icon

Otvorený bazén a bezpečnosť detí: Kto je zodpovedný?

21. jún 2026

Ahojte,
Máme susedov , dlho vedľa seba bývame, oni 4 deti do 6 rokov všetky.
My máme 2 deti , vek 7 a 12
Máme bazén na pozemku murovaný s krytom.

S tym, že nemáme prednú bránu s bránkou,rozumej oplotenie z ostatných troch strán je plný plot.

Suseda na mňa naziapala ,že ma videla autom odchádzať a že nechala som otvorený bazén, ako si to môžem dovoliť ,že sa môže napr. Stať že ich dieťa niektoré vybehne a utopí sa v našom bazéne ,keďže som nezatiahla kryt.
Rozumej,ich deti ku nám nikdy neprešli ,neutiekli ,nevbehli a ani žiadne deti z ulice.
Dom máme vpredu a bazén je vzadu na pozemku.
Len pre predstavivosť.

Ako nerozumiem, je to môj pozemok ,prečo by som ja mala zatvárať bazén ,lebo možno jej deti utečú?

Toť len taká otázka na diskusiu

Strana
z2
anonym_34f403
21. jún 2026

Každý si zodpovedá za svoje deti

arianna25
21. jún 2026

Podľa mňa ju je figa do toho čo ty máš na pozemku. Jej deti nemajú čo hľadať na tvojom pozemku bez dovolenia a nemajú byť bez dozoru.
Nemá ťa čo lešovať a vonkoncom nie zjapať.

ivik4
21. jún 2026

Zodpovedna je ona ale mna napadlo ze je mozne ze naozaj jej deti niekedy uz presli ku Vam len ty o tom nevies, nevsimla si si. Preto sa zlakla a tak vyletela

jaja1979
21. jún 2026

@anonym_autor podľa mňa zodpovední sú rodičia, ale pre svoj pokoj by som bazén zatvárala, ak sa dá. Nechcela by som žiť s pocitom, že nejaké dieťa sa utopilo v mojom bazéne aj keď nie mojou vinou...

anonym_74283a
21. jún 2026

Nech si ich ustrazi aj my mame 3r a teraz sa kupe v bazene,co mame v zemi bez krytu.Je nauceny od malinkata okolo bazenu nesmie chodit.A to iste aj strasia,ked bola malinka.A to mame 5deti a nikto do neho nespadol a navyse od mala ucime deti,ze sa nesmie vstupovat na cudzi pozemok aj ked je otvoreny.Tak jej povedz nech si vychova deti a hlavne nech si ich ustrazi.

anonym_2ccc8f
21. jún 2026

@anonym_autor zľakla sa , vy ho zatvárajte aj keď je zodpovedný rodic

luciaruz
21. jún 2026

To co si dovoľuje ziapať??? Tvoj pozemok, tvoj bazén. Nie si nikomu nič povinná. Ked nevie, kde jej behajú deti, to je jej problém. A najma take malé. To je len jej hanba.

anonym_83e2ed
21. jún 2026

@anonym_autor ked vies ze ti tam moze ktokolvek z deti ci tvojich ci cudzich vbehnut tak ho zatvaraj nie? Ci co budes cakat kym.sa nejake decko utopi a ty sa na sude dozvies ze ci si vinna? Ved aj kvoli vlastnym detom to zatvaraj vzdy ked na nich v bazene nedozerate. Urob si z toho rutinu, nie potom plakat ze kto za to moze.

cyberk
21. jún 2026

Tak toto je riadna drzost 😂 ziapat na suseda, ze si nezavrel bazen lebo co ak moje dieta ujde a spadne tam, ak by sa aj nestastie stalo, je to jej vina. Riadne padnuta na hlavu musi byt, kotit sa vie, ale vychovat uz nie.

sissy27
21. jún 2026

@anonym_autor za svoje deti si je zodpovedna sama. Ked jej utecu z domu a vbehnu pod auto, ktore ide predpisovo, tiez bude nadavat vodicovi?
Ja by som si hlavne pre svoj vlastny klud riadne oplotila a uzavrela pozemok, nech mi tam nikto cudzi nelezie ani omylom.

adri266
21. jún 2026

@anonym_autor Tak ja neviem, ak pride ich dieta na Tvoj pozemok a potkne sa na nedorobenom chodniku, takisto budes Ty za to zodpovedna, ze nie je vyrovnany?

anonym_d6cd9d
21. jún 2026

Ona zodpoveda za svoje deti aby nevkrocili na cudzi pozemok v prvom rade.

anonym_436397
21. jún 2026
@cyberk

Tak toto je riadna drzost 😂 ziapat na suseda, ze si nezavrel bazen lebo co ak moje dieta ujde a spadne tam, ak by sa aj nestastie stalo, je to jej vina. Riadne padnuta na hlavu musi byt, kotit sa vie, ale vychovat uz nie.

@cyberk
Vela sa zmenilo za posledne roky vela bazenov pribudlo ale tu odpovede na MK su stale predpotopne
Takze :
Podľa slovenského práva má každý povinnosť správať sa tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví a majetku (tzv. všeobecná prevenčná povinnosť podľa Občiansky zákonník). Bazén predstavuje riziko, najmä pre malé deti. Ak je ľahko prístupný z verejného priestoru a vlastník neurobí primerané opatrenia na jeho zabezpečenie, súd môže dospieť k záveru, že porušil túto povinnosť.
Súd by posudzoval najmä:
či bol pozemok oplotený,
či bola brána uzamknutá,
ako ľahko sa dalo dostať k bazénu,
vek dieťaťa,
či bolo možné takúto situáciu predvídať,
či rodičia dieťaťa tiež nezanedbali dohľad.
Ak by dieťa vošlo z ulice na neoplotený pozemok a utopilo sa v bazéne, vlastník by mohol niesť aspoň časť zodpovednosti. Na druhej strane, ak bol pozemok riadne zabezpečený a dieťa preliezlo plot alebo násilím otvorilo bránu, zodpovednosť vlastníka môže byť výrazne menšia alebo nemusí vzniknúť vôbec.

anonym_b8d7f3
21. jún 2026

Budeš spoluzodpovedná.
Nemáš celkom oplotený pozemok, tak deti môžu ľahko vbehnúť, iné by bolo keby museli prekonať plot.
Je to rovnaké akoby si nechala nezakrytú žumpu a spadne tam dieťa, alebo máš na pozemku komín o ktorý sa nestaráš a stúpačky sú zhrdzavené, vylezie tam niekto stúpačka sa zlomí a zomrie pri páde. Alebo by si mala nezakrytú elektroinštaláciu.

§ 415
Každý je povinný počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

minesasubu
21. jún 2026

a suseda má oploteni celý svoj pozemok ?

anonym_74283a
21. jún 2026

Daj si tam 2m branu a branicku,to uz dieta nema sancu ani preliezst.U nas deti vecne stracali klucik od branicky a tiez sme sa bali,aby maly neusiel.Tak muz tam dal haspru,maly tam nedosiahne,a starsie si to vedia otvorit aj z druhej strany.Ja to vzdy skontrolujem,a viem,ze maly sa moze kludne hrat.Ako vravim k bazenu nechodi.Nesmie,vie ze kupat sa moze iba so surodencami.

anonym_4f2d38
21. jún 2026

Chvalabohu že bývam v byte a nemusím dávať pozor, či mi cudzie decko vošlo na môj pozemok. Chorý celý štát aj suseda.

anonym_80d3dc
21. jún 2026

zodpovedny je rodic, jej deti nemaju co robit bez pozvania na cudzom pozemku, ale s tym pocitom viny ze sa v mojom bazene utopilo decko aj ked nie som zodpovedna by som niesla naozaj tazko, takze pre pokoj duse dorobit branu nech tam cudzi nebehaju

anonym_f9aed7
21. jún 2026

vynne budete obe- ona si ma na decka davat poor a ty si zabezpecit pozemojk aby sa nestala katastrofa

anonym_cd40fe
Včera o 08:26

máme bazén a kým nám nedorobili plot, tak som veru mala nervy. Plná ulica detí a nevedela by som žiť s tým, že sa tam niektoré utopilo. Rozumiem tvojmu pohľadu, že je tvoj pozemok, ale máš si ho zabezpečiť, aby nedošlo k nešťastiu. Tak ako si zamkneš auto, aby ti ho neukradli, tak si zatvor aj bazén, alebo pozemok. Ak máš otvorený pozemok, je úplne jedno, či je bazén vzadu za domom, alebo rovno vpredu. Zabezpečenie nie je žiadne.

anonym_74283a
Včera o 08:32

My sme tiez dlho mali prednu branu bez brany,kym sa neurobila nova.Vtedy sme aj cez den zamykali dom.Ale taketo opatrenia maju robit hlavne rodicia,nie tak malinke deti vypustit mimo dvoru a mat od nich pokoj.Ja aj teraz bud sedim v altane a maly sa pekne hra,alebo na kolobezke,odrazadlu si jazdi po dvore,zamknutom dvore.Ja neznasam ani ked syn pride s kamosmi a zabudne 1 stlacenim ovladaca zatvorit branu,nemusi ju zatvarat rucne,aj tento ukon je lenivy urobit.

akvi
Včera o 08:46

Suseda nemá čo po tebe ziapať, to je úplne jednoznačné. Zároveň si myslím, že v prípade nešťastia je možné, že časť viny by si niesla aj ty, aj keď je jasné, že za deti je zodpovedný rodič a nemaju čo loziť na cudzí pozemok. Každopádne pre svoj vlastný kľud by som bazén zatvárala. V Amerike je napríklad povinnosť mať oplotený bazén, podľa mňa presne kvôli takýmto prípadom. So susedou by som sa v kľude porozprávala, možno si uvedomí, že prestrelila. Verím, že aj ty by si to úplne inak brala, ak by ťa miesto ziapania slušne poprosila, aby si bazén zatvárala, lebo má strach.

anonym_436397
Včera o 12:24
@akvi

Suseda nemá čo po tebe ziapať, to je úplne jednoznačné. Zároveň si myslím, že v prípade nešťastia je možné, že časť viny by si niesla aj ty, aj keď je jasné, že za deti je zodpovedný rodič a nemaju čo loziť na cudzí pozemok. Každopádne pre svoj vlastný kľud by som bazén zatvárala. V Amerike je napríklad povinnosť mať oplotený bazén, podľa mňa presne kvôli takýmto prípadom. So susedou by som sa v kľude porozprávala, možno si uvedomí, že prestrelila. Verím, že aj ty by si to úplne inak brala, ak by ťa miesto ziapania slušne poprosila, aby si bazén zatvárala, lebo má strach.

@akvi
V Australii nepredas dom pokial nepride inspekcia a neschvali oplotenia bazena.

magdalienka11
Včera o 12:27

@anonym_autor za svoje detí si zodpoveda ona. Ty si môžeš na svojom pozemku robiť čo chces.

anonym_3d1d73
Včera o 12:33

urcite nemala naziapat ale na by som ho zatvarala ak nemas dorobeny plot, my sme zazili u priatelov ale teda to bolomich vlastne dieta a bolo nejaky cas aj v umelom spanku ked sa topilo v ich bazene.

anonym_b8d7f3
Včera o 12:49

Aj tvoje dieťa sa tam môže utopiť, bude behať okolo, šmykne sa spadne, udrie si hlavu a skončí pod vodou.

simca06022011
Včera o 13:01

@anonym_autor schladila by som ju, nech si ide vrieskat na inych. Moj pozemok = moja vec. Jej deti, nech sa drzia u nej na pozemku. Dnes uz ludia su tak precitliveli, ze je to az chore... ano nehody sa stavaju, ale rozumne dieta vie co a ako, a nehoda? ta sas stane aj ked budete par metrov od nich a doma. AK ma male deti, co jej mozu odist z pozemku a ist k susedom = v prvom rade ona si ma zabezpecit pozemok, aby jej deti neusli.

anonym_9c0d27
Včera o 13:19

Nech sa každý stará o svoje veci, majetky a deti. Takže - ona nech si zabezpečí svoj pozemok tak, aby jej deti nezdrhli. To je nonsens vynadať susedka, že ONA dačo neurobila so SVOJIM bazénom a že JEJ deti môžu zdrhnúť. Ak môžu deti zdrhnúť k vám, tak môžu zdrhnúť aj na cestu a zraziť ich tam auto. Na koho bude ziapať, že tam tú cestu postavili?
Oni majú bazén? Možno len závidí

zuzana76
Včera o 13:23

@anonym_autor suseda si zodpoveda za svoje deti, ma na ne dohliadat

ria_sprout
Včera o 13:33

A ona tiež nema bránu či ako? Akoze v živote ma nenapadlo riešiť ako majú druhí vyriešené pozemky, tiež mám 4ri deti krátko po sebe a zodpovedná som za ne ja a nikto iný. Odmalička som ich učila, že na cudzie pozemky sa nechodí. Stať sa môže samozrejme všeličo, ale od toho sú rodičia aby si deti ustrážili, nie hádzať zodpovednosť za kohokoľvek okolo. A je jedno koľko má človek deti.

Strana
z2