Ako riešiť susedove okná do nášho dvora?
Dávnejšie som tu písala ale teraz sa zmenila situácia. Máme starší domček prízemný oproti nám je 3 generačný dom kde žije 8 ľudí. Zaujíma ma ako môžem dosiahnuť aby susedia okná do nášho dvora odstránili? Podľa zákona majú ich mat 2 metre od nášho pozemku. S mužom sme to merali a je to iba 35 cm od nášho pozemku. Okien je 6 dajú sa otvárať a suseda s obľubou v nich sedí a pozoruje nás dvor. Nemám žiadne súkromie.
Viacerí mi hovorí,zeje to naša chýba,že sme taký dom kúpili. Úprimne nás dom tam bol skôr a keď stavali susedia ten trojgeneracny dostali požehnanie od bývalých majiteľov. My Však s tým nesúhlasíme a chceme zamietnuť. Ako mohol stavebný úrad dať povolenie aby okná boli priamo v našom dvore??? So susedmi nemáme dobré vzťahy (nie našim pričinením).
@anonym_autor Prečo by niekto dával fixné okno ? Nechápem tam hore potom ako umývali keby boli fixné.
@sisska96 chodia cez náš pozemok tak sme im ohradili tých 35 cm nech si idú cez svoj
@anonym_autor ty brdo, ty sa niekde nasťahujes (s vedomím, že tie okná tam sú) a ideš džubať do niekoho kto tam žije a býva roky. Ty veru nemôžeš byť v poriadku.
@anonym_autor ty brdo, ty sa niekde nasťahujes (s vedomím, že tie okná tam sú) a ideš džubať do niekoho kto tam žije a býva roky. Ty veru nemôžeš byť v poriadku.
@anonym_d1db26 jako roky? Bývajú tam krátko. Takže mi chceš tvrdit že by si jej ešte nedajbože zakýval keby ti sedela nad hlavou a pozorovala čo máš na dvore komentovala alebo hádzala kamene do dvora?
@anonym_autor nedajú sa tam vysadiť stromčeky, alebo plot, aby proste nevideli na vás? Čo im chceš zablendovať okná?
@anonym_d1db26 jako roky? Bývajú tam krátko. Takže mi chceš tvrdit že by si jej ešte nedajbože zakýval keby ti sedela nad hlavou a pozorovala čo máš na dvore komentovala alebo hádzala kamene do dvora?
@anonym_autor pises, ze je to mlada a nie uplne psychicky v poriadku, co verim, pretoze normalny clovek ma ine zaluby. Kolko ma teda rokov? A rodicmi by sa nedalo rozumne porozpravat? Pisala si, ze s nimi vychadzate. Tak namiesto problemom skusit po dobrom?
Dávnejšie som tu písala ale teraz sa zmenila situácia.
co si tu vtedy davnejsie pisala?
ta tvoja suseda asi bude narusena, ale ty si im to nejak neulahcila - prisla si a zacala si robit rošambo - zamedzila si im tam prechod, dala si tam psy a kopu dalsich zvierat, co im vadia a este jej ides zakazat, aby pozerala z okna - pritom ju to zjavne bavi, lebo vie, ze ti robi zle.
jedine nasadit rychle rastujúce stromy ... nic iné Vám nezostane ..
My máme podobne, medzi nasimi domami bol jeden stary domcek, ktory bol zburany, a teraz susedia majú okná smerom na nas dvor (obyvacku, kuchynu ... nie také malé okná, klasické, velké).
Mne to tiez vadi, ale máme dobre vztahy, sú velmi mili dochodzovia.. tak som ich nechcela urazit (peniaze na nové okná nemajú), takze som tam nasadila krásne japonske vrby (2-3 roky tam budú akurát)
Vy musite trosku vyssie stromy, samozrejme 🙂
@minenkaa ale my sme nevedeli že tie okná sa dajú otvárať a susedia boli v pohode dokiaľ mladej nepredložili lebo sama přiznala po hádke že je doma lebo má problémy z psychikou
@anonym_autor jedine, čo by mi vadilo, keby mi dráždili psov, čo by som si natočila a išla na políciu. Párkrát by im zaklopali a pochopili by že iné riešenie nie je, len sa stiahnuť. To, že by mi pozerali na pozemok, no nech...aj holá sa im prejdem, keď ich to teší. Nevšímajte si ich a ich to prejde, a ak nie, tak si zvyknete. Okná im nezamúrujú , súd by bol na dlhé roky. Jedine čo môžete, tak nejaké dlhé tyče, popinave rastliny, pletivo okolo poliery.
@anonym_autor a to ste museli dat volieru so psami rovno k susedovmu domu? Boze. Presne toto sme mali doma, susedia si kupili svihnutu borderu ktora cele dni aj noci "na podnety" (ako tomu vravis) stekala. Podnetom bolo aj pani ticho prechadzajuca o 50 m na ulici v dialke.
A volieru supli presne tam kde mame dom. Jak u teba na obrazku. Tiez skoncila ta bordera na protistekacom obojku elektrickom. Predpokladam ze ked mate podla Tvojich slov 3 a viac psov borderiek, a dali ste uz aj protistekacie obojky, muselo to od vas nonstop stekat.
@anonym_autor aké stromy máš vysadené pred ich oknami? Nebudú dostatočne vysoké, aby im zakryli výhľad? Ak sú to nejaké ovocné nízkokmene, tak bohužiaľ ich budeš musieť obetovať a vysadiť tam jeden poriadny stromisko, ale to bude trvať pár rokov za kedy narastie.
PS: susedia majú borderkóliu ktorej sa vôbec nevenujú. Okná spálne máme asi 20 metrov od nich aj tak nás jej špekot v noci zobudí. Tiež mám niekedy chuť "hodiť kameň, ale do hlavy majiteľov"
Vynatok...
mozu byt aj blizsie stavby a okna mozu byt ak nie su do obytnych miestnosti... 4 strany diskusie o blbosti...
Podla mna uplne standardna zastavba...
Výnimka pre stiesnené podmienky
Ak máte úzky pozemok, špecifický terén alebo zložitú okolitú zástavbu, stavebný úrad môže povoliť výnimku:
Zníženie odstupu na 4 metre
Vzdialenosť medzi domami sa dá skresať na 4 metre, ale len za podmienky, že ani v jednej z protiľahlých stien nie sú okná do obytných miestností. Môžu tam byť okná z kúpeľne, WC, chodby či garáže, ale nie zo spálne či obývačky.
Pri tejto výnimke (4 metre medzi domami) sa zároveň nemusí striktne dodržať 2-metrová vzdialenosť od hranice pozemku pre oba domy, ak sa tam stavby rozumne vystriedajú.
@anonym_autor to nie su okna obytnych miestnosti, tieto su uplne ok v sulade so zakonom.
@anonym_autor to nie su okna obytnych miestnosti, tieto su uplne ok v sulade so zakonom.
@simsalabim z toho co tu vyslo postupne na javo mam skor dojem, ze problemovy sused je autorka... :(
@simsalabim z toho co tu vyslo postupne na javo mam skor dojem, ze problemovy sused je autorka... :(
@anonym_3a015c definitivne.. kupi nejaku chalupu, rozhodne sa, ze tam bude trvalo byvat a uz ide pindat susedom aby si dali co, zamurovat okna 😂
Veď keď si si dom kupovala tak si tie okna snáď videla. Či to si myslela že kúpim a dohodneme sa aby si ich zabednili? To je rovnaký nezmysel akoby teraz tvoji susedia chceli aby ste si odstránili záhradu 😉 urobila by si to?
My máme tiež blízko dom z jednej strany - zasadili sme si tam vyssie stromy, stále zelené. Je to pekné a robí to fajn súkromie. Taktiež si môžete urobiť nejakú terasu, kde by bola strecha/plachta.
@anonym_autor ale toto nevyzeraju byt okna, ze su z obyvacky alebo kuchyne alebo proste z obytnej miestnosti, mne to pripada, ze su to kupelnove okna, aj ked asi trosku vacsie, my to tiez tak mame. Ale su dost vysoko, myslim tym z dnu, ja sa tam nesplham, len ked ich otvaram, vacsinou teda na vetracku, su s dymovym sklom a necumim cez ne. Nie je to uplne standardne, ako to mate, ale ani uplne take, ako som si povodne predstavila.
@anonym_autor ale toto nevyzeraju byt okna, ze su z obyvacky alebo kuchyne alebo proste z obytnej miestnosti, mne to pripada, ze su to kupelnove okna, aj ked asi trosku vacsie, my to tiez tak mame. Ale su dost vysoko, myslim tym z dnu, ja sa tam nesplham, len ked ich otvaram, vacsinou teda na vetracku, su s dymovym sklom a necumim cez ne. Nie je to uplne standardne, ako to mate, ale ani uplne take, ako som si povodne predstavila.
@anonym_a473cb ona rovno pisala, ze su kupelnove / wc... cumenie uz asi je len vramci stupnujucich sa "dobrych" susedskych vztahov...
No a teda pozerám fotku a až ma to šokovalo - my máme susedný dom omnoho bližšie k nasmu domu, nie len k záhrade (inak to je podstatné ako ďaleko sú domy od seba, nie pozemok a dom) omnoho horšie postavený a stromy mi normalne poskytujú súkromie na záhrade. Ten nášho suseda je aj rovnako vysoký, majú omnoho väčšie okna a balkón. Niekedy tam suseda vešia prádlo. A nie som z toho na prášky.
@anonym_e779b5 vy ho máte na hranici ale my ich máme 35cm od nášho pozemku
@anonym_autor ty nechapes? My mame okna rovno na nas dvor, susedove dom tvori hranicu nasho uzkeho pozemku. A z druhej strany zase nas dom oddeluje jeho pozemok, teraz sme tam zburali statu drevaren, ktora oddelovala pozemky a mame tam dieru. Sused ma vyhlad na nas dvor a nase deti behaju k susedovi sa bicyklovat, lebi ma pekne spravenu dvor, nie ako nas este zatial 😅. To by Ta uz drblo nacisto.
@anonym_a473cb ona rovno pisala, ze su kupelnove / wc... cumenie uz asi je len vramci stupnujucich sa "dobrych" susedskych vztahov...
@anonym_3a015c aha, a kde, nevsimla som si, v uvodnom prispevku to nebolo tusim.
Strašné sa bavím, prepáč, ale keď niečo kupujem tak vidím, to že ste vy kúpili dom tak ako ste kúpili, je vyslovene len Vás problém, boháča budete celou dedinou milostivý prepnutí susedia, nikdo kvôli Vám nebude murovať okná ani ich robiť neotvaratelnymi, čo ste na hlavu padnutí??? Môžete písať odvolania a čo len chcete, keď to roky tak je bude to ďalších 50 rokov zákon čo platil pred sto rokmi stále platí, si myslíš, že polovica ľudí teraz zbúra vsetko
@anonym_autor
Ty asi nemáš moc silné právne vedomie...
Keď si nehnut.kúpila v stave,hovorí sa tomu, ako stojí a leži, a tie nehnut.sú skolaudované,čítaj- postavené podľa právnych predpisov a so súhlasom predch.majiteľa,tak nezmôžeš nič.
A inak,hovorí sa tomu,že za blbosť sa platí...
No moji svokrovci maju jedneho eeehm, nechcem povedat, akeho, suseda na chalupe. Vsetko mu vadi. On ma kameru a nasmeroval ju na zahradu svokrovcov, lebo sa obava, ze mu postrekuju herbicidom rastliny, no u nich bio, eko, nenajdes herbicid, ani keby si lupou hladala. Najnovsie napisal list na obecny, kde ich obvinuje, ze si chceli urobit okno s vyhladom na jeho dvor (a musi ich odpocuvat, lebo ziadne okno robit nechceli, len upravit diery, co mali okolo komina, to tam bol kominar a klampiar na streche nedavno a raz sa rozpravali s mojimi rodicmi, ze podovne chceli vylez na strechu urobit, aby sa tam lepsie dalo dostat kvoli opravam, ale ze to nejdu prerabat). A to boli dnu, takze musel ich odpocuvat cez prieduchy, co maju od pece spravene, no stare domy, je tam asi netesnost a skusali sme to a fakt pocut vonku, co sa rozpravas 🙄. Takze si podomyslal. A furt daco, preco tie tuje davas prec? To bude vidno na moj dvor (haha, akoze polozartom). No a tie tuje boli skoro vyschnute, hnusne, tak si ich proste dali prec a posadili si ine stromy, no svokra vravi, ze len uz je a stareho chrena zvedava, ako sa po dvore prechadza 🫣. A dalej radsej ani nepisem...Len, ze svokrovci tam chaluparcia 30 rokov a s nikym v dedine nemali nikdy konflikt, len tomuto preplo, tiez chalupar, ale zaujimave, ze sa nepusta do suseda nad sebou, tam by asi dostal vyhubovane ako sa patri. Autorka bude asi z tejto kategorie tiez.

@minenkaa ale my sme nevedeli že tie okná sa dajú otvárať a susedia boli v pohode dokiaľ mladej nepredložili lebo sama přiznala po hádke že je doma lebo má problémy z psychikou
@anonym_autor keby sa neotvárali tak na teba nebude pozerať?