icon

Strážia vaše väčšie deti menších súrodencov?

5. apr 2023

Zaujíma ma táto otázka ako to máte ostatné doma,strážia väčšie deti menších súrodencov?
V prvom rade sa snažím zaobstarať aby s menším sme boli ja alebo manžel,no občas sa nedá.Ja som ešte v skúšobnej dobe robím na jednu smenu.Manzel na tri smeny jemu sa smeny striedajú.Od zajtra sú deti doma zo škôlky a školy,akurát nám to vychádza že obaja máme rannú.Zajtra ten jeden deň bude musieť dcéra 13r byť doma s malým 4r.Minule jeden deň tak už boli a zvládli to v pohode.Vlastne od rána od 7 do 12tej.Potom dôjdem ja domov na obed a o 14tej manžel.
Sledujem dopredu kedy budú prazdniny a ako budeme robiť.Cez leto vychádza jeden celý týždeň čo bude musieť dcéra strážiť malého.Bohuzial babky nám nepomáhajú a my s manželom to lepime ako vieme.

tara
9. apr 2023

Inak trochu od veci, ale hlavne že na OCR už nemôže byť rodič s dieťaťom nad 10 rokov. Čize 10 ročne dieťa je choré, má si dať samé lieky, zmerať si teplotu, aj si poradiť, ak mu bude zle. Ale ak by sme nechali doma zdrave dieťa len tak, tak už sa bojíme čo by sa stalo a kto zavolá sociálku. No a teraz k veci. My máme 12r a 5r. Zatiaľ sme ich nechali doma len keď mladší spal a my sme zatiaľ odbehli nakúpiť. Prázdniny si neviem predstaviť, že by boli doma sami, aj keď 4h nie je taká hrôza. A hlavne keď robíš v dedine a si blízko. Ty si musíš najlepšie poznať deti, či je staršia dcéra už dosť zodpovedná a zvládne to. Hlavne sa treba dohodnúť s ňou. My napríklad plánujeme, že o rok, keď pôjde malý do školy, tak starší syn bude vtedy už ôsmak a odvedie ho ráno on. Aj privedie zo školy. Len to už budú obaja zasa starší. Keď mal mladší 4r, tak som išla len u nás na sídlisku do mliekarne a akurát som prišla a stali obaja pri okne, že mu ukazoval vtáky. Skoro som skolabovala. Deti niekedy nevedia čo sa môže stať, aj keď to myslia v dobrom. Ja by som sa proste bála a skôr to riešila nejakou dospelou študentkou na stráženie.

barbora19911
9. apr 2023

A čo tak letný tábor ?? Už vo veľa mestách existujú ..to je v podstate že deťom robia celý deň program chodia na všelijaké výlety maľujú učia sa po anglicky ..ja som ako decko každé prazdniny tak bola ešte ako 13 ročná tuším posledný krát ..ale stalo to za to mám veľmi veľa zážitkov ❤️

kaculda2
9. apr 2023

Moje majú 9r a 7r a keď som chodila do práce ostávali cca 2-3 hod.same, chodia samé aj do školy, zo školy (cca 500m od domu) sú rozumné a dá sa na ne spoľahnúť. Dokonca sa aj samé museli vychystavat do školy keď som musela ísť do práce na 6tu, desiatu mali nachystanu len sa obliekli ,vychystali a zavolali že odchádzajú z domu.. ide o to ako sú deti spoľahlivé, nie každé dieťa je na samostatnosť pripravenú.

w3ronika77
9. apr 2023

@tara tak to už ale na tom dietati vidiš a poznáš si ho, moji (takmer 13 a 14) su uz fakt rozumni a popravde, ak by som mala nechat 2,5ročnú svokre akebo deťom, tak určite ju necham im, resp. jej môžem nechat malu iba ked su s nou starší. Ona nikde nevidí nebezpečenstvo, hocico by jej dala do ruky, zjest, chodza vonku s ňou katastrofa.... strašne zaleži ako deti učíš od malička, moji boli strašní vymyselnici, dookola som vysvetlovala, ukazovala, hovorila príbehy, mozné dosledky.... teraz sami povedia, ze pozor, to a to sa môze stať....nemusím sa vôbec báť im malú na nejaký čas nechat...

chillibubble
9. apr 2023

@tara preco by nemohol byt rodic s dietatom nad 10 rokov na ocr? ocr si mozes zobrat aj na manzela, na tvojho rodica,na manzelovho rodica ...

dooscoby
9. apr 2023

Vela zalezi aj od rodicov, su rodicia, ktori maju obavy a vozia dieta pomaly aj tych 500m do skoly. Moji proste museli akonahle im zacali treningy o 14tej a nemal ich kto vozit. Syn uz v 8 rokoch zvladol sadnut na autobus pred skolou a vystupit pred treningovou halou a veru sa stalo, ze aj v autobuse zaspal a previezol sa 🙂 Teraz im priestory rekonstrujuu, mesiac som chodila s nim lebo musi prestupovat, sledovat si cislo autobusu a zvlada to. Dcera je o 2 roky starsia, ale postara sa, pomoze mu, aj sa veru obcas poskriepia. A byvaju aj tak, ze 8 hodin sami doma. Urobia si jest, vyvencia psa, upracu ak treba. Dokonca bola situacia, ze ostala sama doma na noc a zvladla to, ale tak jej verim, v tomto uz od malinka bola ja sama. Z tanecnej chodi na sutaze bez nas s partiou a trenermi a to je obcas take strazenie no, viem od inych rodicov, ale tiez ma naucene, ze starsie dozoruju v podstate mladsie. Bola sama zo skoly na 5 dni na Erazme v Spanielsku, po jednom v rodinach a 2 dni preplakala lebo oni velmi anglicky nevedeli a potom uz bola spokojna. A potom sa rodicia cuduju, ze dieta nezvladne ist byvat do ineho mesta na internat alebo v 30 rokich byva doma. V dnesnej dobe mobilov a moznosti mat aj doma priestor po kamerou by som ak by zvladli hodinku, dve casom ich nechala aj tie 4 hodiny. Ono hocico sa mote stat aj pubertiakovi s partiou vonku. Z pocutia od maminy co mala kolegyni sa jej dcera zabila, ked vliezli do starej budovi a prepadli sa pod nou dosky, chlapca na ktoreho padla futbalova branka. Nechcem to zlahcovat, ale vzdy bude dake ale ci maju rok, desat alebo tridsat. A podla mna skor bude predvidat dieta, ktore k tomu bolo vedene od malinka ako dieta co ho rodicia nepustia ani do skoly same.

nellye9
9. apr 2023

Celé detstvo som sa starala o svojich súrodencov, malých bratrancov, či dokonca deti od susedov, lebo mi to predsa tak dobre išlo, tak prečo to poriadne nevyužiť. Nemám na to pekné spomienky. V tom čase som mohla robiť iné veci, ktoré by ma bavili a nie pestúnku. Ak som niečo vedela, že nebudem robiť ako rodič, tak to bolo toto. Od mojej staršej dcéry nechcem, aby sa starala o mladšiu. Pre mňa je dieťa dieťaťom a nemusí robiť neplatenú opatrovateľku.

autor
9. apr 2023

@barbora19911 Staršia pôjde do letného tábora cez leto,dávame ju.No menší ešte nemôže.Vsade čo som čítala až od 6 rokov môže dieťa do letného tábora.A ináč má len 4r,ešte nebol nikde bez nás bez rodičov sám.

sabinami
9. apr 2023

Ja by som strážiť nechala ale naozaj len v krajných prípadoch že sa ináč nedá, nie je to jej dieta ale vaše, vy ste rodičia 🙂 tiež by som nechcela aby mala pocit že je kvôli súrodencovi obmedzovaná lebo ho musí stále strážiť

w3ronika77
9. apr 2023

@sabinami sú aj deti, ktoré súrodencov strážia s radosťou 🤗 určite radšej ako urobiť nejake domáce práce, pokosiť, či zájst do obchodu😁

gretocka
10. apr 2023

Velmi vela zavisi od toho, ako vychadzaju a ci si to ty sama vies predstavit.... Jeden prestrih z minulosti - ja som sestru nosila do skolky ako prvacka a s klucami som sa vracala na obed sama domov, kde som bola sama dve hodiny kym dosiel tatino z prace... od tretieho rocnika sme sa so sestrou vychystavali do skoly same rano....

Teraz ked som maminou troch deti - aktualne ma najjstarsi syn 13 rokov, dcera 10 a najmladsi 7. Cca 2 roky ich uz viem nechat doma samych tak do hodinky... Teraz uz ostanu doma aj cele doobedie - samozrejme s mobilom a moznostou volat kedykolvek. Inak z druziny mi najmladsieho vzdy vyberaju starsi surodenci, aj rano chodia do skoly spolu... Ale zas - byvame v malom meste 3 minuty od skoly ku ktorej sa nejde cez ziadnu hlavnu cestu.... Keby sme byvali niekde inde, neviem ci by som ich pustala samych...

Aj ked si poviete, ze mozno ich uz mam velkych a teda je tato situacia irelevantna, tak sedemrocny je diabetik na inzulinovej pumpe a teda istym sposobom je to obrovska zodpovednost. Je ale pravda, ze v dnoch kedy ich musim nechat doma samych som ako na ihlach...

Cize ludia mozu nazory tu napisat, ale zaklad je ci si to ty sama vies predstavit, ci je starsie dieta ochotne zobrat si tu zodpovednost na seba a tiez ci mladsie dieta dokaze respektovat starsieho surodenca.... Ak tieto vsetky veci u vas zapadnu, mozes ich nechat aj samych... Idealne je este mat dohodnuteho niekoho, komu doverujes a vie v pripade potreby urychlene zasiahnut...
Moje deti napr. vedia, ze keby sa dialo nieco vazne - napr. nejake bezvedomie alebo co, maju si podlozit vchodove dvere a utekat zvonit na susedov rad-radom - ale zase - sme mala bytovka, 9 bytov, vsetci sa pozname....

Cize je to mozne, ale pozor - stale su to deti a teda nemozme ocakavat od nich plnu zodpovednost.

P.S
Ked starsie dieta ochotne strazi mladsieho surodenca, treba mu za to aj podakovat, obcas nieco nad ramec dovolit... proste nebrat to ako samozrejmost

mircalla
10. apr 2023

Syn mi strazil dceru, ked mala 4. On mal 9.5 roka. Boli doma sami par hodin nie raz, mozno 3-4 krat, chodila som s mamou na chemoterapie a inak sa nedalo. Ale nebolo mi to jedno. Teraz maju o 3 roky viac a tiez postrazi. 13 rocna baba je uz velka a mala by to dat.

tara
11. apr 2023

@chillibubble Nárok na ošetrovné vzniká aj vtedy, ak sa niekto osobne a celodenne stará o dieťa vo veku do 11 rokov (do 18 rokov, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom), ak:

dieťaťu bolo nariadené karanténne opatrenie alebo izolácia,
predškolské zariadenie alebo zariadenie sociálnych služieb, v ktorých sa poskytuje dieťaťu starostlivosť, alebo škola, ktorú dieťa navštevuje, boli rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté alebo v nich bolo nariadené karanténne opatrenie, alebo
fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo izolácia alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/socialne-a-zdravotne-... © Podnikajte.sk

tara
11. apr 2023

@chillibubble tak do 11 rokov. Sú tam proste na to pravidlá. Takže toto mi príde divné, že nemôžem ostať doma s dieťaťom nad 11 rokov. Ani to si neporadí, keď je choré. Pýtala som sa na to lekárky, tak povedala, že vo výnimočných situáciách môže OČR odporučiť aj pre staršie deti, ale musí to nejako zargumentovať.

derdia
11. apr 2023

Moja ma 15nast, sem tam ju postrazi, max 30 minut. A nosi ju rano do skolky.s tym, ze sa zobudia a idu... Ja na moju by som sa spolahnut nemohla. Ona by bola cely cas na mobile a mala na tv. Ani najest by sa nenajedli... A tiez si myslim, ze "keby" sa nieco prihodi take diet anevie konat rychlo.. Napr zabehne cukrik a tak...

betulinka1
11. apr 2023

13 rocna som sa bezne starala o 5 rocnu sestru a aj navarila spagety na obed. Cez leto som mala k tomu este aj sesternice. Akoze nevidim v tom problem. Este ked si v dedine kusok od nich a vies v pripade núdze prist, tak super. Ber to ako antikoncepciu do budúcna 😉. Ked bude za dva roky behat s chlapcami, tak aspon si da pozor, ze nechce sa takto starat o svoje dieta 😉😉.

janage
11. apr 2023

@tara moja bude mať 12. Mala cez 39 horúčky, vracala, neskôr ju aj prehnalo a nevládala dôjsť ani na wc, ani sa napiť z pohára teda dvihnut ho z komody a preniesť k puse. OCR som dostala na 5 dní. Keby mala 13 tiež by som žiadala.

chillibubble
11. apr 2023

@tara tak ja som vychadzala z tohoto
Kto môže byť ošetrovanou osobou?

Text

Na účely získania dávky môžete ošetrovať:

chorého príbuzného v priamom rade (rodič – dieťa, starý rodič – vnúča, prastarý rodič – pravnúča),
choré dieťa, ktoré nie je vaším príbuzným v priamom rade (napr. dieťa osvojené alebo zverené do starostlivosti na základe rozhodnutia príslušného orgánu, prípadne vlastné alebo osvojené dieťa manžela/manželky)
chorého súrodenca,
chorého manžela (manželku) alebo
chorého rodiča manžela (manželky).

Ku vzniku nároku na ošetrovné budete potrebovať potvrdenie príslušného lekára o tom, že zdravotný stav ošetrovanej osoby:

nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou (ďalej len „krátkodobé ošetrovné“) alebovyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou z dôvodu potreby poskytovania osobnej starostlivosti v prirodzenom prostredí osoby (ďalej len „dlhodobé ošetrovné“).

takze ak mozem zobrat ocr na dospeleho, preco by som nemohla zobrat ocr na dieta starsie ako 11 rokov...

chillibubble
11. apr 2023

@tara tam v tom co si dala ty je slovo AK a dalej vymenovane dovody, kedy dieta NIE je chore... ked ma len nariadenu karantenu(ale je inak zdrave), skola je zavreta(ale dieta je zdrave), alebo ak sa to tyka osoby ktora sa o to dieta stara, ale nie priamo toho dietata.

chillibubble
11. apr 2023

@tara tato cast sa tyka choreho dietata a tam vek nie je vymedzeny:
"Nárok na ošetrovné vzniká vtedy, ak niekto osobne a celodenne ošetruje chorého príbuzného v priamom rade (rodiča, starého rodiča, dieťa, vnúča)....."

uz mi nejde opravit jeden prispevok, ale to co si dala ty ma formulaciu AJ VTEDY... AK. ak dieta nie je chore, ale ma do 11 rokov. na chore dieta kedykolvek. podla mna aj ked ma 25 rokov...

matabb73
11. apr 2023

@tara stačí ak má dieťa horúčky a môžeš mať OCR aj na staršie dieťa. Ja som tak mala na jeseň na 14-ročnú. Bežnú virózu býva sama, ale s horúčkou ju samu doma nenechám. Ja som ako 16-ročná z horúčky omdlela, našťastie boli rodičia doma, lebo to bolo večer.

janage
11. apr 2023

Baby vek 11 rokov sa týka zdravého dieťaťa a tzv.pandemickej. Pre choré dieťa do veku 16 rokov o potrebe OCR rozhodne lekár

mirkovci6
12. apr 2023

@gretocka nasa ked ma potiahnut dlhe varovanie, vzdy sa popredu dohodneme a dostane za to male vreckove akoze to ma brigadu, nie je to sranda vsetky to vieme...najest, napit, vycikat, hned su rukavy mokre a treba poprezliekat, skratka plnohodnotna rodicovska sichta, kratsie varovania beru ako bezny chod domacnoti kde si vsetci navzajom pomahame. Decka varia obed, pecu muffiny, palacinky, najstarsi zvlada zakusky a zlozitejsie jedla, ale jeho to bavi a pyta sa k tomu, tak to je ine.

tara
12. apr 2023

@janage
@chillibubble to som aj písala, že ak lekár rozhodne....a viackrát sa stalo mojim kolegom, že lekár nerozhodol. Preto píšem, že môže byť lekár, ktorý uzná, že rodičovi OČR nevystaví.

drahomirrra
12. apr 2023

Prilezitostne to urcite nie je problem, horsi su rodicia, co starsie decko pouzivaju ako neplatenu pracovnu silu na babysitting, hoci sa pre druhe decko rozhodli oni, nie starsie dieta.

janage
12. apr 2023

@tara ja nepoznám lekára, ktorý by zas OCR nedal ak naozaj sa to dieťa, manžel, otec nevedel sám postarať o seba. Teda nie, že kašeľ, sopeľ a teplota 37 2

janage
12. apr 2023

@tara a tiež nevidím dôvod ostávam na OCR pri dieťati na 2 st. ZŠ, ak skutočne nemá vážny stav. Na rozdiel od 5 ročného, ktoré nemôže doma ostať samé ani pri tom kašli, sopli a miernej teplote.

janage
12. apr 2023

*ostávať

tara
12. apr 2023

@janage ale ved neostavaj, ak nevidis dovod. Ja by som nenechala dieta same doma, ked je akokolvek chore.

janage
12. apr 2023

@tara tak keby to tvoje bolo choré každé 2, 3 týždne (áno s lekármi aj imuno riešime) tak to by si si rovno mohla podať výpoveď a ostať dobrovoľne doma. Ide o dieťa na 2.st. Pohyb, strava, vyšetrenia ...nič čo by takú chorobnosť vysvetľovalo. Takto ideme v podstate od škôlky. A museli sme sa s tým naučiť žiť. Takže teraz ostáva jeden z nás doma ak je to skutočne nutné.