Ako riešiť susedove okná do nášho dvora?
Dávnejšie som tu písala ale teraz sa zmenila situácia. Máme starší domček prízemný oproti nám je 3 generačný dom kde žije 8 ľudí. Zaujíma ma ako môžem dosiahnuť aby susedia okná do nášho dvora odstránili? Podľa zákona majú ich mat 2 metre od nášho pozemku. S mužom sme to merali a je to iba 35 cm od nášho pozemku. Okien je 6 dajú sa otvárať a suseda s obľubou v nich sedí a pozoruje nás dvor. Nemám žiadne súkromie.
Viacerí mi hovorí,zeje to naša chýba,že sme taký dom kúpili. Úprimne nás dom tam bol skôr a keď stavali susedia ten trojgeneracny dostali požehnanie od bývalých majiteľov. My Však s tým nesúhlasíme a chceme zamietnuť. Ako mohol stavebný úrad dať povolenie aby okná boli priamo v našom dvore??? So susedmi nemáme dobré vzťahy (nie našim pričinením).
Bezne pozemky su 6ar, 1 strana cesta ac3 strany sused , kam si tak ludia davaju okna🤔, do ulice?
Ta suseda musi byt stihlucka, ked si sadne do tak maleho okna.
Ja rozmýšľam nad tým, ako sa dá "sadnúť" do okna. To majú z vnútra takú širokú parapetu ze sa tam dá vysedavat, alebo? 😁
@anonym_autor ja osobne by som si v prvom rade taky dom ani nekúpila, kde sú v susedstve takto okná. Neviem ci ste vtedy boli slepí alebo čo, ale výhovorka ze ste "nevedeli" ze sa dajú okná otvoriť....... je najväčšia blbosť co som kedy počula 🤦🏻♀️
Modrý kôň zas nesklamal.
Ty buď tolerantná ku všetkým,privieraj oči nad všetkým ale tebe môžu aj srať na hlavu.
Mám rada toto mudrovanie hrdiniek, keď sa ich to netýka ale múdrosť všetku požrali
Modrý kôň zas nesklamal.
Ty buď tolerantná ku všetkým,privieraj oči nad všetkým ale tebe môžu aj srať na hlavu.
Mám rada toto mudrovanie hrdiniek, keď sa ich to netýka ale múdrosť všetku požrali
@anonym_68da14 preco? tu nie je OK asi ani suseda, ale ani autorka. kupim chalupu, so mnou do dovtedy ticheho dvora pridu stekajuce psy a kotkodakajuce sliepky a suseda, so ma nepusti ani umyt okna (pritom jej to zakon uklada - spristupnit pristup k nehnutelnosti)
na druhej strane suseda, co cumi a ohukuje psov .... ako pisem, ani jedni, ani druhi nie su celkom OK.
autorka pise, ze v okne cely den sedi suseda - v takom malom chodbovom/hajzlovom/kupelnovom okne vysedava cely den? no asi nie .... rozculuje ju aj susedova terasa - akoze kde si maju dat terasu, ked nie na dom?
a tiez postavit psiu budu hned k susedovmu domu - asi by som sa snazila ju supnut kus dalej, na kraj pozemku. ale vsak OK - to je ake pozicaj, take vrat.
a autorke - nie su to okna do obytnej casti domu, takze s najvacsou pravdepodobnostou boli postavene uplne v poriadku.
Dom vzdialený od vedľajšieho pozemku 2 m je zo zákona z bezpečnostných dôvodov. Máte právo žiadať o zbúranie všetkého, čo je bližšie, aj domu. skúste ich postrašiť nech zamurujú tie okná.
@anonym_c2938e čítate čo píšem? Okná nech si nechajú to mi nevadí mne vadí že to okno vedia otvoriť sadnúť si doň a sledovať nás.. je to okno do chodby kúpeľne a wc nepotrebujú ho mať otvorené
@anonym_autor Píšeš, že suseda sedí na parapete a sleduje...to vážne sedí dospelá žena na parapete chodboveho, kúpeľňového, alebo zachodoveho okna?
Dom vzdialený od vedľajšieho pozemku 2 m je zo zákona z bezpečnostných dôvodov. Máte právo žiadať o zbúranie všetkého, čo je bližšie, aj domu. skúste ich postrašiť nech zamurujú tie okná.
@evkatk su doimy blizsie k sebe. bezne. novostavbu v obci by takto nepovolili, ale toto novostavba nie je. celkom mozne, ze dom postaveny na hranici pozemku na zakladoch predchadzajuceho. tiez moze byt zle zamerana hranica pozemku, mozno nezrovnalosti z minulosti. si to predstavujes ako hurvinek valku, ze ma pravo ziadat o zburanie - no nie, ak bol dom postaveny v minulosti s platnym povolenim. a teda autirka ma problem, lebo pri dome na hranici pozemku ona jednoducho musi umoznit napr pristup v pripade oprav/zateplovania a podobne - musi a hotovo.
Takže aby som upresnila. Susedia majú tiež sliepky blízko domu. Majú 5 kohútov mi 1. Decká im tu vrieskať od rána do večera.
Mne tie okná nevadia, mne vadí že cez okno vykrikujú po našich psoch sledujú čo sa deje na našom dvore.
Za ďalšie to že oni si chcú umyť okná je ich problém navyše od domu majú dosť miesta aby si to okno umyli ja im sprístupňovať svoj pozemok nemusím keď sa k nim vedia dostať a keď si už zasklievali terasu mali si to spraviť tak aby sa na okná vedeli dostať.
Ak by som tam mala postaviť plot ja mám ukrajovať z nášho pozemku? Robia nám napriek len preto že chceli odkúpiť nás dom aj s pozemkom lebo náš pozemok bol dosť veľký ale polku z neho predali im a keby kúpia našu časť tak majú krásny obrovský pozemok
@evkatk su doimy blizsie k sebe. bezne. novostavbu v obci by takto nepovolili, ale toto novostavba nie je. celkom mozne, ze dom postaveny na hranici pozemku na zakladoch predchadzajuceho. tiez moze byt zle zamerana hranica pozemku, mozno nezrovnalosti z minulosti. si to predstavujes ako hurvinek valku, ze ma pravo ziadat o zburanie - no nie, ak bol dom postaveny v minulosti s platnym povolenim. a teda autirka ma problem, lebo pri dome na hranici pozemku ona jednoducho musi umoznit napr pristup v pripade oprav/zateplovania a podobne - musi a hotovo.
@ukulela nemusím keď tam majú dosť miesta. Ja jednoducho neudelim súhlas a hotovo a je mi jedno ako sa tam dostanú. To že súhlas dostali od minulých majiteľov je ich problém
@ukulela nemusím keď tam majú dosť miesta. Ja jednoducho neudelim súhlas a hotovo a je mi jedno ako sa tam dostanú. To že súhlas dostali od minulých majiteľov je ich problém
@anonym_autor ved sama tvrdis ze miesto nemaju, 35cm nieje dost miesta a teda zo zakona im pristup musis umoznit.
Hlavne ze chces aby boli okna neotvarave co uz vobec neumyje 😄
@anonym_autor a bacha na tie koterce- na prvy pohlad nesplnaju predpisany rozmer. Ja by som ta hned udala za nevhodne podmienky pri chove zvierat!
@anonym_autor a bacha na tie koterce- na prvy pohlad nesplnaju predpisany rozmer. Ja by som ta hned udala za nevhodne podmienky pri chove zvierat!
@anonym_1bc83c psy tam nie sú stále sú tam iba v noci inak sú stále pusteny
@anonym_1bc83c psy tam nie sú stále sú tam iba v noci inak sú stále pusteny
@anonym_autor na pozemku bez plota,čiže čúrajú do susedov?
@anonym_c2938e čítate čo píšem? Okná nech si nechajú to mi nevadí mne vadí že to okno vedia otvoriť sadnúť si doň a sledovať nás.. je to okno do chodby kúpeľne a wc nepotrebujú ho mať otvorené
@anonym_autor je nemysliteľné aby si akýmkoľvek spôsobom docielila aby si niekto na svojom vlastnom dome nemohol otvárať okná.
Takže aby som upresnila. Susedia majú tiež sliepky blízko domu. Majú 5 kohútov mi 1. Decká im tu vrieskať od rána do večera.
Mne tie okná nevadia, mne vadí že cez okno vykrikujú po našich psoch sledujú čo sa deje na našom dvore.
Za ďalšie to že oni si chcú umyť okná je ich problém navyše od domu majú dosť miesta aby si to okno umyli ja im sprístupňovať svoj pozemok nemusím keď sa k nim vedia dostať a keď si už zasklievali terasu mali si to spraviť tak aby sa na okná vedeli dostať.
Ak by som tam mala postaviť plot ja mám ukrajovať z nášho pozemku? Robia nám napriek len preto že chceli odkúpiť nás dom aj s pozemkom lebo náš pozemok bol dosť veľký ale polku z neho predali im a keby kúpia našu časť tak majú krásny obrovský pozemok
@anonym_autor tak robia prieky vsetci alebo len mlada?Lebo si pisala ze ostatni su ok.Tak ty nechces urobit plot lebo neukrojis z pozemku ale oni si maju okna zamurovat na dome ktory tam bol skor ako ty.
@evkatk nech chití kameň a do každého okna, jeden práskne..
@ukulela presne, my tak mame domy, asi 20 cm zo severnej strany nasho domu je nas pozemok a takisto nasi susedia maju tych 20 cm. Isli zateplovat, tak sme na dvore mali lesenie aj pol roka 🫣. Toto by ako predychala?
Mi máme plot v předu a vzadu majú oni. Ak by som chcela oplotiť pri ich dome musela by som pýtať povolenie od nich. My sme tam natiahli iba pletivo aby to oddělilo tých 35 centimetrov od ich domu a psy im tam nesli
Mi máme plot v předu a vzadu majú oni. Ak by som chcela oplotiť pri ich dome musela by som pýtať povolenie od nich. My sme tam natiahli iba pletivo aby to oddělilo tých 35 centimetrov od ich domu a psy im tam nesli
@anonym_autor My-- osobné zámeno, 1.osoba, množné číslo.
Mi- predmetové zámeno, 1.osoba, jednotné číslo.
A teda preco si supla volieru pre psy rovno im pod okna/k domu? To je posledne miesto, kde vramci zahrady normalny clovek umiestni volieru so zvieratom co bezne steka - a ako si sama priznala, aj v noci stekavali, kym si im nedala na krk protistekacie el.obojky. Mne to pride tak, ze ste si tam vsetci navzajom protivni a nie ste si nic dlzni...
@bursika to nečakám ale chceme dosiahnuť aby tie okná urobili tak aby sa nedali otvárať je to narúšanie nášho súkromia. Vám by bolo príjemné keby niekto sedel v okno na vašom dvore a sledoval Vás? Asi nie. A náš dom stal skôr je z roku 1955 a ten trojgeneracny tu postavili pred 6 rokmi
@anonym_autor Predala by som dom cigánom, potom by to pre ňu bola ešte len podívaná. Ak dom predať nechceš, začni koketovať s jej starým, to ju naserieš ešte viac😝No a dostalo ma , ako si kúpila psom elektrické obojky. To jej fandím, nech ťa očumuje, zaslúžiš si to.
@anonym_autor tak robia prieky vsetci alebo len mlada?Lebo si pisala ze ostatni su ok.Tak ty nechces urobit plot lebo neukrojis z pozemku ale oni si maju okna zamurovat na dome ktory tam bol skor ako ty.
@anonym_3ac83f Ona tam má dom od roku 1955 a susedia ten "panelák" postavili pred šiestimi rokmi, tak čo táraš?
A teda preco si supla volieru pre psy rovno im pod okna/k domu? To je posledne miesto, kde vramci zahrady normalny clovek umiestni volieru so zvieratom co bezne steka - a ako si sama priznala, aj v noci stekavali, kym si im nedala na krk protistekacie el.obojky. Mne to pride tak, ze ste si tam vsetci navzajom protivni a nie ste si nic dlzni...
@anonym_71ee85 tam kde oni majú okná je chodba kúpeľňa a záchod tam im nemajú čo vadiť. Oni majú spálňu z opačnej strany. Za domom ich nemám kde dať je tam úzky priestor vzadu pri ich plote tiež nemôžu byť a vpredu tiež nie lebo tam majú okná do spálne a detskej izby
@anonym_71ee85 a voliéra je od nich dosť ďaleko je bližšie k nám navyše z vonkajšej časti je odhlucnena

@anonym_6e83c3 ja nechápem ako im mohli dať na to povolenie? A zvlášť keď ona si doň vie sadnúť a pozorovať a to nehovorím o Tom balkóne kde majú krásne výhľad na nás dvor
@anonym_autor A čo by si robila, keby si suseda dala stoličku k plotu a tam sedela a pozorovala vás?