icon

Odsťahovali by ste sa?

14. aug 2026

48 rokov bývate v jednom bytovom dome, po smrti rodičov ste si prerobili byt a žijete tam so ženou a s deťmi. Kvôli susedovi nad vami sa už nevyspíte, ani cez deň - po nočnej, pred nočnou, ani večer keď prídete z poobednej. Rozhovory nepomáhajú, oficiálne nič neporušuje, to, že sú hluční nie je porušovanie pravidiel. Nerobia v byte párty, ani orgie. Napriek tomu váš spánok skončil. Celá rodina ste permanentne unavená, podráždená, frustrovaná. Obrátili ste sa na stavebný úrad, na správcu, na bytové družstvo. Každý dáva od toho ruky preč. Jedinou možnosťou je sa odsťahovať. Ale hodnota nášho bytu klesla, lebo nikto si po 30 min pobyte v našom byte ten byt nekúpi...

Strana
z4
anonym_b6fe76
15. aug 2026

Tak u nas jeden sused rucne-strucne vysvetlil problemovemu susedovi co mu vadi a odvtedy je klud 😂

anonym_26993b
15. aug 2026

@anonym_autor odstahovala by som sa nie som strom aby som zila cely zivot priputana k jednemu miestu

anonym_73dc7e
15. aug 2026

@anonym_autor presne viem o čom píšeš. Aj u nás bol tento problém. Debilko pod nami sa rozišiel s frajerkou a začal prenajímať byt. Pol roka totálne peklo!!! Partie mlaďasov, čo im rodičia nedovolili robiť bordel doma sa poskladali na ubytko a robili si párty priamo pod nami.
Aj my sme chceli odísť, lebo sme boli z toho na prášky (doslova).

Tak si prenajmi ten byt 1,2,3 x... Daj zlé hodnotenie a keď už budeš mať prístup do bytu, parádne upchaj záchod, orýp steny a pod. Buďte kreatívni!
Za tých pár 100€ navyše ti to môže s manželkou zaručiť pokojnejšie noci, keď z hodnotenia 8 klesnú na 5 😉

anonym_99ee9d
15. aug 2026
@anonym_b6fe76

Tak u nas jeden sused rucne-strucne vysvetlil problemovemu susedovi co mu vadi a odvtedy je klud 😂

@anonym_b6fe76 nasa suseda isla s deckom a nakupom domov. Kym vyberala postu dieta sa pomocilo. Asi mu moc postekal po nohach normalne po nom zostala mlacka. Ponahlala sa s deckom a nakupom do bytu pre handru, ze tu mlacku vytrie. Za ten cas sa na tej mlacke posmykla ina suseda. Spadla, mala narazenu ruku a 3 rebra. Cez mediatora mimosudne sa dohodli na 3000€ odskodneho. Ak by to slo na sud bola by to ovela vyssia suma. Pred 50 rokmi si mohla fackat krista krizom koho si chcela. V sucasnosti ak nemas vplyv moc a vplyvnych pravnikov za sebou na nikoho by som ani nedvihla ruku. Klasifikacia umyselneho ublizenia na zdravi znamena nielen vlacit sa po sudoch, mat zaznam v registri trestov ale pri sikovnom pravnikovi dotycneho prefackaneho aj velke tisice platene na fyzickom a dusevnom odskodnom. Take rady so smajlami si nechaj pre nejakych sedlakov do senku.

anonym_e221f3
16. aug 2026
@anonym_897c3c

pises, ze kvoli nemu nespite, ale hluk robia aj cez den, ked aj 30 minut staci na odstrasenie potencialneho kupcu

to bude daco specificke - daj viac info.

a ano, srat na byt a dake spomienky, su to len steny, ziadny byt nestoji za moje zdravie
a ano zazila som si so susedmi svoje a preto by som to riesila, prave preto

@anonym_897c3c
Ano,tiež by som sa odsťahovala,ale pred tým by som dotyčným oznámila,že aj keď prerobím,kľudne byt predám aj cigáňom.

martinka17
16. aug 2026
@anonym_autor

@martinka17 robíme to, s každým sa rozprávame, vylepili sme papiere aj do výťahu, dali sme papiere ľuďom o nočnom kľude. Ale nezabránime im sa rozprávať v byte, variť a existovať. Ak by bola zachovaná pôvodná dispozícia (teda viac menej pôvodná) a neprenajímal by sa, ale riadne by tam bývali ľudia, verím, že by sme vychádzali, ako doposiaľ s každým. Podnety sme dali už na všetky orgány, volali sme aj políciu, ale nič neporušili.

@anonym_autor Ak nechceš ísť cestou zničenia hodnotenia ubytovania, nájdi si niečo ine a dúfam, že to nebude horšie.

anonym_351f15
16. aug 2026
@anonym_4002ab

A preto byvanie v byte nema ziadnu hodnotu, su to zdielane koje, nic viac, v byte vlastnis len jeho vzduch, vybavenie a podiel na bytovom dome teda ani tie panely/mury/steny nie su tvoje, ale je to spolocne vlastnictvo vlastnikov bytoveho domu, v rodinnom dome vlastnis ako pozemok tak kazdy material v nom, do bytu ide byvat len naprosto chory clovek.

Dupot, zhovorky, bezdomovci v bytovom dome, to je len zaciatok chutoviek...

@anonym_4002ab No akoby v domoch nezili tupci. Aj v dome ked mas blbcov susedov to moze byt o drzku.

magdalienka11
16. aug 2026
@anonym_autor

@lienka.7 prichádzajú hostia v noci domov, každé ich slovo počujeme u seba v spálni, tým, že si dali kuchyňu nad našu spálňu. Búchanie hrncami, riady, detailne počujeme všetky rozhovory, šúchanie stoličiek po podlahe, sprchovanie sa / tiež zmenili dispozíciu kúpelky). Párty skupiny prišli nad ránom o 4:50 a my sme už odvtedy nespali. Hostia predtým vstávali o 3:30 ráno a s nimi sme boli aj my hore, lebo ich máš hlukom priamo v izbe. Na balkóne fajčia v zásade celú noc, tí predtým telefonovali stále na hlasitý odposluch, aj v kuchyni aj na balkóne, takže si kompletne informovaní o všetkom. Hostia nám zvonia na zvonček, aby sme im otvorili kedykoľvek.

@anonym_autor poriešiť izoláciu.

autor
16. aug 2026
@magdalienka11

@magdalienka11 ja mám izoláciu v poriadku v byte. Nebudem teraz investovať 4500 eur do toho, aby som si komplet zmenil izoláciu. Izolovať musia oni podlahu. A hlavný problém je zmena dispozície bytu.

anonym_b6fe76
16. aug 2026
@anonym_99ee9d

@anonym_b6fe76 nasa suseda isla s deckom a nakupom domov. Kym vyberala postu dieta sa pomocilo. Asi mu moc postekal po nohach normalne po nom zostala mlacka. Ponahlala sa s deckom a nakupom do bytu pre handru, ze tu mlacku vytrie. Za ten cas sa na tej mlacke posmykla ina suseda. Spadla, mala narazenu ruku a 3 rebra. Cez mediatora mimosudne sa dohodli na 3000€ odskodneho. Ak by to slo na sud bola by to ovela vyssia suma. Pred 50 rokmi si mohla fackat krista krizom koho si chcela. V sucasnosti ak nemas vplyv moc a vplyvnych pravnikov za sebou na nikoho by som ani nedvihla ruku. Klasifikacia umyselneho ublizenia na zdravi znamena nielen vlacit sa po sudoch, mat zaznam v registri trestov ale pri sikovnom pravnikovi dotycneho prefackaneho aj velke tisice platene na fyzickom a dusevnom odskodnom. Take rady so smajlami si nechaj pre nejakych sedlakov do senku.

@anonym_99ee9d Ano lebo prepita nezamestnana socka ma na pravnikov 😂 Nabuduce si nechaj tieto kecy pre tupe kravy ako si ty 😘

fairyy
16. aug 2026

ak ty izolaciu nechces riesit a oni ako vidis nic neporusuju tak potom vybavene predaj byt niekomu kto tu izolaciu si vyriesi a bude spokojne zit aj v tom byte ...lebo ako sam vravis ti ludia sa len rozpravaju pohnu stolickou alebo si varia jedlo ...

cacianka
16. aug 2026
@simca06022011

Ano potom som to docitala, ze prenajom... no obmedzit podnikanie veru mozete... nakolko rusia klud a to nie je podnikatelsky objekt, ale bytovy dom.
TAK AI:
Ak sused nesúhlasí s prevádzkou Airbnb v bytovom dome a hostia pravidelne rušia nočný kľud (medzi 22:00 a 06:00 hod.), ide o porušovanie verejného poriadku a občianskeho spolunažívania. Susedia majú právo situáciu aktívne riešiť, a to volaním polície, sťažnosťami vlastníkovi alebo podaním na súd. Riešenie rušenia nočného kľudu Volajte políciu: Priamo počas hluku (krik, hudba, párty) treba kontaktovať štátnu (158) alebo mestskú políciu (159). Polcajti môžu udeliť blokovú pokutu priamo hlučným hosťom bez ohľadu na to, či sú to turisti.
Záznamy a sťažnosti: Všetky výjazdy polície a sťažnosti je nutné dokumentovať ako dôkaz o opakovanom narušovaní poriadku.
Kontaktujte majitelja: Zodpovednosť za správanie hostí nesie majiteľ bytu, ktorý ho cez Airbnb prenajíma. Majiteľa treba písomne upozorniť na porušovanie pravidiel.
Právne možnosti susedov a spoločenstva
Podpora pre susedov Airbnb: Platforma prevádzkuje špeciálnu linku na Podporu pre susedov Airbnb, kde možno nahlásiť hluk, večírky alebo neporiadok, čo môže viesť k penalizácii hostiteľa.Súdna žaloba: Ak majiteľ bytu nereaguje, dotknutí susedia sa môžu obrátiť na súd a žiadať, aby sa vlastník zdržal obťažovania hlukom nad mieru primeranú pomerom podľa Občianskeho zákonníka (zásah do pokojného užívania vlastníctva).
Správca domu a spoločenstvo (SVB): Bytové domy môžu prostredníctvom správcu alebo spoločenstva vlastníkov požadovať férové podmienky (napr. vyššie príspevky do fondu opráv pri zvýšenej záťaži spoločných priestorov). Samotný zákaz krátkodobého prenájmu však spoločenstvo vlastníkov nemôže nariadiť len obyčajným interným hlasovaním, ak to neumožňujú širšie právne predpisy alebo stanovy.

--- ale teda ja mam velke pochybnosti o schopnosti nasej policie a pravnikov toto riesit. Je uplne jasne, ze podnikat sa neda vsade a so vsetkym... tu vsetko sa tak zle riesi, ze clovek je z toho az znechuteny... popravde, vadilo by mi to neviem ako by som to riesila..

@simca06022011 presne na ten občiansky zákonník som smerovala, že spoluvlastníci sa musia zdržať akéhokoľvek narušenia byvania

anonym_99ee9d
16. aug 2026
@anonym_b6fe76

@anonym_99ee9d Ano lebo prepita nezamestnana socka ma na pravnikov 😂 Nabuduce si nechaj tieto kecy pre tupe kravy ako si ty 😘

@anonym_b6fe76 tupa krava si akurat ty. Ked niekto prenajima byt tak bude mat aj na pravnika. Rady o fackani rozdavaj sedlakom a ludom rovnakej urovne na akej si ty.

patrike
16. aug 2026
@magdalienka11

@magdalienka11 Mas nejaku realizaciu, kde to funguje ? A je autorka ochotna zmensit si byt z kazdej strany o 10 cm a to iste strop ? S nakladmi od 5000 vyssie ?

kitycat
16. aug 2026

A to kde byvate, ze je nonstop vybookovane?

A preco nepises hned, ze hluk je z bezbeho uzivNia bytu v ktorom bola menena dispozicia?

martinka17
16. aug 2026
@kitycat

A to kde byvate, ze je nonstop vybookovane?

A preco nepises hned, ze hluk je z bezbeho uzivNia bytu v ktorom bola menena dispozicia?

@kitycat no zase netvarme sa že sa jedná o bežné užívanie bytu. Partia ľudí na dovolenke je všetko možné len nie bežný užívateľ. Tam sa popíja, veselo pokrikuje, bucha sa a presúva hlučné nábytok, čas je absolútne neexistujúci faktor... To je ako mať permanentne žúrku nad hlavou. Alebo si ešte nemala nad sebou partiu, ktorá si v byte spravila žúrku?

anonym_38fcdb
16. aug 2026

@anonym_autor predajte byt rómom. Im to nebude vadit, tiež sú hluční.

kitycat
16. aug 2026
@martinka17

@kitycat no zase netvarme sa že sa jedná o bežné užívanie bytu. Partia ľudí na dovolenke je všetko možné len nie bežný užívateľ. Tam sa popíja, veselo pokrikuje, bucha sa a presúva hlučné nábytok, čas je absolútne neexistujúci faktor... To je ako mať permanentne žúrku nad hlavou. Alebo si ešte nemala nad sebou partiu, ktorá si v byte spravila žúrku?

@martinka17 autor sam pise, ze ide o bezne uzivanie bytu. Strana 3

Ale tym ze zmenil dispoziciu pocuju v spalni umyvanie riadu ci varenie a rozhovory

123profil321
Autor odpoveď zmazal
autor
17. aug 2026
@123profil321
Odpoveď bola zmazaná

@123profil321 cez airbnb, booking a ešte ďalšie dve platformy.

simca06022011
17. aug 2026

Mimochodom na takuto zmenu dispozicie bytu ma aj nejake ohlasky, povolenia? Lebo teda viditelne chyba je tam...
Riesit cez stavebny urad, napr tu je STN, a hlavne... je nezmysel, ze on si moze slobodne podnikat, on zmenil uzivanie bytu z byvania na podnikanie, ale jeho prava koncia tam kde zacinaju vase, susedov, ktori maju pravo na kludne nerusene fungovanie. Na zmenu dispozicie bytu treba mat povolenia/ohlasky, byt ma mat oddelene tiche a hlucne miestnosti a to v bytovke aj nad sebou v bytoch, vedla seba... aby sa nerusili ludia. Cize stavebny urad, ruvz toto riesia.

Slovenská technická norma STN 73 4301 pristupuje k ochrane pred hlukom primárne cez tzv. urbanisticko-typologické a dispozičné zásady, pričom pre konkrétne technické hodnoty nepriezvučnosti konštrukcií sa odvoláva na pridruženú akustickú normu STN 73 0532.Rozmiestnenie obytných miestností v bytovom dome podľa hlučnosti upravuje norma cez nasledovné pravidlá:1. Zónovanie bytu (Dispozičné oddelenie)Oddelenie tichej a hlučnej zóny: Norma vyžaduje, aby boli v pôdoryse bytu jasne oddelené prevádzkovo hlučné priestory (kuchyňa, kúpeľňa, WC, technická miestnosť) od chránených pobytových miestností (spálňa, detská izba).Akustický filter: Odporúča sa medzi hlučné zóny a spálne vkladať „komunikačné filtre“, teda chodby, predsiene alebo šatníky, ktoré fungujú ako prirodzená zvuková bariéra.2. Vertikálne a horizontálne radenie miestností nad sebou/vedľa sebaZákaz radenia „hlučná nad tichú“: V bytovom dome nesmie byť dispozične umiestnená prevádzkovo hlučná miestnosť jedného bytu (napr. kuchyňa či kúpeľňa) priamo nad alebo pod spálňou či detskou izbou susedného bytu. Dispozície bytov na jednotlivých podlažiach by mali byť identické (zrkadlené alebo identicky orientované), aby sa eliminoval prenos krokového hluku a hluku zo sanity do tichých zón susedov.Susedstvo s inými bytmi: Stena medzi bytmi nesmie priamo spájať hlučný priestor jedného bytu s obytnou izbou susedného bytu bez zvýšenej akustickej ochrany.

autor
17. aug 2026
@simca06022011

Mimochodom na takuto zmenu dispozicie bytu ma aj nejake ohlasky, povolenia? Lebo teda viditelne chyba je tam...
Riesit cez stavebny urad, napr tu je STN, a hlavne... je nezmysel, ze on si moze slobodne podnikat, on zmenil uzivanie bytu z byvania na podnikanie, ale jeho prava koncia tam kde zacinaju vase, susedov, ktori maju pravo na kludne nerusene fungovanie. Na zmenu dispozicie bytu treba mat povolenia/ohlasky, byt ma mat oddelene tiche a hlucne miestnosti a to v bytovke aj nad sebou v bytoch, vedla seba... aby sa nerusili ludia. Cize stavebny urad, ruvz toto riesia.

Slovenská technická norma STN 73 4301 pristupuje k ochrane pred hlukom primárne cez tzv. urbanisticko-typologické a dispozičné zásady, pričom pre konkrétne technické hodnoty nepriezvučnosti konštrukcií sa odvoláva na pridruženú akustickú normu STN 73 0532.Rozmiestnenie obytných miestností v bytovom dome podľa hlučnosti upravuje norma cez nasledovné pravidlá:1. Zónovanie bytu (Dispozičné oddelenie)Oddelenie tichej a hlučnej zóny: Norma vyžaduje, aby boli v pôdoryse bytu jasne oddelené prevádzkovo hlučné priestory (kuchyňa, kúpeľňa, WC, technická miestnosť) od chránených pobytových miestností (spálňa, detská izba).Akustický filter: Odporúča sa medzi hlučné zóny a spálne vkladať „komunikačné filtre“, teda chodby, predsiene alebo šatníky, ktoré fungujú ako prirodzená zvuková bariéra.2. Vertikálne a horizontálne radenie miestností nad sebou/vedľa sebaZákaz radenia „hlučná nad tichú“: V bytovom dome nesmie byť dispozične umiestnená prevádzkovo hlučná miestnosť jedného bytu (napr. kuchyňa či kúpeľňa) priamo nad alebo pod spálňou či detskou izbou susedného bytu. Dispozície bytov na jednotlivých podlažiach by mali byť identické (zrkadlené alebo identicky orientované), aby sa eliminoval prenos krokového hluku a hluku zo sanity do tichých zón susedov.Susedstvo s inými bytmi: Stena medzi bytmi nesmie priamo spájať hlučný priestor jedného bytu s obytnou izbou susedného bytu bez zvýšenej akustickej ochrany.

@simca06022011 riešime to so stavebným úradom, zatiaľ sa vyviňujú, s magistrátom, miestnym úradom, správcom, daňovým úradom. RUVZ sme ešte neriešili.

cacianka
17. aug 2026
@simca06022011

@simca06022011 najlepší príspevok , konečne k veci👏👏👏

martinka17
17. aug 2026
@kitycat

@martinka17 autor sam pise, ze ide o bezne uzivanie bytu. Strana 3

Ale tym ze zmenil dispoziciu pocuju v spalni umyvanie riadu ci varenie a rozhovory

@kitycat máš pravdu, mala som napísať bežný užívatelia. Tak skúsim to ináč - partia na dovolenke sa nespráva rovnako ohľaduplne ako rodina vo vlastnom (bez ohľadu na výnimky, ktoré sú všade).

Strana
z4