icon

Byť úprimný k susedom alebo mlčať?

Včera o 07:28

Žijem v oblasti kde každý pozná svojho suseda, kaz niečo pripraví napečie tak ponúkne toho druhého. Zdravime sa dopredu, pýtame sa ako sa má a pod.
Tak do toho prostredia prišla pani s dospelými deťmi z krajského mesta. Kde si ľudia ani susedov nepoznajú.
Uplynul už rok ešte tu pani nebýva, som sa rekonštruuje.
Chodia sem remeselníci ako na bežiacom páse. Suseda už viac krát avizovala,že keď bude mať hotové tak si nás pozve k sebe.
Viem že mala nepredvídateľné výdavky tak musela skresať z pôvodného rozpočtu ale, my ostatní sa len za hlavu držíme,že sa investuje do absolútnych zbytočnosti (možno aby na oko bolo všetko ok) pričom sa zásadne problémy neriešia. Rok dva a tie problémy sa ukážu a bude mať oveľa väčšie výdavky ako keby mala teraz.
Už sa tak medzi rečou pýtala ako sa mi dom pozdáva ale akurát jej zvolil mobil. Až ma to potešilo.Byť úprimná či držať jazyk za zubami ? Ktorej cesty by ste sa držali vy?

biba_18
Včera o 09:14

@motylik2559 alebo možno naopak - ide o to, že pani obrazne stavia tak, že jej do toho wecka vidieť bude ...

motylik2559
Včera o 09:16
@biba_18

@motylik2559 alebo možno naopak - ide o to, že pani obrazne stavia tak, že jej do toho wecka vidieť bude ...

@biba_18 To bude radosti😂

biba_18
Včera o 09:17

@anonym_autor - bohužiaľ sa musíš rozhodnúť podľa svojho pocitu ...
niekto by bol rád ak by ho niekto upozornil na zjavné chyby - a niekto je na to alergický lebo si myslí že vie všetko najlepšie ...
tak si vyber ... my tú novú susedu nepoznáme 😒

biba_18
Včera o 09:19

@anonym_autor a ešte - sama od seba začínať nemusíš - ak sa ťa spýta nabudúce, tak jej povedz ... nejako čo najviac odborne a nie pocitovo ...

terezka1947
Včera o 09:20
@zuzubb007

Bože typické dedinčanky čo všetko sledujú a musia mať o všetkom prehľad, čo teda do toho, čo si ona kupuje a ako robí svoj dom, mňa by slušne povedané šiblo mať takúto susedu vážne, a tak isto také vzťahy ako vtieranie sa susedom, tie zbytočnosti môžeš opísať? Či to sú také čo nemáte vy, ale závisť??? Pri takejto susede by som sa neviem neviem čo nevrátila späť do mesta

@zuzubb007 prečo to berieš ako závisť? Keď tá pani nevidí tých ľudí alebo nerozumie sa celkom do týchto prác, prečo by sused, čo vidí zjavne problémy nemohol povesť, čo sa deje.
Čo tak čítam, tak čistý alibizmus.....nie moja vec, nestarám sa a keď, tak všetko závisť?

akvi
Včera o 09:21

Pises velmi vseobecne, takze je tazko povedat, ci sa mas starat alebo nie. Poviem taky priklad, co sa stal u nas , ked sa tu v okoli stavali domy. Susedovi stavala dom firma, on nechodil na stavbu dako casto, spoliehal sa, ze to spravia. Sused vedla neho bol na svojej stavbe denne a vsimol si, ze ked susedovi robili balkon, tak ziadna hydroizolacia, nic, proste uplne zly postup, ktory by sa prejavil po rokoch. Tak zavolal susedovi, ze si to vsimol. A jasne, ze ten sused bol rad, ze ho upozornil a siel to skontrolovat a museli mu to prerobit a zacal si aj davat vacsi pozor. Cize v tomto pripade bolo fajn, ze sa "cudzi" clovek zastaral do toho, spravil to v dobrej viere a ja by som tiez bola rada, ze "sa staral". Na druhej strane, ak by mi niekto kecal do toho, ci mam fasadu taku alebo onaku, alebo cokolvek, co je vecou vkusu ci potrieb, to by ma nepotesilo.. Takze velmi zalezi, o co ide, neda sa to vseobecne povedat, ci sa starat, ci nie..

biba_18
Včera o 09:24

@akvi tak ale autorka píše o zjavných problémoch, nie o farbe fasády 😒

anonym_2ff84a
Včera o 09:24

@anonym_autor jemine, predala by som ten dom a utekala čo najďalej od takychto susedov 😀 a ked zostane tak hlavne do 3m plota by som na jej mieste investovala

anonym_f9ba85
Včera o 09:27

Ak ide o rekonstrukciu a viete o nejakych problemoch, co mal s domom predchadzajuci majitel a novym to zamlcal, tak na to by som upozornila

biba_18
Včera o 09:27

@anonym_2ff84a takým ako ty by bolo asi najlepšie, ak by im stavbu roboši domrvili a oni až na vlastnej koži zistili aký majú problém...
ale nie, aj z toho by si vinila susedov, že prečo sa neozvali, keď to videli ... presne ten typ ...

sparekparek
Včera o 09:31

@anonym_autor ihned povedat, inak volat benga

akvi
Včera o 09:32
@biba_18

@anonym_2ff84a takým ako ty by bolo asi najlepšie, ak by im stavbu roboši domrvili a oni až na vlastnej koži zistili aký majú problém...
ale nie, aj z toho by si vinila susedov, že prečo sa neozvali, keď to videli ... presne ten typ ...

@biba_18 tak zase, aj tu v diskusii vidis, ze pre niekoho je zjavny problem aj to, ked sa susedia otocia smerom k tvojmu plotu 🙄😅 Takze aj farba fasady moze byt pre niekoho zjavny problem, lebo sa bude na nu musiet pozerat 😅😅

autor
Včera o 09:33
@anonym_f81be3

@anonym_autor strasne ma zauima co su podla teba zbytocnosti???

@anonym_f81be3 tak napríklad v studňiach je čoraz menej vody ide sa tu budovať u nás vodovod a kanalizácia. Samozrejme jej vec, že si dá vybetovavať celý dvor, teraz jej voda nechýba ale keď sa raz nasťahuje bude to pre ňu neskoro, toto isté sa týka kanalizácie. Tie rúry bude treba dakade viesť po isto cez vybetonovaný dvor. Mne to nevadí...

Z domu aj z letnej kuchyne padá omietka a ona zaplatí niekomu za maľovanie. Došli dvaja vymaľovali dokonca aj sklo na dverách aj niekoľkých oknách. Ale omietka padá ďalej.
Vyhodené peniaze....ale nevadí
Daždozvod je starý deravý, upchatý od listov a
nebol viac ako rok vyčistený, čize voda nevie odtekať a všetko sa to leje k nám, podmýva základy jej domu. Ja tam mám záhradu mne škodu nerobí.
Za to má vzadu pekný nový trávnik a miesto na opekanie. Nech má, ale svojím konaním či skôr nekonaním si poškodzuje vlastnú nehnuteľnosť.
Všetko pod stromami, položené čiernou fóliou, vysypané ligovavými kamienkami , kým tu bola firma tak popadané listy pozbierali, ona cez víkend skúšala vysávač na lístie. Ale viem čo bude keď na jeseň všetko opadne a zmokne. Zmoknuté orechové listy na bielom kameni. Ok.bude musieť 60 ročná pani zbierať.
Mne to nevadí. Píšem snáď že mi to vadí?

Potom sa ma ona opýta ako sa mi to páči?

autor
Včera o 09:44
@anjelicek26

Kazdy si stava dom, ako to on uzna za vhodne... pre teba zbytocnost, pre ineho uplne fajn vec, co bude vyuzivat denne.. ak sa ti nezda umiestnenie nejakych pripojok, riziko, ze im pojde voda do pivnice take veci,to jej kludne povedz, nech na to myslia... ale viac nic..

@anjelicek26 ona nič nestavia, z domu padá omietka a nič s tým nerobí. Pochybujem že tam budú v blízkej budúcnosti pripojky. Dala zbúrať stavbu (garáž)ktorá sa jej nepáčila a dala inde postaviť inú bez vedomia stavebného úradu. Jej vec. Nech si robí čo chce.
Je môj súkromný názor že by bolo vhodnejšie investovať do opravy fasády, zatekajúcej strechy a deravého dazdozvodu, ako vybetonovať dvor a celú záhradu zakryť fóliou a rozprestieť na ňom tomu kamienkov.
Moja otázka bola snaď jasna, či jej povedať názor či držať jazyk za zubami?

terezka1947
Včera o 09:45

Napíšem za seba...sused kúpil starší dom, no a riešil vodovodnu šachtu, tiež sme zvažovali,či mu povedať, či nie...ale manžel dobrák, tak išiel a hovorí mu,že nie v zlom, ale že sme robili pár mesiacov dozadu, je vysoká spodná voda, nech ju aj trošku obbetonuje,lebo mu ju môže vytlačiť von po čase. Aby nemusel zase obklopovať,atď,atď. Sused sa mu vysmial.
No a prišli dažde, po 2 mesiacoch šachta začala svoj pohyb. Musel ju celú obkopst, vybrať von a betonovat.
Čo už.....nie všetci nám chcú zle a nie všetci sú hlúpi. Ale ok, môžme sa všetci alibistický tvarit, že nie moja vec🤷

autor
Včera o 09:49
@terezka1947

Napíšem za seba...sused kúpil starší dom, no a riešil vodovodnu šachtu, tiež sme zvažovali,či mu povedať, či nie...ale manžel dobrák, tak išiel a hovorí mu,že nie v zlom, ale že sme robili pár mesiacov dozadu, je vysoká spodná voda, nech ju aj trošku obbetonuje,lebo mu ju môže vytlačiť von po čase. Aby nemusel zase obklopovať,atď,atď. Sused sa mu vysmial.
No a prišli dažde, po 2 mesiacoch šachta začala svoj pohyb. Musel ju celú obkopst, vybrať von a betonovat.
Čo už.....nie všetci nám chcú zle a nie všetci sú hlúpi. Ale ok, môžme sa všetci alibistický tvarit, že nie moja vec🤷

@terezka1947 akože toto nie je moja vec, mne to nevadí ale viem dopredu čo sa stane, ako u vás tá šachta. Vie to cela ulica, veď aj pôvodný majiteľ sa za hlavu chytá.

biba_18
Včera o 09:49

@terezka1947 a vieš čo, aj by som povedala tak mu treba ...

terezka1947
Včera o 09:50
@anonym_autor

@terezka1947 akože toto nie je moja vec, mne to nevadí ale viem dopredu čo sa stane, ako u vás tá šachta. Vie to cela ulica, veď aj pôvodný majiteľ sa za hlavu chytá.

@anonym_autor no......pozri, urob podľa svojho svedomia.

marsmykkok
Včera o 10:08
@anonym_autor

@anonym_f81be3 tak napríklad v studňiach je čoraz menej vody ide sa tu budovať u nás vodovod a kanalizácia. Samozrejme jej vec, že si dá vybetovavať celý dvor, teraz jej voda nechýba ale keď sa raz nasťahuje bude to pre ňu neskoro, toto isté sa týka kanalizácie. Tie rúry bude treba dakade viesť po isto cez vybetonovaný dvor. Mne to nevadí...

Z domu aj z letnej kuchyne padá omietka a ona zaplatí niekomu za maľovanie. Došli dvaja vymaľovali dokonca aj sklo na dverách aj niekoľkých oknách. Ale omietka padá ďalej.
Vyhodené peniaze....ale nevadí
Daždozvod je starý deravý, upchatý od listov a
nebol viac ako rok vyčistený, čize voda nevie odtekať a všetko sa to leje k nám, podmýva základy jej domu. Ja tam mám záhradu mne škodu nerobí.
Za to má vzadu pekný nový trávnik a miesto na opekanie. Nech má, ale svojím konaním či skôr nekonaním si poškodzuje vlastnú nehnuteľnosť.
Všetko pod stromami, položené čiernou fóliou, vysypané ligovavými kamienkami , kým tu bola firma tak popadané listy pozbierali, ona cez víkend skúšala vysávač na lístie. Ale viem čo bude keď na jeseň všetko opadne a zmokne. Zmoknuté orechové listy na bielom kameni. Ok.bude musieť 60 ročná pani zbierať.
Mne to nevadí. Píšem snáď že mi to vadí?

Potom sa ma ona opýta ako sa mi to páči?

@anonym_autor Tak na rekonštukciu až na kameň/tehlu nemá financie a čo má do konca života bývať na stavenisku ak financie nie sú a budme úprimné má už svoj vek a kým by to dorobila bolo by aj 10-15 rokov a to tu ani nemusí byť, tak si to dáva aspoň naoko doporiadku. Zase ak máš starú omietku a nemáš peniaze na novú tak nevidím na tom nič zlé ak sa aspoň vymaľuje... A rôzne tie čierne folie a ešte lepšie na to mulčovaciu kôru kde sa drží plno hávede to robia aj skúsení dedinčania, ona dala aspoň kamienky. Však nech si robí tak aby sa tam ona cítila dobre, nemá 20 že by tam mala žiť ešte aspoň 50 rokov, kúpila asi domček že na starobu chce byť bližšie k prírode a nemusí byť v 100 percentnom stave, nech sa tam hlavne dobre cíti. Mám pocit že sa do nej chcete starať len preto že je z mesta a sama žena a všetci okolo čo máte mužov a bývate x rokov na dedine si myslíte ako ste múdrejší, pričom koľko aj z Vás urobí totálne kraviny, ale nie ste tak pod dohľadom, lebo nie ste na dedine nováčikovia.

autor
Včera o 10:23
@marsmykkok

@anonym_autor Tak na rekonštukciu až na kameň/tehlu nemá financie a čo má do konca života bývať na stavenisku ak financie nie sú a budme úprimné má už svoj vek a kým by to dorobila bolo by aj 10-15 rokov a to tu ani nemusí byť, tak si to dáva aspoň naoko doporiadku. Zase ak máš starú omietku a nemáš peniaze na novú tak nevidím na tom nič zlé ak sa aspoň vymaľuje... A rôzne tie čierne folie a ešte lepšie na to mulčovaciu kôru kde sa drží plno hávede to robia aj skúsení dedinčania, ona dala aspoň kamienky. Však nech si robí tak aby sa tam ona cítila dobre, nemá 20 že by tam mala žiť ešte aspoň 50 rokov, kúpila asi domček že na starobu chce byť bližšie k prírode a nemusí byť v 100 percentnom stave, nech sa tam hlavne dobre cíti. Mám pocit že sa do nej chcete starať len preto že je z mesta a sama žena a všetci okolo čo máte mužov a bývate x rokov na dedine si myslíte ako ste múdrejší, pričom koľko aj z Vás urobí totálne kraviny, ale nie ste tak pod dohľadom, lebo nie ste na dedine nováčikovia.

@marsmykkok kto píše že nie, nech si robí ale opraviť padajúcu omietku veď to nestojí 10k, dať niekomu vyčistiť odkap? Čo 1k?

Tak mi napíš svoj názor v rámci bežnej údržby čo je lepšie mať pod stromami?(Tým že tam bude padať ovocie a listy, hlavne orech.)Biele biele kamienky? Trávu? Zeminu? Dlažobné kocky?

autor
Včera o 10:26
@biba_18

@terezka1947 a vieš čo, aj by som povedala tak mu treba ...

@biba_18 aj môj muž len mávne rolou, aj ja som bola vlani na jar PN s nohou a ona tu bola celý čas ja som sedela u seba na dvore ona a seba a debatovali, veľmi som si ju obľúbila. Hovorila.mi ako a čo chce prerobiť. Žiaľ začala podľa mňa zo zlého konca.

anonym_04506e
Včera o 10:27

pokiaľ si nevidela projekt, nevieš čo sa tam deje a pozoruješ dom len z vonku, nemáš šajnu, čo sa na tej stavbe deje, tak nehovor nič. Určite nerobí zbytočnosti, ale jej tam niečo vybehlo - pri rekonštrukcii vybehne milión vecí na ktoré si vôbec nebol pripravený a určite to má aj svoj dôvod prečo to trvá tak dlho

momalu
Včera o 10:29

Ja by som sa s ňou porozprávala o tom.Tiež robíme oplotenie,bude aj suseda a teda som jej normálne povedala čo áno a čo nie.Bola rada že jej to niekdo vysvetlil.O tej vode by som jej určite povedala.Veď všetok materiál ide zo dňa na deň hore,buďme trocha ľudia.Keď by si to nedala vysvetliť tak by som sa jej ospravedlnila a dovi dopo.Viac by som sa nestarala

anonym_4c64eb
Včera o 10:44

@anonym_autor myslim si, že oani olutuje, kam sa nasťahovala 😃 mať takýchto susedov .. ako sorry, ale čo vás je do toho ?

anonym_6173b0
Včera o 10:53
@anonym_autor

@marsmykkok kto píše že nie, nech si robí ale opraviť padajúcu omietku veď to nestojí 10k, dať niekomu vyčistiť odkap? Čo 1k?

Tak mi napíš svoj názor v rámci bežnej údržby čo je lepšie mať pod stromami?(Tým že tam bude padať ovocie a listy, hlavne orech.)Biele biele kamienky? Trávu? Zeminu? Dlažobné kocky?

@anonym_autor k tomu bielemu kameňu toľko. Aj ja som chcela mať a aj som mala. Mohla by mi suseda hovoriť, čo chce. Ak to Teba neohrozuje, teda, nepadne Ti nejaká stena do dvora, tak nevyžiadané rady nedávaj. Ak sa Ti to páči pochváľ, ak nie, zaobaľ, aby si ju neurazila.
A k tej kanalizáciu, to len medzi rečou spomeň, o tom nemusí vedieť, ale, nevnucuj jej, že nemá liať betón, ak vyleje, ľahko odreže a položí kanál

autor
Autor odpoveď zmazal
ivik4
Včera o 10:57

Boze moj no tak jej padne strecha na hlavu. Hadam tiez vidi v akom je stave a moze si za svoje peniaze robit co len chce. Ja by som jej este odporucila 3metrovy plot a bojove psy. Ked tak strasne chces,mozes sa jej len spytat ze co Ta strecha.
Kazdopadne neviem aky malo vyznam upozornovat na tie Vase dedinske dobrucke vztahy a na to ze je ona z mesta . Velmi dolezita info

lusilla
Včera o 10:58

Byvala som v meste, byvam na dedine. V meste som mala super vztahy so susedmi, paradna bytovka sme boli, deti stale spolu, dochodcom sa pomahalo, hocikto nemal cukor ci muku vzdy sa nasla, a to tam bolil starousadlici, najomnici, novopristahovalci ale aj dedici. Mysliet si ze v meste sa ludia nepoznaju je obmadzene. Teraz byvam na ulici kde sme v podstate stavali vsetci v malom casovom rozpati a zalezi od povahy cloveka, spoznali sme sa a uz viem komu mozem povedat a komunie, za kym pojdem po radu a ku komu zasa nie. No a myslim si ze do urcitej miery sa kazdy musi nucit na svojich chybach cize susedu by som neriesila ale keby sa spytala napriklad ze ako sa ti paci jej kamen pod orechom by som jej povedala ze to je krasne aj ty si to tak chcela ale nedali ste lebo si si predstavila tie listy zberat a ze tebe by sa teda voooobec nechcelo, nech to je kritika na teba nie na nu aby sa neurazila ale aby si ju naviedla. Nic viac nic menej by som nespravila. Teda okrem toho kolaca na kolaudacku 😉

marsmykkok
Včera o 11:03
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor Ty si typická dedinčanka, čo pod vlastným prahom si nepozametá ale smeti pred prahom iných vidíš a rada ich riešiš. Toto je za mňa najväčšia nevýhoda dediny susedia čo sa cítia ako najmúdrejší a ostro sledujú druhých a riešia čo robia a čo nerobia. Proste ja by som radšej urobila fasádu a strechu, ale chápem aj ju, nie každý človek si chce nosiť špinu domov, možno už nevládze vkuse stierať alebo proste aj z toho že pochádza z mesta kde doma prídeš s čistými topánkami je pre ňu vyššia priorita aby mala dvor spevnený a nenosila si domov blato. Povedz mi čo je ťa do toho čo je pre ňu vyššia priorita? Jej peniaze, jej dom, sama si určí čo považuje za najdôležitejšie. Ale toto je klasika dediny, ak si niekto prerába dnu riešiš že prečo neprerobí zvonka, ak prerába zvonka prečo neprerobí dnu, ak si kúpi auto prečo si kúpil auto a neurobil si radšej zámkovú dlažbu na dvore a podobne. Proste za mňa hlúpa dedinská nátura.

anonym_0485f4
Včera o 11:08

Pozri, ked sa na stred dvora aj vy...., tebe to moze byt uuuuplne 1. Nechaj ju zit a netlac jej do hlavy, co, ako a preco ma robit.