Kto rieši zatekanie od susedov?
Ahojte, potrebujem radu od niekoho, kto už riešil vytopenie bytu.
Už tretí krát sa nám na strope objavili mokré fľaky a začína nám praskať aj omietka. Podľa všetkého to ide z bytu nad nami, lenže sused stále tvrdí, že u nich je všetko v poriadku a nič netečie.
Nechceme sa hádať ani robiť zle susedské vzťahy, ale zároveň sa to očividne samo nevyrieši a nás už nebaví stále opravovať. Volá sa najprv správca, poisťovňa alebo treba nejakého odborníka, ktorý zistí zdroj problému? So susedom sa vôbec nedá dohodnúť.
Tento príspevok si celý protirečí 😀 Vraj nechceme sa hádat, ani robiť si zlé vzťahy ale zároveň sa so susedom nedá vôbec dohodnúť. Tak to teda na dobré vzťahy nevyzerá 😀
ak sused tvrdí že to nie on, môže mať pravdu…
bývate v nejakom paneláku? koľko poschodí je ešte nad vami?
pretože k vám to môže zatekať aj od susedov nad ním. ale to treba fyzicky preveriť.
ak nezistíte kde je problém, treba osloviť správcu.
skôr než problém nenájdete je zbytočné váš byt opravovať…
takže postup: nájsť problém. opraviť problém. osloviť poisťovňu. a až podľa toho čo povedia tak vtedy opravovať váš byt. nafoť si to každopádne…
@biba_18 7poschodvá bytovka, sme na 4tom. Teda mám si "zohnať" nejaké stavbára, alebo koho, čo by to pozrel? Alebo osloviť správcu a niekoho nájde on?
Tento príspevok si celý protirečí 😀 Vraj nechceme sa hádat, ani robiť si zlé vzťahy ale zároveň sa so susedom nedá vôbec dohodnúť. Tak to teda na dobré vzťahy nevyzerá 😀
@anonym_5d259f Sú to starší manželia. Som tak vychovaná, že mám úctu k starším, nechcem ich presviedčať, že je chyba u nich, ak mám ja mokrý plafón - aj keď mne to logicky z toho vychádza. Tak sme moc nepokecali :-/ Preto hľadám nejaké riešenie.
Kľudne to môže byt aj z bytu ešte vyššie
Mna ked zatapali,tak správcu
@biba_18 7poschodvá bytovka, sme na 4tom. Teda mám si "zohnať" nejaké stavbára, alebo koho, čo by to pozrel? Alebo osloviť správcu a niekoho nájde on?
@anonym_autor ak ten nad vami tvrdí že od neho to nejde, choď k susedom nad ním - vysvetli situáciu a skontrolujte spolu stupačky prípadne iné možné zdroje… keď aj vtedy nenájdete niekde mokré, vtedy oslov správcu. on to bude riešiť. jeho musí aj ten sused nad vami pustiť dnu.
Na akom mieste to zateka? Tam kde mate vy vanu? V zachode kde su stupacky? Nabuduce.zober suseda k sebe nech sa ide pozdiet. Potom urobim fotky a poslem do poistovne. Poistovna ti vyplati skodu a bude ju vymahat od suseda, ktory ju sposobil. Sused velmi rychlo zacne spolupracovat a hladat zdroj odkial.to tecie. Ci su starsi alebo nie, nemoze ta odbit, ze od neho to nie je ked ani nevie.kde to tecie.
@anonym_autor nahlasit poistnu udalost na poistovnu, zaroven si spravit fotodokumentaciu hned ako to zistite. Je mozne, ze preteka niekde kde oni nevidia, v paneloch su odlahcovacie otvory a tymi si voda tercie kde sa jej chce. Ale ako je to zrazu mokre, tak jednoznacne sa u nieco stalo a voda zatiekla. Kludne moze tiect aj z bytov vyssie. Keby to bola povedzme prasknuta rura, ktora slzi tak to by bolo mokre stale. Stari, nestari, jednoducho to treba riesit.
Robim okolo spravy bytovych domov. Koho tam mate ako spravcu (pozor, nemyl si to so zastupcom vlastnikov). Nahlasis poruchu, oni poslu firmu na obhliadku, vsetci susedia su povinni spristupnit byty zo zakona na kontrolu aj opravu. Dalsi postup podla nalezu.
Uz som take pripady mal : na prvy pohlad sucho, poza tepelnu izolaciu na rurke stekla tenky pramienok. Alebo problem o 2 poschodia vyssie a jeden byt bokom, uprostred sucho, voa vyrazila na spoji panelov o tie 2 poschodia nizsie.
Dalsi pripad bol v byte sucho, dole vytopene, dal som prec revizne dvierka na vani, pod vanou mokro. Pricina : zle urobeny silikon po obvode.
Alebo nedotiahnuta matica na vodomeri po vymene. Prasknuta rurka od vane, vytapalo len po kupani, pri sprchovani nie. Milion moznosti.
A uplne obycajne si sa pytala ci akurat perie pracka alebo sa niekto sprchoval? To ze to oni nevidia neznamena, ze to od nich nejde, nech uz maku akykolvek vek
To že od nich zateka, bude asi jasne, aj ked u nich môže byť sucho. Lebo napriklad im tečie nejake odtokove potrubie pod vaňou, a ta voda tecie iba tebe, teda im to žiadnu škodu nerobi. V každom prípade treba do toho zainteresovať správcu domu, nech pride najprv na obkliadku k tebe do bytu, kde mu ukážeš mokrý flak na stene. On ma potom povinnost ist to riesit dalej, teda ist o poschodie vyssie k susedom, kludne aj s nejakym odbornikom. Oni mu musia spristupnit byt, ak je tam podozrenie na tuto zavadu.
Ak si to riešila s tym dochodcami len nejakymi rečami, nevyriešis tak nič. Ucta k staršim? Tu som stratil, ked som videl koho dochodcovia vo velkom volia....
@anonym_5d259f malá 2posch bytovka, pani najomníčka nad nami, mne aj majiteľke bytu opakovane tvrdila že u nej chyba nie je, po opakovaných telefonatoch sa nevrátila domov. Nakoniec už kvapkala voda už aj zo stropu na prízemí, keď pani prišla konečne domov už stála voda pri vchodových dverách. Ale ona stále všetko popierala, ešte sa začala s nami hádať....samozrejme bola chyba u nej.
@anonym_5d259f malá 2posch bytovka, pani najomníčka nad nami, mne aj majiteľke bytu opakovane tvrdila že u nej chyba nie je, po opakovaných telefonatoch sa nevrátila domov. Nakoniec už kvapkala voda už aj zo stropu na prízemí, keď pani prišla konečne domov už stála voda pri vchodových dverách. Ale ona stále všetko popierala, ešte sa začala s nami hádať....samozrejme bola chyba u nej.
@anonym_4799ce Preco nezatvorite stupacku v takom pripade ? To zamedzi pokracovaniu vytapania.
@anonym_4799ce Preco nezatvorite stupacku v takom pripade ? To zamedzi pokracovaniu vytapania.
@patrike voda sa uzatvorila, keď bolo toľko vody, ale pred tým to dlho mokvalo a pani ma asi motto zatĺkať zatĺkať zatĺkať, prvé príznaky bolo ako u autorky
Este som zabudol, dalsi pripad : spoj odpadovych rur pod urovnou dlazky v bytovom jadre, tieklo to tam. To bol vacsi boj, lebo hlupaci mali vsetko oblozene a rezalo sa to von a vyberal sa podomietkovy system Geberit, kvoli pristupu. Nikomu neodporucam prerabky stylu "na zadnej stene jadra diera 30 x 30 cm pre vymenu a odpocet vodomerov", vsetko ostatne vymurovane a oblozene. Take buranie ide na naklady majitela bytu a rozbite obklady su jeho problem. Z fondu oprav ide len oprava samotna.

ak sused tvrdí že to nie on, môže mať pravdu…
bývate v nejakom paneláku? koľko poschodí je ešte nad vami?
pretože k vám to môže zatekať aj od susedov nad ním. ale to treba fyzicky preveriť.
ak nezistíte kde je problém, treba osloviť správcu.
skôr než problém nenájdete je zbytočné váš byt opravovať…
takže postup: nájsť problém. opraviť problém. osloviť poisťovňu. a až podľa toho čo povedia tak vtedy opravovať váš byt. nafoť si to každopádne…