icon

Prečo ľuďom s hypotékou vadia podnájomníci?

21. sep 2026

Dobrý večer,len tak polemizujem..
Prečo ľuďom, čo majú vlastné bývanie(aj keď na hypotéku) vadia ľudia, čo nemajú vlastné bývanie a bývajú v podnájme, resp v nájomných/obecných bytoch?

Strana
z2
tundra
21. sep 2026

@anonym_autor nestretol som nikoho,komu by to vadilo.

autor
21. sep 2026
@tundra

@anonym_autor nestretol som nikoho,komu by to vadilo.

@tundra
Ja to tu čítam každý deň,ako píšu ako to je nesprávne, ako je chyba platiť niečo iné ako vlastné a podobne. Asi čítame rozdielne diskusie.

tundra
21. sep 2026
@anonym_autor

@tundra
Ja to tu čítam každý deň,ako píšu ako to je nesprávne, ako je chyba platiť niečo iné ako vlastné a podobne. Asi čítame rozdielne diskusie.

@anonym_autor internetova diskusia na MK a realita,su podla mojho nazoru, dva rozdielne svety.Mne to je v podstate šuma fuk,kto,ako byva.Mozno si kupime o par rokov karavan a budeme byvat v nom.Bude to, tiez namet na diskusiu?

anonym_7d26ee
21. sep 2026

Vadiť mi nevadia, len nechápem, ako môže niekto bývať u cudzieho človeka a nazývať to domovom.
Domov je pre mňa miesto, ktoré je moje, platia tam naše pravidlá, nás rytmus, nas ,, bordel".
Je to miesto, kde sa nebojím pustiť kohokoľvek, koho chcem, mať zvieratá aké chcem, kde chcem a ako chcem. Miesto kde sa nemusíme báť oskretej steny a toho, že čo keď počúvame nahlas hudbu.
Ja by som v podnájme ani zaspať nevedela. Tá neistota, že či sa nebudeš musieť niekam zase sťahovať.
Sloboda a vlastny dom/ byt je na nezaplatenie

autor
21. sep 2026
@tundra

@anonym_autor internetova diskusia na MK a realita,su podla mojho nazoru, dva rozdielne svety.Mne to je v podstate šuma fuk,kto,ako byva.Mozno si kupime o par rokov karavan a budeme byvat v nom.Bude to, tiez namet na diskusiu?

@tundra
Určite áno,pretože správne a najlepšie je len to,čo robí ten dotyčný.. 😂

autor
21. sep 2026
@anonym_7d26ee

Vadiť mi nevadia, len nechápem, ako môže niekto bývať u cudzieho človeka a nazývať to domovom.
Domov je pre mňa miesto, ktoré je moje, platia tam naše pravidlá, nás rytmus, nas ,, bordel".
Je to miesto, kde sa nebojím pustiť kohokoľvek, koho chcem, mať zvieratá aké chcem, kde chcem a ako chcem. Miesto kde sa nemusíme báť oskretej steny a toho, že čo keď počúvame nahlas hudbu.
Ja by som v podnájme ani zaspať nevedela. Tá neistota, že či sa nebudeš musieť niekam zase sťahovať.
Sloboda a vlastny dom/ byt je na nezaplatenie

@anonym_7d26ee
A prečo nevie/nedokáže niekto pochopiť,že pre veľa ľudí je pohodlnejšie resp výhodnejšie bývať v nájomnom byte ako celý život niečo platiť?

anonym_7d26ee
21. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_7d26ee
A prečo nevie/nedokáže niekto pochopiť,že pre veľa ľudí je pohodlnejšie resp výhodnejšie bývať v nájomnom byte ako celý život niečo platiť?

@anonym_autor ... A v nájomnom byte neplatis? Platíš, iba nie za svoje

anonym_bd0fbb
21. sep 2026

@anonym_autor nám to nevadí, nám to priam vyhovuje. Prenajímame 3 byty, ráno vstanem a mám zarobené na kávu 😀

anonym_6c83db
21. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_7d26ee

@anonym_autor preco ta to tak velmi uraza,ved kazdy nech sa zariadi podla seba a svojej vyplaty.Vela ludom ani hypo nedaju a tak nemaju na vyber.No horsie to je ked su uz deti,tie domov potrebuju.Trvaly pobyt,stahovat sa vynimocne a nie stale,kazdy rok ci 2,su to stresy pre deti.

anonym_7d26ee
21. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_7d26ee

@anonym_autor ... Neviem, čo je na tom výhodnejšie platiť cudziemu dovolenky a hypotéku. Že mesačne nemáš tak veľkú splátku?
Ja platím dokopy 350 komplet dom za mesiac a to sa teda u nás nešetrí. Ničim.

autor
21. sep 2026
@anonym_7d26ee

@anonym_autor ... Neviem, čo je na tom výhodnejšie platiť cudziemu dovolenky a hypotéku. Že mesačne nemáš tak veľkú splátku?
Ja platím dokopy 350 komplet dom za mesiac a to sa teda u nás nešetrí. Ničim.

@anonym_7d26ee
Ja tiež nešetrim,už 18 rokov bývam a platím 270 eur a o nič sa nemusím starať. A nič ma tu nedrží, ked budem chcieť a napr nájdem lepšie platenú prácu, tak pôjdem jednoducho tam.

biba_18
21. sep 2026

jedno je mať názor že nechápem, ja by som to tak nechcel, lepšie je platiť svoj byt - a úplne niečo iné že by niekomu vadil niekto kto býva v nájme…
veď to sú prepána 2 rôzne veci…
ja som fakt nestretla nikoho komu by vadil človek ktorý žije v podnájme… 😏

autor
21. sep 2026
@anonym_6c83db

@anonym_autor preco ta to tak velmi uraza,ved kazdy nech sa zariadi podla seba a svojej vyplaty.Vela ludom ani hypo nedaju a tak nemaju na vyber.No horsie to je ked su uz deti,tie domov potrebuju.Trvaly pobyt,stahovat sa vynimocne a nie stale,kazdy rok ci 2,su to stresy pre deti.

@anonym_6c83db
Ale nie,mňa to neuráža,len ako tu čítam, že to ani tak nevadí tým nájomníkom ako tým nájomcom. 👍

autor
21. sep 2026
@biba_18

jedno je mať názor že nechápem, ja by som to tak nechcel, lepšie je platiť svoj byt - a úplne niečo iné že by niekomu vadil niekto kto býva v nájme…
veď to sú prepána 2 rôzne veci…
ja som fakt nestretla nikoho komu by vadil človek ktorý žije v podnájme… 😏

@biba_18
No a prečítajte si predošlé diskusie. Čítala ste niekde takto,ako odsudzujú ľudia,ktorí nebývajú vo vlastnom ako to nie je dobré a ako to je nesprávne bývať vo vlastnom a splácaťcely život?

anonym_a48833
21. sep 2026

Pretože tí ľudia asi vyskakujú odvtedy, odkedy majú vlastné. Dovtedy kým nemali, tak šúchali nohami. Zabudli že aj oni tak začínali.
Si len myslím, lebo takých okolo seba nemám. My máme bývanie a hypo co Švajčiarsku a sama viem akou dlhou cestou som si musela prejsť, kým som prišla až sem

tundra
21. sep 2026
@anonym_a48833

Pretože tí ľudia asi vyskakujú odvtedy, odkedy majú vlastné. Dovtedy kým nemali, tak šúchali nohami. Zabudli že aj oni tak začínali.
Si len myslím, lebo takých okolo seba nemám. My máme bývanie a hypo co Švajčiarsku a sama viem akou dlhou cestou som si musela prejsť, kým som prišla až sem

@anonym_a48833 v ktorom kantone?

biba_18
Včera o 01:20
@anonym_autor

@biba_18
No a prečítajte si predošlé diskusie. Čítala ste niekde takto,ako odsudzujú ľudia,ktorí nebývajú vo vlastnom ako to nie je dobré a ako to je nesprávne bývať vo vlastnom a splácaťcely život?

@anonym_autor ale odsudzujú spôsob bývania, resp. ho nepovažujú za správny - nie že im vadia ľudia čo tak žijú ...

roja01
Včera o 02:54

Ja absolutne neriesim, ci niekto byva vo vlastnom alebo v cudzom. No ten kto chce rodinu s detmi sa vystavuje situaciam ako je castejsie stahovanie a neschopnosti zanechat detom po sebe nieco, co im pomoze v ich zivote. Tyka sa to samozrejme majetku (byt alebo financie z predaja bytu) a zivot uteka velmi rychlo.
Navyse na dochodku, v dobe kedy si uz clovek nevie prizarobit, su naklady na platenie takeho bytu casto vyssie ako polovina dochodku a to uz je po case problem.
Niekto plati menej, ale to je skor vynimka. V mojom okoli sa za 1izbovy byt plati minimalne 400-500€.

cyberk
Včera o 04:45

Tak ak si tu niekto pride po radu a autorka spomenie, ze ma deti a su v podnajme, jasne ze je tam kritika. Rozumny clovek by toto nedopustil. Ale vseobecne ma kazdy nahaku ako ty zijes, ak tak zacinas je to normalne, ak tak zijes natrvalo, je to len tvoja sprostost.

anonym_0bcb9a
Včera o 05:10

@anonym_autor Ak má človek rodinu alebo si ju plánuje založiť, prečo by mal bývať v cudzom? Nájmy sú dnes naozaj drahé a namiesto platenia nájmu môže investovať do vlastnej nehnuteľnosti. Tá mu navyše môže v starobe poslúžiť ako istota – v prípade núdze ju môže predať.

anonym_eef06d
Včera o 05:17

@anonym_autor ako vadia?

anonym_eef06d
Včera o 05:19
@anonym_autor

@tundra

@anonym_autor to nie, ze im vadia ale otvaraju im oci, ked platis prenajom tak platis za to ze tam mozes byvat, ked ten prenajom platis 20 rokov tak po 20r nemas nic. Ked platis hypo tak si splacas nehnutelnost, ak platis hypo 20 rokov tak mas tu nehnutelnost. To je vsetko.

anonym_afce5e
Včera o 05:22

Roky som byvala v prenajme, presne 9 rokov. Setrila som si peniaze, aby som potom mohla kupit byt, bez hypo. Straaasne vadilo vsetkym, ze byvam v prenajme. Ja som platila slusny peniaz za vsetko ( prerobeny a plne zariadeny byt, energie) a kazdy rok som mala preplatky na energiach cez 1000 eur. Po 9 rokoch som isla do svojho.

anonym_8d7a43
Včera o 05:23
@anonym_autor

@biba_18

@anonym_autor Nikto predsa nepise, ze mu taki ludia vadia. Len sa im cuduju, lebo zbytocne vrazaju peniaze do cudzieho. Vidis ten rozdiel? To, co Ty beries ako utok, je vlastne dobre mienena rada.

anonym_551b5f
Včera o 05:31

Byt pod nami sa roky prenajímal,a tak som mala možnosť sledovať osudy a neraz aj problémy rodín, ktoré tam bývali.Nikdy som ich nesúdila, nekritizovala,len mi bolo smutno z tej neistoty v ktorej žili

anonym_e8ea21
Včera o 05:33
@anonym_autor

@tundra

@anonym_autor to nie je o tom, ze ľuďom takí ľudia vadia, len vyjadrujú svoj názor. Treba sa nad ním zamyslieť.

anonym_e511f8
Včera o 05:38

Niekto si tu pletie pojmy s dojmami

Ber do úvahy,že každému vyhovuje niečo iné, nevadia, len to nepovažujú za vhodné (najšťastnejšie riešenie)bývať s deťmi v nájme, a hlavne tak že s deťmi sa ťažko hľadá podnajom

Len pár príkladov moja bývalá suseda s mužom a dcérou bývajú pomalí dvadsať rokov v tom istom najme, jej brat, býval tiež ale on si s partnerkou kúpili a prerobili starší dom, za výraznej pomoci svokrovcov. Tu na koni by polka nekúpila ani starší dom. Tak čo je lepšie ?
Susede nemal kto pomôcť, Možno raz pôjde do rodičovského domu, možno nie.

Najmladšia sestra mojej babky robila celý život v školskej jedálni, má vlastný byt. Je slobodná a bezdetná dôchodkyňa. Po stravu si stále chodí do školskej jedálne, každú nedeľu obeduje u krstnej dcéry. Kým vládala tak si sadla pestovala, upratovala vchod , robila domového dôvernika. Keby si z toho mizerného dôchodku mala platiť nájomné tak by jej nezostalo ani na suché rožky.

anonym_bd0fbb
Včera o 06:01
@anonym_afce5e

Roky som byvala v prenajme, presne 9 rokov. Setrila som si peniaze, aby som potom mohla kupit byt, bez hypo. Straaasne vadilo vsetkym, ze byvam v prenajme. Ja som platila slusny peniaz za vsetko ( prerobeny a plne zariadeny byt, energie) a kazdy rok som mala preplatky na energiach cez 1000 eur. Po 9 rokoch som isla do svojho.

@anonym_afce5e to je taký dosť ekonomicky negramotný spôsob nadobudnutia nehnuteľnosti. Za tých 9 rokov inflácia, stúpajúca cena nehnuteľnosti. 9 rokov si mohla splácať svoje, nie až po 9 rokoch kúpiť. Zvláštne

la_dolce_vita
Včera o 06:06

To pomenovanie, ze ludom nieco "vadi", je v tomto pripade nevhodne. Preco by mi malo vadit, ako ini ludia ziju? Je to kazdeho vec. Ale ta potreba obhajovania byvania v podnajme o niecom svedci. Spokojny clovek nema potrebu to riesit, kedze je s tym ok ako tvrdi, iba ze by nebol...

anonym_4b8dd1
Včera o 06:07
@anonym_autor

@anonym_7d26ee

@anonym_autor ja mam podnajomnikov dlhorocnych, maju aj dieta, ale uprimne nerozumiem ich zivotnemu planu, lebo o 3r im poviem ze dost a neviem co budu robit, nakolko mam cenu podtrhovu a aj tak obcasne skusaju ci sa neda pockat s najmom.

Strana
z2