Máte aj vy pohodových a dôveryhodných susedov?
My po včerajšku takýchto.. Minulé leto sme sa presťahovali do rodinného domu. Ako to už býva, okolo domu bolo stále čo robiť.. A práve náš sused bol človek, ktorý nám už od začiatku neraz pomohol... Často sa aj sám ponúkol, že nám niečo privezie, alebo vybaví, keďže má viacero dodávok a je zvyknutý stále niekde jazdiť. Jeho manželku sme dovtedy len občas videli. Pozdravili sme sa, usmiali na seba alebo si zamávali cez plot. Poviem vám, veľmi sympatická a krásna žena.. Minulý štvrtok mi cez plot podávala marhule a medzi rečou sa spýtala, či by sme sa nechceli prísť aj s deťmi okúpať k nim do bazéna. Keďže my bazén nemáme a vonku bolo neznesiteľne teplo, pozvanie sme prijali. Včera bolo u nás 39 stupňov, tak sme išli. Privítali nás, objednali 4 pizze, pripravili domácu citronádu, deti sa vyšantili v bazéne a my dospelí tež, ale sme celé popoludnie kecali. A práve vtedy sme sa o nich dozvedeli oveľa viac.. Susedova manželka je ukrajinka , no keby nám to sama nepovedala, nikdy by sme na to neprišli. Po slovensky hovorí úplne plynulo, bez akéhokoľvek výrazného prízvuku. Sused zase vie výborne po rusky, pretože niekoľko rokov pracoval v rusku. Bolo zaujímavé sledovať, ako medzi sebou prirodzene prepínajú z jedného jazyka do druhého. Potom nám porozprávali svoj príbeh.. Pred pár rokmi sa sused rozviedol. Bol sám a napriek tomu, že je úspešný, pracovitý a podľa mňa aj veľmi sympatický chlap, nedarilo sa mu nájsť partnerku. Vraj vždy sa našiel nejaký problém .. deti, vzdialenosť, veľa práce, málo času. alebo iné prekážky. a toto počúvam často ako dôvod prečo vzťahy neklapú. A potom úplnou náhodou stretol svoju dnešnú manželku. Na Slovensku bola len pár mesiacov, vedela iba po rusky a nikoho tu poriadne nepoznala. Oni dvaja si však jednoducho sadli. Ona nehľadala dôvody, prečo to nepôjde, ale dôvody, prečo to skúsiť. Dnes sú manželia, vychovávajú spolu jej sedemročného syna, ktorý má samé jednotky, čo ani naše deti nemajú, a hovorí po slovensky tak prirodzene, že by nikto nepovedal, že sa narodil ako rusky hovoriaci. Už veľmi dlho sme z nejakej rodiny nemali taký dobrý pocit, aj dnes ráno sme sa bavili, že prečo u nás sa stratili také zamilovane pohľady, a dotyky , ako u nich. Predtým sme bývali v paneláku medzi viac ako 150 rodinami a pritom sme za celé roky nezažili toľko srdečnosti, koľko od týchto susedov za niekoľko mesiacov. A aby toho nebolo málo tak o týždeň odchádzajú na dvojtýždňovú dovolenku. Sami od seba nám povedali, že sa môžeme počas celej ich neprítomnosti chodiť kúpať do ich bazéna a bez váhania nám dali kód od brány a povedali, nech si to užijeme.. V dnešnej dobe, keď sa ľudia často boja dôverovať aj vlastnej rodine, nám človek, ktorého poznáme len niekoľko mesiacov z videnia, zverí svoju terasu a bazén.. Nápad to bol pani susedy, a preto nie je to o národnosti. Nie je to o tom, odkiaľ človek pochádza. Je to o charaktere. A my máme asi velke šťastie, že práve takýchto susedov máme.
@anonym_autor áno, sem tam sa nájde aj slušný Ukrajinec
susedské vzťahy ja beriem odtiaľ potiaľ... nepoviem rokmi keď sa viac pozoznamujete, ale do cudzieho po prvej návšteve počas ich neprítomnosti by som si nedovolila ísť.... a už vôbec nie s kódmi a podobne.... toto je prípad podá ti prst a vezmeš celú ruku... pekne by som poďakovala a povedala že radi prídeme v čase ich prítomnosti ale počas neprítomnosti určite nie a nech si užijú dovolenku🙂
Súhlasím, že netreba všetko prijať
A ja osobne určite nie
Super, že su fajn
Tiež mám fajn susedov
Mám skvelých susedov, veľmi sme si ľudsky sadli, chodievame spoločne na výlety, rovnako aj naše deti vedia spolu super vychádzať. 😊 Žije nás tu ale väčšina mladých rodín. V paneláku predtým som mala susedov kadejakých ale aj tam som mala kamarátky.
@anonym_autor No ja by som si držala odstup kým sa viac nepoznáte, nehovorím že raz sa čas ísť k ním a priniesť koláč a nech urobia kávu a pokecať, rovnako naopak oni raz za čas prišli by k Vám, ale teda nevyužívala by som služby zadarmo od nich ako ten bazén. Lebo náhodou vznikne problém a budú Vám vyčítať že koľkokrát ste sa u nich kúpali zadarmo, respektíve budú čakať protislužby. Ako pokecať si ak si rozumiete určite, ale ten bazén nie. Inak neponúkli Vám to preto aby ste tam išli a polievali im kvety a záhradu?
@anonym_373b83 no náš parlament a vláda priam prekypujú slušnostou a morálkou
@anonym_autor No ja by som si držala odstup kým sa viac nepoznáte, nehovorím že raz sa čas ísť k ním a priniesť koláč a nech urobia kávu a pokecať, rovnako naopak oni raz za čas prišli by k Vám, ale teda nevyužívala by som služby zadarmo od nich ako ten bazén. Lebo náhodou vznikne problém a budú Vám vyčítať že koľkokrát ste sa u nich kúpali zadarmo, respektíve budú čakať protislužby. Ako pokecať si ak si rozumiete určite, ale ten bazén nie. Inak neponúkli Vám to preto aby ste tam išli a polievali im kvety a záhradu?
@marsmykkok neuveríš ale niekedy urobi človek niečo len tak, proste nečaka za to nič , vôbec nič , chceš aby mal krajši den ten druhy nič viac a nič menej
ja si pamätam časy kedy bolo normalne ked ti chybalo vajičko alebo niečo tak sa zazvonilo u susedy požičat , nemali sme telefon ale ked bol stav nudze tak volali k nim ,neobtažovali nás zavolat , pripadne nebol problem si ist k niekomu požičat zošity a odpisat poznamky
teraz z toho si neviem nefunguje nič , poznamky ani len cez net screen nie je ochota ..
vytraca sa ludskost
ja som skor z tych skeptickych... je to mile ALE...
urcite by som bazen pocas nepritomnosti nevyuzivala...
@marsmykkok neuveríš ale niekedy urobi človek niečo len tak, proste nečaka za to nič , vôbec nič , chceš aby mal krajši den ten druhy nič viac a nič menej
@sara07 však ale za 2 týždne im zeleň v lete vykape to je fakt, tak preto to riešim, nežijem na ružovom obláčiku ako ty... Za mňa je ok napríklad povedať že ak chcete mohli by ste sa prísť občas okúpať a poliať nám trocha záhradu, dáme kľúče. Ale tu mi príde tak že dali kľúče a bazén a očakávajú protislužbu a nepovedali to narovinu... Napríklad aj nám susedia polievajú cez dovolenku, dávame kľúče, vždy im za to niečo kúpim čo chcú na dovolenke...
ja si pamätam časy kedy bolo normalne ked ti chybalo vajičko alebo niečo tak sa zazvonilo u susedy požičat , nemali sme telefon ale ked bol stav nudze tak volali k nim ,neobtažovali nás zavolat , pripadne nebol problem si ist k niekomu požičat zošity a odpisat poznamky
teraz z toho si neviem nefunguje nič , poznamky ani len cez net screen nie je ochota ..
vytraca sa ludskost
@sara07
sud podla seba, ako kde
ako si zariadis, tak mas - co posielas, to dostavas
my sme starsia novostavba, byvam tu uz 20 rokov a na par - slovom 2 vynimky, vsetci spolu vychadzame, zdravime sa, poziciavame si, stretavame sa aj okrem schodzi, grilujeme - vsetko fičí - deti nam spolu vyrastli
ked si chcem pozicat vajicko, mozem si vybrat, ku komu pojdem 🙂
síce bývame v paneláku a nie v dome, ale máme hneď vedľa vo vchode susedov, sú v našom veku, dieťa jedno čo majú chodí s našou dcérou do triedy a tiež keď je niečo treba, tak si pomôžeme, donesieme, robíme spolu akcie (teraz pôjdeme spolu oslavovať moju 40tku) a podobné veci podnikáme..je dobré mať takýchto ľudí okolo seba, lebo nikdy nevieš, či nebudeš niečo potrebovať..v tom istom vchode bývajú ďalší, ktorým keby poviem tiež pomôžu a kúsok ďalej ďalší takže tak..takisto keď som bola minulý rok na dovolenke mi suseda chodila polievať kvety, lebo sme boli 2t preč..želám Vám aj naďalej takúto spolupatričnosť, načo si robiť zle, nie sme na tomto svete tak dlho, treba si ho spríjemňovať a nie kaziť 😉
My sme síce v paneláku, ale mame super susedov...mame aj kľúče od bytov navzájom...ked niečo pochybi vezmeme si jedna od druhej...ked sme mali veľkú návštevu tak sme spali u nich aby sme sa pomestili...chodíme spolu na výlety a pod...kwd boli na dovolenke a vytopili ich, tak sme všetko upratali, oprali a ked sa vrátili, tak uz aj poistka bola vybavená...naše deti su ako súrodenci...lepších susedov som si nemohla zelat
@sara07
sud podla seba, ako kde
ako si zariadis, tak mas - co posielas, to dostavas
my sme starsia novostavba, byvam tu uz 20 rokov a na par - slovom 2 vynimky, vsetci spolu vychadzame, zdravime sa, poziciavame si, stretavame sa aj okrem schodzi, grilujeme - vsetko fičí - deti nam spolu vyrastli
ked si chcem pozicat vajicko, mozem si vybrat, ku komu pojdem 🙂
@anonym_c0b3bf ako si zariadis, tak mas - co posielas, to dostavas😂😂😂
milý anonYYYYm ked sa pozdravíš prvá novej susede a tá sa neodzravi len sa na teba pozrie , tak neviem či je vhodne zaklopat o to vajičko
ked sme sa nastahovali bola tu super partia, žial ta nova nemá zaujem , sneh alebo listie odpratava len určita čast a môžeš napisat oznam kolko chceš
aj u nás sme kecali na dvore alebo sa grilovalo inak , nová čast nemá záujem aj ked sa pozvali
takže mi tu nevnucuj názor že je to o tom ako ja niečo posielam 😂😂😂😂
to su také žvásty až to boli normalne
a ohladne poznámok, vždy sme boli ochotní ich dat ked niekto pýtal , takže to nie je o tom že my sme nedali len pýtali
@anonym_c0b3bf ako si zariadis, tak mas - co posielas, to dostavas😂😂😂
milý anonYYYYm ked sa pozdravíš prvá novej susede a tá sa neodzravi len sa na teba pozrie , tak neviem či je vhodne zaklopat o to vajičko
ked sme sa nastahovali bola tu super partia, žial ta nova nemá zaujem , sneh alebo listie odpratava len určita čast a môžeš napisat oznam kolko chceš
aj u nás sme kecali na dvore alebo sa grilovalo inak , nová čast nemá záujem aj ked sa pozvali
takže mi tu nevnucuj názor že je to o tom ako ja niečo posielam 😂😂😂😂
to su také žvásty až to boli normalne
a ohladne poznámok, vždy sme boli ochotní ich dat ked niekto pýtal , takže to nie je o tom že my sme nedali len pýtali
@sara07
tak z toho tvojho prveho prispevku to nebolo jasne
napisala si to tak vseobecne, s povzdychom, ako to vseto bolo kedysi super - taky ten spomienkovy optimizmus
ja ti nic nevnucujem, ja som napisala svoj nazor
ak to mate dnes horsie, tak je to skoda a cloveka to mrzi
ale nemyslim, ze teraz ideme vsetci razit teoriu, ze sa vytraca ludskost a ludia su zli a podobne - to su zas zvasty pre mna, vsade sa stale najdu dobri ludia - mozno akurat nie su vo vasom vchode
Mame 2 zavistlivcov,uz pocujem suseda:no uz zase po nas opakuju.Akurat nam firma montuje tepelne cerpadlo,to iste bolo s pristreskom na auta.Ze po nich opakujeme,ze on to mal prvy.My ale uz robime 3tie statie,on ma len 1.
Dalsi sused,zase pozera auta.No aj my by sme chceli pre nase 2 deti 7miestne auto,nech maju viac miesta,kde na to beriete.U nas je to nutnost mame 5deti,teraz mame 8miestnu dodavku.
Ale dalsi susedia su uplne super,naozaj.Su to bratia uz na dochodku a aj ich manzelky nam vzdy daju bud ceresne,hriby.Teraz nam budu krmit sliepky cez dovolenku.My im zase dame flasu ako podakovanie.Uzasni su velmi.
@anonym_autor sused nám nasluboval, že ak postavíme plot, pôjde s nami “na polovicu”. My sme postavili plot, na polovicu nešiel, vďaka plotu sa nevidame a mame od nich pokoj 🤣🙈 on ma z každej strany iný plot ( nasluboval polovicu platenia plotu každému, kto býva vedľa neho). Jeho ploty z jeho pozemku sú otras, každý ina farba, iný vzor, vypada to ako u neprisposobiveho😂 ale kto chce kam, pomozme mu tam… my kvôli nemu nie sme odkázaní na suché rozky…. 🤷♀️ mne nechýba, nepotrebujem ho, mame svoj klud…
Mam milych susedov, ale do bazena by som k nim v nepritomnosti nesla. … a to maju nasi prekrasny bazen, ktory im v dobrom zavidim. Skor sa obmedzime na ovocie, zeleninu kolac, kava a kvakanie, niektore veci proste nie. Aj v panelaku ich mame fajn, ale dospeli skor sa stretneme pri akciach vo vnutrobloku ako vnutri. Deti sa chodia hrat.
Mne ja také teplo ,že keby mi susedia povedali,že môžeme k ním do bazéna,tak im ruky nohy bozkávam.
@anonym_373b83 lebo Slováci sú úplne všetci slušní, len sem tam nejaký doboda svoju bývalú manželku
vytraca sa ludskost
@sara07 Ja som presne takto susede požičiavala. Raz vajíčko, raz jej chýbala štipka soli, raz deci octu/oleja. Raz prišla, že jej chýbajú 3 eurá na taxi. Vždy som dala. Ale raz prišla, že ide piecť koláč a chýbajú jej nejaké maličosti, či jej požičiam, tak ja jasné. Ale keď začala 200 g cukru, 300 g múky, prášok do pečiva, kakao. Pomaly všetky suroviny na koláč, tak som jej slušne povedala, že 500 m od bytovky je obchod, tak sa urazila a odvtedy ma ani nepozdraví 🤔 A nikdy mi nič nevrátila späť, okrem tých peňazí na taxi 🤔
@sara07 Ja som presne takto susede požičiavala. Raz vajíčko, raz jej chýbala štipka soli, raz deci octu/oleja. Raz prišla, že jej chýbajú 3 eurá na taxi. Vždy som dala. Ale raz prišla, že ide piecť koláč a chýbajú jej nejaké maličosti, či jej požičiam, tak ja jasné. Ale keď začala 200 g cukru, 300 g múky, prášok do pečiva, kakao. Pomaly všetky suroviny na koláč, tak som jej slušne povedala, že 500 m od bytovky je obchod, tak sa urazila a odvtedy ma ani nepozdraví 🤔 A nikdy mi nič nevrátila späť, okrem tých peňazí na taxi 🤔
@anonym_0ce1ba u nás sa to jedno vajičko ale vratilo vždy zase .. drvivá väčšina bolo vajíčko a cibula 😂😂 ako píšeš muka cukor to by som už ani nič nepiekla
@anonym_0ce1ba u nás sa to jedno vajičko ale vratilo vždy zase .. drvivá väčšina bolo vajíčko a cibula 😂😂 ako píšeš muka cukor to by som už ani nič nepiekla
@sara07 Ako kým to boli maličkosti, tak som to neriešila. Proste vajíčko, cukor stane sa, že chýba. Ale bola som šokovaná, keď prišla s "maličkosťou" na koláč 🤣 Veď to som jej ho mohla rovno upiecť. Jej odpoveď na moje konštanovanie, že vedľa bytovky je obchod bola, že ona nechodí do obchodu cez víkend 🤔 Jeden sused si zase požičal toaletný papier, pred 2-3 rokmi, nepamätám si presne. Odvtedy vždy, keď ma stretne tak prvé slová suseda idem do obchodu a vrátim vám ten toaleťák 🤣 Keby mi to nepripomínal, tak dávno na to zabudnem. 🤣 X-krát som mu povedala, že nemusí ale vždy mi to sľubuje, keď ma vidí 🤣

@anonym_autor ❤️