Zmena správania dvojročného dieťaťa po narodení súrodenca

kikadzi
1. júl 2025

Ahojte, syn mal 2 roky v máji .Narodilo sa nám ďalšie babatko v apríli. Mám ešte staršiu dcéru 4roky. Po príchode bábätka bolo všetko v poriadku cca tak 2/3 týždne ale poslednú dobu syn začína sa tak správať že nám s manželom až do vývrtky ideme. Najhoršie je to keď začne plakať nevie prestať. Napr dnes mám takú živú situáciu keď išiel po vysokom obrubníku skĺzla mu nozka ja som ho držala a zacal plakať pofukala som objala a nič reval na celú ulicu tk som to na ďalšej ulici skúsila ďalej objala vysvetlila že na ruky ho neberiem a reval stále. Predtým ten problém nemal on vedel celkom rýchlo sa ukľudniť ale teraz aké ma výstupy a rikoty je údiv. A večer našiel také žuvačky čo sa trhajú ako pásik 3x som mu povedala že to nemôže nerešpektoval ma a zašiel na miesto kde som ho nevidela a tam si tie pásiky ktoré sa zmenia na žuvačku napchal do úst tak som mu ich násilí vybrala s tým že neviem čo by robil so žuvačkou v ústach ale isto by ju prehltol v lepšom prípade. A strašne sa rozreval on reval asi 10/15 min ja už som ho neriešila a dostala som tlak. No a teraz v noci sa zobudil a reval zo sna vo svojej posteli manžel ho zobral nepomáhalo dal ho ku mne do spálne na posteľ kde spím s bábätkom s tým že som ho kojila a len som ruku na nho položila tak zacal murcat lebo som ho asi nehladkala a nevykonávala žiaden pohyb. Chytila som nervy a poslala ho do svojej izby v tom prišiel manžel s nervami a ho zobral reval hrozne. My už sme zúfalí. On bol zlatý chlapček nikdy s ním neboli problémy. Ku bábätku je tiež zlatý nemám pocit žeby žiarlil. Alebo nastúpil vzdor? Rozmaznanost? Sama neviem

cukroska
1. júl 2025

@kikadzi Podľa mňa žiarli a púta na seba pozornosť. Alebo má také obdobie vzdoru. Ale bude to bábätkom určite.

kikadzi
autor
1. júl 2025

@cukroska a neviem čo mám robiť rozkrojiť sa a venovať mu všetko čo chce alebo nastaviť hranice čo si môže dovoliť a čo nie

deedol
1. júl 2025

venuj mu co najviac pozornosti. tieto prostredne deti su casto najodstrkovanejsie a ty mas navyse tri deti po sebe. ak nepomoze, porad sa s psychologickou. chudak malicky. 2r je este take babatko v podsate, len ty ked mas dalsie, tak sa ti zda, ze je uz velkac.

kikadzi
autor
1. júl 2025

@deedol ďakujem

abbey1
1. júl 2025

@kikadzi Prepáč, ale ved máš 3 maličké deti krátko po sebe. Na takéto veci treba myslieť vopred. Nemôžete teraz ísť do vyvrtky a mat na neho hneď a nervy. On sa vyrovnáva s ťažkou situáciou pre neho. Zrazu už nie je malým dieťaťom, musí sa deliť o vašu pozornosť, lásku. Zrazu musí byť veľký brat. Ale on potrebuje trpezlivý h rodičov, pozornosť, starostlivosť. Jeho pocity a správanie on teraz ovplyvniť nevie. To vy dospelí mu musíte byť oporou a pomôcť mu zvládnuť to. Rovnako netreba prehliadať potreby staršej dcérky. Tiež je to ešte malé dieťa.
Proste sa všetci dajte do kľudu, dovoľte deťom prejavovať pocity, neodhánajte ich v takých chvíľach od seba. Naopak, práve vtedy musia vo čas cítiť oporu.

patka06
1. júl 2025

Upútava pozornosť - cíti, že máš na neho zrazu menej času
Venuj sa mu koľko sa dá, zapoj ho /primerane veku/ do starostlivosti o bábätko, aj do pomoci tebe.
Zároveň, ale musíš aj určiť hranice a byť v nich dôsledná

milanemila
1. júl 2025

@kikadzi tak nasekali ste si 3 deti za 4 roky, netreba sa cudovat ze to pre ne emocne nie je idealne. 2r dieta je este malinke a nezvlada svoje emocie, potrebuje pozornost a lasku a nie vykopnutie z postele, ked sa v noci zobudi s placom 🤷🏼‍♀️

colsami
1. júl 2025

"predtým ten problém nemal"

Tak ja osobne si nemyslim ze to nutne musi byt spojene s babatkom, v tych 2 rokoch su uplne bezne obdobia vzdorov aj zo dna na den, bez ohladu na to, ci dieta ma/nema surodencov... 🙃

januska12323
1. júl 2025

Dvojročný vzdor spojený s novým dieťaťom. On vás potrebuje viac ako najmenší, ten ešte nevníma.

andreatytler
2. júl 2025

Uf, no sila. @kikadzi obavam sa ze toto bude masaker. Mozno nie pre vas rodicov, ale pre tie 3 male deti urcite ano. Toto moze byt vzdor, ziarlivost, alebo oboje. Ale hlavne ty nevies vychovat dieta.
Uvedomujes si ze chces od 2 rocneho aby vedel ovladat svoje emocie a ty dospela zena (matka 3 deti) to nedokazes? Dobre, si stale nadopovana tehotenskymi hormonami, ale toto je tvoje 3 tehotenstvo a mas predokladam po 30tke. Uz by si mala vediet ako na to.
A ak nevies, tak sa chod poradit s psychologom. Nie je spravne dostat tlak koli tomu ze dieta place 10/15 minut a nevie sa same ukludnit. To je pre 2 rocne uplne normalne. Nie je spravne chytit nervy ak dieta zacne murcat ze ho mama neobjima, po tom ako sa zobudilo s revom vo svojej posteli. Nemozes sa rozkrojit? No zial, budes musiet najst sposob. Nechcem byt na teba zla. Mam s tebou velky sucit, musis to mat velmi takze, ale este viac sucitu mam s tymi 3 detmi.
Ked si udrel nohu, plakal preto, lebo chcel ist na ruky, tak ako vidi ze beries na ruky novorodenca ked zaplace. Ty chces aby si 2 rocny uvedomelo sam od seba uznal ze ano, uz nie som babatko a staci ak mi mama nohu pofuka? Nechces brat na ruky, chapem, ale potom si si mala k nemu sadnut na ten obrubnik, alebo lavicku, objat ho a pockat kym sa ukludni.
Ocakavat od 2 rocneho ze pocuvne ak mu nieco 3x zakazes je nerealne. Zakazy su najvacsie pokusenie. Mala si mu tie zuvacky hned zobrat s vysvetlenim preco nie a ponuknut nieco ine. Ak sa nahneva a rozplace, byt tam pre neho ak potrebuje objatie aj keby to trvalo pol hodinu. Das mu hranicu co nesmie, ale nemozes mu zakazat emocie.

mdse
2. júl 2025

Chúďatko, on je maličký a potrebuje objatie namiesto kriku a odháňania preč. V Tvojich očiach vyrástol zo dňa na deň, lebo máš ešte menšie. Ale je stále maličký a potrebuje veľmi veľa pozornosti. Neviem, či ste si to takto plánovali, môj muž doteraz spomína, ako sa na neho zhodila všetka zodpovednosť, aj keď mal len o rok viac. A k tým žuvačkám, poodkladaj z dosahu všetko, čo jesť nesmie. Lebo fakt čakáš od 2ročného, že ho nebude lákať dať si žuvačku?

kikadzi
autor
2. júl 2025

Ďakujem za komentáre a pripomienky. Robím čo môžem a kedze áno nie som dokonala nemusí byt ani ten komentárovy linč aká som matka. Myslím že každá robí najlepšie ako vie a keby ma to netrápilo asi sa nepýtam tu. Nie som dokonala tiež mi rupnu nervy ale komu nie? Rada sa zoznamim. A áno idem do vývrtky keď počujem 15 min rikot a ani vlastného slova nie. A to sú tie rikoty keď je dobrý deň niekoľkokrát.

20erika07
2. júl 2025

@kikadzi vsetko uz bolo spomenuté, ja len, ze vela trpezlivosti, nauc sa predvidat, co ho rozčertí ,vyhni sa tomu skôr ked sa podarí. Pevne hranice aj ked bude 15min kričať, plus vela vela lásky, neboj sa ,ono sa to ustali a bude fajn.

17alexis
2. júl 2025

@kikadzi najdi si aspon hodinku denne, aby si s nim bola len ty. Cas len pre vas dvoch. Psychologicka to poradila svagrinej a pomohlo to.

andreatytler
2. júl 2025

@kikadzi A s najstarsiu si nemala ziadne problemy ziarlivosti, alebo vzdoru?

mdse
2. júl 2025

@kikadzi autorka ja Ťa chápem, mne jediné čo na materstve vadí je krik a rev...proste fakt to najhoršie zvládam,ani nevyspatie mi nevadí. Takže bolo by to ťažké aj bez nového bábätka. Ja by som muža na pár týždňov poslala spať do izby k synovi, nech on nemá pocit opustenosti. Vy ste dospelí a snáď si viete ukrojiť z tohto, intímnu chvíľu si viete urobiť aj keď malý zaspí a Vy sa stretnete napr.v obývačke. Držím Vám palce.

kikadzi
autor
2. júl 2025

@mdse viete čo on tam práveže spí. Je s dcérou na rozkladacej posteli a on je sám na posteli občas príde k ním. Ale v noci si väčšinou pýta mňa

kikadzi
autor
2. júl 2025

@andreatytler až také nie. Dcéra bola partacka s ockom čiže on ma celkom zastúpil kedze sa jej venoval 100%

mdse
2. júl 2025

@kikadzi maminka je maminka, tak ako radia ženy tu, nech ide muž kočíkovať a Ty buď tú hodinku len so synom. To sa zrovná❤️

andreatytler
2. júl 2025

@kikadzi A teraz ste 2 na 3 deti a syn je pravdepodobne ina povaha ako bola dcera.
Zial vsetko to co si opisala je uplne bezne spravanie 2 rocneho, ktory ma noveho surodenca. Aj tie opakujuce sa hisaky. To moze trvat kludne aj niekolko rokov kym sa on nauci regulovat svoje emocie. Necakala by som na to kym ho to prejde. Bude ovela jednoduchsie popracovat na vlastnych emociach. Citala som vela rodicov ktori maju problem pocuvat plac svojich deti, to tak ma preto, lebo oni mali zakazane plakat ako deti. Frazy ako: Neplac, uz si velky chlapec. Pozri aky si skaredy ked takto reves, Okazite prestan revat, lebo ti dam dovod revat este viac. su velmi otrepane frazy ktore vela z nas pocuvalo ako dieta.

1angelika
2. júl 2025

chce to len čas, veď je to malé dieťa....žiarli, to je jasné. Veď žiarlivosť sa neprejavuje tak, že bude bábätku robiť zle ale že upriamuje pozornosť na seba, Držím palce, len trpezlivosť , inak to teraz momentálne asi nevyriešite❤

mameha7
2. júl 2025

ryk 1. vydávanie hlasných ťahavých zvukov (o zvieratách) • rykot: ryk, rykot zveri

2. p. krik 3. p. plač

terry658
2. júl 2025

@kikadzi ja mám dvojročného a začal robiť to isté čo tvoj a to nemá mladšieho súrodenca. Hádže sa o zem. Keď ho chcem dostať do vnútra tak vrieska na tri ulice. Vlastne začal vrieskať pre všetko.

jvasenka
2. júl 2025

@kikadzi tak to tak .. je vo veku kedy by ešte chcel a potreboval mamu mať iba pre seba ale už je tam súrodenec kt ta potrebuje celú… a to ešte príde obdobie vzdoru a bude sranda. bez urážky ale nikdy nepochopím mať deti s odstupom menším ako 3r.. ale samozrejme je to čisto vaša vec

samik88
2. júl 2025

Ja som nepochopila,že prečo ho neberieš na ruky. Veď bábätko bolo v kočíku nie? Ja zoberiem svojho štvorročného na ruky keď sa udrie a veľmi plače ,skôr sa ukľudní. Dvojročný je ešte veľmi maličký. Iný prípad sú žuvačky ,to mu treba pekne vysvetliť ,že to nesmie ,na to je ešte malý. A hlavne schovať tak aby ich nenašiel. Keď spustí plač ,tak OK,veď vzdor je úplne bežný v tom veku. Ale držím palce ,tri také malé deti by som asi nezvládla.

martinka17
2. júl 2025

@kikadzi prečo si nemohola vziať na ruky?

kikadzi
autor
2. júl 2025

@martinka17 lebo môj chrbát je v nie dobrom stave a držala som kociar motorku atd

martinka17
2. júl 2025

@kikadzi motorku na zem, kočiar zaistí a vezmi na minútu syna na ruky. Ak nevládzem štát, sadni na minútu a tak ho vezmi na ruky, len ho neodmietaj. Si na jeho váhu zvyknutá, tvoje dieťa chce istotu, že sa nič nezmenilo. Nechápe, že ťa bolí chrbát. On len vidí odmietnutie.

mary174
3. júl 2025

@kikadzi ahoj co ti poviem, modry konik je plny dokonalych matiek co nikdy nezlyhali. Bohuzial si na zlej adrese tu tak nik nepodpori, tu presne kazdy pozna vasu rodinu a reagoval by najdokonalejsie a ty si podla nich zla mama.

Posielam velke objatie a vedz ze bude dobre, deti fakt rychlo rastu a ked budu vacsie to bude trosku lahsie, aj ked s detmi to uplne lahke nikdy nebude.

Daj sa do kludu a lubte sa, uzivajte si ze ste zdravi a spolu.

kikadzi
autor
3. júl 2025

@mary174 ďakujem za podporu ❤️