icon

Je bývanie pre mladých skutočne nedostupné?

2. jan 2026

Ahojte, skôr len taká voľnejšia diskusia. V poslednom čase nepočúvam o ničom inom ako o nedostupnosti bývania pre mladých. S priateľom spadame do vekovej kategórie 25-30, obaja máme VŠ, takže full time pracujeme len pár rokov. Máme priemerné školy, priemernú prácu, priemerný plat - nie sme ITckari ani lekári, ale zas ani nemáme fyzicky náročnú či zle platenú prácu. Bývame v BA. Čoskoro plánujeme kupovať byt, 2-3 izbový, a áno tie ceny sú síce vysoké, ale splátka bude cca ako terajší nájom.
Tiež podotýkam, že rodičia nám nijako nejdú na bývanie prispievať, šetríme obaja odkedy pracujeme.
Tak veľmi nerozumiem tomu všeobecnému pohoršeniu nad kritickou nedostuonostou bývania - a to my sme v BA, kde sú tie ceny najvyššie. V menšom meste teda bude možno priemerný plat nižší, ale aj cena nehnuteľnosti, tak to vyjde podobne. Áno, asi by som si tu nehnuteľnosť nevedela momentálne dovoliť sama, ale tiež by bolo asi naivné očakávať, ze každý single človek si môže kúpiť vlastný byt. Zaujímalo by ma aké máte vy skúsenosti, či to vidím skreslene.

anonym_db9dac
4. jan 2026
@mateson2004

@anonym_db9dac a ako 200 000 eur je v pohode?🤦‍♀️Za 2 izbovy byt. Pri platoch na Slovensku?

@mateson2004 200tis pri 2 BA platoch 1500 v cistom je v pohode. A vzdy je vyhodnejsie splacat 800 hypo ako to dat do prenajmu.

mateson2004
4. jan 2026

Som si to zadala do nejakej hypo kalkulacky , ved to je splatka cca 800 Eur mesacne. Plus energie, 1000 mesacne na byvanie. Toto je pre niekoho OK? To je celá moja výplata.

anonym_65d782
4. jan 2026
@mateson2004

Som si to zadala do nejakej hypo kalkulacky , ved to je splatka cca 800 Eur mesacne. Plus energie, 1000 mesacne na byvanie. Toto je pre niekoho OK? To je celá moja výplata.

@mateson2004 Niektorí si myslia, že každý zarába majland.

mateson2004
4. jan 2026
@anonym_65d782

@mateson2004 Niektorí si myslia, že každý zarába majland.

@anonym_65d782 a to sa este nebavime o tom, ked pride dieta a jeden plat vypadne.

martin96321
4. jan 2026
@anonym_db9dac

@martin96321 vobec nepotrebujes 350tis, daj si nehnutelnosti BA, 2izbak a za 200-250tis mas v ponuke paradne byty 60m2 prerobene. Pre mlady par uplne postacujuce a postacujuce aj na prvych par rokov s detmi. Aj tak vela parov a mladych rodin v BA chodia domov len prespat.

@anonym_db9dac 250 000 je pri priemernom plate 166 celych výplat. Ak neratame uroky. A tie byty tak nestija iba v Blave. Po celom slovensku v mestach je to zhruba rovnake. Ak si mlady par uviaze na krk take bremeno,bidu platit az sa z toho poseru pokial neziskaju nadstandardny plat. Co zvacsa byva ahruba okolo styridsiatky,kedy uz maju nejake skusenosti a su zabehnutí v praci. Ak niekto pracuje ako operator vyroby niekde v automobilovom priemysle a ma po 15 rokoch plat 1100 v cistom a ma zenu na materskej...... no najblizsie prirovnanie k tomu je otroctvo. Je to v podstate slucka na krku bez akejkolvek optimistickej buducnosti. Taky clovek nikdy nedosiahne na to,aby si kupil iny byt a ten prenajimal,nema na to aby splacal ani o 50€ mesacne viac. Vela ludi sa tu ohana financnou gramotnostou,alebo tvrdi ze ludia len nevedia setrit. Financna gramotnost a setrenie pridu aj same ak pár zaraba tak,ze nestihnnu minut vyplatu. Skus to ale povedat ludom co dokopy nemaju ani 1600 mesacne,povedz to matkam samozivitelkam s detmi na ktore otec neplati,povedz to niekomu kto ochorel a vsetko taha jeden,ktory ma 2-3 zamestnania.........Kto na taky byt ma je v pohode,ale mal by sinuvedomit,ze zdaleka nie kazdy na to ma.

anonym_db9dac
4. jan 2026
@martin96321

@anonym_db9dac 250 000 je pri priemernom plate 166 celych výplat. Ak neratame uroky. A tie byty tak nestija iba v Blave. Po celom slovensku v mestach je to zhruba rovnake. Ak si mlady par uviaze na krk take bremeno,bidu platit az sa z toho poseru pokial neziskaju nadstandardny plat. Co zvacsa byva ahruba okolo styridsiatky,kedy uz maju nejake skusenosti a su zabehnutí v praci. Ak niekto pracuje ako operator vyroby niekde v automobilovom priemysle a ma po 15 rokoch plat 1100 v cistom a ma zenu na materskej...... no najblizsie prirovnanie k tomu je otroctvo. Je to v podstate slucka na krku bez akejkolvek optimistickej buducnosti. Taky clovek nikdy nedosiahne na to,aby si kupil iny byt a ten prenajimal,nema na to aby splacal ani o 50€ mesacne viac. Vela ludi sa tu ohana financnou gramotnostou,alebo tvrdi ze ludia len nevedia setrit. Financna gramotnost a setrenie pridu aj same ak pár zaraba tak,ze nestihnnu minut vyplatu. Skus to ale povedat ludom co dokopy nemaju ani 1600 mesacne,povedz to matkam samozivitelkam s detmi na ktore otec neplati,povedz to niekomu kto ochorel a vsetko taha jeden,ktory ma 2-3 zamestnania.........Kto na taky byt ma je v pohode,ale mal by sinuvedomit,ze zdaleka nie kazdy na to ma.

@martin96321 ano su aj taki ako pises, zakladatelka k nim nepatri. Byvanie je v jej pripade dostupne a urcite je financne gramotnejsie ist byvat do vlastneho na hypo ako do takeho isteho bytu do prenajmu. Mesacne sumy hypo a prenajmu su porovnatelne, a kym pri hypo splacas vlastnu nehnutelnost tak pri prenajme platis za to ze ti tam dovoli majitel byvat.

mateson2004
4. jan 2026
@anonym_db9dac

@martin96321 ano su aj taki ako pises, zakladatelka k nim nepatri. Byvanie je v jej pripade dostupne a urcite je financne gramotnejsie ist byvat do vlastneho na hypo ako do takeho isteho bytu do prenajmu. Mesacne sumy hypo a prenajmu su porovnatelne, a kym pri hypo splacas vlastnu nehnutelnost tak pri prenajme platis za to ze ti tam dovoli majitel byvat.

@anonym_db9dac nebavíme sa o tom, ci je lepšie platit hypo lebo najom.

anonym_db9dac
4. jan 2026
@mateson2004

@mateson2004 pozeram ze Malacky, nech sa paci, dvojizbaky 135-150tis. Pripadne ak si sama tak staci jednoizbak 60-100tis.

anonym_db9dac
4. jan 2026
@mateson2004

@anonym_db9dac nebavíme sa o tom, ci je lepšie platit hypo lebo najom.

@mateson2004 a o com? O dostupnosti byvania a ja pisem ze dostupne je. Pre zakladatelku a jej partnera urcite. Hlavne ked pise ze aktualne plati najom v cca cene hypo.

martin96321
4. jan 2026
@anonym_db9dac

@anonym_db9dac Preto som spominal regulovane najomne pre socialne slabsich a mladych ludi ako to maju v inych statoch. Aj na tu hypoteku potrebujes mat svoje prostriedky. Dnes prides do banky ziadat uver a dostanes otazku,ci mas peniaze. Ak mas tak Ti dame ak nemas tak nedostanes...... vela ludi nieje schopnych dat 50 000 za hypoteku . To je tych 20 percent

mateson2004
4. jan 2026
@anonym_db9dac

@mateson2004 pozeram ze Malacky, nech sa paci, dvojizbaky 135-150tis. Pripadne ak si sama tak staci jednoizbak 60-100tis.

@anonym_db9dac ďakujem za ponuku. Neviem teda kde v MA si našla 1 izbovy za 60, ale to nie je podstatné. Nehľadám bývanie.

krtko6754
5. jan 2026
@mateson2004

@mateson2004 My máme hypo 190 tisíc od júla 2025, splátka s poistenim životným u manžela dokopy 945€, príjem máme okolo 2100 v čistom plat + rodičak ( áno hypo nám vyšla len 145, čiže máme 2 hypo a zvyšných 45 tisíc máme druhý uver, kde nám ručí manželova sestra ktorú potom odpiseme). Čiže nám ostáva okolo 1100 na potraviny, faktúry, energie. Momentálne je to hard keďže nám dom len stávajú, potom s a bude dýchať lepšie keď dáme byť do prenájmu pribudne príjem aspoň 350-400 v čistom. Momentálne takto ale fungujeme už pol roka, a to sú mesiace keď ešte na konci máme 150e voľných a dávame to na sporiaci účet. Niektoré mesiace sú lepšie napr december muž mal odmeny v práci okolo 500 čistého, šlo to všetko na sporenie zatiaľ aby sme si zväčšovali rezervu pri prípad, ktorá je teraz len okolo 2tisic. Musím napísať ale že rodičia nám pomáhajú sem tam cez víkend keď ideme k nim na obed a niečo nám aj zabalia, čiže na strave vieme ušetriť trochu.

lauricka
5. jan 2026
@anonym_autor

Ďakujem za rôzne názory. Pod priemerným platom na BA som myslela okolo 1500 v čistom. Prvý rok bol ten plat nižší, ale dalo sa odložiť 300-500 mesačne, teraz už aj viac samozrejme. A vieme si dovoliť aj dovolenku, nové oblečenie, elektroniku. Niekedy sú tie výplaty vyššie kvôli bonusom. Je pravda, že deti neplánujeme, to dosť mení situáciu.

@anonym_autor zlatíčko, keď budete rodina s deťmi, tiež budeš takto super vychádzať s peniazmi? Hej? Tak fajn, teš sa, si šťastný človek. Na Slovensku je super dostupné bývanie, ľudia si to len tak vymýšľajú, aby reč nestála, vieš? Vôbec to nepočúvaj.

kabyko
6. jan 2026

Dvaja ľudia nemajú problém, lebo jeden plat ide na bývanie a druhy na život + možno aj. nejaké úspory/výlety. Problem ale nastane keď budu chcieť dieťa.

kabyko
6. jan 2026
@anonym_db9dac

@anonym_44217b a kto v tych Kosiciach alebo Poprade tie predrazene byty kupuje? Ved roky mame trhovu ekonomiku, funguje ponuka a dopyt, trh sa reguluje sam.

@anonym_db9dac Velka cast bytov sa predáva ako investične. Pozri si novostavby, kto to tam kupuje. Väčšina ľudí už má aspoň jednu nehnuteľnost a potom máš takých co majú v novostavbách aj viac bytov. Príklad v bytovke mame 17 bytov, je to novostavba. Z tých 17 sme iba 2, kde bývajú majitelia.

kabyko
6. jan 2026
@liv1

@veklipo platy nie su v malych mestach od Ba o tolko nizsie, ako je nizsia cena nehnutelnosti. Preto je byvanie v tom malom okresnom meste pre ludi ovela, ovela dostupnejsie. Pre priklad som si pozrela aktualnu ponuku Sečovce, Krompachy, Dobšiná napr. Cena taketo 3izboveho bytu je v jednom meste 40 tisic, inom 70, dalsom 100 tisic - a to v centre. Vies kolko stoji 3izbak v BA ktory ale nie je v centre? Tak od 250 tisic a to hovorim o takom nizsom standarde, zalezi od lokality, normalne prerobene 3izbaky tak 260-300 starsie, nove 400, velkometrazne este viac atd atd. A domy? Este uplne iny level. V Bratislave su mozno o nieco vyssie platy, ale zit tam je take drahe, vsetky sluzby su ovela drahsie nie len to byvanie, ze naozaj to neplati, ze pre Bratislavcana je byvanie dostupnejsie.

Pre potvrdenie mojich slov paci sa https://www.sme.sk/bratislava/c/dostupnost-byva...

@liv1 V týchto mestách nie je žiadna práca iba Rómovia 🤣🤣

liv1
6. jan 2026
@kabyko

@liv1 V týchto mestách nie je žiadna práca iba Rómovia 🤣🤣

@kabyko som si dobre vybrala 😅. Ja zijuca na zapade roma nestretnem co je mesiac dlhy pomaly 🤷‍♀️

autor
6. jan 2026
@lauricka

@anonym_autor zlatíčko, keď budete rodina s deťmi, tiež budeš takto super vychádzať s peniazmi? Hej? Tak fajn, teš sa, si šťastný človek. Na Slovensku je super dostupné bývanie, ľudia si to len tak vymýšľajú, aby reč nestála, vieš? Vôbec to nepočúvaj.

@lauricka dieta neplánujeme/nechceme. To beriem, že môže byť dosť záťaž keď ide o dvoch mladých ľudí a zrazu sa jeden príjem zníži + sa zvýšia výdavky kvôli dieťaťu.

peter1peter9
6. jan 2026

Mňa celkom prekvapuje, že ľudia stále tvrdia že splátky hypo=prenájom. Neexistuje, nie pokiaľ sa rozprávame o byte v rovnakej hodnote. Žijem v podnájme v BA, platím 700€ (dobrá lokalita, pekný byt , 2 izbák). Ak by som si ten istý byt išiel kúpiť na hypo, splátku by som síce mal cca 700-800€, avšak musel by som mať aj cca 40 tisíc + by som musel platiť ešte energie a všetky ostatné veci. Dokopy by ma to vyšlo na cca 1000€. A to nehovorím že na tých 40 k by som si musel zobrať ďalší úver/stavebko kde by som platil ďalších 200-400€ nasledujúcich 8 rokov... a nehovorím o tom že veci v byte sa začnú kaziť, treba opraviť atď atď. V BA momentálne cena prenájmu ani zďaleka nie je rovnaká bytu na hypo. Bohužial hypotéka na byt nie je jediná vec čo treba platiť.

autor
7. jan 2026
@peter1peter9

Mňa celkom prekvapuje, že ľudia stále tvrdia že splátky hypo=prenájom. Neexistuje, nie pokiaľ sa rozprávame o byte v rovnakej hodnote. Žijem v podnájme v BA, platím 700€ (dobrá lokalita, pekný byt , 2 izbák). Ak by som si ten istý byt išiel kúpiť na hypo, splátku by som síce mal cca 700-800€, avšak musel by som mať aj cca 40 tisíc + by som musel platiť ešte energie a všetky ostatné veci. Dokopy by ma to vyšlo na cca 1000€. A to nehovorím že na tých 40 k by som si musel zobrať ďalší úver/stavebko kde by som platil ďalších 200-400€ nasledujúcich 8 rokov... a nehovorím o tom že veci v byte sa začnú kaziť, treba opraviť atď atď. V BA momentálne cena prenájmu ani zďaleka nie je rovnaká bytu na hypo. Bohužial hypotéka na byt nie je jediná vec čo treba platiť.

@peter1peter9 tak my sme práve kvoli tým 20% začali šetriť hneď, ako to bolo možné. Ide aj o to, že keď ja dám teraz mesačne 400e na nájom a 500-600 na sporenie kvôli bývaniu, odíde mi v podstate tisícka. Ak sa ako pár dostaneme na dajme tomu 1200 aj s energiami, stále to bude menej ako to, čo na terajšie a buduce bývanie odchádza teraz.

katka700
7. jan 2026

@anonym_autor
Dostupnosť bývania je pre mladých obyčajných/chudobných ľudí mizerná už viac ako 20 rokov. Ak byt nezdedis, nedostaneš, nemáš rodičov za vodou, nadštandardne vysoké príjmy tak máš 2 moznosti (obe píšem ako extrémy aby bol ľahšie pochopiteľný rozdiel):
par rokov žiješ s partnerom/manželom v zdieľanom byte s cudzími ľuďmi, šetrís kde sa dá, potom vezmeš hypo a zas šetrís kde sa dá kým ju neplatíš, máš vlastný byt a tak trochu zivoris
Alebo
Bývate sami v podnájme v lepšej lokalite doprajete si, užívate život, dovolenky, výlety, drahé hoby a frflete o tom ako si nemôžete dovoliť vlastne bývanie
Môj osobný názor je že 10-15 rokov dozadu veľa ľudí akceptovalo prvú možnosť, dnes vela mladých žije druhú možnosť a najradšej by keby im byt dali zadarmo ako za komancov.
Ty si ochotná sa zmieriť aj s podmienkami čo viac pripomínajú možnosť prvú, tipujem ze nechodís na 4 rezortove dovolenky ročne, 2-3x týždenne do kina/divadla alebo že sa stravujete viac vonku ako doma.
Keď budeš pozerať byty pozri si EÚ smernicu o energetickych triedach budov ktorú naša antisocialna vláda bez občanov potichučky prijíma za pomoci lobistov čo budú mať štátom garantovaný biznis aby si neskončila ako väčšina Slovákov s nehnuteľnosťou ktorú máš zákaz predať ci prenajať a kde sa všetko musí prerábať v súlade so zelenými pitchovinami. Aby som nekrivdila, opozícia roky propagujuca zdanenie nehnuteľností podľa cenových máp k vyššej dostupnosti vlastného bývania tiež nepomôže.

autor
7. jan 2026
@katka700

@anonym_autor
Dostupnosť bývania je pre mladých obyčajných/chudobných ľudí mizerná už viac ako 20 rokov. Ak byt nezdedis, nedostaneš, nemáš rodičov za vodou, nadštandardne vysoké príjmy tak máš 2 moznosti (obe píšem ako extrémy aby bol ľahšie pochopiteľný rozdiel):
par rokov žiješ s partnerom/manželom v zdieľanom byte s cudzími ľuďmi, šetrís kde sa dá, potom vezmeš hypo a zas šetrís kde sa dá kým ju neplatíš, máš vlastný byt a tak trochu zivoris
Alebo
Bývate sami v podnájme v lepšej lokalite doprajete si, užívate život, dovolenky, výlety, drahé hoby a frflete o tom ako si nemôžete dovoliť vlastne bývanie
Môj osobný názor je že 10-15 rokov dozadu veľa ľudí akceptovalo prvú možnosť, dnes vela mladých žije druhú možnosť a najradšej by keby im byt dali zadarmo ako za komancov.
Ty si ochotná sa zmieriť aj s podmienkami čo viac pripomínajú možnosť prvú, tipujem ze nechodís na 4 rezortove dovolenky ročne, 2-3x týždenne do kina/divadla alebo že sa stravujete viac vonku ako doma.
Keď budeš pozerať byty pozri si EÚ smernicu o energetickych triedach budov ktorú naša antisocialna vláda bez občanov potichučky prijíma za pomoci lobistov čo budú mať štátom garantovaný biznis aby si neskončila ako väčšina Slovákov s nehnuteľnosťou ktorú máš zákaz predať ci prenajať a kde sa všetko musí prerábať v súlade so zelenými pitchovinami. Aby som nekrivdila, opozícia roky propagujuca zdanenie nehnuteľností podľa cenových máp k vyššej dostupnosti vlastného bývania tiež nepomôže.

@katka700 ale ved celý ten moj príspevok vychádza práve z toho, že nemáme ani bohatých rodičov, ani sme nič nezdedili, nezarabame nadštandardne, no ani nežijeme v zdieľanom byte a nesedíme celý rok doma. Napriek tomu to však nevidím az tak čierne.

krtko6754
8. jan 2026
@peter1peter9

@peter1peter9 40k 200-400€ na 8crokov zabudni, spotreba k kde je úrok aspoň 6% a na 8 rokov ti ani nedajú takú sumu 40k, lebo by splátka vyšla minimálne 600+, možno aj okolo 700, my sme brali práve kvôli tomu druhú hypo 50k s manželovou sestrou, kde nám dali úrok 3.79 lebo je to pod 60k aké zároveň nad 45k, čiže sa to dalo posudzovať ako úver, na 30 rokov, a splátka 235, či e 40k na 8 rokov pri úrokoch ako na spotrebnom úvere určite nepočítajú 200-400 splátku. My budeme musieť sa snažiť šetriť a dávať mimoriadne splátky a keď sa zamestnam hneď odpiseme švagrinú no. Iná možnosť nebola spotrebakom by sme mali splátku hypo 643+spotrebak cez 1100e to vychádzalo, lebo presne tých 50 tisíc sme potrebovali na dofinancovanie domu + zariadenie.

anonym_a5187d
8. jan 2026

Na Slovensku nie je štandard, že sú dvaja s VŠ a dvaja pracujúci. Keď budeš na materskej bude to ok?
A keby ste mali len úplné stredné vzdelanie, mali by ste na to? Nemôže mať celá krajina vysokú školu...

viera111111
8. jan 2026
@katka700

@anonym_autor
Alebo

@katka700 ja stale rozmyslam nad tym, co potom ti ludia co sa nechcu upisat hypoteke, co v takej 60tke, 70tke.

alica110
8. jan 2026
@viera111111

@katka700 ja stale rozmyslam nad tym, co potom ti ludia co sa nechcu upisat hypoteke, co v takej 60tke, 70tke.

@viera111111 Ďalšia nechápavá. Oni by sa radi upísali, ale banka hypo nedá. Chápeš to? Dokážeš to pochopiť?

autor
8. jan 2026
@anonym_a5187d

Na Slovensku nie je štandard, že sú dvaja s VŠ a dvaja pracujúci. Keď budeš na materskej bude to ok?
A keby ste mali len úplné stredné vzdelanie, mali by ste na to? Nemôže mať celá krajina vysokú školu...

@anonym_a5187d to je síce pravda, no na Slovensku máme momentálne ľudí s VŠ aj tak pomerne dosť. Väčšina mladých ľudí si nejakú spraví, dajú sa dokonca nájsť také odbory, ktoré vychodi úplne priemerný študent SŠ. Z blízkeho okolia však poznám aj takých, ktorí na VŠ nešli, to znamená že cca od 20 rokov pracujú na plný úväzok, a za ten čas už mali možnosť sa trochu vypracovať a šetriť o 5 rokov dlhšie.

anonym_2b425a
9. jan 2026
@alica110

@anonym_autor Preboha, ale nie každý odloží toľko z výplaty 🤦‍♀️

@alica110 autorka predsa nikde nepíše o každom. Ale o 2 bezdetných ľuďoch s priemernými platmi, takže ušetriť 500x2 sa z toho dá, pokiaľ sa chce.

anonym_910511
9. jan 2026
@anonym_85a145

@sasa1310 a keď žije človek sám z čoho má šetriť? Napr matka s dvoma deťmi?

@anonym_85a145 ale ona píše o 2 ľuďoch, ktorí zatiaľ dieťa neplanuju

anonym_910511
9. jan 2026
@mateson2004

@martin96321 v automobilovom priemysle sa nezarába zle a určite nie 1100 eur
@mateson2004 tvoja celá výplata a niekoho ani nie polovica je to ťažké porovnávať.Stale platí vzdelávaj sa, snaž sa mať dobrý plat a budeš môcť lepšie bývať.