Ako získať súhlas susedov na prerábku bytu?
Dobrý deň, ideme kupovať byt v pôvodnom stave a chceme ho komplet prerobiť. To znamená aj vymurovať jadro. Pre lepší prístup by sa nám ale hodilo zamurovať pôvodné dvere a vybúrať ich o cca 2 metre vedľa. Búralo by sa ale do nosnej priečky a tak potrebujeme súhlas susedov. Stalo sa vám niekomu, že ste mali problém získať súhlasy susedov? Nech viem, na čo sa môžem pripraviť.
@aurelia2000 čiže podľa teba keď to budú mať na úrade zle vyzbierané, tak nám to nevrátia a dajú povolenie aj tak?
Pre úrad potrebuješ súhlas správcu. Spravca ti ho dá, ak do 30 dní po vysledku písomného hlasovania ziadny vlastník nepodá odpor na súde. Potom už to máš isté a nenapadnutelne. Ak prehlasovany vlastník podá na súd žiadosť o vyhlásenie neplatnosti písomného hlasovania do 30 dní, tak správca ti nevydá súhlas, kym nerozhodne súd.
No a úrad ti to povolí, ak máš všetko potrebné.
Pre úrad potrebuješ súhlas správcu. Spravca ti ho dá, ak do 30 dní po vysledku písomného hlasovania ziadny vlastník nepodá odpor na súde. Potom už to máš isté a nenapadnutelne. Ak prehlasovany vlastník podá na súd žiadosť o vyhlásenie neplatnosti písomného hlasovania do 30 dní, tak správca ti nevydá súhlas, kym nerozhodne súd.
No a úrad ti to povolí, ak máš všetko potrebné.
@aurelia2000 čiže z toho vyplýva, že keďže to budeme robiť až po stavebnom povolení, všetky tvoje scenáre čo sa môže stať(hlavne ten o vracaní do pôvodného stavu 😁 ) sú zbytočné nie? škoda s tebou strácať čas, lebo čo by bolo keby nenastane, keďže plánujeme čakať na stavebné povolenie. dovidenia.
@aurelia2000 čiže z toho vyplýva, že keďže to budeme robiť až po stavebnom povolení, všetky tvoje scenáre čo sa môže stať(hlavne ten o vracaní do pôvodného stavu 😁 ) sú zbytočné nie? škoda s tebou strácať čas, lebo čo by bolo keby nenastane, keďže plánujeme čakať na stavebné povolenie. dovidenia.
@anonym_autor Dala som to všetky potrebné informácie, aby tvoje "zbieranie podpisov" bolo v súlade so zákonom a nespôsobila si si problémy.
Dufam ze to nie je nejaky stary panelak stavany za komunistov. Lebo ci veris ci nie, aj tie materialy maju svoju zivotnost a niektore su uz takmer na jej konci. A keby ich este podporujeme buranim nosnych priecok, tak si kopeme vlastny hrob. Ved to uz len logike toto nedá.
Základ ako získať súhlas je tváriť sa ako najväčšia socka a tvrdiť, že to bude len mini rekonštrukcia, inak nepochodíš u susedov.
A zabudla som dodať, že aj tak je mizivá šanca, že sa ti to podarí. Máme stavebnú firmu a viem, že väčšina majiteľov to do 1.4 robila v podstate načierno a potom radšej platila pokuty.
Len teraz ako vyšiel nový stav.zákon je to v podstate nemožné, lebo ak nesplníš požiadavky ktoré zákon vyžaduje, tak okrem pokuty budeš musieť vrátiť všetko do pôvodného stavu a je to nepredajné, lebo je to " čierna stavba " .
@anonym_autor reálne skúsenosti odo mňa: niekoľkokrát sme už súhlas nedali a náš zástupca vlastníkov to nikdy nepripusti. Nedovolíme búrať nosné steny, neexistuje. U nás si v jednom byte prehodili spálňu a kuchyňu bez búrania priečok, no aj to je radosť, keď si v lete o deviatej večer pečú špekáčiky a smrad stúpa hore (vsetci okná otvorené) takže aj to sme im zatrhli pod hrozbou. Nech jedia masteny chlieb. Tie byty boli postavené s urcitou logikou a nie aby si niekto dal kúpeľňu nad moju obyvacku, zachod nad moju kuchyňu a kuchyňu pod moju spálňu.
@aurelia2000 na zmenu miestnosti nič nepotrebuješ 😀 ako ste im akože zatrhli variť v izbe a spať v kuchyni? 🙈😀
čo otazka znela ináč musi byť staticky posudok sme prerabali starý byt a museli sme mať od susedov a samozrejme bez statickeho posudku by sa to tiež nedalo.Takže zaplatiť statika či vôbec sa to bude dať.Zbytočne píšeš otazka znela ináč susedia su len jedný s tých ktorý to budu musieť podpisať ale hlavne je to čo povie statik.Ak statik povie nie nebudete môcť burať.Ak by ste burali bez statickeho posudku a stane sa niečo v susedovom byte tak ste povinný škodu nahradiť v plnej vyške.Statik bude mať dôležite slovo a to musiš mať papier posudok okolo 500 eur platil muž.To že ešte zaplatite posudok neznamena že to statik dovoli.
Ja tiež by som nesúhlasila,ak ide o hlas v štatistike
Nie kvôli tebe alebo téme
Ale kvôli statike
Ako ich presvedčiť,to neviem
čo otazka znela ináč musi byť staticky posudok sme prerabali starý byt a museli sme mať od susedov a samozrejme bez statickeho posudku by sa to tiež nedalo.Takže zaplatiť statika či vôbec sa to bude dať.Zbytočne píšeš otazka znela ináč susedia su len jedný s tých ktorý to budu musieť podpisať ale hlavne je to čo povie statik.Ak statik povie nie nebudete môcť burať.Ak by ste burali bez statickeho posudku a stane sa niečo v susedovom byte tak ste povinný škodu nahradiť v plnej vyške.Statik bude mať dôležite slovo a to musiš mať papier posudok okolo 500 eur platil muž.To že ešte zaplatite posudok neznamena že to statik dovoli.
@alickapusinka keby si si aspon precitala vsetky moje odpovede...
Ja tiež by som nesúhlasila,ak ide o hlas v štatistike
Nie kvôli tebe alebo téme
Ale kvôli statike
Ako ich presvedčiť,to neviem
@anonym_721b90 ja nikoho presviedcat nebudem.

@anonym_autor menej zdatný správca môže spraviť chybu v písomnom hlasovaní a trochu zdatnejší vlastník to vyhrá. Nezeru vsetci seno.
@aurelia2000 čiže podľa teba keď to budú mať na úrade zle vyzbierané, tak nám to nevrátia a dajú povolenie aj tak?