Ponuku nazbierať čerešne
Otázka do pléna
Zavolá vám kamarátka,že sa jej urodilo veľa 🍒poďte si nabrať,máte to na skok
ako by ste reagovali?
@anonym_aaf811 áno , času ma dosť a stále očakáva aby som jej obrala a doviezla k dverám
@anonym_autor pozri, su to len ceresne. Ona nechce, neries. Nie vsetkym sa nam s tym chce babrat. Ked sa toho potrebujes zbavit, zavolaj niekoho ineho. Nam napriklad obcas donesu nazbierane, ked maju prebytky.
@anonym_autor možno ich nechce tiež ale nechce tá uraziť že si ich neprosí ale tu ju budeš ohovárať že deti má doma dospelé a vysedava kávičke . Si super no "kamoska " snáď si to tu nájde .
@anonym_521c8d no a čo?
Už mi je to fuk
To že má niekto dospelé deti je ohováranie?
Keď som šla po deti sedela na káve keď sme šli s deťmi domov sedela na terase
Milujem toto selektivne čítanie, kebyže jej donesiem tak sa na.to vrhne ako sup.
Tak nepíš že ich nechce,
@anonym_521c8d no a čo?
Už mi je to fuk
Milujem toto selektivne čítanie, kebyže jej donesiem tak sa na.to vrhne ako sup.
Tak nepíš že ich nechce,
@anonym_autor Neries. My mame zvycajne vela broskyn. Mame susedu, ktora je 70+, tej naoberame a donesieme. Ostatni susedovci si pridu naoberat sami, ked im povieme. Keby si neprisli, tak je to ich problem, kompoty by tiez nedostali.
@anonym_autor my takto ponukame a malokto to vyuzije, aj zo susedov. Nikomu sa nechce zbierat, hoci je to chvilka... tak nam zhniju na strome, lebo my sami minieme tak 5-6kg a koniec. A na strome mozno aj 30kg.
No tak su vsetci lenivi a nikomu sa nechce. Keby prisli hotove, nepovedali by nie, ale ked maju niekde ist, zabit tam pol dna, tak sa na to vykaslu. Od hladu asi neumru, ich rozhodnutie.
@strelkyna1 pol dna? Kybel ceresni nazbieras za 15 minut, toto fakt netrva dlho. Ale s lenivostou mas pravdu.
Keby mne niekto volal, tak by som povedala nie dakujem, ceresne nemam rada, alebo proste sa mi to nechce oberat, tak prezijem aj bez nich 😉 Mame obrovsku ceresnu doma, nikto to neobera, nikomu sa nechce, je to tak. Rebrik by som potrebovala vysoky ako svet a ked si predstavim samotne oberanie a potom triedenie, lebo nie kazda ceresna je top, tak ma hned prejde chut.
@anonym_aaf811 áno , času ma dosť a stále očakáva aby som jej obrala a doviezla k dverám
@anonym_autor inac ja mam dve kamosky co si navzajom "prehadzujeme" veci a nikdy som sa nezamyslala nad tym ze preco jedna alebo druha nepridu. Proste mam, nazbieram a donesiem...oni tak isto. Neriesim preco ano alebo nie. Od toho je priatelstvo. Ceresne sa zbieraju dobre - ja som v sobotu oberala pre jednu z nich moruse a muchovnik a to ti je troska pracnejsie 🙂.
@bielasovicka normálna otázka, zavolám,/napíšem/položím ti otázku aká bude tvoja odpoveď?
@anonym_autor no keď nechceš čerešne, tak jej poviem, nie, ďakujem, neprídem si obrat čerešne. A keď chcem, tak poviem ze dobre, prídem. Ešte stále nechápem čo je divne na tej otázke. Ved sa ta len opýtala ci si nechceš od nej zobrať čerešne 🤷🏼♀️
@marianarem ja sa ozvem desiatim a nikto nechodí očakávajú všetko hotové
@anonym_autor presne toto sa stava aj nam. Ponuknem, ze nech si pridu naoberat, co naoberaju je ich a osivaju sa, ze oni mi radsej zaplatia. Ale keby som pytala tolko co pytaju v obchode, tak ma okydaju, ze draho predavam, vsak same sa to urodilo. 🙄 Nikto si neuvedomuje, ze aj naoberat to co sa vraj same urodilo je robota. A stverat sa po ceresni nie je sranda. Uz sa nam stalo, ze kamoska ponuku odmietla, ze kupi od kolegyne. Kolegyna nedoniesla a volala o dva tyzdne, ze ci moze prist. Marhule uz neboli, tak este ostale urazena.
@anonym_521c8d no a čo?
Už mi je to fuk
Tak nepíš že ich nechce,
@anonym_autor a? Aj keby sa jej nechcelo,jej vec. Nechapem co ta to tak sere. Mne sa tiez nechce oberat,ani z nasej. A keby mi niekto doniesol,jasne,ze sa potesim....
Keď sa jej nechce tak nebude mať. Načo nad tým toľko premýšľaš? My máme tiež kopec čerešní a nikto to nechce no tak zhnijú je tam toho.
Keď som pochopila správne ty si ta čo volala, že ma čerešne? Ja by som už počas hovoru sedela v aute alebo minimálne hľadala nejake vedro 😂
@anonym_f2feb1 ja tiez, hned by som sla, tedaaa, poslala by som muza, lebo ceresne su vysoke a som tehotna, tak sa logicky trepat nebudem na strom, ale hnala by som muza, milujeme kompotik a ja aj mrazim, do kolacov na zimu. Lekvar ani nerobim z ceresni, lebo ich teda musim kupovat, nema mi kto dat taku ponuku, ze hybaj si natrhat. Tak to sa predrazi. Nasi maju ceresne v zahrade a malokedy je dost, vacsinou pomrznu alebo opadaju este zelene 🤕
@anonym_autor skákala by som radosťou a mazala oberať. Kamarátke by som priniesla niečo čo má rada alebo jej upiekla nejaký koláčik.
@anonym_autor no počkaj.....takže tie čerešne máš ty? A nukas ich svojej kamoške? Lebo ja som to doteraz chápala tak, že to tebe núka kamoška, a ty nevieš čo máš povedať. Lebo v úvode tak píšeš. Už to mám celé dopletene🙈
@anonym_autor no počkaj.....takže tie čerešne máš ty? A nukas ich svojej kamoške? Lebo ja som to doteraz chápala tak, že to tebe núka kamoška, a ty nevieš čo máš povedať. Lebo v úvode tak píšeš. Už to mám celé dopletene🙈
@bielasovicka ona nuka,kamoska ist nechce,ona usudila,ze je leniva a keby jej ich nazbierane doniesla,tak ich zrazu bude chciet...proste hrozna vec 😁🫣
... tak ja by som okamžite napísal na Modrého koníka a opýtal sa diskutujúcich, čo si o tomto mám myslieť...
@marianarem ja sa ozvem desiatim a nikto nechodí očakávajú všetko hotové
@anonym_autor asi si ich tak naučila že dostanú hotové,
ak odmietnu prísť oberať volaj ďalším, otvor si telefónny zoznam v mobile a volaj, alebo napíš príspevok na sociálnej sieti že ponúkaš možnosť prísť na samozber a daj tam symbolickú cenu, nech ti neprídu špekulanti
alebo zapriahni svoje deti nech oberajú a predávajú, budú mať vlastné peniaze, dobrá škola do života
@strelkyna1 pol dna? Kybel ceresni nazbieras za 15 minut, toto fakt netrva dlho. Ale s lenivostou mas pravdu.
@simsalabim Priniest domov, zavarit, upiect z toho kolac,... Pol dna je fuc. Ja by som to sice pre tie ceresne spravila, ale chapem, ked niekto bude radsej oddychovat a pojde na vylet a potom si kupi hotove z obchodu.
@strelkyna1 zabiť pol dňa?
Sorry nechápem o čom melieš?
@anonym_autor No ked takto komunikujes aj s ostatnymi, tak sa necudujem, ze sa im nechce k Tebe na ceresne a radsej si kupia melon. Tak si ich pozbieraj sama a predaj, nemusis nutit ludi do niecoho, co sa im nechce.
@bielasovicka ona nuka,kamoska ist nechce,ona usudila,ze je leniva a keby jej ich nazbierane doniesla,tak ich zrazu bude chciet...proste hrozna vec 😁🫣
@petulda333 no ved už som to aj ja pochopila. Len ja som myslela ze je to opačne, že kamoška vola autorku zbierať čerešne. Preto mi ta otázka bola divná od začiatku 🤭🤣
@simsalabim Priniest domov, zavarit, upiect z toho kolac,... Pol dna je fuc. Ja by som to sice pre tie ceresne spravila, ale chapem, ked niekto bude radsej oddychovat a pojde na vylet a potom si kupi hotove z obchodu.
@strelkyna1 ved ti nikto nekaze zavarit ci upiect kolac... 4 clenna rodina zje kybel ceresni za 2-3 dni. A mas to bez roboty a zadarmo (citala som, ze na Mileticke predavaju kilo ceresni za 13€). Cast hned zjest, cast dat do chladnicky a vydrzia... alebo si nazbieraj len 2kila.... My sme upiekli 2x bublaninu, urobili dzem z 1kg (nahadzem do pekarnicky a potom naplnim pohare, robota iba s odkostkovanim so strojcekom) a nieco sme zjedli. V podstate som na ceresne obetovala tento rok spolu mozno hodinu prace (zbieranie, odkostkovanie, umytie flasticiek, oznacenie hotoveho dzemu, umytie nadoby z pekarnicky). KOmpot je mozno este menej pracny, neviem, u nas kompoty nejdu a nerobim ich. Mne ak niekto ponukne ovocie zo zahrady (napr. slivky a figy nemame), tak si zoberiem len tolko, co realne spotrebujem a tak, aby som sa pri tom citila komfortne.
Ale to neznamena, ze ak niekomu ponuknem, aby si nazbieral ceresne, ze sa urazim, ak to odmietne. Ved nech si kazdy robi, ako uzna za vhodne.
Autorka, ja som asi ako tvoja kamoska. 🤷♀️ Ak by si mi doniesla ceresne, nepohrdnem, vezmem. Mozno by som upiekla kolac, mozno by sme ich len pojedli, mozno by som sa hecla na malu flasku dzemu. Zalezi od mnozstva, ci su cervave,.. vacsie mnozstvo by som od teba ani nezobrala, pretoze by sme ho nespotrebovali. Ale ak by si ma volala k sebe, nech si pridem obrat, tak by som veru nesla, pretoze zas tak po nich netuzim. Ak, tak mi staci male mnozstvo na konzumaciu, ktore si uz aj kupim..
Ale.. ak by sme boli kamosky, tak by si o mne vedela, aky mam vztah k ceresniam a ci ma mas vobec volat alebo nie.
čerešne by som zbierať nešla. nezaváram a môžem ich zjesť možno 4 aby ma nebolelo brucho.. takže hej, dala by som ti košom…
iné ovocie - to tiež by som asi nešla, keďže vôbec nezaváram. možno ribezle by som si prišla ozbierať, egreše, jahody, to dám do mrazu. iné by mi stačili 1-2 ks (marhule, hrušky..) - to by ozaj nikoho nezabilo doniesť, zbieranie marhúľ alebo hrušiek je nič…
@anonym_699eaa mám kupovať cukor, poháre, platiť energie vodu, obetovať čas ktorý by som mohla stráviť s deťmi, začo?
@anonym_autor asi si celkom nepochopila pointu môjho príspevku. Samozrejme, že jej nemáš zavárať, ale by som tu "kamarátku" trošku ponaťahovala, možno by sa uvedomila. A možno aj nie. Druhý krát by som jej na čerešne nevolala.
A ja skemram od susedy, či si môžem ísť naoberať čerešne (majú staru veľkú ceresnu v záhrade a čerešne nejedia). Normálne som ju musela "podplatiť" (jablkovohruskovym želé, nie peniazmi), ona stále, že načo oberať, že nechaj tak, vtáci to ozobu... (Našťastie skorce neboli účastníkmi konania, tak som ju ukecala). Takže asi hľadám kamošku s čerešňou 🤣🤣🤣
@anonym_autor ja by som prišla, čerešne máme radi, lacné zrovna nie sú, je nas 6, takže mna by taká ponúka potešila.

@anonym_521c8d zostaň doma, teba nikto nevolal
@anonym_autor možno ich nechce tiež ale nechce tá uraziť že si ich neprosí ale tu ju budeš ohovárať že deti má doma dospelé a vysedava kávičke . Si super no "kamoska " snáď si to tu nájde .