icon

Byť úprimný k susedom alebo mlčať?

Včera o 07:28

Žijem v oblasti kde každý pozná svojho suseda, kaz niečo pripraví napečie tak ponúkne toho druhého. Zdravime sa dopredu, pýtame sa ako sa má a pod.
Tak do toho prostredia prišla pani s dospelými deťmi z krajského mesta. Kde si ľudia ani susedov nepoznajú.
Uplynul už rok ešte tu pani nebýva, som sa rekonštruuje.
Chodia sem remeselníci ako na bežiacom páse. Suseda už viac krát avizovala,že keď bude mať hotové tak si nás pozve k sebe.
Viem že mala nepredvídateľné výdavky tak musela skresať z pôvodného rozpočtu ale, my ostatní sa len za hlavu držíme,že sa investuje do absolútnych zbytočnosti (možno aby na oko bolo všetko ok) pričom sa zásadne problémy neriešia. Rok dva a tie problémy sa ukážu a bude mať oveľa väčšie výdavky ako keby mala teraz.
Už sa tak medzi rečou pýtala ako sa mi dom pozdáva ale akurát jej zvolil mobil. Až ma to potešilo.Byť úprimná či držať jazyk za zubami ? Ktorej cesty by ste sa držali vy?

Strana
z3
anonym_a7e653
Včera o 07:33

Naozaj vidíte do stavu domu a priebehu rekonštrukcie až tak, aby ste si trúfli sa ku tomu vyjadrovať ako susedia? Možno by som sa pri rozhovore spýtala na problémy, že ako riešila toto a hento, že vieš že pôvodní majitelia mali problém s týmto a tamtým... môže byť, že nemá skúsenosti, verí remeselníkom, tým sa nechce a podobne, podľa reakcie už uvidíš, či má záujem si nechať poradiť alebo nie

belllinka
Včera o 07:39

@anonym_autor ja celkom nechápem, do akých zbytočností investuje?

anonym_6173b0
Včera o 07:40

Nenapisala si konkretne., co robi zle, alebo, preco mate pocit, ze by mala robit nieco inak.

patus_2
Včera o 07:41

@anonym_autor fakt vy, ako susedia neriešte, do čoho investuje alebo nie. Nie je to vaša starosť. Takže áno, držať jazyk za zubami bude fakt najlepšie. 😊

ivik4
Včera o 07:42

Za mna sa ty nemas co starat 😃. To uz je vrchol

Nepoviem keby si jej partner/ka, naj kamoska.. nie cudzia osoba . Tieto susedske ,,vztahy" milujem 😵‍💫😵‍💫

anjelicek26
Včera o 07:42

Kazdy si stava dom, ako to on uzna za vhodne... pre teba zbytocnost, pre ineho uplne fajn vec, co bude vyuzivat denne.. ak sa ti nezda umiestnenie nejakych pripojok, riziko, ze im pojde voda do pivnice take veci,to jej kludne povedz, nech na to myslia... ale viac nic..

wade
Včera o 07:43

Nekomentuj nieco co nie je tvoja starost. Nevidis do projektu, nemas vsetky informacie. Aj keby si mala pravdu, nemas poziciu, aby ta pocuvala. Zbytocne narusis buduce vztahy. Usmievaj sa a povedz ake to bude pekne.

maryetta
Včera o 07:47

Hmmm ale autorka jej nejde diktovat ze to tak robit nema. Len jej chce povedat svoj nazor. Či?

buberova
Včera o 07:48

Odporúčam sa do toho nestarať a rešpektovať že možno neplánuje mať s vami také blízke vzťahy ako máte vy medzi sebou 🙂

anonym_0f09c0
Včera o 07:51

@anonym_autor verím, že konečne prišiel nový človek nový impulz na ohováranie konečne sa niečo na tej vaše dedine deje😉Nic by som jej nepovedala.Aj ju lutujem kam sa nasťahovala náhodou nenapecie a nepohosti a bude čierna ovca dediny

anonym_1a4242
Včera o 07:53

Keby som bola neznalá, mňa by len potešilo, keby sa niekto viac znalý podelil so svojím názorom.

ivicatolic
Včera o 07:55

@anonym_autor ak to čo robí sa ma netýka , nestarám sa.... a susedov v dnešnej dobe radšej len na ulici - pozdrav a dovi....potom sa medzi sebou len ohovárajú, klebetia, závidia a niektorí aj do postele utekajú 😭😆😭

anonym_483bf1
Včera o 07:59

@anonym_autor pani si to možno už o chvíľu rozmyslí a utečie naspäť do krajského mesta.🤣

anonym_5a70c4
Včera o 08:00

@anonym_autor ak si nejaky kontrolór, venuješ sa architektúre, alebo si revízny technik a vidíš niekde chybu, áno, ozvi sa. Ak sa ti len nepáči že namiesto štvorca má obdĺžnik, či elektrika jej vedie inou stranou ako tebe, tak sa nestaraj.

thereisabear
Včera o 08:04

Nemusíš jej rovno vravieť, že investuje do zbytočností. Skús pred ňou nadhodiť nejaký zásadný problém , ak sa o tom budete baviť a uvidíš, ako zareaguje. Podľa toho budeš vedieť, či má zmysel jej vravieť viac alebo nie.

anonym_ee158b
Včera o 08:07

Z napisaneho mam taky pocit, ze sa jedna o 2 veci:
1, zacinas vzajomnymi dobrymi / nadstandardnymi vztahmi vramci ulice / obce - super... Co s tym ma ta pani (este tam ani nebyva)... to je bud zbytocna informacia alebo teda ti to vadi (to mi pride take malomestiacke)...
2, Druha cast sa tyka asi nejakej praktickej rady - tu by som - duplovane ak sa opytala mozno svoju radu povedal - zalezi, co to je... Ci ich 2x rocne vyplavi kvoli zaplavam alebo je to len "skareda" farba fasady co vam vadi... to su asi dost podstatne veci...

Takze mi nie je jasne, co presne ti vadi na nej a co jej chces / nechces povedat...

anonym_81ca00
Včera o 08:07

Keby mi isla daka suseda radit co mam a co nie,co je dobre a co zbytocnost rovno ju poslem do pr… prec. To co sa tebe zda zbytocnost,jej mozno dava zmysel. Nechaj to tak neries.

anonym_e89625
Včera o 08:12

splietaš 2 na 3. Co ma to akí ste super susedia ona, ktorá tam ešte ani nebýva? A už vobec nechapem čo sa máte vy miesať to stavby jej domu. My stavame na novej ulici 6 domov takmer v rovnakom čase a ani ma nenapadlo riešiť kto ma čo na dome a nema...
A už vôbec ta naražka, že vy ste super všetci sa poznáte a dovolila sa tam nastahovať pani z mesta... Chuda ta žena..

anonym_f81be3
Včera o 08:13

@anonym_autor strasne ma zauima co su podla teba zbytocnosti???

anonym_84f932
Včera o 08:14

Tak nasi susedia nám dávali rady, dokonca dohodili aj robosov, nebrali sme to nijak zle, skôr pozitívne, ze sa mozeme ucit z ich chyb

terezka1947
Včera o 08:17

No ak tomu rozumieš a fakt ju ti majstri klamú, klobúk dole, že sa chces ozvať. Teraz každý kope za seba. Takých ľudí je málo.
Takže ja by som to povedala.....a už nechaj na ňu, ako s tou info naloží.

zuzubb007
Včera o 08:21

Bože typické dedinčanky čo všetko sledujú a musia mať o všetkom prehľad, čo teda do toho, čo si ona kupuje a ako robí svoj dom, mňa by slušne povedané šiblo mať takúto susedu vážne, a tak isto také vzťahy ako vtieranie sa susedom, tie zbytočnosti môžeš opísať? Či to sú také čo nemáte vy, ale závisť??? Pri takejto susede by som sa neviem neviem čo nevrátila späť do mesta

lukbe
Včera o 08:25

Nie je to vaša starosť, ako oni prerabaju dom. Určite na to maju svojich ludi. Uz by ste ich chceli mat zaskatulkovanych medzi seba. Toto je buď vymyslené alebo nechápem 🤦‍♀️.

danica2711
Včera o 08:29

čo je teba a ostatných zvedavých dedinčanov do toho, ako si majiteľka rekonštruuje dom a do čoho investuje? Držte sa za hlavu nad vlastnou vlezlosťou a jej dajte pokoj

doriiis
Včera o 08:31

Nestaraj sa do cudzích záležitosti a peňazí. Ak ti jej prerabanie a míňanie peňazí nezasahuje do života a nijak ti nesprijemnuje bývanie, tak ťa do toho nič.
Je rozdiel byť milý, normálny sused a ritolezecky sused, ktorý pcha nos tam, kde nemá čo hladat

anonym_0485f4
Včera o 08:38
@zuzubb007

Bože typické dedinčanky čo všetko sledujú a musia mať o všetkom prehľad, čo teda do toho, čo si ona kupuje a ako robí svoj dom, mňa by slušne povedané šiblo mať takúto susedu vážne, a tak isto také vzťahy ako vtieranie sa susedom, tie zbytočnosti môžeš opísať? Či to sú také čo nemáte vy, ale závisť??? Pri takejto susede by som sa neviem neviem čo nevrátila späť do mesta

@zuzubb007 Ano, dedinska mentalita. Tiez sme si kupili na dedine vikendovy dom, a furt do nas susedia cosi hustia. Ako keby sa ich niekto pytal(nepyta). Len su cele dni doma, nudia sa a potom hladaju p....iny. Fakt len plot okolo 3m. Nic ine nepomoze.

veronikah96
Včera o 08:44

Pre teba sú možno nepochopiteľné tie vzťahy v meste, kde sa susedia nepoznajú. Pre iných sú zase nepochopiteľné susedské vzťahy, kde susedia pomaly poznajú moju "dochádzku " lepšie ako ja a všetko potrebujú vedieť. To, čo je pre vás blbosť platí ona zo svojich peňazí a cudzí človek jej do toho nemá čo rozprávať, pokiaľ si tieto vaše rady sama nepýta. Pardon, ale pre mňa sused v dedine,kde ešte ani nebývam je cudzí človek. A nie je nič horšie ako nevyžiadané rady.

maranta_leuconeura
Včera o 08:48

Nevydrzala by som v dedine ani sekundu, lebo by sa do mna cudzi ludia starali 😄

motylik2559
Včera o 08:59
@maranta_leuconeura

Nevydrzala by som v dedine ani sekundu, lebo by sa do mna cudzi ludia starali 😄

@maranta_leuconeura Presne, ja tiez nie, dobre,ze nechcu este aj wc-ko (slusne napisane) vidiet z dvora do okna, kedy, kto a kolkokrat pocas dna ide😂🙈

anonym_915bd3
Včera o 09:03

@anonym_autor V rámci korektných susedských vzťahov je vhodné nedávať nevyžiadane rady

Strana
z3