Ako riešiť problémy so susedmi kvôli rušičkám?
Prosím o radu. Bývam v radovej zástavbe na dedine. Pred polrokom sa vedľa nasťahovali noví susedia. Polrok sme sa zdravili, ale inak žiadny kontakt. Pred mesiacom si nainštalovali do prednej záhradky aj dozadu ultrazvukové rušičky na mačky, ktoré však pištia v jednom kuse (nie ma pohyb). Ja som s nimi hovorila 2x, 1x s mužom, prebehla slušná komunikácia, aj to hneď vypol, ale potom to zapol zas. Čakala som 2 týždne, že sa to zmení, ale keďže nie, zazvonila som znova. Tentoraz vyšla žena a keď som ju slušne poprosila, aby to vypla, lebo mám citlivý sluch, bolia ma z toho ušné bubienky, je mi na zvracanie, zhoršil sa mi tinitus, syn PAS s MP je nervóznejší odkedy to piští, tak sa na mňa oborila, že to robia kvôli našim mačkám, ktoré chodia srať na ich trávnik. Podotýkam, že mačky má každý sused v ulici oktem nich. A že keď to nebude môcť mať zapnuté, tak nastaví pasce. Ona ich síce nezabije, ale postará sa o to. Rozhovor som ukončila tým, že keď mi zmizne mačka, dávam trestné oznámenie a napísala som sťažnosť na obecný úrad. Teraz som sa informovala na obecnom, ako stojí moja sťažnosť, lebo prešiel ďalší týždeň v tomto pišťaní. Vraj sa s nimi porozprávali, na viac kompetenciu nemajú. A tie pekelné stroje pištia stále, ja neviem ísť na dvor, ani vešať ani plieť burinu do záhrady, som stále nervóznejšia aj ja aj syn. Na koho sa obrátiť?
Mačky od susedov si značkovali "územie" aj u nás. Radili sme sa s veterinárkou, tá poradila na miesta, kam chodia, opakovane sypať mleté čierne korenie. Pomohlo, odvykli si, a nikomu sa neublížilo.
@anonym_b55b46 no toto vyskusam, presne toto sa nam deje so susedovym kocurom. Mali tu macky raj, tu byval taky jeden samotar, alkoholik, zanedbane vsetko. Zrazu prideme my a robime "poriadky" a spravim novy zahon a macka hned oznackuje, ze co som si to dovolila...
Ja som na strane susedy. Neznesiem macky a ked ich nechcem mat u seba tak si to vyriesim po svojom kedze ti co ich maju si to neriesia.
Prísť a požiadať ich o vypnutie pekelného stroja a zároveň sa vyhrážať trestným oznámením ….si fakt diplomat na pohľadanie 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ to si si mohla odpustiť a diskusia mohlo skončiť inak
@anonym_5cf074 tak ked aa jej chce "postarat" o macky tak si urcite neodpustila poznamku
Inak ja tiez niensom nadsena z maciek, so zvysenym poctom domov vzrastol aj ich pocet a uz som ich mala v zahone, nakadene kade tade... al3 macky proste patria k domom, k dedine... nie subto bytove zvieratka, behaju kade tade. Riesenie je pes.. ale mojho radsej zavriem v dome. Odkedy tu macky mame = nemamr hlodavce a to som s nimi bojovala naozaj tvrdo a tazko par rokov.. vsetko ma plusy minusy.
Autorka, ak obec neriesi, suseda je "ohladuplna", treba nieco podobne vyrobit jej mozno... ako.oko za oko... 😆 inak funguju tie plasicky na macky?? 😁
@anonym_autor nič zvyknúť si na rušičku.Sused ju má a mňa ten zvuk nevadí.😏nemáš páky, zákon donútiť ich dať rušičku prec.Susede, ktorú poznám vadí zvonkohra na dvore
@anonym_e9b856 ja ten zvuk poznam a teda je to otrasne. Neviem si predstaviť ze by som to mala trpieť. Na druhej strane nam chodia na nas pozemok susedove mačky a seru nam tu. Ide ma porazit ked najdem hovno na rohozke alebo zámkovej dlažbe kde este ostane fajný fľak. Neskutocne ma to vytáča. A to mam zvierata rada.
@anonym_d602e5 nie nefunguje, sami povedali, že tie hovná tam majú naďalej.
@anonym_autor No možno tú rušičku majú na protivných susedov 🤣
@anonym_e9b856 ja ten zvuk poznam a teda je to otrasne. Neviem si predstaviť ze by som to mala trpieť. Na druhej strane nam chodia na nas pozemok susedove mačky a seru nam tu. Ide ma porazit ked najdem hovno na rohozke alebo zámkovej dlažbe kde este ostane fajný fľak. Neskutocne ma to vytáča. A to mam zvierata rada.
@gerrwie_girl a budú sa s tebou hádať, že mačka serie iba do hliny😉nám kocúr ostal ratanove sedenie na terase, keď začalo svietiť slnko som chodila čo tam tak smrdí.Bezne sú hovienka v jahodách a bylinkách a ten smrad
@gerrwie_girl a budú sa s tebou hádať, že mačka serie iba do hliny😉nám kocúr ostal ratanove sedenie na terase, keď začalo svietiť slnko som chodila čo tam tak smrdí.Bezne sú hovienka v jahodách a bylinkách a ten smrad
@anonym_e9b856 ach jaj :(
tak mali sme xy mačiek a teda každá jedna išla na miesto kde si vie to svoje hovno zahrabať , vyhrabe jamku šup a zahrabe takže na travnik asi tažko
očividne nemajú so zvieratami , rušička je naozaj už extrém
to sú seda susededia
@anonym_23a855 nesúhlasím, ja mám denne na terase, alebo na balkóne nasrané.
My máme ochcanú fasádu a denne 💩 na terase. To čo zo seba vypúšťajú je neskutočný smrad
Vidím, že sa tu pozbierala slušná kôpka ľudí, ktorí by nemali problém ísť až za čiaru, ale ani jeden sa nevyjadril, čo s tou rušičkou. Nie je v mojich silách poriešiť všetky mačky z okolia, ale kvôli rušičke trpím len ja a syn.
@anonym_autor Ale oni ti dali riesenie. Vypnu rusicku a kupia pasce. Ty si zabezpec svoje macky a o cudzie sa nestaraj.
@anonym_autor ako na jej mieste by ma šlo z tých mačiek poraziť.Nenavidim mačky,máme ten istý problém.Nemáme mačky,ale ak sa tu začne nejaká objavovať a vysedávať na kreslách na terase,značkovat a srať do záhonov ,tak po pár dňoch ju manžel tiež sprace.Takže tvoja suseda si zvolila nejaký spôsob .Skús spraviť aj ty kompromis.Zbav sa mačiek a ona tej rušičky.Spravite obe niečo pre pokoj.Myslim,že by to bola dobrá dohoda.Nemozes chcieť ty niečo od nej ale ty preto spraviť nechceš nič.

Kusok od domu máme pole, naše mačky chodia tam. Problem majú vzadu v záhrade. Existuje x iných spôsobov ako proti mačkám "bojovať". S mužom som sa teraz porozpravala, s nim sa dá. Navrhla som sprej, ktorý mačky odpudí. Je zaujímavé, že teraz tvrdil, že im neserú na trávu, ale do bylinkového záhonu, pritom ten mám aj ja a nikdy mi tam žiadna mačka nenasrala. Keby sa vám niekto vyhrážal zabotím mačky, vy by ste to nechali tak? K nám do záhrady chodia len cudzie od ostatných susedov, vpredu máme psa, ktorý nemá prístup do záhrady. Neviem, kde bývate vy, ale na dwdine, kde je x mačiek, či sa to dá zabezpečiť, aby neloziki hore dole po všetkých suswdoch, kde nemajú napr.psa.
@anonym_autor vies co, je to take zvlastne. My sme kupili stary dom, 4 roky prerabali a v lete budu 2 roky, ako sme tu. Od suseda macka sem chodila a tu zrazilo auto vlani, teraz chodi od suseda kocur. Ale akonahle si urobim nieco nove v zahrade, okamzite si to pride oznackovat. Takze je mozne, ze Tebe neseru do Tvojho zahona, ale susede mozu. U nas to bolo tak, ze toto bola zanedbana zahrada, raj pre vsetky hlodavce, tak to brali macky, akoze "nas revir". A zrazu prideme my a ona na mna spoza plota kuka, ze "co ty tu chces, to akoze ma vyhanas?!?", ten pohlad stoji za to. Ja toho kocura necham, nech si lovi, aj odpracem po nom, ale zasadila som si cibulku a rano pozeram, uz mi tam pobehal, potvora jedna, nastastie nehrabal a nesral tam, ale taka fajn sypka zem, to macky radi. Nuz, ak mi bude obsierat moje bylinky, nebude sa mi to pacit, to by sa nikomu nepacilo...Zas by som prieky nerobila susedovi, ale je to takeeeee...chapem obe strany. Co spravim, ak predsa mi to bude chodit nicit, neviem veru...🫣