ale to je otazka ze max do hodiny aj to odchadzam ked su najedeni. Mne sa raz v cca 10tich rokoch ta starsia dusila. Zapadlo jej lebo ju syn drgol ked jedla makovnik. On mal 2 r. Manzel to z nej dostal ale ten stres neprajem nikomu. Po dalsie, nehovorte mi, ze 13 r dieta v puberte chce dobrovolne kazdy den tyzden robit animatorku. Ze sa plnohodnotne s mensim surodencom bude hrat. Neverim tomu. Tu ide o take skor prezitie kym nepride mama domov. Plne rozumiem aka je tazka situacia, ked nema kto postrazit dieta ale ja by som ich 5 ci kolko hodin spolu samých nenechavala.
Niektora tu pisala, ze aj cele leto budu deti same. No teraz si fakt, ze neviem predstavit, ze svoje starsie dieta necham s malym a ocakavam, ze bude z toho nadsene. Ze sa pohraju, ze mu bude utierat zadok, zabezpeci dostatocny pitny rezim a hlavne, ze v parnom lete im nebude chybat vobec prazdninovy rezim na vzduchu.
Ked mas dieta v puberte tak ma svoj zivot. Ono, pri najlepsej vychove, Ti zvysoka moze dlabat na to, ze treba Matka,Patka,Kubka strazit. Ma vek kedy chce prec s kamoskami. Ano, jasne, ze je ine ak nastane nevyhnutna situacia a zial musi aj to pubertalne dieta zaujat rodinne timove spravanie ale urcite nie vzdy a dlhodobo. Moja mama raz ked bola v puberte spomina vkuse na to, ze ju nechavali kocikovat najmladsiu sestru (boli tri) lenze ona v lete sa chcela salit s kamoskami. V zapale hry sa vratila vecer domov bez sestry. Zabudla ze ju mala strazit. Prisli nejake pubisky ze jeeej nuno mozeme pokocikovat. Jasne
A uz sa sla nahanat...a napokon ju az nechala vonku....zabudla na to, ze bola s malou sestrou. Mobily neboli. Ok...no ale babke by ste sa krvi nedorezali. Viackrat ju nestrazila. Teraz je moja mama zodpovedny clovek ale ako decko to brala, ze musi ked chce ist von, brat vsade aj malu sestru...nenavidela to, sama vravi, ze to bolo hrozne. Ze rodicia musia zabezpecit dospely dozor nad detmi. Deti ich nemaju co suplovat...
@kepassa tak zase aby denne staršie dieťa dávalo pozor na mladších tak to áno, to nie je správne.. ale autorka píše že ide o jeden deň teraz a potom cez leto týždeň čo nemajú ine riešenie, to mi vôbec nepride ako príliš..
Aj mne sa najstarší raz dusil a súhlasím, že to je strašný zážitok.. ale napriek tomu občas deti musím nechať na chvíľu samé, lebo to inak nejde.. mám s nimi dohodnuté, čo robiť v krízovej situácii ak nie som doma.. (my máme dom a oproti obchod, kde je stále veľa ľudí.. ak by sa stalo niečo zle, majú rýchlu pomoc hľadať tam, ale majú aj čísla na okolitých známych dospelých.. s kamarátkou si napríklad vždy napíšeme že moje alebo jej deti sú doma samé a tak máme byť prítomné na telefóne ak by čosi)
Ja som ako dieťa nosila brata do a z škôlky (neskôr školy).....on mal 5 ja som mala 10 keď sme stým začali. Mala som mobil, riadne som na neho vždy dozrela aj mu pomohla s všetkým čo bolo treba. Neskôr keď začal chodiť do školy tak som ho občas strážila (3-4 hodinky, viac až keď sme boli starší), nikdy nebol žiadny problém, robila som to rada ...... pustili sme si rozprávku trocha sa zahrali a už boli naši doma.
Takže za takýchto podmienok by som ich vpohode nechala doma, občas zavolala ako to ide.
@lily14 tak ked sprchu povazujes za strazenie, tak moja sa sama strazi od jej 2 rokov 😀
@chillibubble hh och bože ženy,čítajte medzi riadkami. Jasne volám susedu keď sa sprchujem🤣
Fúha na 5 hodín by som sa bála nechať ich samých, ale ty najlepšie vieš, aké máš deti.

Mám 13 ročnú a 5 ročnú. Jasné, že ju stráži. A úplne v pohode. Môžem sa na ňu úplne spoľahnúť. Má mobil môže hocikedy zavolať. Nás doma voľakedy nikto nestrážil.