icon

Prečo ľuďom s hypotékou vadia podnájomníci?

21. sep 2026

Dobrý večer,len tak polemizujem..
Prečo ľuďom, čo majú vlastné bývanie(aj keď na hypotéku) vadia ľudia, čo nemajú vlastné bývanie a bývajú v podnájme, resp v nájomných/obecných bytoch?

Strana
z2
anonym_08435f
Včera o 06:11
@anonym_7d26ee

Vadiť mi nevadia, len nechápem, ako môže niekto bývať u cudzieho človeka a nazývať to domovom.
Domov je pre mňa miesto, ktoré je moje, platia tam naše pravidlá, nás rytmus, nas ,, bordel".
Je to miesto, kde sa nebojím pustiť kohokoľvek, koho chcem, mať zvieratá aké chcem, kde chcem a ako chcem. Miesto kde sa nemusíme báť oskretej steny a toho, že čo keď počúvame nahlas hudbu.
Ja by som v podnájme ani zaspať nevedela. Tá neistota, že či sa nebudeš musieť niekam zase sťahovať.
Sloboda a vlastny dom/ byt je na nezaplatenie

@anonym_7d26ee môj syn je v Prahe v podnájme. Vo väčšom 1 izbovom byte. Spolu podnájom a energie 1300 e. Hovorí, že minimálne 2 roky mu bude trvať aby došetril tých 20 % na hypotéku. Dovtedy musí platiť druhým.

anonym_6c83db
Včera o 06:16
@anonym_4b8dd1

@anonym_autor ja mam podnajomnikov dlhorocnych, maju aj dieta, ale uprimne nerozumiem ich zivotnemu planu, lebo o 3r im poviem ze dost a neviem co budu robit, nakolko mam cenu podtrhovu a aj tak obcasne skusaju ci sa neda pockat s najmom.

@anonym_4b8dd1 az raz ti povedia,ze na to nemaju a nic ti nedaju a ty ich ani vyhodit nemozes,iba ak im najdes iny podnajom.V tomto je to obrovske riziko,co toto zase ti z tej druhej strany nevidia.A ked uz skusaju,tak vies ze maju problem vyzit a mozes to ocakavat.

ivicatolic
Včera o 06:28
@anonym_bd0fbb

@anonym_autor nám to nevadí, nám to priam vyhovuje. Prenajímame 3 byty, ráno vstanem a mám zarobené na kávu 😀

@anonym_bd0fbb a kde si zobrala na tie 3 byty??? ....to nám pekne popíš.... kúsok po kúsku - ako si na je zarobila 👉👉👉👁️👀👁️

elanor
Včera o 06:36
@ivicatolic

@anonym_bd0fbb a kde si zobrala na tie 3 byty??? ....to nám pekne popíš.... kúsok po kúsku - ako si na je zarobila 👉👉👉👁️👀👁️

@ivicatolic a co je natom? Nemusela vsetky kupit, mohla kludne podedit. Jeden po dedkovcoch z jednej strany, druhy po dedkovcoch z druhej strany, a treti po rodicoch, a svoj na hypo. Alebo 1-2 podedene, a 1-2 kupene. Pripadne, mozu byt nie vsetky jej, ale spolocne s muzom, pripadne 1 zdedila ona, 1 on, jeden na hypo kupili spolu, a dalsi spolu neskor na hypo. Pripadne ak kupovala pred 20 rokmi, a viac, aj tie ceny boli inde.
Nikde predsa nepise, ze kupila 3 byty naraz a vcera.

ivicatolic
Včera o 06:43
@elanor

@ivicatolic a co je natom? Nemusela vsetky kupit, mohla kludne podedit. Jeden po dedkovcoch z jednej strany, druhy po dedkovcoch z druhej strany, a treti po rodicoch, a svoj na hypo. Alebo 1-2 podedene, a 1-2 kupene. Pripadne, mozu byt nie vsetky jej, ale spolocne s muzom, pripadne 1 zdedila ona, 1 on, jeden na hypo kupili spolu, a dalsi spolu neskor na hypo. Pripadne ak kupovala pred 20 rokmi, a viac, aj tie ceny boli inde.
Nikde predsa nepise, ze kupila 3 byty naraz a vcera.

@elanor ďakujem ti za účasť a vysvetlenie, pýtam sa jej, nie teba

la_dolce_vita
Včera o 07:00

Je bezne, ze ludia s vyssimi prijmami investuju do nehnutelnosti a maju ich viac.

anonym_afce5e
Včera o 07:10
@anonym_bd0fbb

@anonym_afce5e to je taký dosť ekonomicky negramotný spôsob nadobudnutia nehnuteľnosti. Za tých 9 rokov inflácia, stúpajúca cena nehnuteľnosti. 9 rokov si mohla splácať svoje, nie až po 9 rokoch kúpiť. Zvláštne

@anonym_bd0fbb ja som predtym niekolko rokov splacala svoje a nebola som spokojna s mojim casf flow. Nehnutelnost som predala, zvysok som dosetrila a kupila si vacsiu a ovela lepsiu. Najom bol 300 eur/m za 3i byt, stale to bolo lepsie ako keby som platila hypo + pravidelne platby. Vychadzalo by ma to na cca. 800 eur. Pre mna to nebolo o com. Mam byt bez hypo uz 4 roky.

anonym_6e4fe8
Včera o 07:11
@anonym_7d26ee

Vadiť mi nevadia, len nechápem, ako môže niekto bývať u cudzieho človeka a nazývať to domovom.
Domov je pre mňa miesto, ktoré je moje, platia tam naše pravidlá, nás rytmus, nas ,, bordel".
Je to miesto, kde sa nebojím pustiť kohokoľvek, koho chcem, mať zvieratá aké chcem, kde chcem a ako chcem. Miesto kde sa nemusíme báť oskretej steny a toho, že čo keď počúvame nahlas hudbu.
Ja by som v podnájme ani zaspať nevedela. Tá neistota, že či sa nebudeš musieť niekam zase sťahovať.

@anonym_7d26ee
Ak je tvoje byvanie tak ten pocit chapem. Nemas splatky, byt/ dom je tvoj. Ale ja zase nechapem, aky je rozdiel byvat v podnajme, alebo mat hypoteku kde vlastne tiez nebyvas vo svojom 🙂 Byt/ dom patri banke a ty ho budes vlastnit za 20/30 rokov 🤷‍♀️ Takze vacsina ludi, ktori platia hypo to maju v hlave dost popletene 🤣

biba_18
Včera o 07:18
@anonym_6e4fe8

@anonym_7d26ee
Ak je tvoje byvanie tak ten pocit chapem. Nemas splatky, byt/ dom je tvoj. Ale ja zase nechapem, aky je rozdiel byvat v podnajme, alebo mat hypoteku kde vlastne tiez nebyvas vo svojom 🙂 Byt/ dom patri banke a ty ho budes vlastnit za 20/30 rokov 🤷‍♀️ Takze vacsina ludi, ktori platia hypo to maju v hlave dost popletene 🤣

@anonym_6e4fe8 ak máš hypo, nehnuteľnosť ani náhodou nepatrí banke. to máš odkiaľ?

la_dolce_vita
Včera o 07:18
@biba_18

@anonym_6e4fe8 ak máš hypo, nehnuteľnosť ani náhodou nepatrí banke. to máš odkiaľ?

@biba_18 myli si vlastnictvo so zaloznym pravom 🙂)

anonym_f761f3
Včera o 07:25
@anonym_6e4fe8

@anonym_7d26ee

@anonym_6e4fe8 ty to mas popletené. Je to tvoje vlastníctvo a máš iba záložne právo na LV, ktoré sa percentuálne každým rokom znižuje vďaka rastu cien nehnuteľnosti a samotného splácania hypo. Čiže kludne o 10 rokov splácania sa môže stať, že si zrazu bez hypoteky a bez záložného práva na LV. Kdezto taký prenájom bude stále rásť a rásť. Ceny nehnuteľnosti stúpajú, teraz idú hore úroky, menej ľudí dosiahne hypotéku a tým pádom bude väčší dopyt po prenájmov, takže raz dva majitelia zvýšia ceny. Ak sa ti nepáči, mozes ísť inde bývať. Ja si radšej platím tu moju malú hypotéku so splátkou, ktorá nerastie úmerne s cenami nehnuteľnosti

anonym_f761f3
Včera o 07:27

@anonym_autor mne nevadia. Vďaka takým ako ty som zarobila. Ale doteraz nechápem ľudí, ktorí byvaju v cudzom, aj keď by nemuseli. Žiť niekde, kde si nemôžeš prerobiť podľa tvojich predstáv, kde nemôžeš hlasovať za niečo, čo by si chcel, bývať v byte, ktorý v podstate nie je tvojim domovom. Za mňa nie

anonym_83706f
Včera o 08:21

@anonym_autor nevadia mi, ale za mňa je to nerozumné. Môžem si postupne "kupovať" byt alebo doživotne bývať v cudzom. Je to akoby si mala vysavač na splátky alebo si nonstop chodila požičiať k susede. Chápem, že nie každému hypotéku dajú ale pokiaľ sa dá je hlúposť do toho neísť.

anonym_83706f
Včera o 08:23
@anonym_6e4fe8

@anonym_7d26ee

@anonym_6e4fe8 keď máš hypo môžeš si dom či byt zariadiť úplne podľa svojich predstáv, vytvoríš si domov. V podnájme si ako na intráku, na všetko sa musíš pýtať cudzích ľudí.

anonym_5dc2e1
Včera o 09:10

Určite im nevadia, veľa ľudí s hypo tých nájomníkov potrebuje, keď nakúpia investične a potom to prenajímajú... ale ak sa ma niekto spýta, či radšej to alebo to, tak poviem, že už by som v podnájme bývať nechcela, viem koľko peňazí sme tam vysypali ako do vzduchu, lebo sme ako študenti inak nemohli... ale každý nech si robí ako jemu vyhovuje

anonym_5dc2e1
Včera o 09:13
@anonym_6e4fe8

@anonym_7d26ee

@anonym_6e4fe8 "patrí" banke, ale viem, že kým budem riadne splácať, tak mi ho nikto nevezme... v podnájme je na prenajímateľoch, či sa rozhodnú predĺžiť alebo nepredĺžiť zmluvu, hocikedy sa môžu rozhodnúť, že už to prenajímať z rôznych dôvodov nechcú...

luizina
Včera o 09:54
@anonym_5dc2e1

@anonym_6e4fe8 "patrí" banke, ale viem, že kým budem riadne splácať, tak mi ho nikto nevezme... v podnájme je na prenajímateľoch, či sa rozhodnú predĺžiť alebo nepredĺžiť zmluvu, hocikedy sa môžu rozhodnúť, že už to prenajímať z rôznych dôvodov nechcú...

@anonym_5dc2e1 presne tak a ak by si aj mala problem splacat, tak stale mozes predat a kupit mensi, alebo ist do lacnejsej varianty, lokality. To sa s najomnym byto neda, lebo ho vlastni niekto iny, kto sa moze hocikedy rozhodnut, ze ho chce predat, alebo dat detom a podnajomnik je zas na zaciatku a musi hladat iny podnajom.

catherin4
Včera o 10:49

Vlastnim garsonku na hypoteku, uz ju mam skoro splatenu. Prenajimam ju, byva tam jeden pan. Ja zijem v Rakusku v podnajme s priatelom. Ked som si brala tu hypoteku, mala som 28 rokov a pomohla mi mama, ze mi cast penazi dala. Vacsi byt ako garsonku som nemohla kupit, lebo som malo zarabala. Ja si uvedomujem, ze nie kazdy ma take stastie, ze mu pomozu rodicia, preto by ma ani nenapadlo odsudzovat ludi, co nehnutelnost nemaju a ziju v najme. Urcite je lepsie mat nieco vlastne, ale pri dnesnych cenach bytov a platoch je to pre mnoho ludi nedostupne. Ja som dost malo zarabala ked som zila na Sk, zila som z ruky do huby, preto to viem pochopit.

anonym_01044b
Včera o 11:02
@anonym_7d26ee

@anonym_7d26ee a ked sa im neda mat vlastne, tak co? Co na tom nechapes??? Co ako maju robit? 🫣

anonym_dba166
Včera o 11:09
@anonym_6e4fe8

@anonym_7d26ee

@anonym_6e4fe8 najviac popletená si ty

anonym_7d26ee
Včera o 11:14
@anonym_6e4fe8

@anonym_7d26ee

@anonym_6e4fe8 ... To je trošku mylná informácia, ale chápem, ako to myslíš

anonym_973ab1
Včera o 12:54
@anonym_6c83db

@anonym_4b8dd1 az raz ti povedia,ze na to nemaju a nic ti nedaju a ty ich ani vyhodit nemozes,iba ak im najdes iny podnajom.V tomto je to obrovske riziko,co toto zase ti z tej druhej strany nevidia.A ked uz skusaju,tak vies ze maju problem vyzit a mozes to ocakavat.

@anonym_6c83db trosku to rozved... lebo mam podozrenie, ze len opakujes taky urban legend... lebo vies... toto co pises plati v jednom specifickom pripade, co by nikto pricetny nepripustil (kombinacia zmluvy podla obcianskeho zakonnika s dobou neurcitou)...
Inac "vyhodit" najomnika s detmi ci bez je rovnako tazke...

zuzana76
Včera o 13:00
@anonym_autor

@tundra
Ja to tu čítam každý deň,ako píšu ako to je nesprávne, ako je chyba platiť niečo iné ako vlastné a podobne. Asi čítame rozdielne diskusie.

@anonym_autor nevadia, len to kritizuju, lebo oni by tak byt nechceli, tiez som za hypoteku a vlastne nieco, ako najom, ale taki ludia mi nevadia, len to nepovazujem za rozumne v dlhodobom meradle

anonym_6c83db
Včera o 13:10
@anonym_973ab1

@anonym_6c83db trosku to rozved... lebo mam podozrenie, ze len opakujes taky urban legend... lebo vies... toto co pises plati v jednom specifickom pripade, co by nikto pricetny nepripustil (kombinacia zmluvy podla obcianskeho zakonnika s dobou neurcitou)...
Inac "vyhodit" najomnika s detmi ci bez je rovnako tazke...

@anonym_973ab1 co ti mam rozviest,normalni ludia si vsetko zabezpecia dopredu,aby nevziklo toto,ze odklad najmu,pri hypoteke uz by boli v registri za omeskanie,takze to len svedci o tom,ze vo financiach nemaju poriadok.Najskor vsetko poplatit,odlozit a zo zvysku zijem.

anonym_bd0fbb
Včera o 21:30
@ivicatolic

@ivicatolic to je fakt nejaká rarita ak máme po 50 a manžel podniká? Kedysi stál byt pár šupiek oproti dnešným cenám.

anonym_df1921
Dnes o 03:08
@anonym_autor

@anonym_7d26ee
A prečo nevie/nedokáže niekto pochopiť,že pre veľa ľudí je pohodlnejšie resp výhodnejšie bývať v nájomnom byte ako celý život niečo platiť?

@anonym_autor Hned na zaciatok poviem, ze mi je suma fuk, ako kto byva. No a k tvojmu nazoru by som povedala iba tolko, ze byvat v podnajme cely zivot je neudrzatelne. Ako dochodca najomne neutiahnes. Hypoteka klesa a najomne stupa. Neviem si predstavit terajsieho dochodcu si platit najomne v oblasti, kde zijem. A bude to iba horsie.

Strana
z2