Ako riešiť problémy so susedmi kvôli rušičkám?
Prosím o radu. Bývam v radovej zástavbe na dedine. Pred polrokom sa vedľa nasťahovali noví susedia. Polrok sme sa zdravili, ale inak žiadny kontakt. Pred mesiacom si nainštalovali do prednej záhradky aj dozadu ultrazvukové rušičky na mačky, ktoré však pištia v jednom kuse (nie ma pohyb). Ja som s nimi hovorila 2x, 1x s mužom, prebehla slušná komunikácia, aj to hneď vypol, ale potom to zapol zas. Čakala som 2 týždne, že sa to zmení, ale keďže nie, zazvonila som znova. Tentoraz vyšla žena a keď som ju slušne poprosila, aby to vypla, lebo mám citlivý sluch, bolia ma z toho ušné bubienky, je mi na zvracanie, zhoršil sa mi tinitus, syn PAS s MP je nervóznejší odkedy to piští, tak sa na mňa oborila, že to robia kvôli našim mačkám, ktoré chodia srať na ich trávnik. Podotýkam, že mačky má každý sused v ulici oktem nich. A že keď to nebude môcť mať zapnuté, tak nastaví pasce. Ona ich síce nezabije, ale postará sa o to. Rozhovor som ukončila tým, že keď mi zmizne mačka, dávam trestné oznámenie a napísala som sťažnosť na obecný úrad. Teraz som sa informovala na obecnom, ako stojí moja sťažnosť, lebo prešiel ďalší týždeň v tomto pišťaní. Vraj sa s nimi porozprávali, na viac kompetenciu nemajú. A tie pekelné stroje pištia stále, ja neviem ísť na dvor, ani vešať ani plieť burinu do záhrady, som stále nervóznejšia aj ja aj syn. Na koho sa obrátiť?
Macky mas mat zabezpecene, to je holy fakt. Ak maju ludia macky navolno a behaju kade tade (a ano, vyprazdnuju sa na cudzie travniky, na Tvoj nepotrebuju znackovat a kadit, preco by spinili u seba, vyvencia sa inde), nech sa necuduju ked sa im nieco stane. Ci uz nahodou, alebo cudzim pricinenim.
Problemom je aj Tvoja komunikacia. Keby bola snaha na Tvojej strane, mozno by bola aj na susedinej. Ak maju obkadeny dvor od (ano, aj) vasich maciek, mozno keby si povedala "dobre, zabezpecime si ich aby nebehali na volno a nestavalo sa to", mozno by aj jej reakcia bola "dobre, tym padom nepotrebujeme pouzivat rusicku, pokusime sa to obmedzit". Lenze ked Tvoja agresivna reakcia bola "i tak je tu milion maciek, kupte si psa a podobne..." A macky si zabezpecit neplanujes lebo proste na volno ich budes mat, lebo su to macky ktore chces aby behali navolno. Necudujem sa ze ani ona nema zaujem vyjst Ti ako susede v ustrety.
Jednoducho, Ty odmietas ustupok zo svojej strany, ona zo svojej. Co cakas? A nejaky trapne sprej nefunguje, na to mozes rovno zabudnut 🙂
Mimochodom, mozno sa Ti splni zelanie ze si nejaky sused ktoremu uz vase macky budu liezt na nervy, kupi psa. Zelam vela radosti, ked bude nonstop stekat na macky rovno za plotom. Co potom budes robit Ty aj syn? Ale vlastne ved ako hovoris, "to je predsa zivot na dedine", tak Ti asi permanentne stekajuci pes nebude prekazat.
A pozor - byvam na dedine, a mam rada zvierata, aj ich mam. Aj macky 😉
Pytas sa, co robit s rusickami, tak odhliadnic o tvojich maciek tu mas navod :
Obťažovanie imisiami (hluk, prach, dym, zápach, vibrácie, svetlo) upravuje § 127 Občianskeho zákonníka. Vlastník nesmie suseda obťažovať nad mieru primeranú pomerom. Riešenie začnite písomnou výzvou na zdržanie sa konania. Ak to nepomôže, podajte žalobu na súd o zdržanie sa zásahov. V extrémnych prípadoch možno žiadať exekúciu. Pre dôkaznú situáciu je vhodné zaobstarať si záznamy alebo svedecké výpovede.
Imisie sú nepriaznivé účinky činnosti vlastníka (alebo aj nečinnosti), ktoré prenikajú na susediace pozemky alebo nehnuteľnosti.Čo sa považuje za imisie?Fyzikálne: Hluk (hudba, stroje, kosačky), vibrácie, svetlo (silné reflektory).Chemické a iné: Prach, popolček, dym, plyny, pary, zápach.Imateriálne: Obťažovanie pohľadom (v určitých intímnych situáciách).Ako sa brániť – kroky v poradí:Písomná výzva: Najprv sa písomne (ideálne doporučeným listom) obráťte na suseda s požiadavkou, aby s obťažovaním prestal.Miestny úrad / Polícia: Ak ide o rušenie nočného pokoja alebo vážne hygienické porušenie, môžete kontaktovať obecný úrad alebo políciu (v prípade priestupku).Súdna cesta: Ak sused nereaguje, máte právo podať na súd tzv. negatórnu žalobu (žaloba na zdržanie sa zásahov do vlastníckeho práva). Súd posúdi, či je miera obťažovania skutočne "nad mieru primeranú pomerom".Exekúcia: Ak súd vyhovie a sused aj naďalej obťažuje, môžete podať návrh na exekúciu, kde mu budú ukladané pokuty, kým zásahy neukončí
A tá rušička skutočne funguje? Svokra má neskutočný problém s mačkami a nevie, čo s nimi. Skúšala všetko možné a nič nezaberá.
@anonym_d602e5 nie nefunguje, sami povedali, že tie hovná tam majú naďalej.
Načo idú ľudia z mesta bývať na dedinu keď im vadia bežné veci na dedine - kohút, sliepka, mačka , pes.... Nech ostanú v byte v meste majú pokoj s každým a so všetkým.
Macky mas mat zabezpecene, to je holy fakt. Ak maju ludia macky navolno a behaju kade tade (a ano, vyprazdnuju sa na cudzie travniky, na Tvoj nepotrebuju znackovat a kadit, preco by spinili u seba, vyvencia sa inde), nech sa necuduju ked sa im nieco stane. Ci uz nahodou, alebo cudzim pricinenim.
Problemom je aj Tvoja komunikacia. Keby bola snaha na Tvojej strane, mozno by bola aj na susedinej. Ak maju obkadeny dvor od (ano, aj) vasich maciek, mozno keby si povedala "dobre, zabezpecime si ich aby nebehali na volno a nestavalo sa to", mozno by aj jej reakcia bola "dobre, tym padom nepotrebujeme pouzivat rusicku, pokusime sa to obmedzit". Lenze ked Tvoja agresivna reakcia bola "i tak je tu milion maciek, kupte si psa a podobne..." A macky si zabezpecit neplanujes lebo proste na volno ich budes mat, lebo su to macky ktore chces aby behali navolno. Necudujem sa ze ani ona nema zaujem vyjst Ti ako susede v ustrety.
Jednoducho, Ty odmietas ustupok zo svojej strany, ona zo svojej. Co cakas? A nejaky trapne sprej nefunguje, na to mozes rovno zabudnut 🙂
Mimochodom, mozno sa Ti splni zelanie ze si nejaky sused ktoremu uz vase macky budu liezt na nervy, kupi psa. Zelam vela radosti, ked bude nonstop stekat na macky rovno za plotom. Co potom budes robit Ty aj syn? Ale vlastne ved ako hovoris, "to je predsa zivot na dedine", tak Ti asi permanentne stekajuci pes nebude prekazat.
A pozor - byvam na dedine, a mam rada zvierata, aj ich mam. Aj macky 😉
@anonym_d2b212 už si počúvala nonstop pišťanie rušičky a štekanie psa, keď niekto ide po ulici? Pes nešteká nonstop. Rušička ide na iných frekvenciách, a je aj v návode, že spôsobuje zdravotné problémy citlivým ľuďom. Apropo, aj psov tu majú hojne, štekajú, dokonca aj v noci.
Ďakujem za rady, aj za pranierovanie, všetko človeka posúva. Považujem túto tému za ukončenú. Kto si potrebuje ešte kopnúť, nech sa páči, ale vonku do lopty.
@anonym_5cf074 zjavne nemá, písala som ako by som reagovala ja, lebo viem kde sa mi mačky pohybujú a ako odporúčanie autorke, aby si ich zabezpečila aj ona a nebude musieť stresovať... naše, aj keď sme na dedine, sú vo vnútri a nechodia kade tade, aby ich nejaký pes nelapol, či auto nezrazilo... chodia sa ku nám prikrmovať aj dedinské a berieme ich ako "naše" a postaráme sa o ne, ale tie keď zmiznú, tam človek nič nevyrieši, keďže oficiálne nie sú nikoho a dokazovať, že sa ich naozaj zbavili susedia by asi bolo na veeeľmi dlhé lakte
@anonym_17ad79 ako si vysvetlila mackam ze nemaju opustat dvor?
@natalka13 je to tam napísané, sú vo vnútri
@anonym_autor samozrejme, že vlastne mačky si neseru na domácu pôdu.Druha vec je, že to môžu byť mačky od xy iných ludi z dediny.Rusicku jej zakázať nemôžeš nevydáva to zvuk, ktorý dosiahne zakázané decibely.Pravdu mate obidve.Mne cudzie macky všetko označovali aj drahé sedenie na terase, aj mi seru na pozemku a môj pes dostal od nich chorobu a stalo to nemalo peňazí .To je život na dedine.
@anonym_e9b856 tie rusicky su otrasne. Skus pri takej v noci spat. Garantujem ti ze sa nevyspis.
Nas sused to nastastie vypol.
@anonym_17ad79 no super. Dedinska macka obecna vnutri. Ta teda pochyta xy mysi a potkanov😂
@natalka13 skús si komentár, na ktorý si mi reagovala prečítať celý ešte raz... píšem tam, že rozlišujem naše a dedinské, o ktoré sa síce postaráme, keď nás navštívia, ale ak už sa nevrátia, tak to nemáme ako ani prečo riešiť... čo bolo na margo toho TO, pri voľne pohybujúcich sa dedinských mačkách tam to riziko proste je, môže sa stať hocičo
Mačky od susedov si značkovali "územie" aj u nás. Radili sme sa s veterinárkou, tá poradila na miesta, kam chodia, opakovane sypať mleté čierne korenie. Pomohlo, odvykli si, a nikomu sa neublížilo.
@anonym_autor chapem ta ale ti poviem svoju situáciu-síce nemáme novostavbu ale predsa ten dom stal iste € a deti nemôžem pustiť na záhradu pretože je celá obsrata susedovými mačkami.. pes sa mi v tom váľa a dokonca už jedna jeho mačka nám zdochla v šope ale samozrejme vtedy to už jeho mačka nebola. takže ak chceš mať kľud zabezpeč si aby tvoje macky srali výhradne na tvojom pozemku..a každý sused by si toto mal zariadiť.. je to hnus že cudzie zviera mi chodí srat na trávnik a majitelia vysmiati lebo veď ich problém to nie je
@natalka13 asi rovnako ako tu autorka, ktora sa dohodla so svojimi mackami aby chodili iba na pole za domom 😃
v dnesnej dobe uz nie je zivot na dedine ako ho poznam ja, horsie ako v panelaku ked to tak citam. Kde boli tie casy ked ludom ozaj nevadili macky, pilenie dreva v sobotu rano , chov krav a smrad zo stajni
@anonym_autor mne tiež vadí, že susedove mačky nám kadia kade-tade po chodníku, susedov pes nám prehryzol vianočné osvetlenie, dohrýzol vonkajší nábytok z masívu. A to tu bývame necelých 5rokov. 🤷♀️ keď tak im navrhni zakúpenie elektrického oplotenia na tvoje triko okolo celého ich oplotenia, alebo im prísľub, že si schovas mačku dnu.
@anonym_autor Na preukázanie obťažovania infrazvukom je potrebné technické meranie jeho intenzity preto sa obráť na úrad verejného zdravotníctva a zároveň urob opatrenia, aby tvoje mačky nevnikali na pozemok susedov.
Mala som podobný problém ako tvoja suseda. Celú predzáhradku som mala o 💩 od mačiek. Kúpili sme si dva psy, ktoré mačky zabíjajú a mačky sa naučili ku nám nechodiť.
@anonym_d2b212 už si počúvala nonstop pišťanie rušičky a štekanie psa, keď niekto ide po ulici? Pes nešteká nonstop. Rušička ide na iných frekvenciách, a je aj v návode, že spôsobuje zdravotné problémy citlivým ľuďom. Apropo, aj psov tu majú hojne, štekajú, dokonca aj v noci.
Ďakujem za rady, aj za pranierovanie, všetko človeka posúva. Považujem túto tému za ukončenú. Kto si potrebuje ešte kopnúť, nech sa páči, ale vonku do lopty.
@anonym_autor tu ta troska vyvediem z omylu, jeden sused kopec maciek na voľno, druhy sused pes vo voliere, co myslis, co sme počúvali cele noci? Kiezby to bola len rušička, ale psí ozrutný brechot ked je v noci vsade ticho sa ozýval brutalne. Cez leto nehrozilo mat otvorene okna v noci, bez klímy no paráda. Mačky psa provokovali, premavali sa mu popred volieru ako na móle. Chvalabohu uz aspon pes nie je.
v dnesnej dobe uz nie je zivot na dedine ako ho poznam ja, horsie ako v panelaku ked to tak citam. Kde boli tie casy ked ludom ozaj nevadili macky, pilenie dreva v sobotu rano , chov krav a smrad zo stajni
@anonym_67b590 asi preto to predtym tak nevadilo, ze na dedine choval co to kazdy a kazdy mal smrad ,hovna atď. Dnes ideš na dedinu bývať väčšinou kvoli kľudu. Teda nie je dedina ako dedina.
@anonym_autor ja ti prajem nech ti macky ostievaju všetko na tvojom pozemku a dom a potom možno pochopíš.
A musis mat macky? Keby si sa ich vzdala, nemaju ti co vycitat a ty mas na nich paku, ze kocky nemas a trpiet to musis, v akej ste zastavbe, dom +5 arov? A tolko kociek, zbytocne si si rozbila vztah, tam uz je koniec zo susedmi.
Neznasam macky,mam doma uz vzduchovku,srali mi do zahonov,ocurali vonkajsie sedenie.Chces mat zviera?Tak si ho zabezpec nech nelieta po susedoch.Mam male deti ja som robila zahradu pre ne,nie ako zachod pre macky.
Niekedy si ťukám po hlave, aké tu máme v meste šibnuté nariadenia, ale som rada, že psy nesmú štekať a mačky voľne pobehovať. Ako vidím, rieši to kopec problémov.
Tento problém tu je neriešiteľný - aj keď sa autorka zbaví mačiek nepomože jej to, lebo k susedom chodia aj iné mačky, takže rušičku aj tak nevypnú. Ak tá rušička má naozaj takýto negatívny vplyv na citlivé osoby, tak je to určite napadnuteľné na súde, ale keďže vieme, ako fungujú súdy neviem, aká šanca je súd vyhrať…
Mimochodom mám mačku, potrebu vykonáva iba dnu a von chodi iba na našu zahradu a pod dozorom.
@anonym_autor mam velmi rada mačky ale ked som minule leto videla ako mi jedna sere do byliniek veru jedno mi to nebolo ...takze ja sa tej susede nevudujem co ine mala robit ? Preco si nezabezpecis svoje zvieratko? Ono to tak byva ze macka sa doma nevysere ale zrovna ide ku susedom a ty miesto galantneho riesenia by si len utocila
@anonym_autor poprosím tvoj návrh na riešenie, keby ti susedove mačky/psy chodili obsierať pozemok, srať do kvetináčov, srať do pieskoviska tvojich detí…..Ďakujem za odpoveď.
A tá rušička skutočne funguje? Svokra má neskutočný problém s mačkami a nevie, čo s nimi. Skúšala všetko možné a nič nezaberá.
@anonym_autor ja by som susedu moc neprovokovala, lebo u nás už aj otrávili mačky.Ludia to potom vezmú do svojich rúk aj nešťastne.
@anonym_d602e5 samozrejme, že funguje.My máme na krtka a odvtedy u nás nebol.Predtym každý rok všetko rozryte
@anonym_autor
Ja by som vám asi oznámil,že nakoľko som videl na svojom pozemku potkany,tak som rozložil návnady a nech si dáte na svoje zvieratká do odvolania pozor.. 😉👍
@natalka13 je to tam napísané, sú vo vnútri
@anonym_17ad79 veď na úvod písala, že chodia do poľa. Potom už, že sú v byte? Nečítam celé.
A co je lepsie?Rusicka,alebo aby vase macky ktore im lezu na nervy krikrmovala niecim fajnovym?Vase zviera skratka nema co hladat na ich dvore.Ziadna macka nema co hladat na ich dvore.Takze ano,ak im to tak vadi tak bud znesies rusicku alebo si ich budu na vlastnim pozemku krmit cim chcu.Lebo napriklad na vlastom.pozemku jed na potkamy mozes mat,ze? 😏 a ver mi,ze aj tristo oznameni mozes podat ked skape macka na to,co zozrala na ich dvore.

No ja neviem, ale keby som mala mačky a sused mi povie že mu vadia a nemá problém sa postarať o ich likvidáciu, tak prvá vec čo spravím je to, že si tie mačky zabezpečím. Aj tak je nezodpovedne mať mačky pustené navolno, hoc aj na dedine. Ale tak očividne ešte aj v 2026 stále žije veľa ludi, ktorým je jedno ako skončí ich zviera.