Ako zvládnuť život vedľa súrodencov s rodinami?
Ahojte, ako mate nastavene pravidla, ked byvate pri sebe napr brat pri sestre s rodinami, s detmi. Mate plot s branickou. Ked sa vidite vonku, idete jedni k druhym? Ako casto? Hlavne deti to k sebe taha. Nevieme najst riesenie, aby to bolo obom stranam prijemne. Potom vznikaju problemy napriek tomu, ze sa mame radi. Ako to mate, aby sa udrzalo sukromie, ale aby sme aj boli spolu? Hladame riesenie, aby nam bolo vsetkym dobre a ale aby sa citil aj kazdy slobodne na svojom pozemku. Poradite?
@anonym_autor najprv som nechápala čo komu vadí, teraz už chápem. Oni majú doma jedno dieťa, malé a proste im nevyhovuje, keď sú tam zrazu tri a treba dávať pozor ešte aj tie ďalšie. Takže ja ich chápem.
@anonym_de245e nie doma.iba na dvore..
@anonym_autor jaj taaak, vy ste ti co otravuju. Snad vies skolopovinnym detom vysvetlit ze tam nebudu chodit ako do spajze. Raz do tyzdna na kavu, maximalne. Podla mna tam tvoje deti nechodia za batolatom ale behat po dome. Nech si najdu rovesnikov a neotravuju mamicku s malym deckom.
@anonym_044afe iba na dvor.cize nemozu byt vobec s bratrancom?
@anonym_autor máme takto pozemky s bratom. Rozdiel medzi jeho a mojím dieťaťom 10r. Moja je staršia. My sme si nedávali pravidlá. Bráničku nemáme, ja som nechcela 😆. Keď mali maličké deti dcéra večer vybehla pozrieť bábätko tak na 20min.. Ja som nechodila každý večer. Stretávame sa zväčša na narodky, meniny, občas grilujeme, občas si podáme koláče, niečo dobré navarené.. občas kecáme pri plote, občas dobehnú drobci... Ja k nim napr. nechodím, keď vidím, že majú návštevu, pokiaľ ma nezavolajú. Nikdy sme nemali nezhody kôli susedstvu. Jasné, že občas niekto niekomu dvihne tlak 😆, ale nikdy sme nemali nejaký otvorený konflikt.. Možno s bratom, ale za 3dni sme to predýchali a šlo sa ďalej. Zväčša si voláme, keď chcem ísť ku nim na kávu, aj oni mne.. Ale napr. dnes ma volala švagriná, ale nechcelo sa mi. Niekedy sa nevidíme v zime aj týžden, niekedy v lete sedíme na terase aj 3 večery. Každý si žije svoj život, svojim tempom.
@anonym_9e910d toto sa mi paci🙂
@anonym_autor a tvoje sa tiež dožadujú toho ročného? Ak nie, tak nech matka svojmu jednoročnemu vysvetľuje že susedovie deti (bratanci a sesternice ) neprídu. A tvoje deti tam neposielaj/nepustaj keď to jej vadi
@sense asi to budem riesit tak.
@anonym_autor my sme takto vyrastali 😁 všade ploty ale s branickou. Keď sme sa ako deti videli tak sme už doma neboli a už sme boli u sesternici alebo naopak avšak naučili sme sa oznámiť, resp opýtať sa rodičov a druhu stranu ci môžeme prísť aby každý vedel kde kto je. Rodicia sa zas až tak často nenavstevovali , väčšinou pokecali cez plot ale my ako deti skoro na dennom poriadku sme sa navštevovali. Samozrejme keď bola škola nie ale víkend a prázdniny áno. Bývali sme tak v kocke 4 rodiny - súrodenci s rodinami. My teraz bývame tiež pri rodine ale dohodli sme sa navzájom,že bude plot kvôli sukromiu a branicka. A keďže už máme aj deti tak tiež ich učíme,že sa musia opýtať avšak na branicku sme museli dať vyššie špagát nakoľko sa stalo,že sme sa otočili a už boli u rodiny 😅 co sa týka dospelackych stretnutí tak pozývame sa napr na opekacku, grilovacku pripadne zavolám ci môžeme dôjsť, nájazdy bez infa dopredu,že ideme sa snažíme robiť čo najmenej
@anonym_autor ročný sa ťažko bude sám dožadovať spoločnosti. Akejkoľvek. Normálne si dohodni so švagrinou, kedy sa im návšteva vašich detí hodí. Neboj, príde čas, keď bude rada, že má malý kámošov cez plot...
@anonym_autor a tvoje sa tiež dožadujú toho ročného? Ak nie, tak nech matka svojmu jednoročnemu vysvetľuje že susedovie deti (bratanci a sesternice ) neprídu. A tvoje deti tam neposielaj/nepustaj keď to jej vadi
@sense ona chce.ale menej.a nevieme, ako to urobit..
Asi to vyriesi skola a nase poobedne povinnosti.. asi len leto je taketo..
Tu podľa mňa nejde primárne o plot ani o to, ako často k sebe chodiť. Ide o hranice, ktoré máte fyzicky oddelené plotom, ale psychologicky ešte nie úplne dohodnuté. To, čo opisujete, nie je otázka pravidiel, ale neschopnosť zvládnuť prirodzený tlak, ktorý vzniká na fyzickej hranici. Váš plot s bráničkou je v skutočnosti len ilúziou súkromia. Deti a geografická blízkosť vás totiž neustále nútia robiť rozhodnutia v reálnom čase bez toho, aby ste mali jasne vykolíkovaný svoj vlastný priestor. Vzorec, v ktorom sa nachádzate, sa volá pasívna priepustnosť. Problém nevzniká tým, že sa máte radi alebo že deti k sebe bežia. Problém vzniká vo chvíli, keď ani jedna strana nechce byť tá „zlá“, ktorá povie: „Teraz nie, dnes chceme byť sami“. Zatiaľ sa spoliehate na to, že problém vyrieši nejaké externé pravidlo (napr. navštevovať sa 2-krát týždenne), aby ste sa vyhli momentálnej nepohode z odmietnutia. Lenže univerzálny rozvrh nefunguje. Výsledkom je, že namiesto toho, aby ste dali jasný stopku v danom momente, radšej ustúpite. Vnútri však rastie frustrácia a z príjemného susedského vzťahu sa stáva tiché napätie. Skutočná sloboda na vlastnom pozemku nevzniká z dohodnutého harmonogramu, ale z práva na nepopularitu. Prestaňte hľadať pravidlo, začnite trénovať odmietnutie bez vysvetľovania. Bránička nie je len priechod, je to fyzická hranica. Oddiely nie sú nepriatelia. Deti prirodzene hranice nevnímajú tak ako dospelí, preto ich potrebujú nastaviť dospelí, nie zákazom, ale jasnou dohodou. Skúste si spolu nastaviť jednoduché pravidlá, ktoré nebudú závisieť od nálady ani od toho, kto koho práve uvidí cez plot. Ktoré pravidlo by ste si dovolili nastaviť, keby ste sa nemuseli báť, že ho druhá strana pochopí ako odmietnutie alebo nedostatok lásky? Problém je v tom, že si myslíme, že blízkosť nám nedovoľuje nastavovať hranice.
Tu podľa mňa nejde primárne o plot ani o to, ako často k sebe chodiť. Ide o hranice, ktoré máte fyzicky oddelené plotom, ale psychologicky ešte nie úplne dohodnuté. To, čo opisujete, nie je otázka pravidiel, ale neschopnosť zvládnuť prirodzený tlak, ktorý vzniká na fyzickej hranici. Váš plot s bráničkou je v skutočnosti len ilúziou súkromia. Deti a geografická blízkosť vás totiž neustále nútia robiť rozhodnutia v reálnom čase bez toho, aby ste mali jasne vykolíkovaný svoj vlastný priestor. Vzorec, v ktorom sa nachádzate, sa volá pasívna priepustnosť. Problém nevzniká tým, že sa máte radi alebo že deti k sebe bežia. Problém vzniká vo chvíli, keď ani jedna strana nechce byť tá „zlá“, ktorá povie: „Teraz nie, dnes chceme byť sami“. Zatiaľ sa spoliehate na to, že problém vyrieši nejaké externé pravidlo (napr. navštevovať sa 2-krát týždenne), aby ste sa vyhli momentálnej nepohode z odmietnutia. Lenže univerzálny rozvrh nefunguje. Výsledkom je, že namiesto toho, aby ste dali jasný stopku v danom momente, radšej ustúpite. Vnútri však rastie frustrácia a z príjemného susedského vzťahu sa stáva tiché napätie. Skutočná sloboda na vlastnom pozemku nevzniká z dohodnutého harmonogramu, ale z práva na nepopularitu. Prestaňte hľadať pravidlo, začnite trénovať odmietnutie bez vysvetľovania. Bránička nie je len priechod, je to fyzická hranica. Oddiely nie sú nepriatelia. Deti prirodzene hranice nevnímajú tak ako dospelí, preto ich potrebujú nastaviť dospelí, nie zákazom, ale jasnou dohodou. Skúste si spolu nastaviť jednoduché pravidlá, ktoré nebudú závisieť od nálady ani od toho, kto koho práve uvidí cez plot. Ktoré pravidlo by ste si dovolili nastaviť, keby ste sa nemuseli báť, že ho druhá strana pochopí ako odmietnutie alebo nedostatok lásky? Problém je v tom, že si myslíme, že blízkosť nám nedovoľuje nastavovať hranice.
@bjnr teba baví neustále ctrl+c/ctrl+v z chatgpt?? Je to strašne otravné...
@sense asi to budem riesit tak.
@anonym_autor tak ked je to len rocne, tak to je este male a jasne ze nemoze byt same.
Musite sa vy zeny dohodnut, kedy mozu tvoje deti tam ist, ona vie, aky ma dieta rezim. Napr.ze mozu prist poobede o 16h ked uz je hore. Alebo si napisete ci mozu prist. Alebo nech ona pride s malym k vam...to bude asi jednoduchsie.
Teraz to je narocne, ale ked trochu podrastie, mozu byt spolu dobra partia a uz nebude treba na male tolko dozerat.
@anonym_de245e nie doma.iba na dvore..
@anonym_autor je jedno, či doma alebo na dvore. Mám dvoch synov a chodili k nám susedovie chlapci. Len na dvor. Ale proste to bolo veľa. Oni doma vedeli čo smú a čo nesmú. Lenže u nás im všetko podávalo ruky a miesto dvoch detí som takmer každé poobedie mala doma 4. Proste som to zarazila. Nehovoriac o tom, že po veľmi krátkom čase, sa začali zvady a hádky a podobne. Ďalšia vec, ktorá má hnevala, bola, že oni u nás denne a naše deti tam nikdy. Ja nie som opatrovateľka.
Povedat svojim detom ze tam nemaju chodit? 🙈
@natalka13 tiez by som tam detom nedovolila chodiť.
@anonym_autor co s tym bratrancom realne robia? Lebo ak by ho zabavili tak to asi jeho mame nevadi. Skor to vidim tak ze ma potom namiesto 1 batolata na starost este tvoje 2 deti ktore jej behaju po dvore.
Ja ti verím, že si si tie rodinné vzťahy možno predstavovala spontánnejšie a slobodnejšie, ale musíš rešpektovať, že druhej strane to z nejakého dôvodu takto nevyhovuje. Ich dvor, ich pravidlá, nauč sa ich rešpektovať a nauč to aj svoje deti. Ak chceš, aby boli deti spolu častejšie, ponúkni na stretávanie váš dvor.
@anonym_autor ročný sa ťažko bude sám dožadovať spoločnosti. Akejkoľvek. Normálne si dohodni so švagrinou, kedy sa im návšteva vašich detí hodí. Neboj, príde čas, keď bude rada, že má malý kámošov cez plot...
@tiezjedna bude mat 2🙂
@bjnr my praveze chceme nieco vymysliet, kedze sa radi mame.. len nevieme, ake pravidlo/pravidla. Stretneme sa v stredu a sobotu? A ak sa jednym z nas nebude dat. A detom to mam ako vysvetlit? Ked ich a bratranca lubia? Chodia len na dvor. Na pol hodinu, hodinu? Nie denne..
@anonym_autor tak ked je to len rocne, tak to je este male a jasne ze nemoze byt same.
Musite sa vy zeny dohodnut, kedy mozu tvoje deti tam ist, ona vie, aky ma dieta rezim. Napr.ze mozu prist poobede o 16h ked uz je hore. Alebo si napisete ci mozu prist. Alebo nech ona pride s malym k vam...to bude asi jednoduchsie.
Teraz to je narocne, ale ked trochu podrastie, mozu byt spolu dobra partia a uz nebude treba na male tolko dozerat.
@euka210 dakujem za rozumny komentar🩷🙂
Povedat svojim detom ze tam nemaju chodit? 🙈
@natalka13 ved toto. Bratranca maju radi. Neviem, co urobit. Hladane riesenia.
@natalka13 tiez by som tam detom nedovolila chodiť.
@andreakotesova ale to nikto nechce. Iba bajat rozumnu mieru. Len ako?
Ja ti verím, že si si tie rodinné vzťahy možno predstavovala spontánnejšie a slobodnejšie, ale musíš rešpektovať, že druhej strane to z nejakého dôvodu takto nevyhovuje. Ich dvor, ich pravidlá, nauč sa ich rešpektovať a nauč to aj svoje deti. Ak chceš, aby boli deti spolu častejšie, ponúkni na stretávanie váš dvor.
@zuzitko74 kludne mozu prist k nam, len my dvor nemame vhodny pre male dieta.. oni maju rovinu, hracky, bezpecie..
@anonym_autor čo na tom neviete? Opýtaj sa švagrinej ako jej to vyhovuje. Podľa toho tam tvoje deti pôjdu. Máš veľké deti, ktorým to vieš vysvetliť. Zamknúť bráničku kadiaľ chodia a hotovo.
To nemám vo zvyku. Mňa len fascinuje, že to niekto robí...
@tiezjedna mňa napadlo, či ten nick nie vytvorený ako AI, že za ním nie je reálny človek
Ak ich tvoje deti ľúbia, tak určite pochopia, že každý z nás má rozličnú potrebu, ako často chceme byť spolu a nebudú to brať ako odmietnutie. V tomto by som asi nechala iniciatívu vašej rodine, aby si oni nastavili hranice tak, ako im to vyhovuje.
@anonym_autor tak tvoje deti keď tam idú nech sa vždy spýtajú čo môžu. Fakt neviem čo je na Tom také zložité .keď tvoje deti sa chcú ísť hrať k tete, tak nech slušne pridu a spýtajú sa , a ona nech im povie či môžu alebo nie. To neznamená predsa že keď ste rodina, tak môžete chodiť hore dole bez ohľadu na to či to druhej strane vyhovuje alebo nie

@domkakvet branicka je kvoli rodicom. Aby to mali od jednych k druhym blizsie..
@anonym_autor tak ze vedla byvaju svokrovci?