Veľký vekový rozdiel medzi deťmi

1. aug 2022

Všade čítam ako je to dobré,že starší bude pomáhať s mladsim,že niektoré ženy naschvál chcú veľký vekový rozdiel aby sa nenarobili pri bábätku sami,ale aby väčšie dieťa pomáhalo mame s mladsim súrodencom.Poznam také aj osobne a funguje im to ,majú vyše 10 a viac rokov rozdiel a veľmi si to chvália.Ja som chcela tri roky rozdiel medzi deťmi.Bohuzial nedarilo sa nám druhé dieťa mať skorej,tak mám rozdiel až 9 rokov.A vôbec to není také ideálne.Teraz staršia má 12,mladší 3 roky a vôbec sa to nezmenilo.Nemaju dobrý vzťah.Vyrastali obidvaja ako jedinacikovia.Obávam sa ako budú fungovať keď my rodičia už tu nebudeme.

deti95060810
1. aug 2022

zbytočné starosti... situácia sa môže veľmi rýchlo zmeniť a ani sa nenazdáš...

autor
1. aug 2022

@deti95060810 Nemyslím si že zbytočne starosti,dosť ma to trápi že nemajú pekný vzťah medzi sebou.

jjanulienka
1. aug 2022

Teraz nemajú možno dobrý vztah ale keď dospejú nájdu si sami k sebe cestu. Vôbec by som sa tým netrápila😉
Medzi mnou a mojou sestrou je 10 ročný rozdiel ako dieťa si pamätám, že mi robili s bratom len zle a teraz? Moja sestra je moja najlepšia priateľka ❤️

janinah
1. aug 2022

Syn sa narodil.ked mali dcéry 10 a12 r....syn má 16 a vzťah so sestrami je skvelý.tesim sa.Ale nepamätám si obdobie.ze by bol vzťah zlý.Treba sa s 12 r slečnou porozprávať.asi bola jedináčik príliš dlho.Moje dcéry majú už svoje deti a to čo sa naučili pri malom bratovi sa im zišlo.

0silvia0
1. aug 2022

Vekovy rozdiel uz nezmenis. Treba fungovat tak ako to je a zmierit sa s tym.

nikaeli
1. aug 2022

Ja mám medzi deťmi 11 rokov a staršia dcéra nikdy nehíkala radosťou, že máme bábätko. Nekočíkovala, nekŕmila, ani teraz sa s ním nejak extra nepošalí - má 15 a drobec 4. Nezazlievam jej to. Rešpektujem to tak, ako to je. Je puberťáčka, ma iné záujmy ako škôlkar. Čo bude v budúcnosti a aký budú mať vzťah, uvidíme časom.
Môj brat je o 8 rokov mladší. Tiež sme sa ako deti veľa spolu nenahrali, no teraz sa vidíme často, navštevujeme sa, občas s ním idem na koncert, či na výlet, vidíme sa každý sviatok. Máme v pohode vzťah 💙

natalala
1. aug 2022

Ja mam o 10 rokov mladsieho brata a mame pekny vztah, ak ked ja som sa z domu odstahovala ked mal 11-12. Vies co je klucove? Praveze nechciet od starsieho surodenca, any sa staral o mensieho, nenutit a automaticky to nevyzadovat. Toto vie pokazit vztah, ked rodicoa hadzu zodpovednost za svoje doeta na toho akoze starsieho surodenca, pritom ono samo je este dieta. Ja som s bratom prirodzene chcela pomahat a obcas som ho aj zo skolky zobrala alebo postrazila, navarila mu, ale moja mama to nikdy odomna automaticky neocakavala ani na silu nevyzadovala, takze necitila som ziadnu krivdu, ze napriklad cez prazdniny ja sa mam starat o brata a ostatni rovesnici su vonku a maju volno atd. Zly vztah medzi surodencami je v drvivej vacsine chyba rodicov a sposobuje to ich pristup, treba si davat nato pohor, aby clovek neuprednostnoval jedno dieta, aby nehadzal zodpovednost na jedno dieta atd.

autor
1. aug 2022

@natalala To som nikdy nechcela od staršej aby sa starala o menšieho.Ja som to brala tak že rodič má vychovavat nie starší súrodenec.Mozno to bola chyba neviem.A ona sama nemala zaujem.Ja len bola by som rada keby mali pekný vzťah medzi sebou.To je všetko.

0silvia0
1. aug 2022

@nikaeli mam tiez sestru o 11 rokov mladsiu. To nebol uz sestersky vztah, ale sestersko matersky. Mame sa radi, ale nie je to vztah ako s o 2 roky mladsou sestrou. Tiez som nikdy nebola kocikovat, vobec ma to nezaujimalo. Obcas na 5 minut sme malu sestru postrazili, ale ziadne extra zaangazovanie v tom nebolo. Aj teraz, ako dospele. Ja mam dospele deti, ona male deti, cize diametralne odlisne zaujmy.

pribinak
1. aug 2022

Prosím tá, o 20 rokov budú obe decka dospelé, s iným pohľadom na veci svet, s vlastnými názormi, ….
To že teraz by mali super skvelý vzťah, nie je žiadna záruka že o 15 rokov si nebudú vedieť prísť na meno

Ty tu píšeš casto, proste 12 ročná slečna nemá záujem o aktivity s 3 ročným bratom, čo je aj plne pochopiteľne
V tomto veku jednoducho preferuje rovesníčky

Moji 2 súrodenci boli už takmer dospeli keď som sa narodila, teraz je mij vzťah s nimi niekde inde ako keď sim bola mala a či pubertacka

simsalabim
1. aug 2022

Ak ti to trochu pomoze, moja najmladsia si nasla blizky vztah ku dvom starsim az v puberte. Dovtedy mali asi oni pocit, ze je moc mala a ona zas, ze im nerozumie... ano, pomahali mi s nou, ked bolo treba, postrazili, pohrali sa, ale taky uprimny vztah maju az teraz, ked dobrovolne spolu prekecaju aj 4 hodiny. Najmladsia ma 16, starsi 22 a 23.

mimi3008
1. aug 2022

Mala som o 11 rokov mladsiu sestru, vyrastali sme sice akoby kazda zvlast, ako 2 jedinacikovia, ale mali sme sa radi. Urcite keby teraz este zila, mali by sme pekny vztah. Ale ja som sa od mala o nu dost iniciativne starala. Krmila, kocikovala, kupala, umyvala zubky. Od kedy mala ona 3 a ja 14 rokov, cez prazdniny sme boli spolu same, postarala som sa o nu.

janinah
1. aug 2022

@nikaeli mám v okolí rodinu..dcéra 18 r brať 5 r....matka mala prístup ako ty..nenútim.mas iné záujmy.....teraz mama je chorá.nie krátka choroba.neskutocne vyčerpaná a mladá slečna má frajera doma neurobí nič a dokonca sa čuduje.ze jej mamka nevyprala a nevyzehlila veci....jediné čo mama ozaj potrebuje je pomôcť s malým a nemá kto...nekritizujem tá.konstatujwm čo mám v okolí....
Ja som dievčatá odmala učila.ze všetci sme jedna rodina a teda kocikovali.hrali sa s malým bratom.do škôlky vodili.vsetko úplne samozrejmé a na niektoré veci mali poradovník.lebo obe chceli to s ním robiť....

bronik89
1. aug 2022

ono predstavy su mnoho krat ine ako realita, ale zas chchiet od dietata aby neviem ako pomahalo so surodencom, to je vies tiez take. kazde dieta je ine a ma aj ine zaujmy, tak isto by som ho do takych veci nasilu netlacila

7lenka11
1. aug 2022

u nás v rodine má najmladšia členka 13 rokov.. narodila sa, keď jej súrodenci a my ostatní (sesternice, bratranci) sme boli vo veku 13-20 rokov.. spočiatku bola benjamínkom v rodine, potom všetkým dospievajúcim deckám išla na nervy a teraz, keď má 13 rokov (no pôsobí na 16, lebo je dosť vyspelá), úplne normálne zapadá medzi nás.. nejde už o žiadne dieťa, ale mladú dámu.. takže rokmi sa prirodzene začlenila do rodiny a medzi ostatných.. jasné, že pubertiačka nemá náladu lietať okolo škôlkara.. veď to je normálne.. vzťahy sa (snáď) prehĺbia v neskoršom veku..

lentak1223
1. aug 2022

Ja mám tiež veľký rozdiel, teraz je to v pohode, má súrodencov rada, zahrá sa, pomojká. Je mi jasné, že keď pôjde do toho pubo veku, tak ten záujem opadne. Ale verím, že v staršom veku si k sebe nájdu cestu. Poznám takých súrodencov a fungujú skvelé aj keď presne cez ten pubo čas to škrípalo, tam je to dosť priepastné. Inak medzi mnou a sestrou je 1,5 roka a cestu sme si k sebe našli až po 20 tke a teraz si aj dovolenky plánujeme spolu. A ona začala skoro s deťmi a už má dospeláčky a ja mám posledné 4 mesačné a máme o čom a veľké sesternice zabavia aj tie moje malé deti, chodíme takáto čudná zostava na výlety😉Takže nevieš, čo budúcnosť prinesie.

slecnabe
1. aug 2022

Mám o 7r mladšieho brata. Nikdy sme nemali nejaký vzťah sj keďsme mali celý čas spolu izbu, proste to bol veľký rozdiel, iné pohlavie aj povahy. Ale teraz sa pomaly už začíname aj baviť tak viac. On má 20, ja 27.

stanislavicenka
1. aug 2022

Ano,je to tak.aj odbornici hovorila, ze pokial je medzi detmi rozdiel 6 a viac rokov, vyrastla kazde dieta ako jedinacik. Nase maju medzi sebou 2,5 roka, a ja si pochvalujem. Mam kamaratku, ktore maju rozdiel medzi detmi 1 rok, ci 1,5 a tiez su spokojne. Isteze, zaciatky su tazke, ale potome clovek zne plody svojej prace🤷

jana_eyre_2
1. aug 2022

Ja sama mám deti s malým rozdielom, lebo mi vyšiel plán ktorý som chcela.. totiž ja som výrazne mladšia od 3och súrodencov.. keď som bola malá, tak najbližšie ku mne mala moja o 9r staršia sestra, lebo sa somnou radsej hravala.. vždy som cítila že som proste inde ako oni traja ktori boli narodení pri sebe.. v puberte som bola úplne ale úplne inde ako oni.. keď som bola na základnej, napr.mi pomáhali s učením, hoci mali vlastné záujmy.. síce sme neboli kamarati, ale vždy som ich mala pri sebe..

ALE a to ti chcem zdôrazniť - vzťah sme si k sebe našli.. to že sme síce vyrastali ako oni výrazne starší a ja som bola považovaná stále za decko nemení nič na tom, že v dospelosti si rozumieme.. nemáme na všetko rovnaké názory, ja mám stále občas pocit že moje názory tak úplne neakceptuju, aj keď už mám skoro 40 🤣 ale myslím že sa stále navzájom na seba vieme spoľahnúť a myslím že to tak berú ostatní moji súrodenci.. nemáme už rodičov, ale ich odchod nás skôr viac spojil ako oddelil.. takže na tvojom mieste by som sa neobávala zbytočne dopredu..

dcéra má 12st má iné záujmy ako hrať sa s 3r to je prirodzené.. čo sa da, robte spolu, čo nie, nenut ju.. veľa jej vysvetluj ak je ochotná počúvať, aké je mladšie dieťa, prečo nejako reaguje ako reaguje, aj spodobnuj - čiže pomenuj, "toto si presne robila aj ty keď si mala 3r" a podobne..

Moje decká si medzi sebou rozumejú, ale aj sa vedia veľmi pohádať.. mám určite aj šťastie na povahy, hoci každý z nich má určite dosť ťažké vlastnosti.. ale tak troška tak na 20% si dávam zásluhy že si rozumejú (jasne že sa môžem mýliť a ide vážne len o šťastie, takže prosím nebuďte popudene) tým že od mala.som sa snažila o spravodlivosť medzi nimi a keď sa hádali, tak som sa im navzájom snažila vysvetliť ako to ten druhý mohol zobrať a čo sa ho dotklo.. aj teraz sa bežne bavíme o ich hádkach, aj keď z môjho pohľadu sú to totálne blbosti, pre nich sú to dôležité veci..

Napr.teraz, dcére vadilo, že najstarší syn si dal spoločnú zubnú pastu k sebe do pohára, začali sa doťahovať kto má na to právo a kto nie.. a ja som bola v tom opäť mediator, proste sme to všetci traja vykomunikovali tak aby syn pochopil že pasta patrí všetkým a dcéra zase pochopila že to že si ju dal k sebe neznamená že si.ju prívlastnil.. keď sa niekedy zamyslím aké blbosti denne riesim musím sa smiať.. ale zato sa väčšinu dňa vedia dohodnúť, postaviť sa za seba a vychádzať spolu.. áno, mám malý rozdiel medzi nimi.. ale to podľa mňa nie je tým.. skús sa zamyslieť čo môže v ich vzťahu škrípať, čo očakávas ty, čo očakáva dcéra a čo syn, že si spolu nerozumejú.. a v konkrétnych konfliktoch do toho vstup a vysvetľuj..

Samozrejme nie som pedagóg ani psychológ, takže možno vôbec nemám pravdu.. je to čisto len rada, nič viac..

katuskatt
1. aug 2022

Medzi mnou a mojim bratom je vekový rozdiel 13 rokov a od začiatku sme ako jedinacikovia, vôbec si nemáme čo povedať, nemáme nič spoločné....... Keď sa stretneme len sa pozdravime a hotovo. Tento rok som ho vlastne ani nevidela 🤷

0silvia0
1. aug 2022

@jana_eyre_2 to som si spomenula na tieto dotahovacky s pastami a kefkami🤭, mojmu synovi zas zacalo jednu dobu vadit, ze kefka jeho sestry je v jednom pohari s jeho kefkou a dotykaju sa🙉... som asi neodhadla cas, kedy ma mat kazdy svoju kefku vo svojom pohari, ale rychlo sme vyriesili.

matkahelka
1. aug 2022

ja mam takmer 14 rocnu a takmer 8 mesacnu. maly vekovy rozdiel medzi detmi som nikdy nechcela, chcela som si deti naplno uzit a pri 2-3 rocnom vekovom rozdiele sa to z mojho pohladu neda. chceli sme vekovy rozdiel 7 rokov, avsak viackrat som potratila, mala som mimomaternicove, nedarilo sa, takze nakoniec mam medzi detmi 13 rokov a pre mna to je uzasne. malu sme si nerobili s cielom, aby starsia pomahala so sestrou, este nikdy za 7 mes. som jej nepovedala, ze ma to alebo tamto sestre urobit. je to moje dieta a ja sa on staram. starsia dcera je vsak velmi rozumna, ma vybornu povahu a je prirodzene taky starostlivy typ, takze od narodenia sestry sa prirodzene sama zapajala do vsetkeho. rada sestru kocikuje, kupe, nakrmi, zboznuje sa s nou hrat aj hodiny, cita jej. ale VZDY to chce ona, nikdy u nas nebolo take, ze pod strazit sestru, pod prebalit sestru, atd. sestru nesmierne lubi, 100x denne jej to povie. a malicka, nech ma akukolvek bolestku, koliku, plac, ked pride sestra a vezme ju na ruky, hned sa smeje.
Ja mam kolegynu, ktora ma o 11 rokov starsiu sestru a maju vyborne vztahy, teraz na dovolenke v Chorvatsku sme mali v hoteli susedov, kde bola 23 rocna s frajerom a svojou 10 rocnou sestrou a tiez na nich bolo vidiet, ze maju super vztahy. ono to je zavisle od vychovy, povah, prodtredia, nie len od vekoveho rozdielu.

wiwi28
1. aug 2022

Ja mám so sestrou medzi sebou 8 rokov (som tá mladšia) a tak Ti poviem - od mojich 27rokov je mojou BFF, pracujeme spolu (je mojou šéfkou) a máme spolu úžasný vzťah. Jasné, že sa aj povadíme aj si vynadáme ale tak na 5 minút a potom už je dobre. Pritom celý život sme obe boli ako jedináčikovia, žiadny hlbší vzťah sme nemali, segra ma často musela strážiť a vyberať zo škôlky, čo jej nebolo vôbec po vôli. Pár krát ma ako 4 ročnú nechala v obchode až som sa sama naučila vrátiť sa domov. Teraz sa na tom už len smejeme. Jednoducho sme museli dorásť a dospieť do rovnakej životnej etapy. Čo si čakala? Že budú mať rovnaké záujmy v hre? Veď sú každý v inom svete. Ja mam skoro 3 ročného syna, synovec má 14 a otvorene mi povedal, že on nevie čo s tým malým prckom má robiť. VŠETKO chce čas a v tomto prípade duplom.

autor
1. aug 2022

@matkahelka To je pekné že majú odmala taký pekný vzťah.Ja som moju staršiu nikdy nenutila aby sa starala o mladšieho.Nechala som to na ňu keď chce môže.Lenze ona ani nikdy nechcela.

maris5
1. aug 2022

ja mam kolegu, ktory ma starsieho brata o 5 rokov a maju hrozny vztah. Kolega sa rozhodol, ze chce len jedno dieta, aby nezazivalo to iste co on.

janinah
1. aug 2022

@maris5 nebude kolega tak trochu alebo aj celkom dosť...egoista?....

jana_eyre_2
1. aug 2022

@0silvia0 🤣 veru, my sme len nedávno riešili tento problém oddelených kefiek..

autor
1. aug 2022

@wiwi28 Čo som čakala?Že budú mať viac k sebe.Teraz to vypadá ako keby boli dvaja cudzi.Ako menší ide za staršou že chce sa zahrať aj s ňou,len ona ho odbije.

abbey1
1. aug 2022

Moje sestry mali 16 a 18, keď som sa narodila. Mali sme veľmi dobrý vzťah, s tou mladšou veľmi veľmi blízky. Bohužiaľ, zomrela, keď som mala 21. So staršou sestrou sa potom vzťah ešte zlepšil, hlavne keď sa mi narodili deti. Bola ako ich teta i babička dokopy, keďže naša maminka už nežila.
Ja sama mám medzi dcerami 10 ročný rozdiel. Staršia bola neskutočne nešťastná, keď sme jej tehotenstvo oznámili. No dňom narodenia mladšej sa všetko zmenilo a miluje ju od prvého okamihu. Teraz už majú 12 a 22 a vzťah výborný.
Fungovali sme doma ako rodina, čiže aj domáce povinnosti mal každý člen a rovnako sa každý podľa potreby i staral o najmladšiu. Sú to bežné denné aktivity v domácnosti a pri fungovaní rodiny. Každý vzťah sa musí budovať, nevznikne len tak v okamihu. Vzťah tvoria spoločné aktivity, tie pri zábave, záujmoch ale i povinnostiach.

matkahelka
1. aug 2022

ale to je v poriadku, ja, keby to bolo u nas takto (a mozno aj bude), to nijako nebudem silit, ani nutit starsiu starat sa o mladsiu. o dieta sa maju starat rodicia, nie surodenci. v tomto mam jasno.
Aj pri malom vekovom rozdiele si deti nemusia rozumiet. Ja mam okolo seba kvantum pripadov, kedy sa surodenci vobec nestretavaju, alebo sa stretavaju z povinnosti len na vianoce u rodicov a vekove rozdiely maju minimalne. pteto som pisala, ze vztahy nie su o veku, ale o viacerych premennych, ktore na to vplyvaju.