icon

Štekajúci pes u susedov: Ako riešiť situáciu?

1. sep 2026

Dá sa nejak riešiť takáto situácia? Bývam na dedine , susedia v dome vedľa mňa majú Borderkoliu. V pletivovom plote má (predpokladám) vyrezanú dieru na hlavu a myslím , že to je jej jediný kontakt s okolitým svetom. Nikdy som ich totižto nevidela na prechádzke. Fungujú tak , že ju vypustia na záhradu o 5 ráno keď vstávajú do roboty , takže huláka od 5 cca do 6:30 bez prestávky je to naozaj hulákanie , ten pes musí mať úzkosť a psychické problémy z toho , že nikam nechodí. Na deň ju zavrú do domu a keď sa večer vrátia z práce tak je aj vonku aj vnútri. Potom ju dávajú von pred spaním a to zvykne hulákať o 1 ráno cca pól hodinu a potom ešte okolo 3 ráno. Celá rodina nevieme spať je to už neúnosné , minule som im išla o pól 2 vnoci klopať , videla som že majú zapnuté svetlá, no ako počuli klopanie tak zhasli a neotvorili. Máte niekto skúsenosť že ste sa s nejakou oficiálnou sťažnosťou aj niekam dostali? A vyriešilo sa niečo?

Strana
z3
anonym_1fa8a5
1. sep 2026

Pes si stráži svoj areál a hlavne v noci ak sa niekde niečo šuchne. Je mi smiešne, ak napíšete je nočný kľud, volajte políciu. Kamarátka má psa, keby im v noci neštekal, tak ich už 2 x vykradnú. To, že štekal tak sa zlodeji nedostali dnu do domu. Mať psa čo v noci nezašteká a nestráži je skôr divné. Na dedine mnohým vadí kohút ráno kikiríka, mačky sú v dedine, psy štekajú, vtáky štebocú. Poniektoré by ste mali ostať bývať v meste.

13uzivatelka11
Včera o 05:14
@anonym_1fa8a5

Pes si stráži svoj areál a hlavne v noci ak sa niekde niečo šuchne. Je mi smiešne, ak napíšete je nočný kľud, volajte políciu. Kamarátka má psa, keby im v noci neštekal, tak ich už 2 x vykradnú. To, že štekal tak sa zlodeji nedostali dnu do domu. Mať psa čo v noci nezašteká a nestráži je skôr divné. Na dedine mnohým vadí kohút ráno kikiríka, mačky sú v dedine, psy štekajú, vtáky štebocú. Poniektoré by ste mali ostať bývať v meste.

@anonym_1fa8a5 ale je dosť rozdiel stekať keď už pes naozaj vidí že sa niekto vkradne do domu a štekať na každý list čo sa šuchne za plotom... Taký pes sa vie naučiť kedy treba naozaj štekať a kedy nie.. môj syn má už veľký strach zo psov, už sa boji každého aj maličkého čo len prejde okolo neho na voditku, aj presne z takýchto nevychovancov čo nás išli zakaždým rozdrapit za plotom len keď sme iba prechádzali okolo..

anonym_63cc8f
Včera o 05:22
@anonym_1fa8a5

@anonym_1fa8a5
Borderka nie je strazny pes a nema to ani v povahe. Vystekavanie u nej je zlozvyk. A aj strazne psy sa maju naucit, ze zastekaju az ked sa niekto napriklad dotkne brany alebo plota. Ak pes vystekava len preto, ze niekto prejde okolo, len oreto, ze sa priblizi k pozemku, tak to nie je strazny pes ale nevychovany pes.

malalienka85
Včera o 06:01

niečo mi hovor, naša suseda má 4 borderkólie ked odide do roboty 3 ks štekajú a 1 ks zavíja a to 8 hod v kuse.... a každý víkend zoberie jedneho niekam na vystavu a zvyšok je cely vikend sam doma vieš si predstavit.

anonym_e5e415
Včera o 07:50
@wolf_

@anonym_e5e415 borderka pri svojej práci (aj to je pasenie a v podstate nie stráženie stáda ako také) málokedy "vyštekáva".. jej práca je práveže tichá.. zameraná na prácu s tlakom, s "okom" a skôr keď už tak štípe zubami, ale nešteká. Borderka má hlboko v sebe pasenie, nie stráženie.

@wolf_ tak hej sú geneticky nastavené na stráženie no všetky kolie čo poznám v okolí vyštekavaju 🤷 a pani príspevku má problém tiež práve so psom kólia (aj keď kto vie či je to čistá kólia 🤔)

anonym_e5e415
Včera o 07:53
@wolf_

@anonym_e5e415 borderka pri svojej práci (aj to je pasenie a v podstate nie stráženie stáda ako také) málokedy "vyštekáva".. jej práca je práveže tichá.. zameraná na prácu s tlakom, s "okom" a skôr keď už tak štípe zubami, ale nešteká. Borderka má hlboko v sebe pasenie, nie stráženie.

@wolf_ a susedia čo málajú čistokrvnú koliu, tak hovorili že ak je vonku na záhrade cez noc že štekáva práve na zver ktorú cíti že zrejme je blízko a preto ju nemôžu nechávať na voľno v záhrade cez noc

curlie
Včera o 07:57
@anonym_0c21c3

@anonym_autor psychické problémy z toho , že nikam nechodí. ???? 😂 My tiež máme psa na dvore a nechodíme na prechádzky, však na to má veľký pozemok

@anonym_0c21c3 tebe by to stačilo ty inteligent? By si bol na prášky po mesiaci!

anonym_0c21c3
Včera o 08:16
@curlie

@anonym_0c21c3 tebe by to stačilo ty inteligent? By si bol na prášky po mesiaci!

wolf_
Včera o 09:27
@anonym_e5e415

@wolf_ tak hej sú geneticky nastavené na stráženie no všetky kolie čo poznám v okolí vyštekavaju 🤷 a pani príspevku má problém tiež práve so psom kólia (aj keď kto vie či je to čistá kólia 🤔)

@anonym_e5e415 borderky nie sú geneticky nastavené na stráženie.
To, že pes vyštekáva (nie len) za plotom je, žiaľ, bežná vec. Ja predsa netvrdím, že nie 🙂 Čiže príklady, že tá a tá borderka predsa šteká ma vôbec neprekvapujú... prejav nudy, frustrácie, ako dôsledok nenaplnených potrieb/nepochopenia plemena a iné dôvody.
Ale to predsa neznamená, že to je spojené so strážením a už vôbec nie, že to má geneticky v sebe z dôvodu pôvodného využitia plemena.

V každom prípade nechcem tu autorke spamovať tému niečím na čo sa ona nepýtala. Len skrátka to tvrdenie o border kóliach nebolo pravdivé.

anonym_dde358
Včera o 12:56

Neviem ako je to v tomto prípade, ale u nás na dedine niekedy psy von štekajú aj 3 hodiny, neviem si predstaviť volať policajtov, čo im zalepia papule alebo ho odstrelia, alebo ho majitelia nechajú urobiť potrebu dnu? Akože neviem si predstaviť, čo urobia s tým, že pes šteká, maximálne môžu dať možno pokutu (ak budú ale v pohode, tak nedajú ani pokutu), po ďalšie kým príde polícia, pes už bude možno aj vyvenčený a dnu. To je akože fakt také hrôzostrašné štekanie, že sused nevydrží ani aby sa pes na dvore vyvenčil. Niektoré psy sú temperamntnejšie, niektore kľudnejšie a tichšie, ale sú to stále len zvierata, tie nedonútiš byť ticho. Možno sú z toho aj majitelia frustorvaní, ale čo majú akože robiť?

autor
Včera o 13:28
@anonym_dde358

Neviem ako je to v tomto prípade, ale u nás na dedine niekedy psy von štekajú aj 3 hodiny, neviem si predstaviť volať policajtov, čo im zalepia papule alebo ho odstrelia, alebo ho majitelia nechajú urobiť potrebu dnu? Akože neviem si predstaviť, čo urobia s tým, že pes šteká, maximálne môžu dať možno pokutu (ak budú ale v pohode, tak nedajú ani pokutu), po ďalšie kým príde polícia, pes už bude možno aj vyvenčený a dnu. To je akože fakt také hrôzostrašné štekanie, že sused nevydrží ani aby sa pes na dvore vyvenčil. Niektoré psy sú temperamntnejšie, niektore kľudnejšie a tichšie, ale sú to stále len zvierata, tie nedonútiš byť ticho. Možno sú z toho aj majitelia frustorvaní, ale čo majú akože robiť?

@anonym_dde358 ja si myslím , že žiadny pes na svete sa nepotrebuje “venčiť” o 1 a 3 ráno , ak to nieje šteňa ktoré sa práve učí na venčenie alebo ak to nieje pes , ktorý ma akurát zdravotné problémy, čo on nemá. Ako som povedala , cez deň je celý deň zavretá vnútri. Toto je čisto len o tom , že majitelia na ňu nemajú čas , nevenujú sa jej a myslia si že keď ju po príchode domov z prace vypustia na 80m2 záhradu na celú noc , tak bude spokojná a splnia si povinnosť.

anonym_268d64
Včera o 13:55
@anonym_dde358

@anonym_dde358 tady nekdo necital cely prispevek a ak nahodu ano,tak vobec nepochopil ze? tady nejde vobec o vencenie, ale o to ze toho psa po celem dnu co je dnu sam ,susedi “vykopnu na noc von na zahradu a znudeny nevybity pes ,ktoremu sa nevenuju natoz aby s nim nejak pracovali si vsetku tu energiu a frustraciu etc vybiji na ocividne jedine veci co na tej zahrade moze - stekanim od noci az do rana
s celkovym pristupem majitelov k psovi samemu bohuzial
tazko sa nieco zmeni k lepsimu ked zaujem tam neje ale ohladom na autorku myslite ze by byl
tak strasny problem toho psa dat treba na noc do domu ?
a k tomu ze pes sa neda “donutit byt ticho ,to bol vtip
?

anonym_268d64
Včera o 17:49
@anonym_dde358

@anonym_dde358 boze 🤦🏻‍♂️ s kazdu vetu horsie a horsie nechapem taky level stupidity a ignorantsva a citat tiez nevies nebo ti nedoslo ze nejde o vencenie ?

Strana
z3