Vekový rozdiel medzi deťmi. Aký je najlepší?
Ahojte,
nas malinky ma 1 aj 8 mesiacov. Chceme este jedno babo. Aky je najlepsi vekovy rozdiel medzi detickami? Ake mate skuenosti?
My mame rozdiel medzi dievcatami 19 mesiacov. Prvy rok bol makacka, vraj by sa to teraz malo upravit, no zatial cakam 😀 zatial som s rozdielom spokojna. Starsia si zvykla na sestricku v pohode, no museli sme davat zo zaciatku pozor, aby mladsej neublizila, lebo nemala rozum a ani odhad na svoju silu. V poslednom case zacina vymyslat ta mladsia a nehorazne ziarli na starsiu (ked sa tulim so starsou, dokonca aj vtedy, ked starsia pije z pohara, kt. sa mladsej paci). Ale mladsia je od malicka dost ujacana ☹ zatial sama ani nechodi, cize nestiha za starsou a stale sa pyta na ruky a ked nie je po jej, tak jaci. Ja dufam, ze sa to, ked zacne sama chodit, upravi. Ale zahraju sa uz teraz, v detskej maju gulicky a kopec inych hraciek a dokazu tam byt aj 30-45 min.
ahoj tak to je asi indivindi u kazdeho. treba zhodnotit aj tvoje dietatko z tej strany, ci by si pri nom zvladala tehotenske nevolnosti, pripadne ak by si mala komplikacie a musela lezat, ci by ti mal kto pomoct. ake je to narocne pre vas oboch stravit spolu den. niektore dieta sa pohra aj dlhsie samo, ale niektore si vyzaduje neustalu pozornost. ako je to s domacimi pracami, varenim, a pod? da sa to pri nom zvladnut? ak si povies ze ano, a vsetko sa zvlada a mas pritom pocit ze uz tuzis po dalsom dietatku a tvoj partner tiez, tak hor sa do toho.
nasa mala ma 2.5 roka a teraz tiez cakam mimi, teda dve kedze budeme mat dvojicky. vekovy rozdiel vychadza na necele tri roky. ked sa malinke narodia, este cca 2 mesiace budeme vsetci spolu doma a potom moja dcerka nastupuje do skolky. takze to bude aj u nas zaujimave, ale v kazdom pripade ide o to, ze sme uz druhe babo chceli a nasa mala je tiez rada. neviem co vsetko vo svojej hlavicke uz chape, ale tuzi mat spolocnika na hry. tak hadam to bude ok.
inac co som odkukala od znamych okolo seba tak ma to len utvrdzuje , ze nechem velky vekovy rozdiel. ale je to zase len na dietati. ci je to vacsie take aby sa vedelo malemu venovat, aby to nebralo ako zataz a aby nemalo pocit ze straca sukromie, kedze sa stale musi venovat "malemu spionovy" je to na nature dietata. ja vidim hlavne tento vztah.... nezavadzaj, nerozhadzuj mi veci, preco berie moje veci, nechod za mnou, mami ja ju nechcem brat zo sebou, ja ju vystrelim na mesiac..... a pod. pre starsie dieta je to zataz, a tam kde este same chce byt dieta, musi uz sa starat o mensie v ramci pomoci rodicom. az s odstupom casu, v dospelosti pricchadza asi to, ze kazdy si pochvaluje to, co same zazilo 🙂
a este som citala vyssie prispevok, ze je rodiel ci dievca alebo chlapec je prvorodene.... aj tam je to individualne. ja poznam aj to aj to. a niekde to funguje a niekde nie 😉
ja osobne si myslim, ze nietkore veci jednoducho castokrat nejdu naplanovat 🙂 niekedy to nevyjde, napr. my sme chceli mat 3 rocny rozdiel, nevyslo nam to, citila som to, ze 3 roky su take idealne skor som sa na to vobec necitila a potom prislo tak samo, otehotnela som po 3 mesiacoch snazenia teda mal byt 3 rocny rozdiel a 3 mesiace k tomu a pripadalo mi to fakt ako pisem take idalne lebo prva dcerka je predsa len samostatnejsia aj rozumnejsia, zbavili sme sa plienok... 😀 no ako pisem nevyslo nam to, teraz ak to vyjde tak by bol 4 rocny rozdiel kto vie ake to bude myslim si, ze je to individualne zalezi aj od dietata aj od rodicov, ale prilis velky vekovy rozdiel by som asi nechcela, 6 rokov mi uz pripada byt vela...je sice pravda, ze najma dievcatka sa vyhraju ako s babikou ked je mimi ale moja mama bola najstarsia dcera a medzi nou a jej najmladsou sestrou /spolu boli 3/ tak bol 6 rocny vekovy rozdiel a ony dve si nikdy ako deti nerozumeli, naopak ta stredna si rozumela aj so starosou aj s najmladsou lebo medzi nimi boli akurat 3 roky z oboch stran tak sa pohrali aj si celkovo rozumeli...ale to je kadzeho osobna vec ako chce mat a vzdy sa to fakt naplanovat neda 🙂 😉
citala som, ze ked ma dieta surodenca starsieho o 5 rokov, vlastne uz obaja vyrastaju ako jedinacikovia, co je aj pochopitelne. Dalsia nevyhoda, ked je velky vekovy rozdiel je, ze im tazko vymyslis obom naraz program, bud to bavi jedneho alebo druheho. Ak starsiemu nevadi sa o mladsieho starat, moze Ti pomoct, ako si tu baby chvalia, ze boli "velke sestry", ale starsi surodenec to moze aj zle znasat a preco by aj mal mat na starosti ine dieta, ze ano. Ciatocne moze, len sa to nesmie prehnat, podla mna. A tiez neviem, ci v urcitom veku uz nie je vacsi problem s prijatim surodenca, kedze starsi je zvyknuty, ze je jedinacik. Ked je medzi nimi maly rozdiel, treba ten rok zvladnut, podla toho, co pisu baby, co sa na prvy pohlad zda hroza a des, ked vidis, ake je dvoj-troj rocne dieta, tazko si dopredu predstavit pri nom este babo....ale tak to byva najcastejsie a asi je to aj najidealnejsie, ako to zhodnotili psychologovia. Ja cakam dvojcence, dufam, ze sa to podari a viem, ze to bude velmi tazke na zaciatku, ale tiez som rada, ze sa budu pekne spolu hrat a tak...Deti su rozne, rodicia su rozni, takze aj situacie su rozne.
no ja som jedinacik a vzdy som tuzila po surodencovi.
deti som najprv chcela mat s odstupom asi 5 rokov. potom som to prehodnotila lebo co sa veku tyka tak by som to nemala moc odkladat a zvazila som ze dobry by bol 3 rocny rozdiel aby som sla rovno z masterskej do materskej. no ale clovek mieni ale... vyskytli sa problemy a nesmieme teraz otehotniet minimalne 2 - 3 roky. maly ma 15 mesiacov takze rozdiel asi nakoniec bude ten 5 rocny mozno aj viac.
je mi t trosku luto lebo sa bojim ze ten vztah medzi nimi nebude uplne idealny presne kvoli tomu ze kazdeho bude bavit nieco ine. ale uz teraz viem ze nebudem zatazovat starsieho so starostlivostou o mladsieho a ani mu ho davat na starosti vonku aby bol jeho privesok. ved je to moje dieta nie jeho a rozhodne nebudem ocakavat ze mi ho bude zabavat a vlacit von ked bude chcet byt s kamosmi. myslim ze prave takyto pristup ked rodic vlastne ocakava starostlivost zo strany starsieho dietata vztahy medzi surodencami s vacsim vekovym rozdielom dost kazia.
myslim si ze dobre vztahy medzi surodencami zavisia len v malej miere od vekoveho rozdielu ale vo vacsej miere to zavisi od vychovy pristupu k obom detom a od toho k comu ich vedieme.
clovek si zvykne na vsetko a zo vsetkeho sa da spravit prednost. vsetko je len o pristupe
Podľa mňa to závisí aj od prvého dieťatka. Niektoré potrebujú viac pozornosti, výchovy, človek sa im musí venovať individuálne. A niektoré sa viac zabavia s deťmi ako s rodičmi.
Len ty poznáš svojho malého, musíš posúdiť, či bude schopný pohrať sa aj sám, kým ty sa budeš venovať menšiemu, či ustojí to, že už nebude mať všetku pozornosť on, atď.
Pri menšom vekovom rozdieli sú deti lepší "parťáci" a pri väčšom ti staršie aspoň trošku pomôže s maličkým 🙂
samozrejme jednoznacna odpoved neexistuje, vsetko zalezi na konrektnych ludoch. Niektori ridicia zvladnu aj niekolko malych deti lavou zadnou, niektori si nevedia poradit s jednym, niektori radi "piplaju" kazde dieta zvlast, ine nechaju deti same, na seba. Taktiez zalezi od povah, ak si deti povahovo sadnu, tak ked su blizko pri sebe tak sa krasne vyhraju a su najlepsimi kamaratmi, ak si nesadnu, nepomoze ani rocny rozdiel, deti budu stale v sebe a nejlepsie budu, ked nebudu spolu, inak je to len hadanie, bitie ... Kamaratka mala 2 rocny rozdiel so starsou sestrou, s ktorou si ale nikdy nesadli a viac sa hadali ako hrali a mladsou 10 rocny rozdiel, ked bola sestra mala tak sa o nu viac starala ako hrala, ale povahovo si sadli a aj teraz ked jedna ma cez 30 a druha cez 20 tak si vyborne rozumeju, pricom s tou starsou nic-moc. My sme s bratom len 1 1/2 roka od seba a nemusime sa odmala a pretrvava dodnes. Medzi mojimi detmi je 10 rokov rozdiel, som spokojna, dcera mi pomoze, v utlom veku som sa mohla obidvom venovat individualne a i ked by niekto povedal, ze vyrastaju ako dvaja jedinacikovia ja to tak neberiem, su surodenci a je len na nich, ci si v buducnosti najdu k sebe cestu, na veku s pribudajucimi rokmi bude coraz menej zalezat. Myslim si, ze to treba nechat na pocity, ak mas pocit, ze je cas na druhe dieta treba do toho ist, to co druhym ludom vyhovuje tebe nemusi, niekto vidi ako sa deti spolu krasne vyhraju, ked su rok od seba a povazuju to za idelany vekovy rozdiel, druhy vidi ziarlivost, hadky a nikdy by do toho nesiel.
Podľa mňa je to individuálne. Mám sestry mladšie o 1 a 13 rokov a ozaj bolo super. Manžel má mladších bratov o 2 a 18 rokov, mali vždy dobré vzťahy a medzi mojimi deťmi je rozdiel 11 rokov - zmiešané, dievča-chlapec. Tiež sa majú veľmi radi. Len staršej dcére som musela vysvetliť, že nebudem mať na ňu toľko času ako predtým, ale že ju stále ľúbim rovnako. No a ona sa tak do bračeka zamilovala, že sama chce, aby som mu kupovala, venovala sa mu,.... atď.
No ale jedna kočka odvedľa mala 2 deti v jednom roku /po pôrode skoro otehotnela/ a chlapci si tiež úžasne rozumejú.
tiež môžem napísať pohľad na vec z mojho detstva. Medzi mnou a bratom je 11rokov a 10 mesiacov. Obaja sme v podstate vyrastali ako jedináčikovia, pamätám si ako som si pod stromček vždy priala sestričku 😀 Ale vzťah máme skvelý, on bol moj veľký ochranca v detstve, bál sa o mňa ešte viacej ako rodičia 🙂 Vždy to bol moj velký brat, ktorý ma brával so sebou keď ma musel strážiť za babami, za kamarátmi do skúšobne a podobne. Ja by som určite nemenila, ale tiež poznám v okolí súrodencov s podobným rozdielom a v detstve si nerozumeli vôbec, dokopy sa vzťahy dali ako-tak len v dospelosti. Ale záleží to od osobností súrodencov, nedá sa dopredu povedať čo je ideálne a nikde nie je napísané, že ak majú od seba deti "ideálny" vekový rozdiel tak si budú skvele rozumieť. Ak mám porovnávať, tak môj priateľ je od jeho brata starší o 20 mesiacov. Mali úplne iný vzťah medzi sebou ako ja s mojim bratom - oni sú kamaráti, parťáci, spolu v detstve vyvádzali, spolu behali za babami 🙂 My s bratom sme priatelia, ale takéto súrodenecké veci medzi nami neprebehli, sčasti preto, že ten môj bol "veľký" brat ochranca malej sestričky 🙂 a sčasti samozrejme preto, že bábo ma predsa iné záujmy ako 12 ročný chalan. Ale ja sa samozrejme nesťažujem, svojho brata ľúbim jak hovado 😅
A kebyže mám teraz plánovať, aký rozdiel by som chcela ja, tak pre mňa by bolo ideálny rozdiel asi tak 7 rokov. Asi som divná, lebo všetky preferujete malé rozdiely 😅 ale ja by som to tak chcela. Venovať sa môjmu prvému dieťaťu maximálne, aspoň kým nepôjde do školy.. Ale to sú samozrejme len plány, ktoré niekedy nevychádzajú 😀
Ja mám brata staršieho o 9 mesiacov a sestru staršiu o 3 roky 🙂 Mama sa nikdy nesťažovala, že nás mala tak krátko po sebe, naopak bola rada, že si to "odbila" všetko naraz 🙂
Keď sme boli malí, tak sme sa všetci traja hrali spolu, aj vonku sme chodili spolu takže kde bol 1 tam bol aj ostatok 😀
medzi mojimi detmi je rozdiel 1 minuta 😀 vyhody: jeden porod, jedno tehotenstvo, v rovnakom case spia, jedia, hraju sa, maju rovnake aktivity, jedia rovnake jedlo pouzivaju rovnake hracky. Su chlapec/dievca takze v skole bude mat kazdy svojich kamaratov. Nevyhody: uspat niekedy v rovnakom case je tazke, prve 2r. su najtazsie, prebalovat 2 detom plienky, 2 obliekat, 2 naraz krmit, 2 drzat flasu, 2 ucit chodit, rozpravat,
je to individualne....my mame rozdiel 19 mesiacov 😀
no nas rozdiel ste uz presvihli. 😀 medzi prvou a druhou je rok a stvrt a medzi druhou a tretou je 3,5 roka. a poviem ti, mne sa zdal lepsie ten prvy rozdiel. ja som bola maximalne psokojna.
ja som vzdy chcela aby prva isla do skoly a ja som mala druhe Trosku som bola vypocitava v tom ze budem na MDcke a lahsie preluskam s malou prvy rocnik v skole a zaroven som bola 100% ista ze mala ma uz tak nebude potrebovat co sa sebaobsluhy tyka a naviac mi aj s druhym pomoze. Viacmenej funguje to tak ako som chcela takze ideal mala braceka miluje venuje sa mu on zerie ju su to neskutocni partaci tak sme spokojni vsetci! 😉 Je medzi nimi 5,5r 😉
Ja mám s bratom 5 ročny rozdiel a tak by sme aj chceli druhé 🙂
ja si tiež myslím, že to záleží od rodičov a v neposlednom rade aj od detí. matka najlepšie musí vidieť alebo vycítiť, či to prvé je pripravené mať už súrodenca. či nebude mama potom nervná, že má kopec roboty okolo bábätka a staršie si vydobíja pozornosť, žiarli a podobne. my sme traja súrodenci, medzi sestrou a bratom je 2,5 roka rozdiel, ale keďže boli dievča a chlapec, tak či tak mali iné záujmy a svojich kamarátov, svoje partie. potom som sa narodila ja a brali ma ako hračku 🙂 😉 sestra je odo mňa staršia o 8 rokov 3 mesiace a brat je starší o bezmála 6 rokov starší. no môžem ti povedať, že som v podstate vyrastala ako keby jedináčik, no teraz máme so sestrou super vzťah. brat sa viac organizuje do rodiny svojej ženy a my sestry sme spolu často. často mi pomohla aj mi pomáha. a ja jej tiež. 😉 brat má teraz medzi synmi rozdiel 7 rokov, no staršieho nikdy nepripravovali na to, že raz bude mať súrodenca. no a po polroku sa začína starší presadzovať a kvázi žiarliť. naša dcérka zase už dva roky pýta súrodenca, no museli sme najprv doriešiť otázku bývania, potom som menila prácu, tak sme nemohli a teraz sa snažíme, takže bude medzi nimi rozdiel 5,5-6 rokov.
myslím si ale, že akýkoľvek je vekový rozdiel, v dospelosti sa to vyrovná. a myslím si, že v prvom rade k dobrým súrodeneckým vzťahom musia viezť deti rodičia. 😉
v podstate mam 2 rocne rozdiely a jedine negativum je,ze su traja 🙂 s dvoma to bola prechadzka ruzovym sadom ....s troma je to skor beh v ruzovom sade 😀
ja mam desatmesacnu dcerku a chcem uz druhe dietatko... myslim si ze idealny rozdiel nie je... laska a tuzba... to je to najdolezitejsie
ja mám skoro 11 ročný rozdiel,ale nemenila by som ho je to vo všetkom super dcérka vela pomáha a nelutujem to
niekedy si proste nevyberies.......snazime sa o druhe uz 6 rokov, takze vekovy rozdiel bude minimalne 8rocny, ci sa mi to paci, alebo nie.a budem rada, ze vobec druhe mam🙂
suhlasim s tym, ze na tuto otazku neexistuje "spravna" odpoved.
je to najma o tom, ake dietatko uz mas, a co si myslis, ze Ti bude vyhovovat.
ja mam brata starsieho presne o 2 roky, ale moc sme si nesadli ani v detstve a ani teraz nemame vrucny vztah - sme uplne odlisne povahy 😀
mm ma sestry mladsie o 5 a 7 rokov, a celkom si rozumeli, su si blizsi nez my 2 s bratom a "idealnym" vekovym rozdielom.
ja som tiez planovala - zo zdravotnych dovodov - rozdiel cca 2,5 roka medzi detmi,
ale moj "plan" ukoncil MA v 9tt a odvtedy neviem otehu, takze nakoniec budem rada, ak vobec bude raz nejaky vekovy rozdiel, nech je uz akykolvek.
😵
Medzi našimi deťmi je rozdiel 22 mes,je to niekedy ťažké, ale teraz by som nemenila,dcérka bude mat 4, maly 2 roky,ale krásne sa vyhrajú,niekedy sa pobijú,ale to zrejme všetky deti. Je pravda,že čím menší rozdiel,tým je to ťažšie pre matku lebo sa nemôže naplno venovať obidvom deťom,ja som tým veľmi trpela,ale dcérka je úžasná,na svoj vek veľmi vyspela a pomáha mi so syncekom. Je z nich super dvojka. Ale podľa mna nie je ideálny vekovy rozdiel medzi deťmi. Záleží na Vás ako sa rozhodnete.
ja mam medzi malymi 18 mesacny rozdiel, prve mesiace som myslela ze sa zblaznim, ale teraz je to uz super, krasne sa prehraju, velmi sa lubia, maly mi velmi pomahal uz od narodenia malej aj ked mal len 1,5 rocka, nosil plienocky, hracky,...
a v pohode sa da venovat obidvom
No aj ja to hodnotim s cias mladi kde moj brat bol starsí o 5 rokov 😠 a bola to hruza 😀 stale sme sa klbcili, nehrali sme sa, teda ja som ho otravovala, ked bol starsi musel ma brat z druziny co mu prekazalo a to mi povedal az v dospelosti 😔 ze mal taku zodpovednost za mna. Koniec koncov az po mojom 22 roku zivota sa daako vyrovnali nase rocniky, ale aj tak si nemame co povedat, nakolko nase vstahy neboli moc "detské" 🤐 Mojej malej planujeme sestricku alebo braceka ked nastupi do skolky a je to dobre uz budem mat viac casu sa venovat aj novemu prirastku pocas pobytu starsej dcerky v skolke 😎 aj ked clovek nikdy nevie 😅
moj najstarsi syn ma 17, dalsi 13, dalsi 11 a najmensia bude mat 3 medzi dvoma je 2 roky 4 mesiace hadaju sa najcastejsie
ahoj, my mame 2roky a 11 mesiacov a podla mna je to super, mensi by som nechcela, nakolko dvojrocne dieta zacina mat obdobie vzoru a to si maminka neuzije to babatko alebo starsieho, lebo kazdemu sa chce venovat na 150% a to nie je mozne.
ale neporadim ti aky je idealny rozdiel. vsetko zalezi od mamy a aj od deti, ci uz chapu ze pride surodenec aleno nie.
ale mat dve deti je krasne 😵 😵 😵 😵 😵 😵
2 roky a 7 mesiacov mame my..a zatial je to tazke kvoli ziarlivosti..brala by som mensi vekovy rozdiel, ale sa nam nepodaril..na rozdiel vacsi ako 6 rokov, aby neziarlili, som uz cakat nemohla kvoli veku..
my máme 3rroky a mesiac, som spokojná, chlapci sa už aj zahrajú spolu pekne.

ja mam tiez rozdiel 14mesiacov a mam rovnaky nazor ako nickyma a nadreha, na zaciatku to bolo tazke, ale teraz ma maly rok a mala dva a pekne sa hraju, su skoro ako dvojicky, neviem si vynachvalit