Ako riešiť susedove okná do nášho dvora?
Dávnejšie som tu písala ale teraz sa zmenila situácia. Máme starší domček prízemný oproti nám je 3 generačný dom kde žije 8 ľudí. Zaujíma ma ako môžem dosiahnuť aby susedia okná do nášho dvora odstránili? Podľa zákona majú ich mat 2 metre od nášho pozemku. S mužom sme to merali a je to iba 35 cm od nášho pozemku. Okien je 6 dajú sa otvárať a suseda s obľubou v nich sedí a pozoruje nás dvor. Nemám žiadne súkromie.
Viacerí mi hovorí,zeje to naša chýba,že sme taký dom kúpili. Úprimne nás dom tam bol skôr a keď stavali susedia ten trojgeneracny dostali požehnanie od bývalých majiteľov. My Však s tým nesúhlasíme a chceme zamietnuť. Ako mohol stavebný úrad dať povolenie aby okná boli priamo v našom dvore??? So susedmi nemáme dobré vzťahy (nie našim pričinením).
@anonym_c2938e čítate čo píšem? Okná nech si nechajú to mi nevadí mne vadí že to okno vedia otvoriť sadnúť si doň a sledovať nás.. je to okno do chodby kúpeľne a wc nepotrebujú ho mať otvorené
@anonym_autor vazne? Ty by si 6 okien na dome urobila neotvaratelnych? Ako maju vetrat? Kup im rekuperaciu, zaplat montaz, upratanie po tych pracach, mozno budu suhlasit
Nechápeš že ak to bolo postavené na základe stavebného zákona a stavbu povolil stavebný úrad aj skolaudoval tak neurobí nikto nic. Okná,teda 99% okien sa dá otvoriť. Je to jasné každému.
Podľa fotiek máte dostatok priestoru postaviť plot či zasadiť niečo čo zakryje pozemok. Len treba chcieť.
Nerozumiem kde si prišla na to že stavebný ( či iný) úrad niekomu nariadi zmeniť okná na už skolaudovanom dome. To čo pozadujes sa nikdy nestane. Mám pocit že si robíme napriek obe.
Takže znova opakujem. Predchádzajúci majitelia dom mali ako chalupu. Či susedia dostali súhlas netuším. Okná majú cca od 5 metrov a vyššie. Zo zákona od ich pozemku a nášho má byť dva metre. Je tam iba 35cm. Takže ak chcú ísť umyť okno alebo niečo tam robiť na ich strane musíme im umožniť prechod cez náš pozemok. To sme odmietli lebo v LV to nemáme. Keďže nám. Začali robiť problémy ohradili sme si svoju časť a cez náš pozemok ich viac nepustame. Ako sa dostanú k svojej časti má úprimne nezaujíma. Keď sme dom kupovali úprimne nenapadlo nás pozerať na okná susedom aboli sme v Tom že okná sa nedajú otvárať. A stavebný úrad nám povedal,že súhlas dostali aj keď nespĺňali podmienky dali sme namietku
@anonym_autor si povinna im spristupnit svoj pozemok k udrzbe a oprave ich domu.
Zatial plati taky zakon.
@anonym_3a015c aha, a kde, nevsimla som si, v uvodnom prispevku to nebolo tusim.
@anonym_a473cb nie, v uvodnom nie... niekde na druhej strane tusim... vravim, ze ako vzdy sa pomaly vynaraju dalsie a dalsie fakty a uz ta storka nie je taka ako povodne vyzerala...
Tie okná sú fakt tam sproste umiestnené. Drblo by ma,keby toto mali naši susedia 🙃. Veď to fakt nemáte žiadne súkromie. Možno už len povysadzat stromy alebo postaviť veľký altánok,ktorý vás bude zakrývať z ich strany....
@anonym_6e83c3 to 100% nie su okna obytnych miestnosti.
@anonym_autor to isté môžu aj sudedia povedať, že im vadí keď im z dvora pozeráte do okien
@anonym_a473cb nie, v uvodnom nie... niekde na druhej strane tusim... vravim, ze ako vzdy sa pomaly vynaraju dalsie a dalsie fakty a uz ta storka nie je taka ako povodne vyzerala...
@anonym_3a015c no ved toto 🫣
"krásne" susedské vzťahy
@anonym_autor dostali pozehnanie, tak maju postavene, nie nemaju povinnost ich odstranit. AJ cloveka co tam iba chaluparci, volaju k stavebnemu konanie. Proste fakt je = nemali ste to kupit. MOzete sa skusit dohadovat, nejake zabrany si tam vystavat na oddelenie (my mame so susedmi ich dvor zarovno s nasim poschodim a z okien im vidim cely dvor (ale okna su len kupelne a wc, jedna izba kde nik nebyva) ale proste nasadili tuje a uz su take vysoke za par rokov ze nevidno ani ked potrebujeme :DD
@anonym_autor dostali pozehnanie, tak maju postavene, nie nemaju povinnost ich odstranit. AJ cloveka co tam iba chaluparci, volaju k stavebnemu konanie. Proste fakt je = nemali ste to kupit. MOzete sa skusit dohadovat, nejake zabrany si tam vystavat na oddelenie (my mame so susedmi ich dvor zarovno s nasim poschodim a z okien im vidim cely dvor (ale okna su len kupelne a wc, jedna izba kde nik nebyva) ale proste nasadili tuje a uz su take vysoke za par rokov ze nevidno ani ked potrebujeme :DD
@simca06022011 Tuje vykapú a bude zas prázdny 😂
@simca06022011 Tuje vykapú a bude zas prázdny 😂
@sisska96 mozno vykapu mozno nie. zatial sa im dari vsade v mojom okoli
@anonym_autor autorka. Nehnevaj sa na mna, ale dom si si kupovala s vedomim,ze tam tie okna su. Co si cakala? Ze sa nastahujete a susedia kvoli Vam zacnu menit okna? Proste si si ten dom nemala.kupovat a hotovo. Teraz uz co chces. Nemaju kvoli Vam vetrat? Vies si predstavit mat toaletu, kupelnu a aj ine miestnosti bez vetrania? Ty by si to tak chcela mat? Teraz uz darmo vyvadzas, bud dom predas a odstahujes sa alebo budes s tymto zit. Vazne, ako si toto cele predstavujes?
Nasadte si tam cyprusovec lejlandsky. Rastie velmi rychlo
neviem, čo s tým celým má to otváranie okien, akože keby sa otvárať nedali, tak by vam nevadili? Zvláštne zmýšľanie
@anonym_autor naozaj si myslíš, že majú tie okná preto, že pôvodní majitelia vášho domu im dali súhlas? V stavebnom konaní nie je názor susedov nijak rozhodujúci, vyjadrujú sa, ale nerozhodujú. Rozhoduje stavebný úrad v zmysle zákona. Takže čo môžeš urobiť je to, že dáš podnet na stavebný úrad, budeš žiadať informáciu, či stavebné povolenie bolo vydané v súlade so zákonom (uveď, čo konkrétne považuješ v rozpore so zákonom a v akom paragrafe sa to rozporuje). Ak nie, čo je pravdepodobné, ak je okno len 35 cm od hranice pozemku, môžeš namietať a roky sa súdiť. To je teória, ktorú môžeš zmeniť na realitu, ale bude ťa stáť kopec peňazí a roky roky naťahovania. Ideálne je presťahovať sa. Nechceš takúto radu, ale iné riešenie nie je. A prepáč, ale že chceš docieliť, aby tie okná upravili tak, že sa im nebudú dať otvárať? To nedocieliš nijak nedocieliš, ani to normálnemu človeku nenapadne
A záverom - ten dom ste kúpili v takomto stave, čiže dobrovoľne ste kúpili dom, kde susedný dom má nad zemou ďalšie 2 poschodia s okami otočenými k vám. Neverím, že vás niekto donútil taký dom kúpiť. Čiže...
@melanta celkom nie je pravda, ak susedia suhlasili, tak mohli dat okna, ako chceli. My tak mame, urad nas vyzval a my sme suhlasili, samozrejme pisomne sme to potvrsili, ze nam to nevadi.
Dievcata, pustili ste sa tu do autorky. Ruku na ❤️, ktorej z vas by nevadilo, ze nema na svojom dvore sukromie a pozera vam suseda na vas. Takto sme sa nastahovali do novych domov a sused ma pozdlz nich dlhu zahradu. Developer natiahol zelenu tkaninu, sused sa postavil k plotu a pozeral az do domu. Ked sme tam dali bambus, aby nebolo vidno sa stazoval. A este povedal, ze on moze robit co chce a my sa mame prisposobit, lebo oni tam boli prvi. 5 rodin si necha nicit sukromie, lebo smirak nam videl cez terasy az do obyvacky. To ze je vylezeny v lete na stromoch a pozoruje nase zahrady a hlasi manzelke stojacej pod stromom uz ani nekomentujem. Pani si zasa dava kyblik a zavesi sa na plot, aby videla cez neho co sa deje u druhych. Toto dokazu len narusene hlavy. Tiez je cely zivot nezamestnana v teplakoch v zahrade ani do obchodu nejde. Nema zivot, tak smiruje susedov.
Myslim, ze nepochodis. Su dostatocne vzdialeni od vasho domu, ze sa vam nepaci, ze vam pozeraju na pozemok, je len vas problem. My so susedmi mame plot, ale nie plny, vidime si do dborov mormalne. Ale, teda, my sme vsetci normalni. Mozes sa stazovat na urade len na obtazovanie vykrikovanim a hadzanim kamenov. Inak nic. Dostanu pokutu a za odmenu vam otravia stekajuce psy. Oni maju pocit, ze vy rusite ich - stekajuce psy a hydina, smrad zo zvierat a pod. a vy, ze oni vas, kricanim a hadzanim. Myslim, ze ste si 1:1
@anonym_c2938e čítate čo píšem? Okná nech si nechajú to mi nevadí mne vadí že to okno vedia otvoriť sadnúť si doň a sledovať nás.. je to okno do chodby kúpeľne a wc nepotrebujú ho mať otvorené
@anonym_autor ved pozerat mozu aj cez zatvorene okno.Ked vam vadia pohlady tak je to za jedno ci otvorene alebo zatvorene.Je to okno do kupelne a wc a nepotrebuju ho mat otvorene ked tam zije tolko ludi?To vazne?
@melanta ale ako môžu schváliť okno do dvore druhého okná kde je vzdialenosť iba 35 cm takže vidia kto kde je čo má na sebe čo robí atď. To je narúšanie súkromia!
Skolaudovali to preto lebo nás dom bol len na chaluparcenie. Predchádzajúci majitelia tam chodili iba cez vikendy
@anonym_autor zial ale to je vasa chyba ze ste pri kupe nepozerala co je v tesnej blizkosti.Strata sukromia je to aj pri 2m vzdialenosti predsa.
My mame z jednej strany susedov, ktori sice maju okna do svojho dvora, no dom je vyssí a vidia presne vsetko aj k nam. Vyriesila som to rychlo rastucou kuceravou vrbou + konstrukcia a vistéria. Trvalo to sice cca 6-7 rokov kym sa to rozrastlo, ale uz vidia prd. Teda v zime nie, ale vtedy dvor nevyuzivame, resp. max ked 1x za rok nasnezi tak sa decka hraju.... este som rozmyslala aj nad bambusmi (tými neinvazívnymi, no zvolila som lacnejsiu verziu - tá kucerava vrba bola zasadeny vacsi odlomeny konar)
@patrike v čom som divná? Že mi vadí že mi nějaká mladá standa vrieska po psoch a hádže do nich kamene??? Nemá ich hádzať rovno aj domna?
@anonym_autor tak vadia ti otvorene okna alebo kamene?To ich nosi do domu a odtial hadze?
@anonym_autor autorka. Nehnevaj sa na mna, ale dom si si kupovala s vedomim,ze tam tie okna su. Co si cakala? Ze sa nastahujete a susedia kvoli Vam zacnu menit okna? Proste si si ten dom nemala.kupovat a hotovo. Teraz uz co chces. Nemaju kvoli Vam vetrat? Vies si predstavit mat toaletu, kupelnu a aj ine miestnosti bez vetrania? Ty by si to tak chcela mat? Teraz uz darmo vyvadzas, bud dom predas a odstahujes sa alebo budes s tymto zit. Vazne, ako si toto cele predstavujes?
@anonym_531f08 vy ste sa tu pustili do autorky ako také osy.
Podla mňa jej nevadia okná ako také, ale to, ze z wc alebo z kupelky čumía jej na dvor. Naschval. Ja neviem, to robíte aj vy? Predpokladám, že aj na druhú stranu maju okná, nech sa pozerajú odtiaľ.
Keby tam bola izba, spálňa, obývacia izba... ale WC ci kúpeľňa?
A ked ešte k tomu psychicky chorý človek jej hádže kamene na pozemok, to je tiež podla vás ok? Podla mňa nie.
@anonym_autor ci ako to myslíš?
Susedia nám krásne vidia dovnútra do domu. Zavesia sa na plot a pozerajú nám do dvora,dráždia naše psy. My sme s nimi nic nemali boli sme k nim milý dokonca sme ich pozvali aj na guláš. Sama som sa ich pýtala či ich naše psy neobťažujú povedali že nie za dva mesiace tu kvôli nim robili cirkus. Nic im nerobíme.
Vadí im že tu máme zajace sliepky psy mačky. Dokonca tu mladá povedala že ako sa tu skvelé bývalo bez nás tak som jej povedala tak sa odsťahuje my Vam nič nerobíme. Robíme si svoje. Oni to preto sú taký lebo oni ten dom chceli kúpiť lenze bývalá majiteľka im to nechcela predať. Iba s tou mladou su problémy, zo zvyšok rodiny sme úplne v pohodke
@anonym_autor pises v mnoznom cisle, zavesia sa na plot-ani ho na fotke nevidno, a napokon napises ze iba mlada je taka a ostatni su v pohode.Ach zena.
@anonym_autor aurorka, nasaď si pod tie okná cupressocyparis leylandii a nechaj rásť nadivoko bez strihania. Za 5 rokov máš 5 metrový živý plot. 😉
@anonym_531f08 vy ste sa tu pustili do autorky ako také osy.
Podla mňa jej nevadia okná ako také, ale to, ze z wc alebo z kupelky čumía jej na dvor. Naschval. Ja neviem, to robíte aj vy? Predpokladám, že aj na druhú stranu maju okná, nech sa pozerajú odtiaľ.
Keby tam bola izba, spálňa, obývacia izba... ale WC ci kúpeľňa?
A ked ešte k tomu psychicky chorý človek jej hádže kamene na pozemok, to je tiež podla vás ok? Podla mňa nie.
@anonym_autor ci ako to myslíš?
@lienka.7 ja len hovorim, boli tam tie okna ked dom.kupovala.Nemoze cakat, ze susedia ich prerobia na neotvaracie.
Dievcata, pustili ste sa tu do autorky. Ruku na ❤️, ktorej z vas by nevadilo, ze nema na svojom dvore sukromie a pozera vam suseda na vas. Takto sme sa nastahovali do novych domov a sused ma pozdlz nich dlhu zahradu. Developer natiahol zelenu tkaninu, sused sa postavil k plotu a pozeral az do domu. Ked sme tam dali bambus, aby nebolo vidno sa stazoval. A este povedal, ze on moze robit co chce a my sa mame prisposobit, lebo oni tam boli prvi. 5 rodin si necha nicit sukromie, lebo smirak nam videl cez terasy az do obyvacky. To ze je vylezeny v lete na stromoch a pozoruje nase zahrady a hlasi manzelke stojacej pod stromom uz ani nekomentujem. Pani si zasa dava kyblik a zavesi sa na plot, aby videla cez neho co sa deje u druhych. Toto dokazu len narusene hlavy. Tiez je cely zivot nezamestnana v teplakoch v zahrade ani do obchodu nejde. Nema zivot, tak smiruje susedov.
@anonym_889d4e tak my mame domy tesne vedla seba, dalsia ulica je tak, ze mame spojene zahrady, je to do kopca a susedia z hornej ulice na nas vidia, ked sa prezliekam v spalni, vzdy musim mat zaluzie, je to tu proste tak. Vidime si do okien, zahrad, nielen susedia vedla, ale aj cez ulicu, nad nami, a to su domy tesne vedla seba, tak cca 12 domov takto? V priamom dohlade. Rozne sa kedysi stavalo. A mame teraz zhodenu stenu, kde bude terasa, musime ju vymurovat, sused nam dovolil dat kontajner na bordel na svoj dvor, aby sme to mali blizsie vyhadzovat zvysky z povosnej stavby, mame to uolne otvorene a okna ma rovno na nas dvor a nase deti k nemu chodia "na navstevu". Je to docasne, ale niektorych by vykotilo uz len pri tej predstave.
Ja nechápem čo riešiš autorka. Veď tam sa krásne dá spraviť 2 metrový betónový plot. Pre neho vysadiť stromy a máš po probleme
@anonym_autor jednoduche. Zasadte stromy pred ich okna.

@anonym_autor teraz už nič
Keď si kupovala dom snáď si vedela aká je situácia. Co ich teraz majú akoze zamurovat? Ci ako si to predstavuješ.