icon

Byť úprimný k susedom alebo mlčať?

Včera o 07:28

Žijem v oblasti kde každý pozná svojho suseda, kaz niečo pripraví napečie tak ponúkne toho druhého. Zdravime sa dopredu, pýtame sa ako sa má a pod.
Tak do toho prostredia prišla pani s dospelými deťmi z krajského mesta. Kde si ľudia ani susedov nepoznajú.
Uplynul už rok ešte tu pani nebýva, som sa rekonštruuje.
Chodia sem remeselníci ako na bežiacom páse. Suseda už viac krát avizovala,že keď bude mať hotové tak si nás pozve k sebe.
Viem že mala nepredvídateľné výdavky tak musela skresať z pôvodného rozpočtu ale, my ostatní sa len za hlavu držíme,že sa investuje do absolútnych zbytočnosti (možno aby na oko bolo všetko ok) pričom sa zásadne problémy neriešia. Rok dva a tie problémy sa ukážu a bude mať oveľa väčšie výdavky ako keby mala teraz.
Už sa tak medzi rečou pýtala ako sa mi dom pozdáva ale akurát jej zvolil mobil. Až ma to potešilo.Byť úprimná či držať jazyk za zubami ? Ktorej cesty by ste sa držali vy?

Strana
z3
anonym_483bf1
Včera o 11:09
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor chudák suseda, už pozná jej strechu štvrtina Slovenska.

anonym_0485f4
Včera o 11:10
@marsmykkok

@anonym_autor Ty si typická dedinčanka, čo pod vlastným prahom si nepozametá ale smeti pred prahom iných vidíš a rada ich riešiš. Toto je za mňa najväčšia nevýhoda dediny susedia čo sa cítia ako najmúdrejší a ostro sledujú druhých a riešia čo robia a čo nerobia. Proste ja by som radšej urobila fasádu a strechu, ale chápem aj ju, nie každý človek si chce nosiť špinu domov, možno už nevládze vkuse stierať alebo proste aj z toho že pochádza z mesta kde doma prídeš s čistými topánkami je pre ňu vyššia priorita aby mala dvor spevnený a nenosila si domov blato. Povedz mi čo je ťa do toho čo je pre ňu vyššia priorita? Jej peniaze, jej dom, sama si určí čo považuje za najdôležitejšie. Ale toto je klasika dediny, ak si niekto prerába dnu riešiš že prečo neprerobí zvonka, ak prerába zvonka prečo neprerobí dnu, ak si kúpi auto prečo si kúpil auto a neurobil si radšej zámkovú dlažbu na dvore a podobne. Proste za mňa hlúpa dedinská nátura.

@marsmykkok U nas vzdy susedia vedia, co mame robit na dome my, ale ze oni maju 100rocne okna, strecha tiez uz nic moc a bordelom zahadzany cely dvor a pod., to uz je v pohode🤦‍♀️

anonym_2cd261
Včera o 11:17

Vôbec nič by som jej nehovorila. Jej vec ako ,čo a kedy robí. Pýtala sa ťa na názor či sa ti to a to páči, nie či má rekonštruovať strechu.
A keby som našla takúto debatu a odfotenú našu strechu ako si sem da ty jej, tak ťa zvozím tak, že by si zaliezla do domu rýchlosťou blesku.

autor
Včera o 11:21

Vám chýba schopnosť čítať s porozumením.
Ona sa pýtala na názor, nič jej nediktujem ,nediktovala som. Ani nebudem.

anonym_6b25ad
Včera o 11:57

@anonym_autor 🙄sedlačina

anonym_2ec7c7
Včera o 11:59
@anonym_autor

@marsmykkok kto píše že nie, nech si robí ale opraviť padajúcu omietku veď to nestojí 10k, dať niekomu vyčistiť odkap? Čo 1k?

Tak mi napíš svoj názor v rámci bežnej údržby čo je lepšie mať pod stromami?(Tým že tam bude padať ovocie a listy, hlavne orech.)Biele biele kamienky? Trávu? Zeminu? Dlažobné kocky?

No nasi susedia si tu z pekneho velkeho domu spravili ohyzdnu opachu s obrovskou vybetonovanou terasou, babku hodili na prizemie, take polopivnicne priestory, kde jej ani slnko neposvieti, no ale babka dom darovala, chuda, tak musi strpiet vnuka s buducou..., no aj nam to tu zaclana, tieni, ale co narobime, tu su tak domy postavene. Aj babka somre, aj muz somre, lebo kym tu boli robosi, tak sa ich pytal, ze co to tam tahaju a oni, ze vsak bleskozvod, toto sa tu zakope, nebojte sa. A muz, ano? Sa tu zakope? Na nasom dvore? A pytal sa ma niekto?
@anonym_autor no a zas, ked sme dom kupili, po totalnom alkoholikovi, vsetci to tu vedeli, aky humusak to bol, ako sa dom poatavil, ziadna udrzba 60 rokov, a sused zhora a ze ten plot kedy spravime, ze je to tam hrozne (od ich strany zahrady), tak mal muz mu chut povedat, ze on sa nema ani kde vysrat v tomto dome a riesit nejaky plot je priorita 587, este stale, hoci tu uz 2 roky byvame, zahrada poriesena nie je. Kde este plot, ked aj dvor a buduca terasa je ako ruina na cigancisku. Asi si myslel, ze vsak prideme, vymalujeme a byvame. No to urcite, kolko sraciek sme tu museli riesit, doslova. Ked mas zhrdzavenu odpadovu ruru a tecie ti vsetko zo zachoda pod dom. Tak iste, riesit vtedy plotik od suseda, aby sa mu dobre pozeralo na to 🫣. Ale to su taki ludia, co maju v 2 autach viac penazi ako my v tomto dome stopene, no. Tak on sa na yo inak pozera, vsetko je brnkacka.

anonym_2ec7c7
Včera o 12:05
@ivik4

Boze moj no tak jej padne strecha na hlavu. Hadam tiez vidi v akom je stave a moze si za svoje peniaze robit co len chce. Ja by som jej este odporucila 3metrovy plot a bojove psy. Ked tak strasne chces,mozes sa jej len spytat ze co Ta strecha.
Kazdopadne neviem aky malo vyznam upozornovat na tie Vase dedinske dobrucke vztahy a na to ze je ona z mesta . Velmi dolezita info

@ivik4 no z mesta je, nic nevie, to je snad samozrejme...🙃Aj ja som strasne vtipna s rylom nasej susede, sa uskierala. A raz prisla ku mne a cez plot, sa dako velmi ponahlate, asi koniec februara bol a ja s rylom. A ja uz na nu, vsak ako ponahlam, ci si do tej buriny uslapanej budem sadit, si to potrebujem prekyprit. Nooo, ved ona nic, len ze motyckou to takto troska zvrchu. Som jej ukazala, ze divajte, a ani rylom zatat, ze motyckou, mudra, ked sa tu desatrocia len slimaky chovali a burina rastla, malincie a dive ruze, zahrada plna slivkovych korenov a vyhonkov. Akoze med lizat a uzke je to tu, ze nemame pristup so ziadnym strojom. Ale hlavne, ze som vtipna a nic neviem. Keby vedela, odkial pochadzam, by nechapala, co som ja uz obrobila zeme u nasich...🫣😅. Ale hlavne, ze som z mesta panicka.

anonym_c05711
Včera o 12:13

Preco tej rozpravke o ponukani s napecenymi kolacmi vobec neverím 🤔 keby to tak je tak by zakladala super suseda diskusiu o rekonstrukcii nehnytelnosti inej susedy?
A vies ze niekedy netreba hovorit cistu pravdu a proste byt len taktny bez ohľadu na to co si naozaj myslis?

autor
Včera o 12:29
@anonym_c05711

Preco tej rozpravke o ponukani s napecenymi kolacmi vobec neverím 🤔 keby to tak je tak by zakladala super suseda diskusiu o rekonstrukcii nehnytelnosti inej susedy?
A vies ze niekedy netreba hovorit cistu pravdu a proste byt len taktny bez ohľadu na to co si naozaj myslis?

@anonym_c05711 vôbec nechápem o čom melieš?

autor
Včera o 12:29
@anonym_6b25ad

@anonym_autor 🙄sedlačina

@anonym_6b25ad ?

anonym_650bbb
Včera o 12:33
@anonym_autor

@anonym_6b25ad ?

@anonym_autor tak minulý rok ste celú jar predebatovali, ako píšeš a máš problém jej cez plot povedať "Počuj, Zuza, vieš že ti opadáva omietka?" a ostatné veci? Tak normálne, ľudsky, všetko sa dav povedať aj tak položartom, polovážne a kto chce ten pochopí.

autor
Včera o 12:54
@anonym_650bbb

@anonym_autor tak minulý rok ste celú jar predebatovali, ako píšeš a máš problém jej cez plot povedať "Počuj, Zuza, vieš že ti opadáva omietka?" a ostatné veci? Tak normálne, ľudsky, všetko sa dav povedať aj tak položartom, polovážne a kto chce ten pochopí.

@anonym_650bbb
@anonym_650bbb áno vtedy sme veľa debatovali, ale to boli vtedy. A od vtedy sa veľa zmenilo, áno vtedy povedala že to bude riešiť ale ako som písala nastali určite udalosti a ona potrebovala peniaze inam. Aj o tej vode a ostatných som jej vlani povedala. Ale od vtedy tu bola dokopy tri krát aj to iba krátko. Chodia sem iba ľudia ktorí, búrajú stavajú, kopú, rýlujú,betonujú,malujú atď.

anonym_c05711
Včera o 13:11
@anonym_autor

@anonym_c05711 vôbec nechápem o čom melieš?

@anonym_autor ale chapes ;)
Citas si po sebe co tu riesis?a tie argumenty ktore k tomu davas?

anonym_650bbb
Včera o 13:23
@anonym_autor

@anonym_650bbb
@anonym_650bbb áno vtedy sme veľa debatovali, ale to boli vtedy. A od vtedy sa veľa zmenilo, áno vtedy povedala že to bude riešiť ale ako som písala nastali určite udalosti a ona potrebovala peniaze inam. Aj o tej vode a ostatných som jej vlani povedala. Ale od vtedy tu bola dokopy tri krát aj to iba krátko. Chodia sem iba ľudia ktorí, búrajú stavajú, kopú, rýlujú,betonujú,malujú atď.

@anonym_autor povedala si jej, rozhodla sa inak, tak to už nemáš dôvod riešiť, ani sa tým zaoberať.

anonym_650bbb
Včera o 13:26
@anonym_autor

@anonym_650bbb

@anonym_autor môžem sa ťa spýtať koľko máš rokov?

zuzubb007
Včera o 14:06

Neviem bývam v dome, a brutálne by mi išlo na nervy, keby si máme navzájom vymieňať koláče, tak isto stretávať sa, debatovať furt, šlahlo by ma, našťastie mám dom tak, že absolútne neriešim susedov, celé čo s nimi riešim je pozdrav dobrý deň a tým to končí, ani nemám záujem o debatny krúžok a rady, vždy si robím po svojom, a čo robí suseda mi je ukradnuté, skús sa nad sebou zamyslieť a nebuď ako koketná stará tetka čo nemá čo robiť, koľko to máš ozaj rokov???

anonym_0485f4
Včera o 14:07
@anonym_autor

@anonym_650bbb

@anonym_autor Pozri, ked jej to aj padne na hlavu, tak tebe to zily trhat nemusi. Ano, chapem, chces ukazat " ako sa to ma" a ako vsetkemu rozumies, ale vidis, aj tak si robi po svojom. Preco, to uz je jej vec. Nic ta do toho nie je. Nechaj ku na pokoji a najdi si inu zabavku, ako riesit susedov (ale to sa asi nestane)🙄

1andrea111
Včera o 14:43

@anonym_autor píšeš že si jej to už povedala v minulosti, tak čo vlastne chceš. Chytiť ju pod krk a prinútiť robiť čo si Ty praješ. A vraj dobré vzťahy? Dedinské. Falošné, otrasni primitívni dedíncania, ktorých jediným zmyslom je srat sa do života druhých aby nemuseli riešiť svoj a ešte akože v duchu pomoci. A odpoveď na Tvoju otázku nič jej nehovor, ries si seba, svoj život svoj dom a svoje koláče.

anonym_5fec34
Včera o 14:53

Bože, typická sedláč toto.. Aj u nas na dedine mame take dievky, tvaria sa naoko, ze ich nic a nikto nezaujima, ale o kazdom vedia vsetko. Akurat minule som zacula rozhovor, ked som robila na zahrade. Jednu susedinu dceru cca 25 rocnu ohovarali, ze si nasla frajera s mercedesom, vraj aka je to dnes moda, aby sa mladi vyvazali na tak drahych autach. Druhu susedu v cca rovnakom veku tiez ohovorili, ze to auto, s ktorym pre nu chodi jej frajer je na zaplakanie, ze na takom starom vobec chodi. Skoro ma eblo.. A takto je to so vsetkym, riesit, ohovarat, starat sa.. dpc, vsak ju nechaj, budes ten barak potom opravovat ty? Ked za tebou pride a bude chciet radu, to bude o inom, ale takto? Uvedom sa..

ria_sprout
Včera o 14:55

Sranda, ja mám okolo domu 3ch priamych susedov a vôbec netuším v akom stave majú omietku, či plne odkvapy. 🤣🤣 Veľa detí by ľudia mali mať, potom sa nebudú starať do susednych domov, nebude čas 🤣

malinoismum
Včera o 15:26

Za mna staré dobré “Nehas, čo ťa nepáli”…
Alebo čo ma naučili Kočky tu- máš povedať, alebo napísať niečo zlé, radšej buď ticho…

vkatush
Včera o 22:36

Aj my sme ulica, kde si cez plot dávame taniere s koláčmi 😂 a rovno si povieme, čo si myslíme, ak niekto niečo robí/opravuje/prerába (a často si s tým pomáhame, keďže väčšina si to robíme svojpomocne).

Kamoši stavali dom naraz so susedom. Oni svojpomocne a jemu firma. Im to šlo pomalšie. Sused nadšený, že ich predbehne a ako dobre to ide. Spýtal sa ich na názor, čakal pochvaly.
Ujo sa len zasmial, či naozaj chce počuť jeho názor. Áno. Tak mu ho povedal a ukázal (čo všetko firma odflakla, čo urobili zle,...). Kamoši bývali skôr ako ten s firmou, lebo napr strechu položili zle, normálne boli fugy, ktoré by zatekali. Nechcelo sa firme dokončiť prípojku na kanal, tak len s penou zafixovali a zamurovali, museli to potom nanovo rozbíjať a dokončovať,...

Ak sa opýta, povedz jej.
Ak sa neopýta, nechaj tak.
Ak chceš ty povedať, povedz.
Ak nechceš ty, tak nechaj tak.
Ale nepovaž sa potom neskôr, keď prídu problémy hovoriť "my sme si to mysleli, ale nechceli sme nič povedať '....

unicornlady
Dnes o 07:59

Tá pani tam bude bývať sama? Asi by bolo jednoduchšie, keby tam má manžela/partnera, prípadne syna, že s tým by ste pokecali, takéto staviteľské veci.

anonym_fbc7ec
Dnes o 09:36

My ked sme sa sem nastahovali tak sme mali susedu ktora nam stale nosila nejake hnusne mastne kolace ktore som len tak vyhadzovala aby to nevidela...nastastie ju to po pol roku preslo 🙏

Strana
z3