icon

Ako riešiť susedove okná do nášho dvora?

Včera o 09:19

Dávnejšie som tu písala ale teraz sa zmenila situácia. Máme starší domček prízemný oproti nám je 3 generačný dom kde žije 8 ľudí. Zaujíma ma ako môžem dosiahnuť aby susedia okná do nášho dvora odstránili? Podľa zákona majú ich mat 2 metre od nášho pozemku. S mužom sme to merali a je to iba 35 cm od nášho pozemku. Okien je 6 dajú sa otvárať a suseda s obľubou v nich sedí a pozoruje nás dvor. Nemám žiadne súkromie.
Viacerí mi hovorí,zeje to naša chýba,že sme taký dom kúpili. Úprimne nás dom tam bol skôr a keď stavali susedia ten trojgeneracny dostali požehnanie od bývalých majiteľov. My Však s tým nesúhlasíme a chceme zamietnuť. Ako mohol stavebný úrad dať povolenie aby okná boli priamo v našom dvore??? So susedmi nemáme dobré vzťahy (nie našim pričinením).

tato_
Včera o 11:10

Ocelove nosniky, drevene latovanie, nechas to zarast nejakou popinavou rastlinou ...

autor
@patrike

Na tej fotke nevidim nic zavadne. Mate siroku cast pozemku, kde mate aj budy pre psov a nik vam priamo do vasho domu nepozera. To ti pisem z panelaku, kde oproti stoji druhy a vidime si do okien. Mam si stazovat ?

@patrike na fotke to vyzerá inak ako v skutočnosti. Okná majú zavreté lebo nie sú doma inak sú permanentne otvorené a suseda strcena v nom

anonym_d6434f

Súdne nevyriešiš nič. Treba sa pozrieť na zákony, ktoré boli aktuálne v roku výstavby susedovho domu. Normálne si tam nasaď tuje. Tie vyrastú aj 5m vysoké, ak ti ich niečím nezničia

anonym_e779b5
Včera o 11:11
@anonym_autor

Takže znova opakujem. Predchádzajúci majitelia dom mali ako chalupu. Či susedia dostali súhlas netuším. Okná majú cca od 5 metrov a vyššie. Zo zákona od ich pozemku a nášho má byť dva metre. Je tam iba 35cm. Takže ak chcú ísť umyť okno alebo niečo tam robiť na ich strane musíme im umožniť prechod cez náš pozemok. To sme odmietli lebo v LV to nemáme. Keďže nám. Začali robiť problémy ohradili sme si svoju časť a cez náš pozemok ich viac nepustame. Ako sa dostanú k svojej časti má úprimne nezaujíma. Keď sme dom kupovali úprimne nenapadlo nás pozerať na okná susedom aboli sme v Tom že okná sa nedajú otvárať. A stavebný úrad nám povedal,že súhlas dostali aj keď nespĺňali podmienky dali sme namietku

@anonym_autor Bože ešte že my máme normálnych susedov, lebo je tiež jedno okno na hranici pozemku

autor
Včera o 11:12
@anonym_6e83c3

Tie okná sú fakt tam sproste umiestnené. Drblo by ma,keby toto mali naši susedia 🙃. Veď to fakt nemáte žiadne súkromie. Možno už len povysadzat stromy alebo postaviť veľký altánok,ktorý vás bude zakrývať z ich strany....

@anonym_6e83c3 ja nechápem ako im mohli dať na to povolenie? A zvlášť keď ona si doň vie sadnúť a pozorovať a to nehovorím o Tom balkóne kde majú krásne výhľad na nás dvor

anonym_1b9d63
Včera o 11:13
@anonym_autor

@melanta podľa mňa nehovoris pravdu :

rodinný dom má byť minimálne 2 metre od hranice pozemku,
Zákony pre ľudí
medzi rodinnými domami má byť spravidla aspoň 7 metrov, ak sú tam okná obytných miestností.
Zákony pre ľudí
v „stiesnených podmienkach“ môže stavebný úrad povoliť výnimku, ALE väčšinou iba ak proti sebe nie sú obytné okná.

@anonym_autor moja zlatá ty si kupovala dom, kde už všetko bolo dané. Ty si pochybyla. Úplne nemiestna otázka či žiadost o radu. Stavebný zákon sa časom meni, upravuje. Ak je teraz dva metre vzdialenost domov od seba, v minulosti to bolo inak. Všetko je iné, aj povolovanie stavieb. Utíš si psov a mozno suseda zlezie z okna. Hm

autor
Včera o 11:13
@anonym_e779b5

@anonym_autor Bože ešte že my máme normálnych susedov, lebo je tiež jedno okno na hranici pozemku

@anonym_e779b5 vy ho máte na hranici ale my ich máme 35cm od nášho pozemku

patrike
Včera o 11:14
@anonym_autor

@patrike na fotke to vyzerá inak ako v skutočnosti. Okná majú zavreté lebo nie sú doma inak sú permanentne otvorené a suseda strcena v nom

@anonym_autor Otvaracie okna su ok. To sa zakazat neda. Suseda pozera ? To zakazes aj vsetky dochodkyne v panelakoch, ktore cumia z okna ?
Priklanam sa k tomu, ze problemy robite vy a divna si ty.

autor
Včera o 11:15
@anonym_1b9d63

@anonym_autor moja zlatá ty si kupovala dom, kde už všetko bolo dané. Ty si pochybyla. Úplne nemiestna otázka či žiadost o radu. Stavebný zákon sa časom meni, upravuje. Ak je teraz dva metre vzdialenost domov od seba, v minulosti to bolo inak. Všetko je iné, aj povolovanie stavieb. Utíš si psov a mozno suseda zlezie z okna. Hm

@anonym_1b9d63 tá vyhláška platí od roku 2002 kedy nás dom už tam stál. Keď oni začali stavať svoj dom, stále platilo to čo som pisala vyššie.

patrike
Včera o 11:15
@anonym_autor

@anonym_autor Co je zase len tvoj nezmysel, ak bude pozemok dlhy 500m, tak okno 35cm od hrany nicomu nevadi. U vas to tiez preslo cez urady. Podla tvojho popisu som cakal mury budov 35 cm od seba.

sisska96
Včera o 11:16
@anonym_autor

@melanta ale ako môžu schváliť okno do dvore druhého okná kde je vzdialenosť iba 35 cm takže vidia kto kde je čo má na sebe čo robí atď. To je narúšanie súkromia!
Skolaudovali to preto lebo nás dom bol len na chaluparcenie. Predchádzajúci majitelia tam chodili iba cez vikendy

@anonym_autor Nooooo nemali by ste kupovať takýto dom, lebo sú takéto problémy

anonym_af6842
Včera o 11:16
@anonym_autor

@anonym_1b9d63 tá vyhláška platí od roku 2002 kedy nás dom už tam stál. Keď oni začali stavať svoj dom, stále platilo to čo som pisala vyššie.

@anonym_autor pôvodný majiteľ vášho domu s tým vtedy asi nemal problém a nenamietal.

autor
Včera o 11:17
@patrike

@anonym_autor Otvaracie okna su ok. To sa zakazat neda. Suseda pozera ? To zakazes aj vsetky dochodkyne v panelakoch, ktore cumia z okna ?

@patrike v čom som divná? Že mi vadí že mi nějaká mladá standa vrieska po psoch a hádže do nich kamene??? Nemá ich hádzať rovno aj domna?

anonym_28556f

si písala že okná sú od vás 35 cm. čo ste to s manželom namerali? Som nepochopila lebo ja 35 cm nevidím nikde.
ako hádžu kamene susedia do psov keď sú psy otočený k vám - do vášho domu?
ak chceš sťažnosť, napíš tak do relácie "Občan za dverami" - na Jednotke vysielajú každú nedeľu okolo 13 h. možno ti niečo poradia odborníci aj keď ja si myslím že nie je čo radiť.
ja by som to riešila predajom domu. čo vás tam drží? však ste to nepostavili ani len vy, žeby ste mali k domu nejaký citový vzťah.

anonym_e779b5
@anonym_autor

@anonym_autor No normálne dom stojí na hranici pozemku a okno je na tej strane ale vysoko v podstate na vetranie a susedný dom cca 2,5-3 metre od nášho domu a tam majú okná a dvere,

anonym_28556f
Včera o 11:19
@tato_

Ocelove nosniky, drevene latovanie, nechas to zarast nejakou popinavou rastlinou ...

@tato_ celkom fajn riešenie. a ešte by som dala od susedov ku psom pletivo - pred ich voliéru, aby ak hodia skalu tak nech hodia nie do búdy, ale do plota.

minenkaa
Včera o 11:20
@anonym_autor

@anonym_autor prečo to nedáš na súd ,budes ti musieť dať aj keď stavebný úrad pochybil

hefo
Včera o 11:20
@patrike

@patrike Zdá sa, že obe strany sú dobrosrdečnosť sama. To bude len eskalovať, autorka na susedu v okne vystrčí riť, a tá po nej hodí mydlo.

sisska96
Včera o 11:22
@tato_

@tato_ To je fajn nápad a Ďalej by som dávala betónový plot, alebo iný neprehľadný a videli by veľký prd. My máme po celom dlžke živý plot cez 2 metre a nevidíme sa so susedom, 100% súkromie

autor
Včera o 11:23
@minenkaa

@anonym_autor prečo to nedáš na súd ,budes ti musieť dať aj keď stavebný úrad pochybil

Susedia nám krásne vidia dovnútra do domu. Zavesia sa na plot a pozerajú nám do dvora,dráždia naše psy. My sme s nimi nic nemali boli sme k nim milý dokonca sme ich pozvali aj na guláš. Sama som sa ich pýtala či ich naše psy neobťažujú povedali že nie za dva mesiace tu kvôli nim robili cirkus. Nic im nerobíme.
Vadí im že tu máme zajace sliepky psy mačky. Dokonca tu mladá povedala že ako sa tu skvelé bývalo bez nás tak som jej povedala tak sa odsťahuje my Vam nič nerobíme. Robíme si svoje. Oni to preto sú taký lebo oni ten dom chceli kúpiť lenze bývalá majiteľka im to nechcela predať. Iba s tou mladou su problémy, zo zvyšok rodiny sme úplne v pohodke

minenkaa
Včera o 11:24

Baba ja normálne nechapem o či tebe ide,neboli ste majitelia domu keď sa ten druhý staval ,dom ste kupovali neskôr ,ten druhý som ste videli a aj okna pri kupé a predsa ste ho kúpili ,kto môže chcieť od susedov ,že nebudú otvárať okna ak sú ešte aj na izbách
Vám nikto neschival a nezatají nejakú chybu

minenkaa
Včera o 11:26
@anonym_autor

Susedia nám krásne vidia dovnútra do domu. Zavesia sa na plot a pozerajú nám do dvora,dráždia naše psy. My sme s nimi nic nemali boli sme k nim milý dokonca sme ich pozvali aj na guláš. Sama som sa ich pýtala či ich naše psy neobťažujú povedali že nie za dva mesiace tu kvôli nim robili cirkus. Nic im nerobíme.
Vadí im že tu máme zajace sliepky psy mačky. Dokonca tu mladá povedala že ako sa tu skvelé bývalo bez nás tak som jej povedala tak sa odsťahuje my Vam nič nerobíme. Robíme si svoje. Oni to preto sú taký lebo oni ten dom chceli kúpiť lenze bývalá majiteľka im to nechcela predať. Iba s tou mladou su problémy, zo zvyšok rodiny sme úplne v pohodke

@anonym_autor vsak postavte plot aby nemohla pozerať do dvora a na hádzanie kameňov ,pošlite písomnú výzvu aby sa toho zdržali ,treba ist na políciu a podať trestne iznamenie za tyranie zvierata

autor
Včera o 11:26
@minenkaa

Baba ja normálne nechapem o či tebe ide,neboli ste majitelia domu keď sa ten druhý staval ,dom ste kupovali neskôr ,ten druhý som ste videli a aj okna pri kupé a predsa ste ho kúpili ,kto môže chcieť od susedov ,že nebudú otvárať okna ak sú ešte aj na izbách
Vám nikto neschival a nezatají nejakú chybu

@minenkaa ale my sme nevedeli že tie okná sa dajú otvárať a susedia boli v pohode dokiaľ mladej nepredložili lebo sama přiznala po hádke že je doma lebo má problémy z psychikou

minenkaa
Včera o 11:27
@anonym_autor

@minenkaa ale my sme nevedeli že tie okná sa dajú otvárať a susedia boli v pohode dokiaľ mladej nepredložili lebo sama přiznala po hádke že je doma lebo má problémy z psychikou

@anonym_autor ale okna sa majú dať otvárať,prečo a ako ste si mohli myslieť ,že okna sa nedajú otvárať
Toto je taká blbost

sisska96
Včera o 11:27
@anonym_autor

@anonym_autor Prečo by niekto dával fixné okno ? Nechápem tam hore potom ako umývali keby boli fixné.

patrike
Včera o 11:28
@anonym_autor

@anonym_autor Problem mas teda aj ty, co furt tocis o otvarani okien ? To ako neotvaratelne okno je ine ako otvaratelne ? Menej ta potom vidno ?

patrike
Včera o 11:28
@anonym_autor

@patrike v čom som divná? Že mi vadí že mi nějaká mladá standa vrieska po psoch a hádže do nich kamene??? Nemá ich hádzať rovno aj domna?

@anonym_autor To sa tichym a pokojnym psom nestava ...

anonym_af6842
Včera o 11:30
@anonym_autor

@sisska96 na taký vysoký plot už potrebuješ stavebné povolenie.
@anonym_autor skúste ich ignorovať, možno ich to prejde.

anonym_d1db26
Včera o 11:31
@anonym_autor

Takže znova opakujem. Predchádzajúci majitelia dom mali ako chalupu. Či susedia dostali súhlas netuším. Okná majú cca od 5 metrov a vyššie. Zo zákona od ich pozemku a nášho má byť dva metre. Je tam iba 35cm. Takže ak chcú ísť umyť okno alebo niečo tam robiť na ich strane musíme im umožniť prechod cez náš pozemok. To sme odmietli lebo v LV to nemáme. Keďže nám. Začali robiť problémy ohradili sme si svoju časť a cez náš pozemok ich viac nepustame. Ako sa dostanú k svojej časti má úprimne nezaujíma. Keď sme dom kupovali úprimne nenapadlo nás pozerať na okná susedom aboli sme v Tom že okná sa nedajú otvárať. A stavebný úrad nám povedal,že súhlas dostali aj keď nespĺňali podmienky dali sme namietku

@anonym_autor zákon nie je retrospektívny

januska12323
Včera o 11:32

Písala si o pár centimetroch tak som čakala, že máte dom na dome a pritom máte od seba pár metrov dvora? Na úrade by sa z teba iba vysmiali, otvorené okno nič neporušuje. Nasaď si tam stromy, altánok alebo niečo podobné.